6153 m - Stok Kangri

Hatezres csúcsmászás az indiai Himalájában

A Stok Kangri csúcsmászás a Ladakh (Kis-Tibet) programunk hosszabbítása volt 2019-ig. Mivel a hegyet a 2020-2022 időszakra a helyi hatóságok környzetvédelmi megfontolásból lezárták, alternatív lehetőségként a Kang Yatse II. 6250 méteres csúcsának mászása szerepel idén opcióként Ladakh programunkban. Részleteket erről a Ladakh (Kis-Tibet) programnál találsz!
Ladakh nem csupán a tibeti buddhizmus iránt érdeklődők számára rejt igazi kincseket, de a hegyek szerelmeseit is elkényezteti a számos, relatív könnyen megközelíthető és mászható 5-6 ezres csúcsával. Mindezek közül a 6153 méteres Stok Kangri az egyik legkedveltebb trekkingcsúcs, nagyszerű panorámával az Indus-völgyére, északon a Karakoram, délre pedig a Himalája örök hó borította vonulataira.

A 3500 méteres magasságban fekvő Leh-be megérkezve két napot terepjárós kirándulásokkal töltünk, amelynek során szebbnél szebb fekvésű, misztikus kolostorokat látogatunk sorra, hogy egy kis kultúrát is magunkba szívjunk, no meg hogy szervezetünket hozzászoktassuk a nagy tengerszint feletti magassághoz. Megfelelően akklimatizálódva indulunk öt napos gyalogtúránkra, ahol a Markha folyó völgyében döbbenetes, gyűrt sziklafalak lábainál túrázunk apró szórványfalvak, gondosan művelt földek, ősi szentélyek, sztúpák és kolostorok mentén. Az akklimatizációt tovább segítendő túránk 4. napján felkapaszkodhatunk 5500 méter fölé, a Kang Yatse gleccserekkel borított, 6400 méteres északi falához. Másnap az 5260 méteres Gongmaru La hágón átkelve tovább alapozzuk esélyeinket életünk első hatezres csúcsának bezsebeléséhez. Ezután két nap lazulás, erőgyűjtés következik Leh-ben, opcionális kolostorlátogatásokkal, hogy ne csupán jól akklimatizálódva, de fizikálisan, pszihésen és lelkileg is feltöltődve vágjunk bele a csúcsmászásba. És ha az időjárás is kegyeibe fogad, akkor újabb három nap múlva a Stok Kangri tetejéről, 6153 méterről csodálhatjuk a lábunk alatt húzódó csipkézett gerincek végtelen sorait. Mert a hegyek állnak és várnak… Tedd próbára magad 6000 méter fölött, az indiai Himalájában!

Ez a hosszabbítás Ladakh (Kis-Tibet) túránk utolsó, 13. napjától, folytatólagosan indul. A többi ladakhi nap részletes leírását megtalálod itt!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A Stok Kangri csúcsmászás technikai nehézsége minimális, egy gleccserátkelést és a végső szakasz kb.30-40 fokos hólejtőjét leszámítva hagyományos magashegyi trekking. A fő nehézséget elsősorban a nagy magasság jelenti, ezért elegendő időt kell szánni az akklimatizációra, a programunkban erre nagy hangsúlyt helyezünk. A túra során rendszeresen mérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük. A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság, 4-5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal és technikai háttértudással.
1

 
Leh, Stok (3600 m), Mankarmo (4200 m)
 

Reggel nekivágunk a túránk legnagyobb kihívását jelentő csúcsmászásnak. Lehből már napok óta incselkedik velünk a Stok Kangri 6123 méteres hósipkás piramisa, épp ideje, hogy egészen közelről is szemügyre vegyük. Szállásunkról alig fél órás utazással érjük el Stok települését, ahonnan még néhány kilométert autózunk felfelé a völgyben, ameddig csak az út vezet. Egy ejtőernyős vendéglőnél már várnak segítőink, felmálházzuk a pónikat, s nekivágunk a folyó bal partján kanyargó ösvénynek. A völgy alján vadrózsa és fűzfa bokrok között haladunk a törmelékes terepen, a fölénk magasodó döbbenetes, függőlegesre gyűrt sziklacsipkék alatt. A kora délutáni órákban érkezünk a 4200 méteren fekvő Mankarmo táborhelyre, ahol megpihenünk. Az éjszakát itt töltjük, sátrakban. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 12 kilométer, szint: 600 méter fel, menetidő: 4-5 óra)

2

 
Mankarmo (4200 m), Stok Kangri B.C. (4900 m)
 

Egy erőt adó reggeli után szemrevételezzük a felkelő nap fényében fürdő csúcsokat, majd továbbtúrázunk a Stok Kangri alaptáborig. Egy patakmederben menetelünk tovább, itt-ott néhány kisebb-nagyobb vízfolyáson kell átkelnünk, néhány egyszerű pásztorszállás mellett is elhaladunk, míg a lassan, de fokozatosan emelkedő ösvényünk végül egy gleccservölgy kifutásánál kialakított alaptáborba vezet. Itt már 4900 méteren járunk! Ébéd után teszünk egy kisebb akklimatizációs túrát a környéken, majd vacsora után időben lepihenünk, s próbálunk szunnyadni pár órát a holnapi csúcstámadás előtt. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.  (távolság: 4 kilométer, szint: 700 méter fel, menetidő: 2-3 óra)

3

 
Base Camp (4900 m), Stok Kangri (6123 m), Base Camp (4900 m)
 

Kora hajnalban, még pirkadat előtt indulunk életünk talán első hatezres csúcsának megmászására. Egy meredek kaptatóval kezdünk, fejlámpáink fényében lassan araszolunk előre. Pirkadat környékén érjük el a gleccser nyelvét. A reggeli órákban még relatív könnyen át tudunk kelni rajta (épp e gleccser miatt kell igyekeznünk majd lefele, mert erős napsütés, meleg esetén egész komoly kis folyamok tudnak kialakulni rajta, alaposan megnehezítve az átkelést!), majd a Stok Kangri lábához érve megkezdjük a kapaszkodást felfelé. Itt hóviszonyok függvényében vagy hágóvasakkal a lábunkon haladunk tovább, vagy a kiálló sziklákon kapaszkodunk fel. Mindkét esetben nehéz dolgunk lesz, elsősorban a meredek terep, no meg az oxigénhiányos levegő miatt. Gyakran meg-megállunk rövid pihenőkre, de jó 4-5 óra alatt remélhetőleg mindenkinek sikerül felküzdeni magát a csúcsra, ahol imazászlók sokasága leng a szélben, s valami lenyűgöző panoráma tárul szemeink elé: északon, lábaink alatt az Indus-völgye, a távolban a Karakoram, délre pedig a Himalája örök hó borította vonulatai. Kölcsönös gratuláció, összeölelkezés, csúcsfotó, majd mi is kifeszítjük imazászlónkat, köszönetet mondunk az isteneknek, aztán a már ismert úton visszaereszkedünk az alaptáborba, ahol jól fog esni az ebéd és a pihenés. Nagyon fáradtan, de hatalmas élményekkel gazdagabban szenderülünk ma álomba. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 8 kilométer, szint: 1223 méter fel, 1223 méter le, menetidő: 7-8 óra)

4

 
Base Camp (4900 m), Mankarmo (4200 m), Stok (3600 m), Leh
 

Egy nagy alvás után szinte újjászületve ébredünk, majd folytatjuk az ereszkedést a már ismerős szurdokvölgyben a Stok fölötti apró faluba, ahol már várnak ránk a szállítójárművek, melyek alig fél óra alatt vissza is repítenek Leh-be, a civilizációba. Ugyancsak jól fog esni egy forró zuhany, s a délután már remélhetőleg a központ valamelyik éttermének a tetőteraszán töltjük, sörözéssel, a láthatáron a Stok Kangri frissen megmászott csúcsával. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebédcsomag. (távolság: 16 kilométer, szint: 1300 méter le, menetidő: 5-6 óra)

5

 
Leh
 

A mai napon elbúcsúzunk ettől a csodálatos vidéktől. Repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés