5137 m - Ararát csúcsmászás

Hegymászótúra a legendák hegyére a varázslatos Keleten

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag

Út ára tartalmazza

- a szállást Doğubayazıtben szállókban 2 éjszakára, 2 ágyas szobákkal, külön fürdőszobával és 2 reggelivel,
- a szállást magashegyi sátrakban 4 éjszakára, polifoamokkal,
- a teherhordást öszvérekkel végig a túra során,
- az összes étkezést és külön szakácsot a túránk során (4 reggeli, 4 ebéd és 4 vacsora),
- a csúcsmászás során használt hágóvasak bérleti díját,
- a mászóengedélyt és a kötelező helyi vezetőket az Ararátra,
- a belépőket az Ishak Pasa Szerájába,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és a repülőtéri illetékeket,
- a biztosítást,
- az étkezéseket a külön feltüntetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 340 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Ararát augusztusi csoport (2021. augusztus 14-20.) 

Utazásunkhoz az alábbi repülőjáratok igénybevételét javasoljuk:

2021.08.14. TK 1036 Budapest - Isztambul 09:05 - 12:15
2021.08.14. TK 2750 Isztambul - Van 15:35 - 17:30
2021.08.20. TK 2747 Van - Isztambul 12:00 - 14:20
2021.08.20. TK 1037 Isztambul - Budapest 18:15 - 19:15

A repülőjegyet egyénileg is megvásárolhatod vagy segítünk annak ügyintézésében.

Az út indulásának helyszíne a vani repülőtér, ahova legkésőbb augusztus 14-én 19:00-ig meg kell érkeznie utasainknak. Közös buszunk ekkor indul a repülőtérről és kezdi meg programunkat. Utazásunk a vani repülőtéren zárul augusztus 20-án 09:00-kor.

Utazás

Törökországig repülővel, az országon belül bérelt kisbusszal és terepjárókkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-14 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nehéz hegymászótúra, nehéz gyalogtúrákkal. Bár az út során megmászott hegyek semmilyen különös technikai kihívást sem rejtenek, ellenben számolnunk kell a magasság okozta nehézségekkel. Az Araráton napi 1000 méter szintemelkedésre számíthatsz, amelyet 4-6 óra alatt kell leküzdened, ezért elengedhetetlen a jó állóképesség. A csúcs alatti utolsó órákban az Ararát tetejét borító jégsapkán gyalogolunk, ehhez szükség lesz hágóvasra, illetve a hágóvassal való közlekedésre. Jégcsákány (túracsákány) nem szükséges, elég a túrabot is. 4000 méter fölött mindenképp fagyos, szeles időre kell számítani, de hóvihar ez alatt is előfordulhat.

A nagy tengerszint feletti magasság miatt már 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, amit fokozatos, lassú emelkedéssel, lassú haladással, megfelelő akklimatizációval igyekszünk enyhíteni. Az oxigénhiányos környezetre mindenki szervezete másképp reagál, de 4000 méter fölött már általánosan jelentkezhetnek a magashegyi betegség enyhébb, nem veszélyes, de kellemetlen tünetei: tompa fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság. Erre mindenképpen fel kell készülni. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az érintett résztvevőnek a túrát azonnal meg kell szakítani, és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell visszaereszkedni. A túra során rendszeresen, minden reggel megmérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük! Amennyiben nem jártál még nagyobb magasságban, a sikeres akklimatizáció érdekében ajánlunk egy alpesi háromezrest a túra előtt két héttel. Itt megismerkedhetsz a hágóvas használatával, alapvető magashegyi ismeretekkel. Kiemelten figyelünk a fokozatos akklimatizációra, de ennek ellenére számolnunk kell szervezetünk fokozott igénybevételével.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság, 3-4000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Amennyiben még nem rendelkezel magashegységi trekking gyakorlattal, javasoljuk, hogy előzőleg vegyél részt például az áprilisi Toubkal csúcstúránkon!

A túrát ezzel együtt is csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 60 éves kor feletti jelentkezést - a túrázó érdekében - kizárólag háziorvos irásos ajánlásával tudunk elfogani. A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, illetve az esetleges akklimatizációs problémák lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson. 

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Doğubayazıtban szállóban fogunk megszállni, 2-3 ágyas szobákban, ahol mindegyik szoba rendelkezik saját hideg/meleg vizes, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A tisztaságra mindig figyelnek. A szobák mérete és tájolása egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az Ararát mászás alatt kempingezni fogunk, hiszen a hegyen még nem építettek ki menedékházakat. A kijelölt kempingekben helyi partnerünk fog felelni a sátrak felállításáért, melyek 2 személyesek lesznek, és kapunk hozzájuk polifoamokat is. Így részünkről csak egy vastag hálózsákot kell majd hozni.

Terület

Repülővel érkezünk Örmény-felföldre. Ezt a területet kurdok lakják. Ez a 20 milliós büszke nép barátságos, vendégszerető, és nem vérengző terrorista, ahogy sokszor a médiában halljuk. Innen megyünk fel az Örmény-felföldre (ahol az örmény genocídiumnak köszönhetően már nem nagyon van örmény, itt is nagyobbrészt kurdok laknak). A terület ilyenkor még jobbára zöldell, a klíma elviselhető, 30-32 Cº  napközben, míg éjszaka akár 10 Cº körülire is lehűlhet a levegő. Nem csoda, hiszen a völgytalpak is 1800-2000 méteren húzódnak.

Ország

Nagyon kedves, barátságos ország, kifejezetten kedvelik a magyarokat, rokon népként tekintenek ránk a törökök. A kurdok is kedvelnek – ennek a hidegháborúig visszanyúló politikai okai is vannak – mindenhol barátságosan állnak a magyarokhoz. Természetesen itt is ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt, mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem. Általánosságban elmondható viszont, hogy a közbiztonság vidéken jó. De mivel Kurdisztánban járunk az Iráni határ közelében, számítanunk kell gyakran katonai ellenőrző pontokra. Ezektől nem kell megijedni, ez a biztonságot szolgálja – a török katonák meg amúgy is kedvelik a magyarokat. A hivatalos közegek mindenhol segítőkészek a turistákkal, bizalommal lehet hozzájuk fordulni. De ne felejtsünk el néhány szabályt: katonát, rendőrt, laktanyát és ellenőrző pontokat sohasem fotózzunk! A beszélt nyelv a kurd, a hivatalos a török, ezek mellett a németet és az angolt elég jól megértik, de a bazárban már nem is szükséges nyelvismeret, minden megoldódik. :) Törökország modern, iszlám ország ahol a vallásnak megfelelően néhol nekünk is alkalmazkodnunk kell a szokásokhoz. Az európai nyári viselet (rövidnadrág, póló, stb.) már mindenhol elfogadott, de a vallási célú helyek (mecsetek, dzsámik) látogatásakor nekünk is kezet-lábat takaró öltözéket és fejfedőt kell viselnünk. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden kempingben lehetőséged van feltölteni. Törökország nagyon gyors ütemben fejlődik. Utak épülnek, házak, lakótelepek nőnek ki a földből szemvillanás alatt. Emiatt előfordulhat, hogy ahol tavasszal még kemping állt, már építkezés foglalja el a helyét. Fel kell készülnünk az ilyen helyzetekre, és ha rugalmasan kezeljük, nem érezzük problémának.

Időjárás

Az Örmény-felföldön – míg a nappalok forróak – a magas fekvésnek és a kontinentális éghajlatnak köszönhetően az éjszakák hűvösek is lehetnek. Hegyvidéken 3000 méter felett a magashegységeknek megfelelő éghajlat uralkodik, számítanunk kell hóesésre, hóviharra és fagyra is, hiszen az Araráton 5000 méter fölé megyünk. Ide kötelező a teljes téli felszerelés!

Felszerelés

- nagy túrazsák vagy sportzsák: ebbe kerül a felszerelésed nagy része; a trekking túrán ezt a zsákot öszvérekkel szállítják, így javasoljuk, hogy amolyan „nyűhetőbb”, erősebb anyagú hátizsákot hozz! 
- kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van),
- meleg hálózsák (a hegymászás során éjszakánként előfordulnak mínuszok, így fontos, hogy a komfort fokozat - nem az extrém érték! - mindenképp a –5, -10 fok körüli tartományba nyúljon!),
- jól bejáratott, betört, vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, papucs,
- fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg és szélálló ruha (az Araráton négyezer méter felett nyáron sem gyakran emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé), meleg sapka és kesztyű, arcvédő maszk,
- egészségügyi ragtapasz, naptej.
- jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg), mivel a felsőbb régiókban akár kiterjedt hómezőkre is számíthatunk,
- kamásli,
- nagyon fontos a fejlámpa a tartalék elemmel, mert a csúcshódítás napján napkelte előtt indulunk,
- a termosz ekkor szintén kiemelt fontosságú, hogy elegendő meleg italunk legyen a hosszú menetelés során a hideg éjszakában!
- javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel!
- a trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is,
- fürdőruha.

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, sajnos ezek még itthon is jól jöhetnek. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországihoz hasonlóak, bár kelet felé haladva kissé alacsonyabbak, de minden alku kérdése. Ha nem vagy speciális diétán, csak annyi élelmiszert hozz, amivel kibírod a repülőn. Az út során mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A török konyha nálunk is jól ismert elemei (kebab-félék, baklavák, stb.) mindenhol fellelhetőek, és a magyarországi árhoz képest olcsók, és sokszor finomabbak. A török konyhát kár kihagyni! Szintén olcsó a déligyümölcs, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a török líra (TRY, jelenleg 1 líra=50 Ft körül alakul, de eléggé hullámzó mostanában a líra árfolyama). Mindenképp eurót vagy amerikai dollárt hozz magaddal, melyet az első napon fogunk átváltani török lírára. Ha nem akarsz valutát kihozni, természetesen tudod használni a helyi ATM-eket is. Mivel a hegyen kívül gyakorlatialg alig lesz lehetőségünk vásárlásra, ezért költőpénznek 30.000-40.000 Ft-nyi török líra bőven elegendő. Ez elég lesz a városban elfogyasztott vacsoráinkra, esetleges alkoholos italokra, vagy épp pár ajándékra.

A helyi vezetőknek adott kötelező borravaló: 40-50 euró/fő.

Vám

Törökországba nem kell vízum, csupán egy érvényes útlevél. Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően. Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük érvényessége a belépés napján nem éri el a 180 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége.

Beutazási szabályok: 2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.  
2021. március 15-től a Törökországba légi úton belépni kívánó utasoknak az ún. „Utasinformációs űrlap” formanyomtatványt a járat indulását megelőző 72 órával online kell kitölteni a https://register.health.gov.tr oldalon keresztül. Az utazók ily módon már becsekkoláskor rendelkeznek regisztrációval és az ezt igazoló elektronikus (HES) kóddal, aminek – elektronikus vagy papír alapú – meglétét a légitársaságok ellenőrzik. A regisztrációs kötelezettség a védettségi igazolvánnyal utazókra is érvényes!

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás itt található. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is.

Fontos!
A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő (sport extra érvényes kategóriával nem rendelkező) biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt Speciális sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon. Részleteket honlapunkon megtalálod: http://www.eupolisz.hu/bbp

Air & Cruise Outdoor: 11.970 Ft/fő


Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 12.450Ft/fő  (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   

Storno Kombi: 9.960Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

 

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés