Bejelentkezés

Kuba

Út ára tartalmazza

- a helyi közlekedéseket bérelt busszal, menetrend szerinti busszal, taxival,
- 10 éjszaka szállást „casa particular” típusú szállásokon, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a kirándulást Playa Ancónra taxi matuzsámekkel,
- az El Nicho és a Parque el Cubano kirándulásokat,
- a kirándulást Cayo Levisa szigetére,
- a fakultatív lovaglást Vinalesben,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát, valamint a lehetséges repülőtéri kilépési illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítás árát és a belépőket,
- a külön feltüntetetteken kívül az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Havanna - Budapest útvonalon) kb. 320.000 - 490.000 Ft.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Utazás repülővel, helyben bérelt buszokkal, hajóval, illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrendszerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Alapvetően kulturális élményekben lesz részünk, a túra során nehezebb terepen csak egyszer kirándulunk, ez a két kirándulás hétköznapi kondícióval teljesíthető. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz. A hegyen eltöltött idő alternatív programmal is helyettesíthető, e mellett a túra biztonsággal és kényelmesen félbeszakítható.

Szállás

Kuba túránkon speciális, casa particular-típusú szállásokon, családok által kiadott, barátságos, alapvetően jó minőségű szobákban töltjük az éjszakákat. A casa particularok egyedülálló hangulata, a háziasszonyok által elkészített reggelik garantálják az egyedi élményeket, a kubai kultúra közvetlen megismerését. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy a szabványjellegű szállodai szobák helyett az egyes házakban eltérő méretű, jellegű szobákban fogjuk tudni elszállásolni a csoport tagjait. Alapvetően két fős szobákban szállunk meg, ritkán előfordulhat 3 fős szoba is.

Terület

Kubában egypólusú a hatalmi rendszer, ennek ellenére a turizmus rendkívül olajozottan működik, és a közbiztonság is jó, sőt, latin-amerikai mércével mérve kiemelkedőnek mondható, de mint mindenhol, itt is előfordulhatnak atrocitások. Az elektromos áram hálózata amerikai szabvány, 110 Volt, 60 Hz, kétlapos dugalj van, így itt átalakítóra van szükség. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait a szállásokon van lehetőséged feltölteni. Kubában a beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban és üzleti szektorban dolgozók általában az angolt is megértik, de az utca embere szinte egyáltalán nem, vagy csak nagyon gyengén beszél idegen nyelveket, ezért nem árt legalább egy pár szavas spanyol alapszókincsre szert tennünk utazás előtt.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy latin-amerikai, karibi utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő problémákat nem ismerő mentalitásra, életritmusra, és tudni kell, hogy az emberek igényszintje eltér az európaitól. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, illetve egyéb előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A Karib-térségben a hőmérséklet egész évben nagyjából állandó, kellemes szubtrópusi éghajlatát csupán az északkeleti passzátszél befolyásolja. A csapadékos évszak májustól októberig, a száraz novembertől májusig tart. A magasabban elhelyezkedő területeken az esték hűvösebbek, ez magyar viszonylatban májusi, szeptemberi esti hőmérsékletet jelent. Az átlaghőmérséklet július-augusztusban valamivel magasabb, mint január-februárban, de nappal természetesen általában nyárias az idő. A páratartalom egész évben 80% körüli. Vis Maior időjárás (pl. hurrikán) az általunk választott időszakban nem valószínű, mert ebben a térségben a hurrikánok keletkezése, az esős évszakban (májustól-októberig) várható. Június és szeptember a legveszélyeztetettebb hónapok.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák (sportos bőrönd), a túrákra kishátizsák, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó, vízálló és kényelmes bakancs vagy túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hűvösebb időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra, kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, azonban távcső (esetleg teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet. Figyelem! Kubában érdemes vásárolnunk bizonyos termékeket, így a csomagolásnál mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a táskánk mérete növekedni fog. Egyéb szempontok alapján is ajánlott a 15 kilogrammos súlyhatár betartása. Kubában a ruházati cikkek a lakosság számára valóságos vagyont jelentenek. Hasznos is és jót is cselekszünk vele, ha eleve olyan ruhákat hozunk magunkkal, melyeket időről időre a helyieknek ajándékozhatunk. 

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet Kubában nagyon jó. Kubában az ivóvíz fogyasztása sem okoz problémát, ennek ellenére javasoljuk a palackozott víz fogyasztását, ami mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, hogy elkerüld a gyomorrontásból fakadó helyzeteket. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t, ez még itthon is jól jöhet. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964 , nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h) vagy itt: 1134 Budapest, Váci út 70.
Nyitvatartás: változás! 
Hétfő - péntek: 10:00 - 20:00 
Szombat: 10:00 - 16:00 
Telefonos egyeztetés szükséges: 06/1-78-78-770, 06/20-208-7878 
http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=352. A malária Kubában nem fordul elő. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt. 

Élelem

Érdemes itthonról nem romló ételeket hoznod, de felesleges két hétre előre felkészülni belőlük. Az út során lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket, emellett az éttermekben meleg ételhez tudsz jutni. Fel kell készülnöd arra, hogy hiánygazdaság van, ezért nem minden esetben tudod megkapni azt, amit éppen szeretnél, vagy csak a normál árnál jóval magasabban. Az éttermi étkezés nyugat-európai árszinten is lehet, bár az utóbbi időben megjelentek az elérhetőbb áron dolgozó kisebb magánvállalkozások. Nagyon olcsón tudsz étkezni, ha beéred a kubaiak által is fogyasztott egyszerű utcán is kapható élelmekkel, míg a családi vendéglátóink által felkínált ételekkel a magánszektort támogatod és sok esetben igen jó minőségű termékeket fogyasztasz.

Pénz-ügy

Kubában a fizetőeszköz a hivatalos fizetőeszköz a pesó. Néhány éve még 2 féle pesó volt forgalomban (CUC, CUP) azonban ezt megszüntették és jelenleg már csak a CUP van forgalomban, melynek értéke nagyon változik. (jellemzően romlik). A gazdasági környezet elég hektikusan változik és számunka sokszor érthetetlen módon működik. Hivatalosan az USD-t "büntetéssel" váltják, azonban a CUC eltörlése óta sok esetben, sok étteremben, szolgáltatónál hivatalosan elfogadott fizetőeszköz lett. A nyugtákon is feltünteti, mind mondjuk itt egy Pesti étteremben, az USD árfolyamot is, ami jellemzően az általános középárfolyammal van számolva. Egyre több helyen fogadnak már el bankkártyákat is. Sőt a (program kiírásakor) a hivatalos "dollár" boltokban csak bankkártyával lehet fizetni. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. utazás előtt hívd fel a bankodat, mert különben előfordulhat, hogy bejelentés nélkül a kártyádat letiltják!! Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Javasolt összeg kb. 200 - 400 Euro az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 200 Euro a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.

Tájékoztató árak (mivel a pesó értéke nagyon változó így hozzávetőlegesen USD-ben meghatározva):

- repülőtéri transzfer megközelítő ára Havannában: kb. 30-40 USD/taxi.
Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

- határátlépés, Kuba turista kártya: 18.000 Ft (itthon fizetendő)
- Trinidad, helytörténeti múzeum kilátótorony: 2 USD
- Havanna, városnézés nyitott veteránautókkal: 25 -30 USD
- Parque el Cubano belépő: 10 USD
- El Nicho belépő: 10 USD
- Playa Ancon sznorkertúra (1 óra): 10-15 USD -
- borravaló a buszvezetőknek, helyi vezetőknek: 10 USD
- Internet árak (1 óra): 1.5 USD / 30 USD mobil internet kártya előre vásárolva+ VPN
- hozzávetőleges főétel ár éttermekben: 12-20 USD 
- 1 koktél 2-3 USD körül van

Vám

Fontos! Kubába történő belépéshez vízumnak megfelelő turistakártya kiváltására van szükség, még Magyarországon! Ennek a turistakártyának a kiváltását az utasoknak egyénileg kell intézniük. Segíteni tudunk az ügyintézésben. Irodánkban a turista kártya díja kb. 18.000 Ft / fő. Egyénileg a kubai nagykövetségen lehet intézni. Ehhez az alábbiak szükségesek: a repülőjegy foglalás kinyomtatva, 1 darab űrlap, ami letölthető a követség honlapjáról, valamint a vízum díjának rendezése.
További részletek és ügyintézés a nagykövetség oldalán: https://misiones.cubaminrex.cu/hu/hungria

Mivel az USA "fekete listára tette Kubát", így a jelen állás szerint aki 2021. január 1-je után utazik, utazott Kubába, az nem igényelhet, utazhat az USÁ-ba ESTA engedéllyel. Ez visszavonásig érvényes.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!


Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre – átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 10.320 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 15.840 Ft / fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 21.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 17.560 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.