Berchtesgaden, Königssee

Festői túrák a Bajor-Alpok gyöngyszeménél

Az Alpok egyik legcsodálatosabb vidékének, a Berchtesgadeni-Alpoknak legszebb túraútvonalait fogjuk bejárni. Németország délkeleti részének, Ausztriába beékelődő szeglete – kicsiny mérete ellenére – hihetetlenül változatos tájakban bővelkedik s megannyi titkot rejt. Nem véletlen, hogy sokan a Bajor-Alpok kincsesládájának nevezik. 

Utunk során teszünk egy rövid hajókirándulást az égbetörő sziklafalak mélyén megbújó világhíres Königssee-n, s ellátogatunk a tó partján fekvő St. Bartholomä kápolnához. Egy hosszabb túra keretében felmászunk a 2276 méter magas Schneibstein-ra, ahonnan gyönyörködhetünk a Steineres Meer végtelen mészkővidékében, s egy alpesi legelőn keresztülvezető panorámaútról megcsodálhatjuk Berchtesgaden jelképét, az impozáns Watzmann-t. Utolsó napunkon – túránk megkoronázásaként – felmegyünk a híres berchtesgadeni Sasfészekbe, ahonnan letekintve elénk tárul Berchtesgaden: az apró települések, és az őket egyfajta természetes bástyaként védelmező hegyvonulatok. Kár lenne kihagyni! Ha szeretnéd mindezeket a saját szemeddel látni, tarts velünk!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. július 26. -
2018. július 29.
A jelentkezés lezárult
2018. május 20.
1.

 
Budapest, Németország
 

Találkozás 22:30-kor a Budapest XI. kerület Pázmány Péter sétány és a Magyar tudósok körútja sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi hídtól 5 percre, az A38 hajóval szemben). Indulás 23:00-kor. Utazás rövid pihenőkkel. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2.

 
Königssee, Jenner (1874 m), Schneibstein (2276 m), Schneibsteinhaus, Königssee
 

A reggeli órákban érkezünk meg Berchtesgaden szívébe, a világhírű Königssee partjára, ahol gyorsan összepakolunk a mai túrára. Kétfős kabinos felvonónkkal kevesebb mint fél óra alatt – közel 1200 métert leküzdve – 1800 méter magasra emelkedünk. A felvonóból lélegzetelállító kilátás nyílik egész Berchtesgadenre és a várost bástyaként övező hatalmas hegycsúcsokra. A felvonóállomástól rövid kitérőt teszünk a Jenner 1874 méter magas csúcsára. A kilátóból nem győzünk betelni látvánnyal: alattunk a Königssee, mögötte a régió másik jelképe, a Watzmann impozáns hegytömbje. Rövid fotószünetet követően visszatértünk a felvonóállomáshoz, ahonnan túránk indul. Kisebb ereszkedést követően érkezünk meg a Carl von Stahl menedékházhoz (1733 m). Innen – végig a német-osztrák határon haladva – kényelmes tempóban, rövid pihenőket közbeiktatva mászunk fel a Schneibstein 2276 méter magas csúcsára. A Berchtesgadeni-Alpok és a Steineres Meer (Kőtenger) csodálatos körpanorámája fogad minket; tiszta időben akár a Dachstein-fennsíkot is láthatjuk. Fenn elkészítjük a csúcsfotókat (akár a német, akár az osztrák csúcskereszt előtt), s ebédszünetet tartunk. A csúcsról a Schneibsteinhaus-ig a már ismert úton ereszkedünk le a felvonóállomásig, ahonnan a kis kabinokban ereszkedünk le a Königsseehez. Itt lehetőségünk lesz vacsora keretében megízlelni az éttermek helyi specialitásait. A vacsorát követően buszunkkal a szállásunkra utazunk. Szállás: menedékház. (Menetidő: 8-9 óra; Szintemelkedés: 400 m fel és 400 m le; Távolság: 15 km)

3.

 
Königssee, St. Bartholomä kápolna (618 m), Schrainbach-vízesés, Trischübel-hágó (1770 m), Wimbachgrieshütte (1326 m), Wimbachtal
 

A reggelit követően buszunkkal lemegyünk a Königssee partjára. Az előző napinál nehezebb és hosszabb, de látványában talán még csodálatosabb túrát fogunk tenni. Elsőként gyönyörű hajókirándulást teszünk Németország harmadik legmélyebb (190 m) taván. A fjordhoz hasonlító Königssee-t meredek lejtők és sziklafalak övezik, amelyek kitűnő akusztikáját a hajó legénysége rövid trombitakoncerttel mutatja be. Háromnegyed óra alatt megérkezünk Berchtesgaden egyik jelképéhez, a vörös kupolás St. Bartholomä kápolnához (618 m). A kápolna mögött magasodik a Watzmann 1800 méter magas impozáns keleti fala, mely a keleti Alpok legmagasabb sziklafala. Rövid fotószünetet követően elindulunk a túránkra. Kezdetben a türkizzöld színű Königssee partján halad az utunk. Átkelve egy időszakos hegyi patak, a Eisbach kiszáradt, kavicsos medrén, lassan megkezdjük emelkedésünket. A fák lombja között helyenként feltűnik a kristálytiszta vizű Obersee is. Búcsút intünk a Königssee-nek, majd a többszintes Schreinbach-vízeséstől kezdve hosszú ideig a Schreinbach patak mellett haladunk felfelé. Egy kavicsos-sziklás részt követően széles katlanba érkezünk, ahonnan visszatekintve lenyűgöző panoráma tárul elénk. Dzsungelt idéző, buja növényzetben tovább folytatjuk emelkedésünket, majd egy újabb, de az előzőnél jóval kisebb katlanon átkelve fölérünk túránk legmagasabb pontjára, az 1770 méteren fekvő Trischübel-hágóba, ahol rövid pihenőt tartunk. A nyeregből levezető utunk közben végig az egykori gleccser csipkézett hegycsúcsokkal körbevett hatalmas cirkuszvölgyében gyönyörködhetünk. Leérve a völgy aljára szürreális látvány fogad minket. Kanyargó ösvényünk a kaviccsal vastagon borított felszínt áttörő, zöldellő, illetve teljesen kiszáradt fenyőfák tövében halad. A Wimbachgrieshütténél (1326 m) hosszabb pihenőt tartunk. Az egykori gleccser nyomvonalát követve, könnyű erdei úton érkezünk meg a völgy torkába, a Wimbach-hídhoz. Innen buszunk elrepít szállásunkra, ahol az estét jó hangulatú beszélgetéssel, sörözéssel vagy éppen alvással töltjük. Szállás: menedékház; ellátás: reggeli. (Menetidő: 9-10 óra; Szintkülönbség: 1150 méter fel és 1150 m le; Távolság: 21 km)

4.

 
Berchtesgaden, Obersalzberg, Kehlsteinhaus/Sasfészek (1837 m)
 

Utolsó napunk a jól megérdemelt pihenés jegyében fog telni. A reggelit és a bepakolást követően buszunkkal Obersalzbergbe utazunk. Obersalzberg az 1930-as, ’40-es években a német vezetés legfőbb üdülőközpontja volt. Ma azonban golfpálya és vendégházak találhatók az egykori kaszárnyák és villák helyén. A parkolóból speciális hegyi busszal – majdnem 1000 méter szintet leküzdve – felkapaszkodunk az útépítés egyik legzseniálisabb alkotásának tartott Kehlsteinstrassén. A nem egészen 13 hónap (!) alatt megépített útról, mely több rövidebb alagúton is áthalad, csodálatos kilátás tárul elénk Berchtesgaden völgyére és a környező hegyvonulatokra. A fenti buszmegállóból egy 124 méter hosszú alagúton keresztül a hegy gyomrába érkezünk, ahonnan ugyancsak 124 métert emelkedünk egy aranyozott felvonóval. A liftből kiszállva megérkezünk a Kehlsteinhausba, ismertebb nevén a berchtesgadeni Sasfészekbe. Az épületben, amely egykor Adolf Hitler rezidenciája volt, s ahol különböző magas rangú vezetőket és diplomáciai küldöttségeket fogadott, ma elegáns étterem üzemel. Fent valóban elképesztő látvány fogad minket: a Berchtesgadeni-Alpok valamennyi jelentős csúcsát szemrevételezhetjük. Akinek kedve tartja fenn maradhat sörözni, nézelődni, de van lehetőség lemenni a parkoló mellett található Obersalzberg-i Dokumentationstelle-be is. Ez egy rendkívül alaposan összeállított múzeum, mely a hitleri évek szörnyűségeit mutatja be. Miután mindenki visszaérkezett, felszállunk buszunkra, és Budapest felé vesszük az irányt. Rövid pihenőket beiktatva várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Cseh Zsombor és Márton Mátyás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés