Via Ferrata: Triglav csúcsmászás (2864 m)

Zord sziklacsúcsoktól zöldellő völgyeken át a Triglav csúcsáig

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 19.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Út ára tartalmazza

- két éjszakára a szállást menedékházakban, matrac szálláson,
- két reggelit a menedékházakban,
- a szükséges felszerelések (beülő, sisak, y-szár, kötél, karabinerek) bérleti díját,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a kiutazás költségeit,
- az étkezéseket a reggeliken kívül, 
- a biztosítást (kiegészítő sportbiztosítás szükséges).

Utazás

Egyénileg. A túra előtti találkozó 13:00 órakor a Laghi di Fusine tavaknál lévő parkolónál, Olaszországban. Javaslot útvonal: Budapest felől az M7-es autópályán Budapest – Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Celje – Ljubjana - Jesenice - Valico di Fusine útvonalon. A részletes útvonaltervet az utazás előtti héten küldjük el.

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-13 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Triglav jó kondíciót, sportos lendületet követel meg tőlünk, de hegymászótudásra nincs szükség. Néhol rendkívül változatos terepen történő túrázásra kell számítani. A sziklás szakaszokon helyenként kiépített via ferrata, azaz az út mentén végighúzódó, biztonságot garantáló drótkötelek, mesterséges fogások, létrák, segítik előrejutásunkat. Az út egyéb szakaszai hagyományos túrázást jelentenek, néhol meredek kaptatókkal. Csúcsmászó napunkon jelentős szintkülönbséget kell megtennünk, mindezt néhol szédítő mélységek, hatalmas függőleges sziklafalak mentén, a kiépített létrákba, drótkötelekbe, vastüskékbe kapaszkodva. Ezért kimondottan fontos a stabil mozgáskoordináció, elengedhetetlen a szédülésmentesség! A csúcsnapon 8-10 órás túrázásra kell számítani, a szintkülönbség tetemes, 1800 méter körül várható, ezért kimondottan csak gyakorlott, jó kondícióval rendelkező túrázóknak javasoljuk ezt a csúcsmászást! A Triglavski dom felé vezető úton összesen kb. 50 méteres szakaszon és a Kis és a Nagy Triglav közötti vízszintes gerincélen használható a via ferrata felszerelés, ugyanis a többi szakaszon a vastüskék és létrafokok mellett nincs acél sodrony a karabinerek rögzítésére. A Triglav-mászás során természetesen nem kötelező eljutni a csúcsra, akár a menedékházban is be lehet várni a visszafelé tartókat. Nagyon fontos, hogy a túra egyes részei nem teljesíthetőek bármilyen időjárási körülmények között! Nem megfelelő helyzetben a túravezető döntésének megfelelően bármikor visszafordulhatunk!

Szállás

Egy éjszakát töltünk a Vrata-völgy felső részében található Aljažev-menedékházban, priccses fekhelyeken (dormitory beds). Az épületben tiszta WC-k és hideg, meleg vizes mosdó található. Egy éjszakát pedig a Triglavski-menedékházban, priccses fekhelyeken (dormitory beds). Ágyneműt nem kapunk, csak matracot, pokrócot és párnát. Az épületben és mellette tiszta WC-k és hideg vizes mosdó található. Igaz a gleccser olvadékból felszivattyúzott víz egy kis tábla szerint ivásra nem használható, de tea és leves főzésre megfelel, tehát teljesen fölösleges vizet vinni. Valamennyi fűtés csak a közös helyiségben, étkezőben van. A szobákat és a WC-t nem fűtik. A fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a menedékházakban fel tudjuk tölteni. Saját hálózsákra szükség van!

Terület

A Júliai-Alpok Szlovénia legmagasabb hegysége, egy része Olaszországhoz tartozik. Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbakká alakították. Északi lejtőin ma is vannak kis gleccserek. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély völgyekben nagy tavak (Bohinji és Bledi-tó) képződtek. Az egyes magas fekvésű völgyeket kis tengerszemek díszítik. Nagy karsztforrásokból jelentős folyók erednek és indulnak az Adriai-, illetve a Fekete-tenger felé. Magas falainak megmászása a leggyakorlottabb sziklamászóktól is jelentős teljesítményt követel. A menedékházak sokasága, a kényelmes szállodák, a sípályák és ugrósáncok, a jelzett turista utak sűrű hálózata, a kiépített műutak és a jó autóbusz közlekedés a legváltozatosabb igényeket is kielégítik. A Júliai-Alpok szlovén részén, 838 km2-nyi területen 1981. május 27-én hozták létre a Triglav Nemzeti Parkot (korábban csak a mintegy 20 ha területű Triglavi – Hét - tó völgye élvezett különleges védelmet). A nemzeti park irányító központja Bledben található. A Júliai-Alpok jelentős területe Olaszországban van, de nagyobb és magasabb része Szlovéniához tartozik. A hegység szlovéniai szakaszának területe kereken 1500 km2. Az északi lejtőkön több helyen egész évben folyamatos a hótakaró.

Időjárás

A Júliai- Alpok időjárására a magashegységi éghajlat sajátosságai jellemzőek. Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, heves zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben a völgyekben 15-25 °C valószínű, míg éjszaka 10-15 °C várható. A túrák során természetesen a tengerszint feletti magasság növekedésével csökken a hőmérséklet. 1500 méter felett már csak 10-15 °C-ra számíthatunk, de szép idő esetén persze ennél melegebb is lehet. A Triglav csúcs környékén azonban akár kiterjedt hófoltokkal is találkozhatunk. Erős, viharos szél, a hegycsúcsokat beborító köd, felhő könnyen előfordul. Vihar, villámlásveszély esetén természetesen nem megyünk fel via ferrata útvonalra, amely ilyenkor gyakorlatilag „villámhárítóként” működik, hanem más túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Túrahátizsák, hálózsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, kamásli, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát és esőnadrág, sapka, kesztyű, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg és túrabot. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. Szükséges továbbá élelem és víz.A via ferratás részekhez szükséges felszerelést mi biztosítjuk. Mindenképp javasolt egy pár használt bőrkesztyűt, vagy bicikliskesztyűt hoznod, amit nem sajnálsz, mert a via ferrata esetleg hideg vaslétráiba, a néhol felfeslő, kirojtosodó drótkötelébe való kapaszkodást nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi. Mivel az Aljazev háztól indulva magunknak kell vinni az összes felszerelésünket, a meggondolt pakolás elengedhetetlen. Magára a csúcsra azonban már csak minimális felszereléssel mászunk, hálózsák, hátizsák a Triglavski-Dom menedékházban maradhat!

Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A napi higiénia szempontjából szükség van némi önmegtartóztatásra, és persze empátiára a többiekkel szemben, mivel zuhanyzó csak az Aljazev házban van, ahol csak az érkezés napján van lehetőség fürdésre. Alapvetően arc, kéz és fogmosásra szorítkozik a napi tisztálkodás másnap a hegyen. A napi túrák előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kalcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

A túra a reggeliken kívül önellátó! Javasolt magas energia tartalmú, könnyű, nem törékeny és nem romlandó élelmiszerek beszerzése! Kérlek, fektess kellő figyelmet élelmiszerkészleted összeállítására, mivel a túrák során menet közben nem lesz alkalom vásárlásra. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). A menedékházakban természetesen sok mindent lehet kapni (vizet, sört, készételt, etc.), melyeknek átlagos, magashegyi árai vannak. 

Pénz-ügy

Szlovénia hivatalos pénzneme az euro. A benzinkutaknál természetesen fizethetünk bankkártyával is, de nem a menedékházakban, ezért mindenképp érdemes készpénzt hozni, melyet célszerű indulás előtt, még idehaza váltanunk. Az árak európai színvonalúak.

Vám

Magyar állampolgárok részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges.

Csomag

Erős hátizsákra van szükség, a tartalmát tekintve pedig nagyon fontos, hogy végig velünk lesz, tehát magadnak, a hátadon kell hoznod! Ezért oda kell figyelni az ésszerű pakolásra, a lényeges és lehetőleg minél könnyebb tartalomra. 

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 2025 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 2655 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 4230 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.995 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.396 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés