Nepál: Annapurna Szentély

Kathmandu nyüzsgésétől monszunerdők sűrűjén át a Himalája szentélyéig

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?nepal

Vélemények

"Életem eddigi legmeghatározóbb utazása volt, amit soha nem fogok elfelejteni. Intenzív, élménydús, kalandos és kultúrsokk a javából. Gyönyörű és változatos tájak, nyüzsgő városok, forgalmi káosz, szent tehenek, sztupák, Om Mani Padme Hum, Dal Bhat, hegyi falvak, gyerekek akiket sikerült megajándékoznom pár aprósággal, serpák, függő hidak, lépcsők-lépcsők-lépcsők, napi 4000 elégetett kalória, vízesések, folyók, csillagos éjszaka, szívmelengető napfelkelték, DE legfőképpen BÉKE, NYUGALOM, BOLDOG emberek, akik rád mosolyognak az utcán vagy szinte bárhol. Ezt jelentette nekem ez a 14 nap. Az egyik étteremben összefutottunk egy osztrák utazóval és mesélte, hogy ő már tizedjére van Nepálban. Azt hiszem, ez mindent elmond. :) Bátran ajánlom ismerőseimnek az Eupolisz programjait."
"Menj Nepàlba Szilveszterrel és az Eupolisszal akkor ha: 1- Éppen magadat keresed, 2- Vagy AZ éttermet a vilàg végén 3- Ha nagy az arcod 4- Ha nem tudod mi történik a Komfort zóna túloldalàn Azért mert: 1- Ott biztosan nem kerested még... 2- A Sipàk csillagos étteremben olyan a Garlic Soup, hogy a szobatàrsaid is megemlegitik 3- 8000m-es hegyek között ràjössz hogy kicsihuszàr vagy te még 4- Varàzslat baràtom , varàzslat… Az én életem is teljesen megváltozott Nepál óta... azóta balról jobbra fésülöm a hajamat... Sipàk jövöre Ladakh-ba megy... oda is jöhetsz ugyanezzel a bandàval... mert ott is van mit làtni..."
"Életem legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem erre az útra. Aki egy kicsit is szeret túrázni, szereti a természetet az nem kívánhat egyebet, mint hogy élőben is lássa a hegyek királyát, a Himaláját. És nem is csak láthatja, hanem túrázhat is eme mesebeli tájak, hófödte csúcsok, óriási vízesések, sebes folyású hegyi patakok és függőhidak rengetege között. Utunk során az egyik ámulatból estem a másikba, s mikor már azt hittem nem lehet fokozni, mindig jött egy újabb és újabb lélegzetelállító panoráma vagy a fizika törvényeinek szinte már ellentmondó természeti képződmény. Az óriások játszótere ez, gigászi méretekkel és gigászi természeti erőkkel. Az ember léte eltörpül, jelentéktelen kis porszemnek érzi magát, s nem tehet mást, mint meghajol és tisztelettel adózik a természet ezen utánozhatatlan alkotási előtt. Az egyszerű európai ember elfeledheti mindazt amit odahaza tanult, átélt, sulykoltak a beszűkített agyába. Egy teljesen más világot láthat Nepálban, más értékrenddel, más szokásokkal, más érzésekkel. De itt is megvan mindennek a helye, idővel (embertípustól függően) órák vagy napok után asszimilálódunk s mindenki megtalálja a rendet, az elsőre káoszosnak tűnő világban. Még indulás előtt az úttal, a csomagokkal,  a szervezéssel kapcsolatban  nagyon sok kérdőjel volt bennem, de ahogy megérkeztünk varázslatos módon kisimultak a dolgok, minden a helyére került és minden ment a maga útján,  gördülékenyen olajozottan. Ez természetesen a profi szervezésnek és kiváló helyi (Birendra) és „kihelyezett” (Pál Máté) túravezetőknek köszönhetően! Az út optimális arányban tartalmazott kulturális programokat és aktív természetközeli élményeket is. Nem voltak üresjáratok, de ugyanakkor elegendő lehetőség volt pihenésre vagy akar csak egy kis csöndes merengésre is.
Az utat mindenféleképpen ajánlanám mindazoknak, akik átmenetileg hajlandók feladni a megszokott kis kényelmes életüket, ám cserébe olyan élményekkel gazdagodhatnak mely életük végéig garantáltan felejthetetlen lesz!"
"Az egész út tetszett úgy, ahogy van, mindent megkaptam, amiért ezt az utat választottam. Külön pozitívuma az útnak, hogy kisebb csoportunk volt, így könnyedén alakult ki egy összetartó, egymást segítő csapat ill. vélhetően barátságok is születtek… Minden gördülékenyen ment, a kinti programok, szállások, vezetés jól szervezettek, a csoportvezetővel remélem, utazhatunk még együtt. A hegyi túra és Chitwanban az elefántok közelsége tetszett legjobban. Az utat javasolnám barátaimnak, jól összeállított út, minden része tetszett. Először voltam raftingon, nagyon tetszett, akár vadabb folyón is lehetne még a csapat függvényében."
"Nagyon jól éreztem magam, életreszóló élmény volt. Természetesen a trekking volt a fénypont, de a rafting is nagyon ottvolt. A Chitwan nemzeti parkot kihagynám, úgy ahogy volt. Mindenképpen javasolnám másoknak az utat. Nekem semmi gondom nem volt a szállásokkal, sőt, kifejezetten pozitiv élmény volt némelyik. Tetszett, hogy a programok nem voltak erőltetve, de megis mindig pont elég kedvcsináló volt hozzájuk. Ha voltak is problémák útközben, abból és azok megoldásából nem éreztem semmit. Az info is éppen elég volt amit kaptunk, soseméereztem túl soknak vagy túl kevésnek. Nagyon tetszett, ahogy a csapatépites zajlott, abban sem volt semmi erőltetett, azonban mindig érezhető volt a jelenlét. Szerintem a váratlan helyzetek is igen jól voltak managelve. Nekem ez igy pont jó volt, nem éreztem korlátolva vagy túlságosan bébiszittelve magam. Szóval király volt! :)"
"Összehangolt, ésszerű programtervezet, mindenből egy kicsi. Kultúra, többféle helyszin és a magashegyi túra adta a gerincet. Minden ismerősömnek ajánlanám, nagyon jó volt. Csúcspont maga az ABC. Régóta követem az interneten az iroda ajánlatait. Elsősorban a Himalája volt a nagy álom, ehhez kerestem egy jó utazási irodát. Megtaláltam! :)"
"Minden úgy volt jó, ahogy volt. Ennél jobban nem lehetett volna ezt az utat összeállítani. Még a túra előtt tartottam attól, hogy túl megerőltető lesz, de annyira jól volt megszervezve a pihenőidő, hogy a túra minden perce élvezetes volt számomra, egyszer sem éreztem szenvedésnek. Sőt el kell mondjam, hogy igazából megszerettem a hosszabb, többnapos, magashegyi túrázást. Eddig szívesebben utaztam magán úton, kicsit tartottam is a csoportos utazásoktól, de Szilveszter ezt a csapatot nagyon jól összekovácsolta. Mindig jól érezte mikor fáradtabb kicsit a csapat, mikor kell pihenőket betenni. Minden helyzetben nagyon jó hangulatot tudott csinálni. Amikor komolynak kellett lenni, Ő az volt, sokat tudott mesélni az országról, az adott nevezetességekről, de mikor lazulni lehetett, akkor pedig laza, vicces, jópofa volt. Bármilyen problémával fordulhattunk hozzá,mindig nyitott volt. Mindig rugalmas volt, megvárhattuk például a napsütést az Annapurna alaptáborban, hogy még szebb képeket készíthessünk, nem siettetett a túra során sem a fényképezéssel, hagyta, hogy rácsodálkozzunk dolgokra és át tudjuk azokat élni. Vele máskor is szívesen utaznék. Más irodákkal is utaztam már, de ilyen jó túravezetésben még nem volt részem. A busz állapota és a tisztasága is teljesen rendben volt. A sofőr nagyon nagy rutinnal vezetett. Egyedüli probléma a mérettel volt. Elég kényelmetlen volt a busz, valahogy nem lehetett elférni, csak úgy ha a térdünket beszorítottuk. Még csak tegnap érkeztünk vissza, de már több barátomnak is ajánlottam az utat. Életreszóló élményekkel lettem gazdagabb. A csúcspont természetesen az Annapurna alaptábor volt. Nem számítottam arra, hogy ilyen jól sikerül ez az utazás. :)"
"Nagyon jó az eredeti ötlet, hogy a Bhaktapur-i plusz nap a trekking után van. Most az ünnep miatt előre hoztuk, így egy kicsit sokk volt Kathmandu. :) Az egész út nagyon jó volt, most rögtön mennék is az Everestes útra! :) A legnagyobb élmény természetesen a napfelkelte volt az ABC-ben (így talán jobb is, hogy az 5. nap reggel megyünk fel), illetve a rafting is nagyon tetszett – nekem ez volt az első ilyen evezős élményem."
"A program szuper volt, én még simán felrohantam volna az Everestre is... ;) A Chitwanos programcsomag esetén javaslom a nepáliakat egy kicsit jobban emlékeztetni arra, mit ígértek, mert egy kicsit feledékenyek voltak. A túrázás maga nagyon jól volt felépítve, trekking túráim szempontjából az eddigi legjobb volt. Mind Szilveszterrel, mind Mátéval simán bevállalnék ennél komolyabb túrákat is. Máténak ezúton is üzenem, hogy Indiát is. :) A szállások hozták a kötelezőt, sem többet, sem kevesebbet. A kathmandui Imperialt kiemelném, szerintem az volt a legjobb szállásunk, jó helyen, lelkiismeretes személyzettel (a kisember mindent vitt). A nepáli buszok üléseinek méretével nem tudok mit kezdeni... ;) Nagyon pozitív volt, hogy az első 10 kilométer után simán lefogadtam volna, hogy a busz szétesik, és ez mégsem következett be – a BKV-nak is ilyen buszokat kellene beszerezni, persze nagyobb ülésekkel, mert egyébként simán bírnák a terepet. Amúgy minden úgy alakult, ahogy el volt tervezve, és még meg is tudtunk nyugodni... Külön kiemelném a csapatot, jó kompánia verődött össze. Több csúcspont is volt – Kathmandu, Pashupatinath, Buddhanath, a trekking, a Szentély stb-stb… Talán a Chitwan egy kicsit kilógott, de ott is jól éreztem magam. Egy ilyen utazás mindig megváltoztatja egy kicsit az embert, mindig gazdagabb lesz vmivel, és ezt senki sem veheti el soha. Mindenképpen javasolom az ismerősöknek!"
„Régi nagy vágyam volt, hogy egyszer testközelből láthassak pár 8000-es hegycsúcsot, elsősorban emiatt jelentkeztem a nepáli útra. Azonban az utazás során olyan élményeknek és élethelyzeteknek lehettem részese, melyekre gondolni sem mertem korábban, valóságok kulturális sokk volt, a szó pozitív értelmében. Az utunk alatt Nepál számos „oldalát” megmutatta a lebilincselő hegyvonulatoktól kezdve, Kathmandu nyüzsgésén át a raftingolás izgalmain keresztül a trópusi nemzeti parkig. Teljesen odavoltam mindegyikért, talán még Kathmandu büdös, koszos utcáiért és a 13-14 órás reptéri várakozásért is … :)  Az ottani embereket pedig egyszerűen nem lehet nem szeretni: kedvesek, segítőkészek. Nagyon nagy szegénységben élnek, mégis „sugároznak” a boldogságtól…. Örök élmény marad az út, nehéz is lesz ezt überelni! ..Talán egy újabb nepáli úttal?!? :)"
„Ez a program egy amolyan Best Of Nepál. A 17 nap alatt mindent megkaptam, amit az ország adhat: hegyi túra a világ legmagasabb hegyei között, vadvízi evezés trópusi monszunerdők között, Afrika hangulatát idéző lazulás a Chitwan nemzeti parkban, régi királyvárosok látogatása, az európaitól teljesen eltérő kultúra magunkba szívása. Az utazás minden egyes napjára esett egy-egy csoda. Az életem egyik legjobb döntése volt, hogy ezt az utat választottam. A program számomra hihetetlenül egyben volt. Minden a helyén minden éppen jókor. Külön köszönet Szilveszternek hogy sikerült elűzni a démonjaimat, miszerint nem bírom a magasságot. Sőt, ez a túra meghozta a döntést, hogy tovább és még magasabbra... Az is nagyon tetszett, hogy volt külön rohanós frakció is, szóval igazán mindenki mehetett a saját tempójában. A nepáli buszozás is a kaland része volt. Hát nem semmi... Tulajdonképp mehettünk volna ötcsillagos neoplánnal is, de az utak miatt úgy is mindegy. A buszaink tolatóradarja kimondottan tetszett. Azt hiszem, kimondottan rosszul éreztem volna magam egy légkondis, modern buszban. A Katmandu-Pokhara útvonalat végigjárnám megint, hiába volt olyan hosszú. Mindig történt valami (hídszünet, banánszünet, ebédszünet, Dal Bhat szünet, stb...) A nepáli reptéri biztonsági ellenőrzés ugyan elég hosszadalmas volt, de döbbenetes volt számomra, hogy mindegyik, a munkáját végző hivatalnok mosolygott, kedves volt. Így teljesen más az n+1-edik embernek is megmutatni a papírjaimat, vagy hagyni, hogy feltúrja a táskámat. Kár hogy ehhez az élményhez 6000 km-t kell utazni és itthon soha nem fogom tapasztalni. Mármint ezt a fajta őszinte kedvességet. A Türkish Airlines maga a paradicsom! Jó és bőséges ellátás, gyönyörű és kedves török légikisasszonyok, stb... Összességében minden a helyén volt, ez egy igazán emlékezetes utazásnak sikerült.”
"Csodálatos időutazáson vettünk részt. Megérkezés Kathmanduba, a káosz leírhatatlan. A tehenek az úton a száguldó autók, motorok, riksák  között sétálnak, az emberek az autóbuszok tetején utaznak, ahol az utcán zajlik az élet, rengeteg apró üzlet, étterem várja az utazót. A Kathmandu-völgy, ahol királyi városok, paloták, hindu szentélyek és buddhista sztúpák várnak Ránk,  ahol a  szent Bagmati folyó partján  rituális halottégetés zajlik, és a  kolostorokban  szerzetesek élik mindennapjaikat.  A 7 napos túra felejthetetlen élménye, az Annapurna Szentély (naplemente), a Machapucchare nepáliak szent hegye, a rizsteraszok, kilátók, az emberek kedvessége, egyszerűsége elvarázsolt. Csodálatosan éreztük magunkat. Ismerőseinknek, barátainknak jó szívvel ajánljuk az Eupolisz iroda programjait."
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés