Indonézia: Raja Ampat, Bali, Komodo

Indonézia újabb gyöngyszemei: Raja Ampat paradicsomi szigetei, Bali aktívan és sárkányokkal Komodón

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- a szállást 5 éjszakára Raja Ampaton, egyszerű tengerparti bungalókban, teljes ellátással,
- a hajójegyeket Sorong és Waisai között,
- a bérelt hajók használatát Waisai és a szállásunk között,
- a két hajókirándulásunk során a bérelt hajókat, a benzint és a helyi vezetők díját Raja Ampaton,
- a szállást 3 éjszakára Balin szállókban, reggelivel,
- a bérelt kisbuszok használatát Balin,
- a fél napos raftingtúrát felszerelésekkel, helyi vezetőkkel és egy ebéddel,
- a Batur-vulkántúra során az engedélyeket és a helyi vezetők díját és egy ebédet,
- a szállást 2 éjszakára Labuanbajoban, szállókban, reggelivel,
- a 3 napos hajókirándulást a Komodo Nemzeti Parkban, teljes ellátással,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát és a reptéri illetékeket,
- a belépőket és fakultatív programokat, 
- az esetleges plusz szállást Jakartában az első napon,
- a termeszetvédelmi díjat Raja Ampaton,
- az esetleges védőoltások árát,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 310 Ft /1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Utazni fogunk, ez biztos, de a repülőjegy ügyintézést a veszélyhelyzet elmúltával, az utazási feltételek ismeretében kezdjük.

Utazás

Indonéziában helyben bérelt kisbuszokkal, taxikkal, motoros taxikkal. Hajókirándulásaink alkalmával a helyi viszonyoknak megfelelő hajókat használunk, melyek mérete és felszereltsége szigetenként eltérő. Utunk nagyrészt vizes programokra épül (sznorkelezés, hajózás, úszkálás a tengerben), ezért a részvételt úszni nem tudó utasainknak nem javasoljuk!

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-14 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túrák, kirándulások hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek. A Batur vulkán mászásnál fel kell készülni a korán kelésre, és 2-3 óra folyamatosan emelkedő terepre.

Szállás

Városi szállodáink (5 éjszaka, Bali és Labuanbajo) a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg (saját fürdőszoba és wc). A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák általában két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Raja Ampat szigetein egyszerű, de annál hangulatosabb tengerparti bungalókban szállunk meg. Ezek a bungalók valóban természetközeli bungalók, két fős szobákkal (melyek gyakran franciaágyasak), és közös fürdőszobákkal. Amire számítani kell: a trópusokon vagyunk, tehát melegített víz nincs, moszkítóháló természetesen van. Fel kell készülni arra, hogy kevés helyen van térerő, internet, az áramellátás tervezhető, de nem mindig állandó. A turizmusfejlesztés iránya itt a környezetbe illeszkedő home stay szállás, ehhez alkalmazkodunk mi is.

Terület

Indonéziában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, és az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Túravezetőnk és a helyi partnereink gondoskodnak a tervezett programmenetről, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés (időjárás, repülők késésése, egyéb, előre szintán nem látható tényezők (vis maior) a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követelnek.
Az indonéz szigetvilág bő 5 ezer kilométer hosszan nyúlik el az Egyenlítő két oldalán, így „picit szélesebb” mint Európa. Közel 2 millió km2 területe nagyjából 17 500 szigeten oszlik szét, amik közül kb. 6 ezer lakott. A vulkanikus szigetvilág élővilága ennek megfelelően rendkívül színes, biodiverzitása egyedülálló, éghajlata trópusi. A széttagoltság és a kulcsfontosságú fekvés okozta hódítások kulturálisan rendkívül színes etnikai és vallási viszonyokat hoztak létre. Indonézia jó 255 millió lakosával Földünk 4. legnépesebb állama Kína, India és az USA után. Átlagos népsűrűsége picit nagyobb, mint hazánké, de ez több teljesen lakatlan terület és például Földünk legsűrűbben lakott szigetének (Jáva) átlagából alakul ki. A több, mint 300 nemzet és etnikum körülbelül 700 különféle nyelvet beszél a hivatalos indonéz nyelv mellett, ami a maláj egyik változata. Az ország lakosságának közel 90% muszlim, így Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa, a közel 20 milliós protestáns, a szűk 8 milliós katolikus közösségek eltörpülnek. Az olyan apróbb csoportokat százalékosan már nem is érdemes kifejezni, mint a hinduk vagy buddhisták, akik összlétszáma azért simán kitöltene egy átlagos közép-európai országot. Utunk során három nagyobb szigetet és egy kisebb szigetcsoportot érintünk.

Időjárás

Utazásunk során leginkább tengerparti, ám Balin hegyvidéki térségeket is érintünk, így változékony időjárásra kell készülni. A tengerparton 30- 34 °C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, a hegyvidéki részeken ennél hűvösebbre (20-25 °C körül) lehet számítani.

Raja Ampat szigetein az indonéz szigetek nagy részétől eltérő módon a nyár folyamán (június-augusztus) van a csapadékos évszak, szeptembertől pedig fokozatos csökken a csapadék mennyisége. Ezzel együtt mivel egy egész évben igencsak esős térségről van szó, Raja Ampat szigetein készüljünk fel az akár mindennapos, hosszabb-rövidebb esőkre. 

Felszerelés

- könnyű ruházat javallott (a hajnali hegyi túrákra szükséges melegebb ruha)
- nagy túrahátizsák (legalább 65 liter), bőrönd vagy sporttáska,
- szandál, túracipő,
- hosszú és rövidnadrág (lehetőleg lecsatolható szárú),
- pólók vagy vékony ingek, 
- legalább egy váltás meleg ruha, 
- fejfedő, 
- svájci bicska, 
- zseblámpa vagy fejlámpa, 
- gyógyszerek, 
- esőkabát, 
- napszemüveg, napolaj, 
- mini-varrókészlet, 
- szúnyogriasztó, 
- fülldugó, 
- kényelmes kis hátizsák (a napi kirándulásokhoz, túrákhoz) 
- hosszabbító/elosztó (ez elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni
- internetezésre általában minden szálláshely közelében lesz lehetőséged
- a hazai mobiltelefonok mindenhol működnek
- a legtöbb szálláshely környékén van lehetőség olcsó mosatásra is 

Indonéziában az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Internetezésre általában a nagyobb városokban lévő szállásainkon lesz lehetőséged. A hazai mobiltelefonok mindenhol működnek. A legtöbb szálláshely környékén van lehetőség olcsó mosatásra is.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, javasolt védőoltások: Hepatitis A, B, hastífusz. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Indonézia olcsó ország, nem kell itthonról élelmiszert vinni! A nagyvárosokban találunk európai jellegű szupermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (1-2 USD). Indonéziában nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, rambután, durián, salak stb.) így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. Sokan kreteket (szegfűszeges cigi) szívnak, amit a nem dohányzó embereknek is érdemes megkóstolniuk. Nasi Goreng: Egytálétel rizsből, zöldségekből, hússal és tojással, néha rákszirommal. Mee Goreng: Sült zöldséges tészta, hasonlít a hazai kínai étkezdékben kaphatóra, de itt még extraként ütnek rá egy sült tojást is és más a fűszerezettsége. Sate Ayam: pálcikákra szúrt és parázs felett izzított húsdarabkák. Ez tyúkhús, de készülhet birkából, disznóból vagy bármilyen más állatból is. Az indonéz illemtan szerint a kanalat a jobb kézben, a villát a balban kell tartanunk, kést nem használnak, mivel az ételeket úgy készítik el, hogy további aprításra már ne legyen szükség.

Pénz-ügy

Indonéziában könnyű milliomossá válni. 1 USD-ért kb. 13.000 IDR-t, 1 Euro-ért kb. 14.000 IDR-t. Indonéziában forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát az euro vagy dollár. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, illetve pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára kevés helyen van lehetőséged. Költőpénznek minimum 300-400 USD-tajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, fakultatív programok) Természetesen a költőpénz mennyisége sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.


A helyszínen fizetendő költségek (indonéz rúpiában):
(tájékoztató jellegű árak!)
- Jakarta extra szállás: 30 dollár/fő
- Raja Ampat természetvédelmi díj: 80 dollár
- Raja Ampat fakultatív hajókirándulások az 5. és 6. napon: 50-100 dollár
- Ulu Watu templomi belépő: 20.000 IDR
- Majomerdő: 30.000 IDR
- Pura Ulu Danau Bratan: 30.000 IDR
- Komodo Nemzeti Park belépő: 30-50 dollár
- Borravalók összesen: 50 dollár

A fakultatív programok árai a résztvevők számának függvényében is változhat, de általában 200 000 IDR – 1 000 000 IDR árral lehet számolni alkalmanként és személyenként. (pl.: táncest, madárpark stb.)

Néhány további szolgáltatás és termék ára:
Ásványvíz (0,5 liter): 10 000 IDR
Ásványvíz (1,5 liter): 15 000 IDR
Sült kukorica: 15 000 IDR
Kávé: 10 000 IDR
Gyümölcsturmix: 20 000 IDR
Sör boltban/étteremben: 30 000 IDR / 50 000 IDR
Coca-Cola: 10 000 IDR
Vacsora az éjszakai piacon: 30 000 IDR – 50 000 IDR 
Vacsora elegáns étteremben: 300 000 IDR – 500 000 IDR 

Motorbérlés: 50 000 IDR
10 perc becak út: kb. 30 000 IDR
Taxi: minimum 30 000 IDR + 5000 IDR/km.
Masszázs (1 óra): 70 000 – 200 000 IDR
Nyilvános mosdó: 3000 IDR

Vám

Az Indonéziába történő belépéskor magyar állampolgárok 30 napot nem meghaladó tartózkodás esetén ingyenesen kaphatnak vízumot. A kilépési illeték megszűnt. Az útlevélnek érkezés után még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Indonéziában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Indonézia területén is tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. Irodánk az ebből fakadó problémákért nem vállal semmilyen felelősséget. Korallt az országból kivinni szigorúan tilos!

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található:
https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas#kezipoggy
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 11.840 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 18.240 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 21.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 17.560 Ft / fő (önrész: 0-20%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés