Via ferrata: Szlovák Paradicsom (Maly Kysel)

Egy igazi klasszikus: szurdoktúra és kezdő via ferrata a szurdokparadicsomban.

Indulás és érkezés helye: Egyénileg utazóknak a Podlesoki parkoló GPS-koordinátája: N48.965848, E20.385944.
Utazás: Egyénileg vagy kilenc személyes Eupolisz kisbuszunkkal, amely a Mikropolisz utakhoz hasonlóan ezen a hétvégi úton is elérhető. Így ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Az Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!
Szállás és ellátás: 3 csillagos hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel
Rendkívül látványos kirándulásokkal kecsegtető hétvégi kalandra invitálunk a Szlovák Paradicsom, azaz a Káposztafalvi-karszt területére. Túránk helyszíneit meredek sziklafalak, különböző formájú sziklatornyok teszik változatossá, melyekben a haladást helyenként vaslétra, lánc, fatörzs- és doronglétra-híd segíti. Klasszikus 3 napos utunkat ezúttal azonban kicsit átszabtuk, hogy végre belekerülhessen a kevesek által ismert, de annál lélegzetelállítóbb Kysel-szurdok, melyben a túrázáshoz ferráta szettet veszünk igénybe. Ha még soha nem ferrátáztál, itt az alkalom, hogy kipróbáld, hiszen ez a pálya a teljesen kezdőknek és a nagyobb gyerekeknek is igazi élmény. Nincsenek szédületes magasságok és mélységek, de élményben és látványban a haladók szívét is megdobogtatja a Kysel. Röviden: tarts velünk, ha egy igazi klasszikus szurdoktúrára vágysz megspékelve a Paradicsom egyetlen, de annál lenyűgözőbb ferratájával.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. július 11. -
2020. július 12.
A jelentkezés lezárult
2020. július 09.
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező. 

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
1

 
Budapest, Podlesok, Suchá Belá-szurdok, Cingov
 

Kisbuszos transzfer esetén találkozó 6:45-kor a Keleti Pályaudvar Posta felőli parkolójánál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Mintegy 5 órás utazás után érkezünk meg a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park északi peremvidékére, ahol a leglátványosabb túrák kiindulópontja található. Itt találkozunk az egyéni utazással érkezőkkel. Bemelegítésként rögtön neki is vágunk a Suchá Belá szurdok felderítésének. A túra első fele a Suchá Belá- patak sziklákkal teleszórt szurdokvölgyében vezet. Kezdetben sűrű fenyőerdőben, a mészköves patakmederben haladunk, majd hamarosan pallók, doronglétra-hidak segítik haladásunkat. A táj egyre vadabbá válik, bedőlt fatörzseket, fatörzs-uszadékot kerülgetünk, majd hirtelen ott tornyosul előttünk a Mysové-vízesés szakadéka. Függőleges vaslétrák, láncokkal erősített sziklatálcák, vashidak segítenek áthidalásában. A szurdok tovább szűkül, doronglétra-hidakon egyensúlyozva préseljük át magunkat a keskeny járatokban között az Okienkovy-vízesésig. A 40 létrafokos vaslétra végén egy sziklalyukon átbújva újabb doronglétrák, vasláncos sziklafalak, sziklatálcák következnek. Utolsó erőpróbánk a Kaskady- vízesés 18 sziklatálcája, 35 fokos vaslétrája és két óra "küzdés" után túl is vagyunk a nehezén: a szurdok vadregényes völggyé szelídül, fenséges bükkerdőben haladva egy forrásnál feltölthetjük édesvíz készleteinket, majd egy közeli tisztáson, 915 méteres magasságban lazíthatunk. Innen már csak lefele haladunk, gyönyörű óriásfenyők között. Hazatérésünk előtt azonban még teszünk egy kisebb kitérőt Klástoriskó fennsíkjára: a híres Kartauzi kolostorrom, egyszerű étterem, és nem utolsósorban a Magas-Tátra hegyvonulataira nyíló pazar kilátás végett. (A kolostort önkéntes munka keretében újítják fel az ott lakók, köztük néhány magyar is.) A visszaút már csak kb. egy órás levezető séta részben erdei kocsiúton, majd egy meredekebb erdei ösvényen. Leérkezést követően elfoglaljuk szállásunkat, s lassan nyugovóra térünk, hogy elég erőt gyűjtsünk a másnapra. Teljes menetidő: 5-6 óra, táv: 13,5 kilométer, szint: 510 méter fel és le.

2

 
Cingov, Maly Kysel via ferrata, Budapest
 

Reggeli után útnak eredünk szállásunkról, mely a Szlovák Paradicsomba látogató turisták egyik első számú központja és kiindulási pontja, s nagyjából 2 óra gyaloglással jutunk el a szurdokig. A teljes túra via ferrataval együtt izgalmas igazán. Természetesen, mint a park legtöbb szurdoka, ez is egyirányú – felfelé. Eddig a táskában pihenő felszerelésünket most elővesszük, majd a „beöltözés után” a közel 40 év után ismét látogathatóvá legszebb és egyben legvadabb Paradicsomi szurdokot elkezdjük meghódítani. Az elmúlt évtizedekben senki által nem járt szurdoknak egy tűzvészt követően ennyi időre volt szüksége, hogy regenerálódjon, ám a nemzeti park dolgozói úgy gondolták, hogy az újranyitását követően a régi vaslétrák és tálcák helyére via ferrata lenne az igazi, amitől még izgalmasabbá vált ez a természeti csoda. A kezdők által is bátran végigjárható ferrata végén jól esően elfáradva érkezünk majd vissza járműveinkhez, hogy megkezdjük 4-5 órás hazautunkat Magyarországra. Teljes menetidő: 6-7 óra táv: 17 km szint: 894 méter fel és le.

Az oldalon látható képeket Gutter Krisztián készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés