Vietnam (észak)

Vietnam legizgalmasabb részei és Indokína legmagasabb csúcsa

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást taxival, vonattal, busszal, hajóval
- 7 éjszakát 2 ágyas, légkondicionált, fürdőszobás hotel szobákban,
- 2 éjszakát 4-6 személyes vonatkabinban,
- 1 éjszakát 2 ágyas, légkondicionált, fürdőszobás hajókabinban,
- 1 éjszakát 2 ágyas, külön fürdőszobás bungalóban,
- 1 éjszakát hegyi törzseknél bungalóban
- a külön megjelölt napokon az étkezéseket,
- a Halong-öbölben a bérelt hajó költségét,
- a hajón a welcome drinket,
- belépőt a Thien Cung barlangba,
- belépőt a Cat Ba Nemzeti Parkba
- Majom szigeten ingyenes sporteszköz használat (kajak, röplabda, csocsó, biliárd),
- Hanoi vezetett városnézést,
- Sapában a dzsungeltúrákat, 
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket (ha nálunk vásárlod a repülőjegyeket, ezt ajándékba adjuk!)
- a vietnámi vízumot,
- a belépőket,
- a biztosítást, és az esetleges védőoltások árát.
Étkezés a kiemelteken kívül önellátó.

Vízum információkat lásd a vám címszó alatt.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 310 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Utazni fogunk, ez biztos, de a repülőjegy ügyintézést a veszélyhelyzet elmúltával, az utazási feltételek ismeretében kezdjük.

Legutóbbi utunk során a repülőjegyek ára nagyságrendileg 270.000.- forint volt személyenként.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Vietnamban Hanoi és Ho Shi Minh Város között belföldi repülőjárattal, országon belül helyben bérelt kisbusszal, taxival, hajóval és vonattal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-22 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthető, nehézséget a magas páratartalom és a meleg okozhat. Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál relatíve "nomádabb" viszonyokat, annak biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Utunk során különböző szállásokat veszünk igénybe. A legtöbb éjszakát hotelekben töltjük, amelyek teljesen európai színvonalúak. A hotelekben 2 ágyas, légkondicionálóval, külön fürdőszobával, műholdas Tv-vel, telefonnal, minibárral, tiszta törölközővel és ajándék piperecikkekkel felszerelt szobák állnak rendelkezésünkre. A hajón egy éjszakát töltünk ahol 2 ágyas, légkondicionált, külön fürdőszobával, törölközővel és grátisz piperével ellátott kabinok várnak. A tengerparti lodge, ahol egy éjszakát töltünk, a kabinhoz hasonló felszereltségű, 2 ágyas, de itt a fürdőszobák alapfelszereltségűek. Sapában egy éjszakát magánszálláshelyen töltünk, ahol családok fogadnak minket, itt elemibb körülmények vannak, többnyire kinti Wc, több ágyas szoba. A vonaton 4-6 férőhelyes fürdőszoba nélküli kabinok várnak. Az egyedül jelentkezőket öszepárosítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Vietnam Délkelet-Ázsia felfedezetlen gyöngyszeme. Nagy kiterjedésénél fogva, változatos éghajlati és földrajzi viszonyok jellemzik, majdnem 100 milliós népessége pedig több népcsoportból tevődik össze, és a vallást tekintve is változatos. Trópusi karsztos mészkőformák, végtelen homokos tengerpartok, háborítatlan őserdő, milliós, nyüzsgő nagyvárosok, rizsföldek és évezredes hagyományok várnak ránk ebben a hagyományőrző, de mégis meglepően modern országban. Vietnam történelme 3 évezredre nyúlik vissza, amiken keresztül a Kínai Birodalom különböző dinasztiái kormányozták. Függetlenségét Vietnam a 10. század elején, teljes autonómiáját pedig egy évszázaddal később érte el. A vietnami dinasztiák kormányzásának a 19. század közepén szakadt vége, amikor a francia gyarmatosítás elérte az országot. A második világháború után Franciaország megpróbálta visszaállítani ellenőrzését, ám sikertelenül, az első indokínai háborúban Vietnam kivívta függetlenségét. A genfi egyezmény két részre osztotta az országot: Észak- és Dél-Vietnamra. A hidegháború alatt Észak-Vietnam és Dél-Vietnam háborúzott. 1976-ban az északi kormány alatt az ország egyesült. Az ország népességének 84 százaléka vietnami, 2 százaléka kínai nemzetiségű. Rajtuk kívül több mint 50 kisebb nemzetiség él az országban. A vietnamiak spirituális életében négy nagy vallás kap szerepet: a konfucionizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység. A vietnami kultúra szerves részét képezi a tradicionális selyemfestészet, a színház- és táncművészet, a népzene, a kerámia- és zománcművészet, valamint a bábkészítés.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy dél-kelet ázsiai adventure típusú utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, helyenként az európaitól eltérő hozzáállásra a közlekedési eszközök színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek és inkább a kaland, a kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. Itt is szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy - mint minden utazásszervezőnél - az előre nem várható esetleges tényezők (vis maior) következtében fellépő személyi költségek a résztvevőket terhelik. Megértéseteket köszönjük.

Ország

Vietnam történelme több mint 2700 évre nyúlik vissza. Évezredeken keresztül a Kínai Birodalom különböző dinasztiái kormányozták. Függetlenségét Vietnam a 10. század elején, teljes autonómiáját pedig egy évszázaddal később érte el. A vietnami dinasztiák kormányzásának a 19. század közepén szakadt vége, amikor a francia gyarmatosítás elérte az országot. A második világháború után Franciaország megpróbálta visszaállítani ellenőrzését, ám sikertelenül, az első indokínai háborúban Vietnam kivívta függetlenségét. A genfi egyezmény két részre osztotta az országot: Észak- és Dél-Vietnamra. A hidegháború alatt Észak-Vietnam és Dél-Vietnam háborúzott. 1976-ban az északi kormány alatt az ország egyesült. Az ország népességének 84 százaléka vietnámi, 2 százaléka kínai nemzetiségû. Rajtuk kívül több mint 50 kisebb nemzetiség él az országban. A vietnámiak spirituális életében négy nagy vallás kap szerepet: a konfucionizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység. A vietnámi kultúra szerves részét képezi a tradicionális selyemfestészet, a színház- és táncmûvészet, a népzene, a kerámia- és zománcmûvészet, valamint a bábkészítés.

Időjárás

Vietnám éghajlata trópusi monszun, a levegő páratartalma az év során átlagosan 84%-os. Az éves csapadékmennyiség 1200 és 3000 milliméter között, a hőmérséklet pedig 5 °C és 37 °C között mozog. Északon két külön évszak dominál, a novembertõl áprilisig tartó hûvös, nyirkos tél és a májustól októberig tartó forró nyár. Sapa a hegyek között fekszik, itt már csípősebbek a reggelek és itt változóan felhős időre számíthatunk, de eső is bármikor előfordulhat, ezért esőkabátot is hozzatok magatokkal! Ho Shi Minh -városban már trópusi meleg vár minket.

Felszerelés

Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. PL: napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen. Mivel a hegyekbe is ellátogatunk érdemes betenni egy váltás meleg ruhát (polár felső), esőkabátot és egy kényelmes túracipőt. Ezeken túl javasolt egy kényelmes 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, elemlámpa (fejlámpa) és tartalékégő, elemek a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, kullancs- és szúnyogriasztó. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Aki fázósabb hozzon magával egy könnyű nyári hálózsákot.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások - Hepatitis A és B, Tífusz, Tetanusz, Diftéria - beszerzését. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb beadatni. Vietnámban az általunk meglátogatott területeken nagyon kis mértékben fordul elő malária, de mindenképp kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 06-1-215-0756, nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9-12 óra között. Fontos, hogy a malária számos változatára mind másféle hatóanyagok nyújtanak védelmet. A hazánkban kapható gyógyszerek nem feltétlenül a legmegfelelőbbek erre a célra. A mellékhatások tekintetében érdemes elgondolkodni a gyógyszereken. Malária ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

A vietnámi árak a magyar árak alatt vannak. Nem jellemzőek az európai jellegű szupermarketek, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (1-2 USD). Az ételek többsége friss alapanyagokból: zöldségből, halból, szárnyasból, sertésből és néha marhahúsból készül. A szigeteken és a partvidékeken igen népszerűek és olcsók a tengeriherkentyűk. Az ételek jellegzetes izét a citromfű és a friss koriander adja; só helyett általában szardellából készült halszószt vagy rákkrémet használnak. Rizst szinte minden étkezéshez esznek. Vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk mert rengeteg zöldségétel közül tudnak választani. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. Nagy népszerűségnek örvendenek az éjszakai piacok, ahol a ruháktól a különféle ételekig mindent megtalálhatsz. A helyiek általában pálcikával esznek, de a külföldieknek hoznak evőeszközt.

Pénz-ügy

Vietnam hivatalos fizetőeszköze a vietnami dong (VDN). 1 USD = kb 20 000 VDN, papír címletek 500 és 500 000 dong között léteznek. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára sok helyen van lehetőséged, de csak kártyára építsünk. Költőpénznek minimum 100-150 dollárt ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint belépőkre, plusz kb. 20 dollárt. Délkelet-Ázsiában szokás az idegenvezetőknek borravalót adni, ez egyéni megítélés kérdése.

Tájékoztató árak (2017-es árak, 2018-ban emelkedhetnek):
- Den Ngoc Son, Hoan Kiem tavi pagoda: 20 000 VND
- Van Mieu, Irodalom Temploma: 20 000 VND
- Hoa Lo, Egy oszlop pagoda: 20 000 VND
- Ho Chi Minh Mauzóleum: 10 000 VND

Vietnami vízum: kb: 20 000 Ft (Budapesten intézhető, vagy online kb 42 USD)

Vám

Magyar állampolgárok részére Vietnámba szükséges vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél.

A vietnami vízum beszerezhető a Vietnámi Szocialista Köztársaság nagykövetségén. Kiállítási ideje körülbelül egy hét.  A nagykövetség címe: 1146 Budapest, Thököly út 41. Bejárat a Cházár András utca felöl. Fogadó időpont: hétfő-péntek: 8:30-12:00 délután 13:00 - 16:00. Telefonszáma: 061-342-5583, 342-9922. http://www.vietnam-visa.org/embassy/hungary.html A vízumhoz 1 db igazolványképet kell vinni, valamint a kitöltött vízumkérő dokumentumot, útlevelet és a repülőjegyet. Tudni kell a Vietnámba való belépés napját és az ott tartózkodás időtartamát (lásd útleírás). Ára 20 000 Ft egyszeri belépésre (2017-es adat). Egy hét alatt készül el, addig az útlevelet is elveszik, mert abba kerül be. Van lehetőség felár ellenében 1 nap alatt megcsináltatni. Átvétel csak személyesen, de családtag, vagy ismerős is elhozhatja a kész vízumot az útlevéllel. A vízumkérőt erről a honlapról lehet letölteni. 
Lehetőség van már online vízum igénylésére az alábbi linken: https://vietnamvisa.org/apply/form.aspx 
Online igénylés után, 2-3 munkanapon belül kapunk egy visszaigazoló levelet, amint kifizettük a szolgáltatás árát. A visszaigazoló levéllel szállhatunk fel a repülőre. Érkezéskor a vámtisztek a vízumdíj készpénzes befizetése (25 USD) és 2 igazolványkép leadása után bepecsételik a vízumot. További információk: http://www.vietnam-visa.org/
A vízum ügyintézését ne hagyjuk az utolsó napokra!!!

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található:
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 10.360 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 15.960 Ft / fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 13.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 11.160 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés