5047 m - Kazbek (Grúzia)

Grúzia leghíresebb hegye, a legendákkal övezett Kazbek 5000 méter feletti csúcsa

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?georgia-gruzia

Út ára tartalmazza

- az utazást Grúziában bérelt autókkal,
- a transzferek árát.
- a szállást 3 éjszakára Kazbegiben, 3 éjszakára menedékházban és 1 éjszakára Kutaisziben,
- 3 vacsorát és 3 reggelit.
- a csúcsmászás során a helyi vezetők díját,
- szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy és az illetékek árát,
- a biztosítást,
- a saját technikai felszerelést (hágóvas, jégcsákány, beülő, sisak, karabiner - ezek bérlésére a helyszínen is lesz lehetőség, lásd "Felszerelés"),
- a teherhordó öszvér árát (320 GEL / irány).
- a borravalót a hegyi vezetőknek: kb. 30-40 USD / fő.
- a programban nem szereplő étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Utazni fogunk, ez biztos, de a repülőjegy ügyintézést a veszélyhelyzet elmúltával, az utazási feltételek ismeretében kezdjük.

Utazás

Repülővel utazunk Grúziába, onnan helyileg bérelt kisbusszal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-12 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Programunkban a Kazbek mászás jó kondíciót, magashegyi túratapasztalatot és fokozott állóképességet igényel. Ha ez megvan és fejben is jól állunk a dolgokhoz, akkor jó eséllyel tudjuk teljesíteni a mászást. Itt magashegyi körülmények között fogunk mozogni, ezért fontos a jó akklimatizáció. A nagy tengerszint feletti magasság miatt már nehezebb lélegzésre kell számítani, enyhe fejfájás, hányinger, álmatlanság előfordulhat, de ezek, ahogy akklimatizálódtunk, elmúlnak. Mivel nem mindenki egyformán érzékeny ezekre a környezeti változásokra, ezért lesznek olyanok, akik semmit sem fognak érezni a leírtakból, de sokaknál megjelennek ezek a tünetek. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az illetőnek a túrát azonnal meg kell szakítani és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie, ahol azok elmúlnak.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai, valamint az orosz-grúz határon dúló politikai helyzet)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során az iroda túravezetőjén kívül külső vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra. A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással.

Szállás

Az első éjszakát a repülőn töltjük. Utunk során szállókban, menedékházban és helyi családoknál, magánszállásokon szállunk meg. A szállókban a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A helyi családoknál a magánszállásokon (Kazbegiben) módunk lesz bepillantást nyerni a helyiek életébe, kemencéjébe, megkóstolhatjuk a helyi házi kosztot, és megtapasztalhatjuk az igazi kaukázusi vendégszeretetet. Itt nem lesz saját fürdőszoba és WC, hanem a szobákon kívül található fürdőszoba használatát kell majd több utastársunkkal megosztani. Általában 4-8 emberre jut egy fürdőszoba és WC. Ezeken a szállásokon a szobák két, három- vagy négyágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A Kazbek csúcsmászás során menedékházban alszunk, ahol tisztálkodási lehetőség nincs. Saját hálózsákban, priccseken alszunk, 8-10 ember egy szobában.

Terület

Ezekre a területekre utazunk: Grúzia, Kutaiszi, Kaukázus. Grúzia: Területe 69 700 km2. Északon a Kaukázus, délen a Kis-Kaukázus láncai húzódnak, közöttük fekszik a Rioni folyó völgye, az ún. Kolhisz, amely a Fekete-tengerhez fut ki. Szomszédos országok: Oroszország, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán. Fővárosa Tbiliszi, 1.4 millió lakossal. Lakosság száma 5,5 millió (grúz 70%), pravoszláv vallásúak, de élnek területén török és örmény kisebbségek is. Hivatalos nyelve a grúz, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, és egyre többen beszélnek angolul.

Ország

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, ezen a területen 14:00 óra a pontos idő).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek, de nem gond nélkül

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V). Konektorok EU szabvány szerintiek, a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Veszélyek: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Grúzia nagyon biztonságos ország. Leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire akár európai országokba történő utazások alkalmával is. Ezen a területen sok szegény ember él, ezért nem kell az embereket elcsábulásra bírni, még ha a kultúrájuk ezt szigorúan is bünteti. Értékeinket (kamera, fényképezőgép) ne veszítsük szem elől, és ne hagyjuk szerteszét. Ez a térség alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra. Esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos, ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Grúzia klímája a hazánkéhoz hasonló nyáron, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. Itt a nagyobb magasságban hirtelen változó idő lehetséges, esetleg eső is, illetve esténként számíthatunk ott hűvösre is. Érdemes hálózsákunkat és meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni. A hegyeken kívül az időjárás nyáron egyenletesen napos, meleg nyár, néha rövid záporral.

A Kazbek időjárása jellegzetes magashegyi. Szinte pillanatok alatt lehet az alsóbb részeken eső, a felsőbb részeken pedig hóvihar vagy napsütés. A völgyekben nappal +15-25 C-ra lehet számítani, viszont a Kazbeken akár –20 C-ig is lemehet a hőmérséklet éjszakára, nappal ott 0 és –5 C körül várható! Előfordulhat erős szél, amely jelentősen befolyásolhatja a hőérzetet.

Felszerelés

Kazbek programunk során fontos a jól bejáratott magashegyi bakancs vagy mászóbakancs C/D-s merev talppal, amire hágóvasat is fel lehet helyezni, mivel sok helyen szükségünk lesz rá a mászásunk alatt. A klasszikus túrabakancsok (pl: Hanwag Tátra/Alaszka, vagy Meindl Engadin stb…) nem megfelelőek erre a célra. Ha a bakancsról nem tudod eldönteni, hogy megfelelő-e írj bátran a túravezetőnek. A helyszínen van lehetőség bakancsbérlésre, azonban korlátozott mennységben. Az akklimatizációs túrákra és a csúcsmászásra célszerű egy jól ismert, praktikus kb. 40-50 literes túrazsákot hozni, amibe beleférnek a felszerelések (pl: sisak, hágóvas, pehelykabát, kesztyűk, fejlámpa, inni- és ennivalók stb…). A völgyben szállásokon, a hegyen pedig menedékházban alszunk, de lehetőség van a menedékház melletti sátrazásra is, ami a tapasztalt sátrazóknak kényelmesebb megoldás lehet. Figyelem, a menedékház a régi időket idéző klasszikus kaukázusi menedékház, amely a legalapvetőbb kényelmi funkciókat látja el, tehát ne az Alpokban vagy a Kárpátokban megszokott minőségű menedékházra gondoljatok. Fontos a jó, téli hálózsák, aminek a komfortja 0 /-5 C° körűl legyen, illetve legyen nálatok hőfólia is. A magasság emelkedésével a levegő is egyre hűl. Szükséges egy vízálló, lélegző dzseki, meleg, réteges aláöltözet, túrazoknik, szintén lélegző- vízálló nadrág és aláöltözet, sapka, legalább két pár kesztyű, az egyik egy jó minőségű pehely kesztyű, polárfelső, szélálló sapka, a szem körül teljesen védő UV-szűrős napszemüveget, vagy símaszkot. Fontos, hogy hozz magaddal legalább 50 faktoros naptejet és UV-szűrős napszemüveget. A túrabot a hegyi túrákon könnyebbé teszi a közlekedést, leveszi az ízületekről a terhelést. Túracsákány, hágóvas: az akklimatizációs túrák során jó eséllyel nem, a Kazbek mászáson azonban egészen biztosan szükségünk lesz rá. Mivel az olvadó gleccseren mind inkább komoly hasadékok jelennek meg, a gleccseren csak kötélpartiban, helyi vezetőkkel haladva közlekedhetünk, így beülő, HMS karabiner is mindenképp legyen nálad, tovább a sisakot se felejsd otthon! Termosz is kell, hogy mindig legyen forró teánk, kulacs, vízfertőtlenítő. Gáz vagy benzinfőző (a gázpalackok a repülőn nem szállíthatók, de lesz lehetőség érkezés után gázpalackot vásárolni), edény, evőeszköz, bögre, elsősegélycsomag, fejlámpa, váltócipő/szandál.

A Kazbek mászáshoz szükséges tehát személyenként:
- jégcsákány
- hágóvas
- beülő
- sisak
- 2 db karabiner.

Amennyiben nincs saját felszerelésed, a helyszínen lehetőséged lesz bérelni azokat. A helyszínen fizetendő ár a teljes szett bérlése esetén: kb. 50-80 USD/fő. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod, és főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Grúziában az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de mindenképp érdemes kipróbálni Grúziában a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Szállásainkra az angol WC jellemző, de a nyilvános illemhelyeken sokszor csak „tappancsos”, guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.

Védőoltások: irodánk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján a Grúziába utazáshoz a következőket javasolja:
Kötelezően előírt védőoltás: nincs.
Javasolt védőoltás: nincs. 
COVID19 elleni védőoltás szükségességéről kérjük, hogy közvetlenül az utazás előtt érdeklődj. 

A nemzetközi ajánlás angol nyelven megtekinthető a WHO hivatalos oldalán. Az oltásokról egyéb, részletes tájékoztatás a Országos Epidemiológiai Központ weboldalán érhető el. 

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése 5 / 6 végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

A falvakban az alapvető élelmiszereket meg tudjuk vásárolni (zacskós levesek, tészták stb…), a speciálisabb ételeket azonban inkább hozzuk otthonról. Kazbegi szállásunkon kapunk reggelit és vacsorát, a menedékházban pedig a magunkkal hozott élelmiszert kell fogyasztanunk. Július közepétől augusztusig egy kis étterem is üzemel a menedékház alsó részében, az árak azonban jelentősen magasabbak, mint a völgyben. A menedékháznál érdemes magunkkal hozott gázfőzővel főzni, így könnyen elkészíthető, de tartalmas élelmiszerekkel készülni. A túrák során célszerű a hegymászások során megszokott elemózsiával is készülni: csokik, kekszek, szárított gyümölcsök, magok, müzlik, energiaszeletek, stb.

Pénz-ügy

Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után. Nagyvárosokban sok pénzváltót találhatunk, mindig ezeknél váltsunk, sose "feketén", az utcán. ATM automaták a nagyvárosokban találhatóak, de inkább készpénzt érdemes magunkkal vinni. Az utazási csekkek beváltása nagyon nehézkes. Leginkább az amerikai dollárt kedvelik, de természetesen váltható az euró is. Grúzia hivatalos pénzneme a Lári (GEL). 1 USD – 2,4 GEL. Költőpénznek napi 20-25 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 350-400 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Belépők ára általában 3 USD. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá pár dollárt.

Belépők, fakultatív programok tájékoztató jellegű árai:

- borravaló a hegyi vezetőknek: kb. 30-40 USD / fő
- A templomok és az erődök látogatása általában ingyenes.
- Mestia néprajzi múzeum: 5 USD
- Mestia skanzen: 3 USD
- Sztálin múzeum: 10 USD 
- Uplistikhe: 2 USD
- felszerelés bérlés a Kazbek mászás során: kb. 50-60 USD/fő

Vám

Európai Unió tagállamainak állampolgárai, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére. Általános hivatalos tudnivalók: Az országba érkező külföldinek vámáru nyilatkozatot kell kitöltenie, s ezt kiutazásig meg kell őriznie. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a kulturális minisztérium engedélyéhez kötött. Rendkívül szigorúak a kábítószerekre vonatkozó szabályok. Magyar külképviselet nem működik Grúziában probléma esetén kérjük forduljon a moszkvai nagykövetséghez (tel.:+7095 796 9370, fax: + 7095 796 9381, e-mail: consular@huembmow.macomnet.ru). Kisebb ügyek intézésében segítséget tud nyújtani a magyar nagykövetség helyi megbízottja, Zaza Charkviani (tel: + 995 32 332 399).

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy gyakran vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Grúziában, és Örményországban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Outdoor: 15.390 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 12.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 10.360 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés