Bejelentkezés

Lienzi-Dolomitok (via ferrata), Ankogel (3252 m)

Izgalmas via ferrata utak a csodálatos Lienzi-Dolomitok mészkőfalain és egy klasszikus 3000-res csúcstúra a Magas-Tauern keleti részén

Út ára tartalmazza

- a szállást 2 éjszakára a Karlsbader Hüttében, több ágyas szobákban,
- a szállást 1 éjszakára Mallnitzban, kempingben, saját sátorban,
- a szükséges via ferrata felszerelések használatának költségeit (beülő, Y-szár, sisak),
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést, 
- a túravezetők költségeit.

Út ára nem tartalmazza

- az utazás költségeit,
- az étkezéseket,
- a felvonók árát,
- a biztosítást.

Utazás

A kiutazás egyénileg történik, az indulás előtt pontosan megbeszélt találkozási helyen várja össze egymást a csoport.

Ha nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 39.900 Ft. A transzferhez kapcsolódó információkat az utazás előtti héten küldjük el.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Lienzi-Dolomitok via ferratái jó kondíciót, sportos lendületet követelnek meg tőlünk. Általában napi 5-6 órás túrázásra kell számítani, néhol rendkívül változatos terepen. A sziklás szakaszokon kiépített via ferrata, azaz az út mentén végighúzódó, biztonságot garantáló drótkötelek, mesterséges fogások, létrák, hidak segítik előrejutásunkat. Az út egyéb szakaszai hagyományos túrázást jelentenek, néhol meredek kaptatókkal. Minden nap jelentős szintkülönbséget kell megtennünk, mindezt néhol szédítő mélységek, hatalmas függőleges sziklafalak mentén, a kiépített létrákba, drótkötelekbe kapaszkodva. Ezért kimondottan fontos a stabil mozgáskoordináció, elengedhetetlen a szédülésmentesség! 

A jelentkezés feltétele, hogy legyen már gyakorlatod a via ferrázásban! Ha még nem ferrátáztál, azt javasoljuk, hogy először a Rax-Alpok és a Hohe wand kezdő útvonalain próbáld ki magad!

Bár az Ankogel az egyik legkönnyebbnek tartott 3000 méter feletti csúcs az osztrák Alpokban, a hegyet nem szabad alábecsülni. A néhol kitett, csúszós, törmelékes részeken nagy figyelmet igényel a csúcsmászás, és itt is kifejezetten fontos a stabil mozgáskoordináció, elengedhetetlen a szédülésmentesség! Mivel 3000 méter felett csak kis időt töltünk el, a magassággal (vagyis az ezzel járó magashegyi betegséggel) várhatóan senkinek sem lesz gondja.

Szállás

Szállásunk az első 2 éjszakára a Lienzi-Dolomitok szívében fekvő, híresen szép fekvésű Karlsbader Hüttében lesz, több ágyas szobákban, ún. matraclágerben. A szobák 10-20 ágyasak, és a menedékházban minden szinten színvonalas fürdőszoba található, korlátozott fürdési lehetőséggel.
A menedékház közös helyiségében konyha működik, így akár minimális élelmiszer felhozatal is elegendő, hiszen bőséges svédasztalos reggelit és finom vacsorát is tudsz kérni. (kb. 50 euró/fő/éjszaka a félpanzió ára)

Mallnitzban egy új építésű, kifogástalan minőségű kempingben leszünk saját sátorban. A kemping területén kulturált vizesblokk, mosókonyha, mosogató helyiség található, és szintén igénybe lehet venni a kemping színvonalas éttermét, akár vacsora, akár reggeli miatt.
Mallnitz központja csupán 10 perc sétára fekszik a kempingtől, így a városban fekvő szupermarket akár gyalogosan is elérhető.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, heves zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-20 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A magasabb részeken egy-egy erősebb hidegfront betörése esetén akár hóesésére, kisebb-nagyobb hómezőkre is lehet számítani. Erős, viharos szél, a hegycsúcsokat beborító köd, felhő könnyen előfordul. Vihar, villámlásveszély esetén természetesen nem megyünk fel a via ferrata útvonalra, amely ilyenkor gyakorlatilag "villámhárítóként" működik, hanem más túraösvényeken túrázunk. Hajnalban a kempingben elég hűvös lehet, ezért meleg hálózsákot hozz magaddal!

Felszerelés

Utazótáska, vagy nagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit a napi túrákra nem szükséges) közepes méretű hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), dupla rétegű, esőálló sátor, derékalj, meleg hálózsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, sapka, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A via ferratázáshoz szükséges felszerelést mi biztosítjuk. Mindenképp javasolt egy pár használt bőrkesztyűt, vagy bicikliskesztyűt hoznod, amit nem sajnálsz, mert a via ferrata esetleg hideg vaslétráiba, a néhol "felfeslő, kirojtosodó" drótkötelébe való kapaszkodást nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi.

Mivel a Karsbader Hüttébe két napi felszereléssel kell feltúráznunk, fontos, hogy a hátizsákod mérete elegendő legyen erre a célra. Nem szükséges sok mindent felcipelni, a cél a praktikus, minél könnyedebb pakolás.

Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleved száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

A Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). 

A menedékház közös helyiségében konyha működik, így akár minimális élelmiszer felhozatal is elegendő, hiszen bőséges svédasztalos reggelit és finom vacsorát is tudsz kérni a 2 napon. (kb. 50 euró/fő/éjszaka a félpanzió ára).

Minden más élelmiszert érdemes felvinni a házba (napközbenre szendvics alapanyagok, egyéb nassolnivalók).

A szombati napon Mallnitz városában a kempingünkhöz közel fekszik egy Billa szupermarket, ahol minden szükséges éellmiszert be tudunk szerezni. Csütörtökön és pénteken nem lesz lehetőségünk boltba menni, vasárnap pedig zárva vannak az üzletek Ausztriában.

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az euró. Készpénzt hozz magaddal, a menedékházban csak azzal tudsz majd fizetni. Mallnitzban lehet bankkártyával fizetni a kempingben, a boltokban, és a felvonónál is.

Várható költségek:
- az egyénileg utazóknak útdíj a Lienzi-Dolomitokban: kb. 10 euró/fő
- félpanzió a Karlsbader Hüttében: kb. 50 euró/fő/éjszaka
- Ankogelbahn-felvonó ára: kb. 33 € (retúr)

Vám

Magyar állampolgárok részére érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ausztria

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 3.240 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 4.260 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 6.960 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 5.950 Ft/fő(önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 4.760 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:

Storno Basic: 7.945 Ft/fő(önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 6.356 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.