Zemplén: Nagy-Milic (895 m), Megyer-hegyi tengerszem, Tokaj

Csúcstúra, középkori várak, egy izgalmas "tengerszem" és a csodálatos Tokaj Magyarország északkeleti csücskében

Szállás és ellátás: családi borászat fogadójában, reggelivel.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
A Zempléni-hegység kevésbé ismert tájegysége hazánknak, éppen ezért érintetlen is, a régi kastélyokkal, várakkal mesebeli hangulatot árasztanak a bükkösök. Ha szeretnél egy jót túrázni a Zemplén legmagasabb csúcsára, bejárnád a még mindig szinte alig ismert Megyer-hegyi tengerszemet is, boroznál egyet a világszerte elismert Tokaji borvidéken és felfedeznéd Magyarország egyik legvadregényesebb térségét, gyere velünk erre a hosszú hétvégi túrára. :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. május 22. -
2021. május 24.
Még tudsz jelentkezni
2021. április 18.
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Füzér, Lászlótanya, Nagy-Milic (895 m), Tállya
 

Találkozás 10:00 órakor a Füzéri vár parkolójában. Ha kértél transzfert, akkor indulás Budapestről reggel 6 órakor. Találkozás 5.45-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Mintegy 4 órás utazást követően érkezünk meg Füzérre. A kiválóan felújított vár lábától indulunk hazánk egyik legészakibb pontjára a Nagy-Milicre. Kulacsainkat feltöltjük a Vár-forrásból aztán a várat elhagyva az Országos Kéktúra jelzéseit követve tartunk északra. Hatalmas bükkösben haladunk, néhol a nyiladékokon keresztül csodálatos panoráma tárul elénk. Az Alsó-patak völgyéből igen meredeken kapaszkodunk fel a Kis-Milic csúcsán lévő Károlyi-kilátóba. Habár a kilátó maga egy kis kitérő, mindenképpen érdemes felkapaszkodni a körpanoráma kedvéért, hiszen a magáról a Nagy-Milicről nincs szép kilátás. A kilátóból rálátunk a Füzéri-várra, a Zemplén vonulatára és átkukucskálunk Szlovákiába is, hiszen itt húzódik az országhatár. A közeli Nagy-Milic csúcsán tartunk egy kis pikniket, pihenve a Zemplén legmagasabb pontján. Lászlótanyára lesétálunk, sajnos mára már magánterület, így nem csodálható meg a Károlyi-kastély. Az innen vezető Grófi utat követjük réteken és erdőfoltokon keresztül, és a Hideg-kút vizével tudunk felfrissülni. Nincs már sok hátra az autókig, amivel borkóstolóra indulunk, a Világörökség részét képező Tokaj-Hegyaljai borokat próbálgatva. Tállyán családi borászatunkban nemcsak jófajta nedűvel várnak, hanem komfortos szállással is. Igénybe vehetjük felár ellenében a jacuzzit, a finn és infraszaunát. Túra: 14 km, 450 m szint fel/le, kb 6-7 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: nincs.

2

 
Tállya, Regéc, Sólyom-bérc (564 m), Tállya
 

Reggeli után nagyobb túrára indulunk a Zemplén egyik központi részére. Átautózunk Regécre, itt hagyjuk autóinkat. Távolban láthatjuk a Regéci várat, amit visszafelé meg is látogatunk. De utunkat most az ellenkező irányba kezdjük. Gyönyörű őszi erdőben keresztezzük előbb a Cserkő- , majd a Mély-patakot. Ezt követően megérkezünk a Nagy-Péter Mennykő alatti réthez. Itt gyakran napközben is találkozhatunk állatokkal. Meglátogatjuk ezt a gyönyörű kilátót, ahol rövidebb pihenőt tartunk. Ahogy elszakadunk a páratlan kilátástól, folytatjuk utunkat a környék különleges erdészháza felé, ami ma már nem üzemel. Különleges és védett nyírjes erdőben áll az Istvánkúti erdészház, amit hamarosan korhűen felújítanak. Ha kedvünk tartja leülhetünk a tó partján egy rövidebb pihenőre. Akinek fogytán lenne a vízkészlete itt az István-kútból feltöltheti készleteit. Tovább indulunk, és megérkezve a különleges Mlaka- rétre. Itt most nem időzünk, hanem kilátogatunk a Regéci-vár látó kőre a Sólyom-bércre. Itt megint hosszabb pihenőt tartunk, elfogyasztjuk elemózsiánkat, majd tovább indulunk a Király-kúti patak völgyében. Meglátogatjuk Bődi Gábor tanár úr megálmodott és létrehozott turistaútjait, a Könnycsepp-tónál kisebb pihenőt tarthatunk. Majd folytatjuk utunkat a Regéci-vár felé. Meglátogatjuk a várat is, ahonnan szintén gyönyörű kilátás nyílik az általunk a nap folyamán bejárt utat. Kellemesen elfáradva visszatérünk autóinkhoz és visszautazunk a szállásunkra, ahol már vár borászunk, hogy a borkóstoló keretein belül megismertesse velünk a vendéglátó családunk borait. Túra : kb. 20 km, 350m szint fel/le kb. 8 óra Szállás vendégházban, ellátás: reggeli.

3

 
Tállya, Megyer-hegy, Tokaj, Vadna, Budapest
 

Reggeli után összepakolunk és elindulunk a Megyer-hegyhez. Néhány órás túra vár ránk, ami alatt egy könnyed szintet megtéve érünk el a Megyer-hegy (300 m) gyomrában rejlő természeti csodához. A nevével ellentétben a mesterséges tó egy egykori bánya területén alakult ki: a 15. századtól kezdve bányásztak már itt malomkőnek való riolittufát, később pedig a hatalmas, ember alkotta árkokat a csapadékvíz töltötte fel, így megszületett a zempléni régió egyik legérdekesebb természeti képződménye. Kellemes túránk alatt bejárjuk a tanösvényt, meghódítjuk a kilátót. Van még lehetőségünk sétálni, hiszen Tokajból feltúrázunk a Nagy-Kopasz hegyre, (513 m) ahol a Zemplén véget ér és elkezdődik a végtelen Alföld. Csodálatos panoráma után lesétálunk a városba ismét, ahol útba ejthetünk egy pár pincét, ha szeretnénk jóféle termelői borokat beszerezni otthonra. Programunk után majd visszatérünk járműveinkhez, majd Budapest felé vesszük az irányt. Útközben még vár minket egy szörp és lekvárkészítő manufaktúra, ahol a bemutatóházban házi ízeket tudunk kóstolni és vásárolni. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. Megyer-hegy túratáv: 6 km, szint: 100 méter, menetidő: 2-3 óra. Tokaj-hegy túratáv: 10 km, 450 m szint fel/le menetidő 5 óra. Ellátás: reggeli

Az oldalon található képeket Pál Máté és Szatmári Zsolt készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés