Fülöp-szigetek: Cebu, Bohol

Trópusi tenger, korallok, strandok, rizsföldek, hegyek, vízesések

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?fulop-szigetek

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- a szállást Bohol szigeten 4 éjszakára szállodában, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a szállást Cebu szigetén 7 éjszakára szállóban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- az összes transzfert az út során privát, bérelt járművel,
- a komp utazást Cebu és Bohol szigete között, oda-vissza,
- az egész napos kirándulást a 2. napon Bohol szigeten,
- az egész napos kirándulást a 3. napon Bohol szigeten, ebéddel,
- az egész napos sznorkell kirándulást a Pescador-szigethez, felszereléssel, ebéddel,
- a kirándulást és kanyoningot a Kawasan-vízeséseknél, helyi vezetővel, szükséges felszereléssel, ebéddel,
- a kirándulást a Bojo folyón, helyi vezetővel, ebéddel,
- a kirándulást a Kabutongan-, Inambakan- és Dao-vízesésekhez,
- a híres Fülöp-szigeteki rumokból egy welcome drinket,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát, valamint a lehetséges repülőtéri kilépési illetékeket,
- a biztosítást és a belépőket,
- a fakultatív programok árát,
- a külön feltüntetteken kívül az étkezéseket,

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 310 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utazásunkhoz ajánlott repülési menetrendet a minimális létszám elérése után tesszük közzé. A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést.

Útjainkhoz a repülőjegyet egyénileg is megvásárolhatod, de igény szerint partnerünkkel készítünk számodra az úthoz illeszkedő repülőjegy-foglalást. Azokban az esetekben, ahol fapados légitársaság járatainak igénybevétele az ajánlott, a jegyet egyénileg tudod megvenni adott társaság honlapján keresztül.

Jelen utazásunk indulása még nem garantált (még nem értük el a minimális utaslétszámot), ezért a repülőjegy megvásárlását nem ajánljuk.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk Cebu városába, Mactan-Cebu repülőtérre, ahol a program kezdődik. Innen busszal és komppal tovább utazunk Bohol szigetére, első szállásunkra. A Fülöp-szigeteken belül menetrend szerinti buszokkal, bérelt kisbuszokkal, jeepney-vel, oldalkocsis motorral és többféle hajóval utazunk majd.

Az adott térségben uralkodó aktuális időjárási viszonyok következtében a hajós programjaink változtatási jogát fenntartjuk!

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő jelentkezése esetén indítjuk.

Túra nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Meg kell jegyezzük e mellett, Fülöp-szigeteken utazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál kissé "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Utunk során szállókban szállunk meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel, törülközővel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi.

Terület

A Fülöp-szigetek Délkelet-Ázsiában található szigetállam, Földünk második legnagyobb szigetvilága, a Csendes-óceánban több mint 7 000 szigeten. Területe 300 000 km2. Ázsiától mintegy 1 000 km-re található. A Fülöp-szigeteket  négy tenger határolja. Keleten a Fülöp-tenger, nyugaton a Dél-kínai-tenger, délen a Sulu-tenger és a Celebesz-tenger. Az ország három nagy szigetcsoportra osztható: Luzon, Visayas és Mindanao.  A szigetek területének háromnegyedét hegységek borítják, sík földek a tengerpartokon vagy a folyó völgyekben vannak. A növényzet túlnyomó részt trópusi és gazdag, és tekintettel a természeti körülmények nagy különbségeire, nagyon változatos. A terület több mint 50 százalékát dzsungelek és trópusi őserdők borítják. A legelterjedtebb örökzöld fa a pálma, melynek mintegy 130 faja található meg. Az alacsonyabb területeken rendszerint a bambusz és a banánfa nő. Emlősök igen gyéren fordulnak elő benne, de pl. a puhatestűek, a madarak és a hüllők nagyon sok faját találhatjuk meg itt. A kevés emlős faj között megtalálható: makákó majom, kobold maki, mintegy 60 különböző fajta denevér, repülőkutyák, párducmacskák, leopárdok, vadmacskák, szarvasok, vízi bivalyok. A Fülöp-szigeteken élnek óriás tigriskígyók is, teknősök és hüllők. Nagyon elterjedtek az apró gekkók. 
 
A Fülöp-szigeteket a romlatlan természet, a vendégszeretet, az ország nagy részén a  tömegturizmus hiánya, de a gazdasági, társadalmi környezet bizonyos fokú elmaradottsága jellemzi. Ennek megfelel az utak állapota, a közművek előforduló hiánya, és bizony az egészségügyi ellátás is néhol bizonytalan. Az emberek életritmusa, igényszintje eltér az európaitól, amire nem árt felkészülni. Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy dél-kelet ázsiai utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő – problémákat nem ismerő – mentalitásra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, illetve egyéb előre nem látható tényezők (vis major) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!
 
Térerő: 
A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek. A szállásainkon általában van wi-fi.
 
Elektromosság: 
Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Fülöp – szigeteken az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.
 
Veszélyek: 
Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, a Fülöp-szigetek a közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Annak ellenére, hogy a Fülöp-szigetek alapvetően biztonságos, természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Fülöp-szigetek klímája trópusi, azaz meleg, forró. Az időjárást a délnyugati (májustól októberig) és az északkeleti (novembertől kora májusig) monszunszelek határozzák meg.  Alapvetően két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, az utóbbi valóban sok esővel jár, és az ország nagy részén júniustól októberig tart. Az esős évszak folyamán, akár november végéig nem ritkák a tájfunok. Utunk a száraz évszak közepére esik, így minimális az eső esélye. A tengerparton napközben túlnyomórészt 30°C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, ahol éjszaka sem hűl le a levegő 22-24 Celsius fok alá. Itt különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy sport (utazó) táska. Ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen. Gurulós bőrönd is lehet. Kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt (melegben cipelni is nehezebb!). Lecsatolható szárú hosszú nadrág, rövid nadrág, nyári lábbeli vagy túraszandál mellé egy kényelmes túra cipő, fejfedő, könnyű esőkabát, polár felső (a hegyek között esténként, valamint a légkondicionálóval brutálisan lehűtött járműveken), fürdőruha, napszemüveg, napolaj. Svájci bicska, zseblámpa vagy fejlámpa, és elemek, gyufa vagy öngyújtó, gyógyszerek, szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. 

Védőoltás: 
Nincs kötelezően előírt védőoltás. A trópusi országokba sokat utazóknak azonnan javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

FONTOS! A magyarországi oltóközpontok ajánlásával ellentében a Fülöp-szigeteken az általunk meglátogatott területeken évtizedek óta nem fordult elő a malária, így a méregdrága gyógyszer beszerzése teljesen felesleges!

Gyógyszerek: 
A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Természetesen lehet itthonról is minimális mennyiségű nem romló ételeket hozni, de teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Mindig lehet majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is 1 000 Ft körül lehet éttermekben ebédelni vagy vacsorázni. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak és egészségügyi szempontból biztonságosak.

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz Fülöp – szigeteki peso (PHP). 1 USD = kb. 50-54 PHP, vagyis 1 Fülöp-szigeteki peso kb. 6 magyar forint. Legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) vagy euró (EUR) kivitele készpénz formájában. Készpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémáink. A hitelkártyák elfogadása limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de vannak automaták, melyek használhatók készpénzfelvételére. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen, bankban váltsunk, és nem "feketén" az utcán. Ajánlott költőpénz kb. 100.000 – 150.000 Ft, valamint kb. 50 USD a belépőkre. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlag számítás, van aki ehhez képest többet, van aki kevesebbet költ egyéntől és vérmérséklettől függően. 
 
Tájékoztató árak (2020):

Kobold maki belépő, Bohol: 50 PHP
Csoki hegyek belépő, Bohol: 50 PHP
Rizsföldek belépő, Bohol: 50 PHP
Egyéb belépők Bohol, összesen: 200 PHP
Vízesések belépő, összesen Cebu: 200 PHP
Pescador sziget belépő, Cebu: 50 PHP
Osmena- és Casino-csúcs belépő, Cebu 100 PHP
hajókiránduláson a sznorkellhez uszony bérlés: 150 PHP
fakultatív sznorkell kirándulás Virgin sziget, delfin lessel: 1000-2000 PHP
fakultatív cetcápa úszás, Cebu: 2000-4000 PHP

Vám

Magyar állampolgárok részére a Fülöp-szigetekre 21 napot nem meghaladó látogatás során nem szükséges vízum. Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.

Vissza, vagy továbbutazásra szóló jegy hiányában a belépni kívánó személy kiutasítható az országból, amely végzés végrehajtása az útlevél elkobzását és akár egy hetes kényszerű reptéri tartózkodást is jelenthet!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsák, vagy sport táska, és egy kicsi hátizsák (25-30 literes), úgy pakolva, hogy néha egyszerre kell vinni mindkettőt. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 10.360 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 15.960 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 17.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %, csak utasbiztosítással együtt köthető.)
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés