Jordánia

Tenger, sivatag és ősi kultúrák találkozása

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket,
- az utazást végig a program során Jordániában bérelt, külön kisbusszal,
- 6 éjszaka szállást szállókban, két ágyas, külön fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- 1 éjszaka szállást beduin sátrakban, reggelivel, ebéddel és vacsorával,
- a vezetett túrákat a Dana Természetvédelmi Területen és a Wadi Mujib kanyokban,
- az összes programban szereplő egyéb kirándulást,
- az egész napos dzsipptúrát a Wadi Rumban,
- a helyi idegenvezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a belépőket és étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül,
- a fakultatív programokat (közlekedés és belépők),
- a borravalót a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Várható repülőjegy ár Budapest - Amman között 60.000 - 100.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod.

Utazás

Ammanig repülővel, országon belül helyben bérelt busszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-22 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Az utazás alatt könnyű vagy közepesen nehéz túrákat és kirándulásokat teszünk, a hosszabb részeken rövidítési lehetőséggel. A Dana Nemzeti Park közepes nehézségű túrája során sziklás terepre kell számítani, néhol az ösvény kitett helyeken vezethet, átlag sportos erőnléttel teljesíthető. A Wadi Mujib kanyontúrán csapadék mennyiségtől függően 10-30 cm-es vízszint várható a szurdokban, néhol elkerülhetetlen, hogy bele gázoljunk a vízbe, így ehhez strapabíró szandált javaslunk. Kisebb túrának mondható még a teljes Petra romok bejárása, ám itt is fokozottan kell figyelnünk az elegendő víz fogyasztásra. A petrai napokon a túravezető hosszabb, helyenként jelentős szintemelkedéssel is járó utakat választ a romok minél teljesebb felderítése érdekében, de minden esetben van lehetőség könnyebb úton haladni. Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Közel-Kelet. Az átlagosnál kicsit "nomádabb" viszonyokat életre szóló élmények kárpótolják.

Szállás

Utunk során 6 éjszakát fogunk eltölteni helyi jellegű, színvonalas, hangulatos szállókban. Szállásaink speciális esetektől eltekintve a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két- vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az érzékenyebbeknek érdemes egy hálózsák huzatot, esetleg egy vékony nyári hálózsákot hozni, ennek jó hasznát vehetjük majd a Wadi Rumban is. Itt 1 éjszakát töltünk majd el tradícionális beduin sátrakban, ágyneművel és közös mosdóval, valamint a csodálatosan csillagos ég látványával. A városi szállásinkon természetesen mindenhol lesz WIFI.

Terület

Helyszíneink: Amman nyüzsgő metropolisza, Bibliai helyek: Nebó-hegye. Nemzeti parkok, kanyonok, Holt-tenger, Wadi Rum sivatagja, Aqabai-öböl a vörös-tengeri kijárat. Történelmi emlékhelyek: római kori amfiteátrum, bizánc kori bazilika. UNESCO világörökség: Petra, Jerash.


Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy közel-keleti adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Jordánia területe 92.300 négyzetkilométer, vagyis nagyjából megegyezik Magyarországgal. A populáció nagyjából hét millió fő, az államforma alkotmányos monarchia. Felszíne mészkőből álló, átlag 800–1000 m magas fennsík. Nyugaton a Nagy-hasadékvölgy része a Jordán-folyó völgye és az Aqabai-öböl. Az ország legmagasabb pontja Rász-el-Hasmm, magassága 1854 méter. Egyetlen állandó vízfolyása a Holt-tengerbe ömlő Jordán-folyó. Hivatalos nyelv az arab, de sok helyen beszélnek angolul is. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani. Jordánia lakosságának 95%-a muzulmán, 4%-a keresztény és 1%-a egyéb vallású. A keresztény ünnepeket nem nagyon ünneplik. Ezzel szemben az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. A böjtöt követő nagy három napos ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Hétvégének számít a péntek és a szombat. Ünnep napok: Január 1, Május 1, Május 25, Június 9, December 25, és Iszlám vallási ünnepek, melyeknek nincs határozott dátuma, Eid Aladha, Eid Alfitr, Mohamed próféta születésnapja. Az időeltolódás Magyarországhoz képest plusz egy óra. Hálózati feszültség: 220 V, átalakító nem szükséges.  A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szállásokon feltölthetjük, kivéve természetesen a sivatagi tábort. A magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek jordániai roaming partnerekkel.

Időjárás

Két évszak közül a nyár áprilistól októberig tart. Ebben az évszakban általában egy csepp eső sem esik, viszont  a meleg, ami gyakran 30-35°C-t jelent, könnyen elviselhető, mert a páratartalom alacsony. Az időjárás télen is hasonlóképpen alakul. December és a január a leghidegebb hónap, ekkor lehűlhet a hőmérséklet 15-20°C környékére, valamint ekkor esik a legtöbb csapadék. A Vörös-tenger vize még télen sem megy 20°C alá. Tehát akár januárban is élvezhetjük a kellemes napsütést. A sivatagi utazáshoz a tavasz, a nyár eleje és az ősz a legmegfelelőbb. Az ország északi részén 24-28°C várható, míg délen 30-32°C-os csúcshőmérsékletre lehet számítani. Csapadéknak kicsi a valószínűsége. A Vörös-tenger és a Holt-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz. A tengerparton különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Mediterrán és sivatagi éghajlatról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat. Pl. napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, estére hosszú ujjú ing a szúnyogok ellen. A sivatagi túrázáshoz érdemes betenni legalább egy váltás meleg felsőruhát (polár felső), egy kényelmes túracipőt (amely megfelelően tartja a bokát) a Dana túrához, túraszandált a Numeira kanyon túrához, sapka- vagy kendő napszúrás ellen. Ezeken túl javasolt egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, esetleg egy könnyű nyári hálózsák, ha a higiéniára kényesebbek vagyunk (ez a sivatagi tábori alváshoz is jól jöhet), egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő (a sivatagi táborban különösen szükség lesz rá), elemek a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, kullancs- és szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk hogy a szokásos általános védőoltásokról kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 06-1-476-1364, nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között. Rovarcsípések ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Utunk során 7 reggelit, illetve 1-1 ebédet és vacsorát fogunk kapni, ezeken felül az utazásunk önellátó. A jordániai árak kicsit a magyar árak alatt vannak. Nem jellemzőek az európai jellegű óriási szupermarketeket, de alap élelmiszerek mindenütt beszerezhetőek kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben (1-3 JOD), éttermekben lehet majd meleg ételhez jutni (3-15 JOD). A partvidékeken igen népszerűek a tengeri herkentyűk. Jordánia nemzeti étele a beduin specialitás a "mansaf": fűszeres-joghurtos bárányhús, különféle magvakkal ízesített rizzsel tálalva. A "khubez" a pitához hasonló lapos és kerek kenyérféle, amit szinte mindenhez fogyasztanak és különféle ízesítéssel kapható, ezen kívül kedvelt ételek itt is a falafel és a kebab. A desszerteket is nagyon kedvelik, például a baklavát, mely egy mézzel készült mogyorós sütemény, vagy a "zalabiyyeh"-t, mely rózsavízbe mártott kekszféleség. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni.

Pénz-ügy

Jordániában a hivatalos fizetőeszköz a Jordán dinár (JOD). 1 JOD = kb. 420 HUF, 1 EUR = kb. 0,9 JOD, 1 USD = kb. 0,7 JOD. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró!) A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára mindenhol van lehetőséged. Költőpénznek minimum 150.000 HUF-nak megfelelő EUR-t vagy USD-t ajánlunk, mely magában foglalja az étkezések, innivalók, emléktárgyak, ajándékok, valamint alapbelépők árát. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az árakat szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárokban nem. A borravaló hozzátartozik a mindennapi élethez, a szolgáltatásokért elvárják, általános, javasolt mértéke az éttermekben a számla értékének 10-15 %-a. A bankok vasárnaptól csütörtökig vannak nyitva, 9-től 15 óráig.

FONTOS! Van rá lehetőség és javasolt is az ún. JordanPass kiváltása, mellyel jelentős kedvezményekhez jutunk országszerte. A 70 JOD (kb. 100 USD) árú JordanPass az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
- ingyenes jordániai vízum (amennyiben 4 napnál többet maradunk az országban),
- belépő 40 különböző látnivalóba, köztük az utunk során érintett látnivalók közül is számosba (pl. Jerash, Wadi Rum, Aqaba Múzeum, Madaba Régészeti Múzeum, Apostolok Múzeum stb.),
- 1 napos Petra belépő (ami külön kiváltva 55 JOD),
- ingyenesen letölthető brossúrák.

A JordanPass-t az utazást megelőzően mindenki egyénileg, a megadott honlapon és elektronikus fizetéssel tudja kiváltani.

További részletek itt: https://www.jordanpass.jo/

Tájékoztató belépő árak (2019. decemberi adatok):

Madaba

- Szent György templom és mozaik térkép: 1 JOD
- Régészeti park I. és Szűz Mária templom: 2 JOD
- Keresztelő Szent János nyughelye: 1 JOD
- Madaba Múzeum: 2 JOD
- Apostolok temploma: 2 JOD

Jerash: 8 JOD

Nebo-hegy:

- Mózes emléktemplom: 1 JOD
- kilátópont: 1 JOD
- népművészeti diorama: 2 JOD

Holt-tenger fürdőhely: 20 JOD

Dana Nemzeti Park: 20 JOD 

Petra: 55 JOD (2 napos belépő)

Wadi Rum:
- belépő: 5 JOD
- tevegelés a beduin tábortól Rum faluig: 30 JOD (fakultatív)
- napfelkelte túra teveháton: 30 JOD (fakultatív)

Aqaba:
- erőd: 1 JOD
- múzeum: 1 JOD
- privát (hotelhez tartozó) tengerpart: 40 JOD/nap
- hajókirándulások: 20-40 JOD (fakultatív)
- üveg aljú hajó: 25 JOD/fél óra, 45 JOD/1 óra (fakultatív)
- hammam: 15-25 JOD (fakultatív)
- snorkelltúrák: 15-20 JOD (fakultatív)
- merülés, búvárkodás: 25 JOD-tól (fakultatív) Igény esetén érdemes előzetesen tájékozódni a lehetőségekről és árakról!

Helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szánt borravaló: 30 JOD/fő

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. Az egyszeri belépésre jogosító vízum ára 40 JOD melyet Jordániában a reptéren szerzünk be, kivéve, ha előtte kiváltottuk az ún. JordanPass-t.

FONTOS! Van rá lehetőség és javasolt is az ún. JordanPass kiváltása, mellyel jelentős kedvezményekhez jutunk országszerte. A 70 JOD (kb. 100 USD) árú JordanPass az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
- ingyenes jordániai vízum (amennyiben 4 napnál többet maradunk az országban)

- belépő 40 különböző látnivalóba, köztük az utunk során érintett látnivalók közül is számosba (pl. Jerash, Wadi Rum, Aqaba Múzeum, Madaba Régészeti Múzeum, Apostolok Múzeum stb.),
- 1 napos Petra belépő (ami külön kiváltva 55 JOD),
- ingyenesen letölthető brossúrák.

A JordanPass-t az utazást megelőzően mindenki egyénileg, a megadott honlapon és elektronikus fizetéssel tudja kiváltani.

További részletek itt: https://www.jordanpass.jo/

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található:

https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)


Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Top: 5.720 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 8.600 Ft / fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Májusban induló programjaink esetében:
Storno Basic:
10.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,  
Storno Kombi: 8.760 Ft / fő  (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Októberi és novemberi utunk esetében:
Storno Basic: 11.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi:
9.560 Ft / fő  (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés