Bejelentkezés

5047 m - Kazbek (Grúzia)

Grúzia leghíresebb hegye, a legendákkal övezett Kazbek 5000 méter feletti csúcsa

Út ára tartalmazza

- az utazást Grúziában bérelt buszokkal,
- a szállást 2 éjszakára Kazbegiben, színvonalas magánszálláson, 2-3 ágyas szobákban,
- a szállást 1 éjszakára Tbilisziben, belvárosi panzióban, 2 ágyas szobákban,
- Kazbegiben és Tbilisziben 3 bőséges reggelit,
- a terepjárós transzfert Kazbegi és a Gergeti Trinity templom között,
- a csúcsmászás során 3 éjszaka szállást magashegyi sátrakban, matracokkal,
- a csúcsmászás során a teljes ellátást (3 reggeli, 2 ebéd, 3 vacsora)
- a helyi, angolul beszélő magashegyi túravezetők (IFMGA/GMGA vizsgázott) díját (minden 3 utasra 1 magashegyi túravezető fog jutni!)
- a közösen használt technikai felszereléseket (kötél, jégcsavarok),
- elektromos áram használatát az alaptáborban,
- sikeres csúcsmászás esetén egy angol nyelvű igazolást a csúszmászáról,
- szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát,
- a magashegyre is érvényes biztosítást,
- a saját technikai felszerelést (hágóvas, jégcsákány, beülő, sisak, karabiner - ezek bérlésére a helyszínen is lesz lehetőség, lásd "Felszerelés"),
- a teherhordó öszvér árát (kb. 120-150 EUR/irány, amelyen több utas osztozhat majd),
- a borravalót a hegyi vezetőknek: kb. 50 EUR/fő.
- a programban nem szereplő étkezéseket,
- a tartaléknapon az esetleges fakutatív kirándulások díját.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Tbiliszi – Budapest útvonalon) 120.000 – 180.000 Ft között alakult.

Utunk természetesen megközelíthető a Wizz Air aktuális Budapest - Kutaiszi járatával is, ám az elmúlt évek alapján a főszezonban tapasztalható jegyárak jóval magasabbak, mint bármelyik más légitársaság járatai Grúziába.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel utazunk Grúziába, onnan helyileg bérelt kisbusszal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-12 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Programunkban a Kazbek mászás jó kondíciót, magashegyi túratapasztalatot és fokozott állóképességet igényel. Ha ez megvan és fejben is jól állunk a dolgokhoz, akkor jó eséllyel tudjuk teljesíteni a mászást. Itt magashegyi körülmények között fogunk mozogni, ezért fontos a jó akklimatizáció. A nagy tengerszint feletti magasság miatt már nehezebb lélegzésre kell számítani, enyhe fejfájás, hányinger, álmatlanság előfordulhat, de ezek, ahogy akklimatizálódtunk, elmúlnak. Mivel nem mindenki egyformán érzékeny ezekre a környezeti változásokra, ezért lesznek olyanok, akik semmit sem fognak érezni a leírtakból, de sokaknál megjelennek ezek a tünetek. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az illetőnek a túrát azonnal meg kell szakítani és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie, ahol azok elmúlnak.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai, valamint az orosz-grúz határon dúló politikai helyzet)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során az iroda túravezetőjén kívül külső vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra. A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással.

Szállás

Kazbegiben egy családnál leszünk egy nagy házban, amely kizárólag a csoport részére lesz kibérelve. Itt 2-3 ágyas szobák találhatók, összesen 5 fürdőszobával. A Kazbek csúcsmászás során a túlzsúfolt menedékház helyett sátrakban alszunk (ahogy megannyi más nyugati expedíció is), ahol a tisztálkodási lehetőség korlátozott. A kényelmes, tágas, 2 személyes magashegyi sátrakhoz kapunk matracokat, de mindenképp hozzuk el saját thermo derékaljunkat és jó meleg hálózsákjainkat is.

Terület

Ezekre a területekre utazunk: Grúzia, Kutaiszi, Kaukázus. Grúzia: Területe 69 700 km2. Északon a Kaukázus, délen a Kis-Kaukázus láncai húzódnak, közöttük fekszik a Rioni folyó völgye, az ún. Kolhisz, amely a Fekete-tengerhez fut ki. Szomszédos országok: Oroszország, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán. Fővárosa Tbiliszi, 1.4 millió lakossal. Lakosság száma 5,5 millió (grúz 70%), pravoszláv vallásúak, de élnek területén török és örmény kisebbségek is. Hivatalos nyelve a grúz, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, és egyre többen beszélnek angolul.

Ország

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, ezen a területen 14:00 óra a pontos idő).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek, de nem gond nélkül

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V). Konektorok EU szabvány szerintiek, a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Veszélyek: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Grúzia nagyon biztonságos ország. Leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire akár európai országokba történő utazások alkalmával is. Ezen a területen sok szegény ember él, ezért nem kell az embereket elcsábulásra bírni, még ha a kultúrájuk ezt szigorúan is bünteti. Értékeinket (kamera, fényképezőgép) ne veszítsük szem elől, és ne hagyjuk szerteszét. Ez a térség alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra. Esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos, ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Grúzia klímája a hazánkéhoz hasonló nyáron, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. A Kazbek időjárása jellegzetes magashegyi. Szinte pillanatok alatt lehet az alsóbb részeken eső, a felsőbb részeken pedig hóvihar vagy napsütés. A völgyekben nappal +15-25 C-ra lehet számítani, viszont a Kazbeken akár –20 C-ig is lemehet a hőmérséklet éjszakára, nappal ott 0 és –5 C körül várható! Előfordulhat erős szél, amely jelentősen befolyásolhatja a hőérzetet.

Felszerelés

Kazbek programunk során fontos a jól bejáratott magashegyi bakancs vagy mászóbakancs C/D-s merev talppal, amire hágóvasat is fel lehet helyezni, mivel sok helyen szükségünk lesz rá a mászásunk alatt. A klasszikus túrabakancsok (pl: Hanwag Tátra/Alaszka, vagy Meindl Engadin stb…) nem megfelelőek erre a célra. Ha a bakancsról nem tudod eldönteni, hogy megfelelő-e írj bátran a túravezetőnek. A helyszínen van lehetőség bakancsbérlésre, azonban korlátozott mennységben. Az akklimatizációs túrákra és a csúcsmászásra célszerű egy jól ismert, praktikus kb. 40-50 literes túrazsákot hozni, amibe beleférnek a felszerelések (pl: sisak, hágóvas, pehelykabát, kesztyűk, fejlámpa, inni- és ennivalók stb…).

A közös helyiségként használt Bethlemi Hut menedékház a régi időket idéző klasszikus kaukázusi menedékház, amely a legalapvetőbb kényelmi funkciókat látja el, tehát ne az Alpokban vagy a Kárpátokban megszokott minőségű menedékházra gondoljatok. Fontos a jó, téli hálózsák, aminek a komfortja -5 C° körűl legyen, illetve legyen nálatok saját thermo derékalj és hőfólia is. Szükséges egy vízálló, lélegző dzseki (lehetőleg pehelykabát), meleg, réteges aláöltözet, túrazoknik, szintén lélegző- vízálló nadrág és aláöltözet, sapka, legalább két pár kesztyű, az egyik egy jó minőségű pehely kesztyű, polárfelső, szélálló sapka, a szem körül teljesen védő UV-szűrős napszemüveg és síszemüveg Fontos, hogy hozz magaddal legalább 50 faktoros naptejet! A túrabotot erősen javasoljuk a résztvevőknek.

Érkezések: a túra alatt teljes ellátást kapunk, ezzel együtt érdemes hozni az étkezések közötti időszakokra tartalmas kiegészítőket:
- magok, aszalt gyümölcsök,
- tartalmas csokik, édességek,
- energiazselék, porok, tabletták.

Termosz (legalább 2 liternyi) mindenképp kell, hogy mindig legyen forró teánk, ezen felül valamelyien kulacs, vízfertőtlenítő. 

Túracsákány, hágóvas: az akklimatizációs túrák során jó eséllyel nem, a Kazbek mászáson azonban egészen biztosan szükségünk lesz rá. Mivel az olvadó gleccseren mind inkább komoly hasadékok jelennek meg, a gleccseren csak kötélpartiban, helyi vezetőkkel haladva közlekedhetünk, így beülő, HMS karabiner is mindenképp legyen nálad, továbbá a sisakot se felejsd otthon! 

A Kazbek mászáshoz szükséges technikai felszerelés tehát személyenként:
- jégcsákány
- hágóvas
- beülő
- sisak
- 2 db karabiner.

Amennyiben nincs saját felszerelésed, a helyszínen lehetőséged lesz bérelni azokat. A helyszínen fizetendő ár a teljes szett bérlése esetén: kb. 70-100 EUR/fő. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod, és főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Grúziában az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de mindenképp érdemes kipróbálni Grúziában a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Szállásainkra az angol WC jellemző, de a nyilvános illemhelyeken sokszor csak „tappancsos”, guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.

Védőoltások: irodánk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján a Grúziába utazáshoz a következőket javasolja:
Kötelezően előírt védőoltás: nincs.
Javasolt védőoltás: nincs. 
COVID19 elleni védőoltás szükségességéről kérjük, hogy közvetlenül az utazás előtt érdeklődj. 

A nemzetközi ajánlás angol nyelven megtekinthető a WHO hivatalos oldalán. Az oltásokról egyéb, részletes tájékoztatás a Országos Epidemiológiai Központ weboldalán érhető el. 

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése 5 / 6 végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Kazbegi városában érkezésünk után még lesz lehetőség bevásárolni egy minden igényt kielégítő szupermarketben, ám a túrához szükséges kiegészítő élelmiszereket mindenképp otthonról hozzuk magunkkal. Kazbegi és Tbiliszi szállásunkon kapunk reggelit, a magashegyi túrán pedig teljes ellátást kapunk. 

Pénz-ügy

Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után. Grúzia hivatalos pénzneme a grúz lári (GEL), 1 EUR – 2,84 GEL. Költőpénznek nagyjából 300-400 eurót javaslunk.

Belépők, fakultatív programok tájékoztató jellegű árai:
- a teherhordó öszvérek árát (kb, 140 euró/4 fő egy útra, tehát oda-vissza kb. 70 euró/fő-vel kell számolni)
- borravaló a hegyi vezetőknek: kb. 50 euró/fő
- felszerelés bérlés a Kazbek mászás során: kb. 80-100 EUR/fő
- fakultatív kirándulás az esetlegesen felszabaduló tartaléknapon: 30-40 euró/fő

Vám

Európai Unió tagállamainak állampolgárai, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére érvényes útlevéllel. A beutazáshoz elég a személyi igazolvány is, ám mivel várhatóan átszállásokkal fogunk utazni, ezért inkább az útlevelet javasoljuk, amelynek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lenni.

További információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/georgia-gruzia

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy gyakran vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Grúziában, és Örményországban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Outdoor: 14.420 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 24.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.