Martinique, Saint Lucia

Újabb karibi kalandok Franciaország tengerentúli területén és a szomszédos Saint Lucia szigetén! Kiscsoportos bejáró utazás!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/franciaorszag-tengeren-tuli-teruletei
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/saint-lucia

Út ára tartalmazza

- a helyi utazásokat végig a program során bérelt kisbusszal,
- 6 éjszaka szállást Martinique-on színvonalas apartmanokban,
- 3 éjszaka szállást Saint Lucia szigetén színvonalas apartmanokban,
- az összes programban szereplő túrát és kirándulást,
- a nemzetközi hajójegyeket Martinique és Saint Lucia között oda-vissza,
- a hajójegyeket a 4. napi túra elején,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát, 
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást,
- az étkezéseket,
- a belépőket és a fakultatív programok árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro és 400 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) és az USA dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Fort de France - Budapest útvonalon) kb. 250.000 - 390.000 Ft.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak egyre többször erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől nemzetközi járattal, a szigetek között hajójárattal, a szigeteken bérelt kisbusszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 5-8 fő. Az utat minimum 5 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Martinique, Saint Lucia programunk a Karib-tenger talán legizgalmasabb szigeteire vezet minket, ebből kifolyólag ezen az úton is a hangsúly a túrázáson és aktív programokon van. A túrákat ne becsüljük alá, mert bár rövidnek tűnnek, egy trópusi esőerdőben mindig sokkal nagyobb kihívást jelent akár egy néhány kilométeres túra is. Egy-egy túrán fel kell készülni a meredek, csúszós ösvényekre, kapaszkodós részekre, itt-ott kitett szakaszokra, a sokszor nagy szélre és a szinte állandó csapadékra. Esős idő esetén az esőerdőkben vezető túráink még csúszósabban, nehezen járhatók lehetnek, így a jól tapadó lábbeli elengedhetetlen. 

Szállás

Martinique-on a sziget keleti, illetve délnyugati részén, színvonalas apartmanokban fogunk megszállni. Egy-egy apartmanban több hálószoba található, és természetesen jól felszerelt konyha, fürdőszoba és közös helyiség is van. Saint Lucia szigetén Soufriere városkájában lesz a szállásunk, szintén hasonló felszereltséggel és több külön nyíló szobával. A szállások jellegéből adódóan fel kell készülnünk a franciaágyas, illetve a kanapéágyas elhelyezésre is, ezeket kezeljük kellő rugalmassággal és megértéssel.

Terület

Martinique Franciaország tengerentúli megyéje a Karib-térségben, a Kis-Antillák szigetcsoportjában. A szigetet feltehetőleg Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1502-ben. A helyi lakosok Madininának nevezték el, ebből keletkezett a mai neve. Gyarmatosítása 1635-ben kezdődött, amikor a franciák vették birtokba, és cukornád termesztésére rendezkedtek be Afrikából hozott rabszolgákkal. A rövid ideig tartó brit uralom kivételével mindig francia gyarmat volt. 1946. március 19-én lett Franciaország egyik tengerentúli megyéje. A trópusi klímához hozzájárul a gyakori csapadék, melynek köszönhetően a szigetek fantasztikusan zöld, buja vegetációval bírnak. A kiegyenlített klímának köszönhetően számtalan trópusi növénnyel, és sok endemikus fajjal találkozhatunk. A szigetek mai képét az ember alakította olyanná, amilyen ma: a tengerparton banánföldek, kissé feljebb legelők tehenekkel, a hegyekben viszont buja trópusi esőerdőkkel találkozhatunk. A vulkáni működés még ma is érezteti hatását: bár még a kisebb vulkánkitörések is ritkák manapság, viszont a vulkáni utóműködések sok termálvizes forrást, iszapfortyogókat, mofettákat éltetnek.

Saint Lucia a Kis-Antillák Szél felőli-szigetcsoportjának ívében fekvő szigetállam. A Saint Vincent és a Grenadine-szigetektől észak-északkeletre, Barbadostól északnyugatra, Martinique-tól délre helyezkedik el. Első európai gyarmatosítói, a franciák, 1660-ban kötöttek szerződést a helybeli karibi törzzsel. 1663 és 1667 között britek uralták a szigetet. A következő években, amikor háború dúlt az angolok és franciák között, a sziget 14-szer cserélt gazdát. 1814-ben végül a britek szerezték meg a sziget irányítását. Mivel olyan gyakran cserélt gazdát, a szigetet a „Nyugat-Indiák Helénájaként” is ismerik. 1958 és 1962 között a sziget a Nyugat-Indiai Szövetség tagja volt. 1979. február 22-én Saint Lucia kikiáltotta függetlenségét a Nemzetközösségen belül. A sziget egyben Frankofónia tagja is. Északi része 200–300 m magas dombvidék termékeny medencékkel, középső és déli része hegyvidék. Legmagasabb pontja: Mount Gimie, 950 méter. A sziget jellegzetes tájképét adó Piton-hegyek a természeti világörökség részei.

Térerő, elektromos hálózat: Mivel Martinique Franciaország és így az Európai Unió része, az EU-s roaming díjak itt is élnek, Saint Lucia szigetén viszont már nem élvezhetjük ezt a luxust. Térerő természetesen majdnem mindenhol van, a lefedettség közel 100 %.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az EU- szabványnak - így az itthoninak – azaz 230 V. Szállásainkon mindenhol tudod tölteni az elektromos készülékeket (pl. telefonok, fényképezőgép, kamera akkumulátorok).

Közbiztonság: A közbiztonság jellemzően nagyon jó, hiszen kis szigetekről van szó, hol – a turistákat leszámítva – mindenki ismer mindenkit. Ennek ellenére a nagyobb városokban (pl: Fort de France, Castries) az alapszintű elővigyázatosság elvárt.

Időjárás

Mindkét trópusi szigeten a hőmérséklet 25 és 32 C fok között változik. Bár a január a száraz évszak elejét jelzi, az időjárás ezzel együtt is változékony, sokszor esős, a magasabb régiókban a felhősödés és a zápor gyakran előfordul, de a napsütéses órák száma így is igen magas. A tenger hőmérséklete szinte egész évben állandó, 27-28 C fok.

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy táska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, ez általában a szálláson lesz. Kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Napi szinten hullhat csapadék, ezért nagyon fontos a vízálló túraöltözet, a bejáratott, lehetőleg vízhatlan túrabcipő, esetleg könnyedebb túrabakancs, a csúszós, meredek szakaszok miatt javasoljuk a túrabot használatát is. Könnyen száradó, rövid túranadrágba, technikai pólókban a legkényelmesebb itt a túrázás, fejünket, arcunkat sapkával, kendővel, naptejjel, napszemüveggel védjük az erős sugárzástól. Fontos a szellős, könnyű ruházat, de legyen nálad szél- és vízálló dzseki is, és egy polár pulóver a hűvösebb időre. Fürdőruhát és vizicipőt vagy szandált is érdemes hoznunk, a szigetek partvidékén csodás természetes medencékben csobbanhatunk, és a snorkelfelszerelést is érdemes magunkkal hozni! Legyenek nálad a túrázáshoz szükséges apróságok is (bicska, fejlámpa, és elemek,) és az alapvető gyógyszerek (különös tekintettel arra, ha valamilyen gyógyszert szedsz).

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Megfelel a nyugat-európai sztenderdnek, a csapvíz iható, de az érzékenyebb gyomrúaknak javasolt a palackos víz fogyasztása. Kötelező védőoltás nincs.

Élelem

Nem szükséges átröptetni Magyarországról az élelmet, a szigeten jó áron vásárolható minden szükséges élelmiszer, a boltok nyitva tartása is barátságos. Árak: étteremben 8-25 € kerül egy vacsora, a kávé 1-2 €. A szupermarketek a nagy francia brandek megfelelői (Carrefour, Super U, Casino stb.), így az Európában megszokott termékek szintem mindegyike megkapható Martinique-on, de hasonló kínálatra számíthatunk Saint Lucián is. Így könnyedén előfordulhat, hogy egy trópusi túra után francia vörösborral koccintunk, hozzá pedig camembert sajtot és friss bagettet ropogtatunk.

Pénz-ügy

Martinque Franciaországhoz tartozik, így természetesen euróval fizethetünk, a nagyobb városokban van pénzfelvételi lehetőség, a legtöbb étteremben és minden boltban bankkártyával is fizethetünk, készpénzre szinte alig lesz szükségünk. Az árak az itthoniaknál kb. 15-20%-kal magasabbak, de vannak termékek amik itt olcsóbbak. Saint Lucia fizetőeszküze a Kelet-karibi dollár (EC$), ezt az érkezésünk után a helyszínen tudunk majd váltani. Az árak itt is hasonlóak lesznek a Martinique-i árakhoz, mert bár Saint Lucia kevésbé fejlett gazdaságilag, az ország a turizmusból él, mindennek megkérik az árát.

Belépőkre és fakultatív programokra kb. 50 eurót és 50 USD-t kell szánni, a költőpénz további része attól függ, hogy hányszor tervezünk étteremben vacsorázni.

Vám

Martinique: Magyar állampolgárok részére nincsenek vám és vízumelőírások, hiszen az EU-ban járunk. Útlevélre azonban szükség van, melynek érvényesnek kell lennie legalább hazaérkezésig.

Saint Lucia: Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba és ott 180 napon belül 90 napig tartózkodhatnak turistaként. Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Saint Luciából történő kiutazást követően.  

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsák, vagy sport táska, és egy kicsi hátizsák (25-30 literes), úgy pakolva, hogy néha egyszerre kell vinni mindkettőt. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: 
https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 8.580 Ft/fő 
Air & Cruise Extra: 13.200 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Kombi: 23.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu