Bejelentkezés

Szlovénia (nyár)

A szomszédos mini Svájc: hegyek és tengerek közt!

Út ára tartalmazza

- az utazást busszal,
- a szállást 4 csillagos szállodában, két ágyas szobákban,
- a reggeliket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a belépők és a felvonó árát,
- a napközbeni étkezéseket,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg- befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ezen a programunkon elsősorban könnyed túrákat teszünk, egyik kirándulásunk sem megerőltető. A természet szépsége a túrázáshoz szokott utasainkat is le fogja nyűgözni, de ez az utunk alkalmas arra, hogy valaki itt kezdjen megismerkedni a kirándulás szépségeivel. A túrák hossza 3-7 kilométer között mozog, maximum 2-3 óra hosszúságúak, komoly szintemelkedés nélkül. A túrák terepe változatos, nehezebb szakaszok is előfordulhatnak, de ezek mindenhol leküzdhetőek bárki számára, és nem hosszúak. Javasoljuk a túrabot használatát! Velika Planina: felvonóval megyünk fel a fennsíkra, így nagy emelkedőket nem kell leküzdeni, itt lankás dombokon kelünk át, jól járható turista ösvényen. Vintgar-szurdok: Közepes hosszúságú, de jól megépített, kellemes vezetésű, látványos túra kisebb emelkedőkkel, amik eloszlanak a túratávon. Vrata-völgy, Peričnik-vízesés túra: Hosszú, de nagyon könnyű túra, séta. Széles makadámúton vagy ösvényen, a vízesés előtt egy kis emelkedővel.

Szállás

Szállásunk Kranj város szívében egy 4*-os bájos kis hotelben lesz, két ágyas jól felszerelt, saját fürdőszobás szobákban. A szálloda étteremmel és bárral várja a vendégeket. Ingyenes Wi-Fi-hozzáférés is biztosított. A szálloda éttermének és kávézójának tágas teraszáról a Šmarjetna-dombra nyílik kilátás. A közelben több étterem, illetve bolt is található.


Terület

Túránk során 2 nagy területet a Kamniki- és Júlia-Alpok vidékét járjuk be. A Kamniki-Alpok az Alpok hegyvonulata Észak-Szlovéniában közvetlenül az osztrák határ mentén. A mintegy 900 km² kiterjedésű hegység nevét Kamnik városkáról kapta. A Júliai-Alpok Szlovénia legmagasabb hegysége, egy része Olaszországhoz tartozik. Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbá alakították. Északi lejtőin ma is vannak kis gleccserek. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély völgyekben nagy tavak (Bohinji- és Bledi-tó) képződtek. Az egyes magas fekvésű völgyeket kis tengerszemek díszítik. Nagy karsztforrásokból jelentős folyók erednek és indulnak az Adriai-, illetve a Fekete- tenger felé. A Júliai-Alpok szlovén részén, 838 km2-nyi területen 1981. május 27-én hozták létre a Triglav Nemzeti Parkot (korábban csak a mintegy 20 ha területű Triglavi – Hét - tó völgye élvezett különleges védelmet). A nemzeti park irányító központja Bledben található. A Júliai-Alpok jelentős területe Olaszországban van, de nagyobb és magasabb része Szlovéniához tartozik. A hegység szlovéniai szakaszának területe kereken 1 500 km2. Az északi lejtőkön több helyen egész évben folyamatos a hótakaró.

Ország

Nyugati szomszédunk, Szlovénia 20 273 km2 területű, ahol valamivel több, mint 2 millió ember él. Fővárosa Ljubljana, hivatalos fizetőeszköze az euro. Hivatalos nyelve a szlovén, regionálisan az olasz és a magyar. Legmagasabb pontja a Triglav 2864 méter. Az ország területén négy nagy európai földrajzi régió érintkezik. Az apró országban az Alpok, a Dinári-hegység, a Mediterránium és a Kárpát-medence tájai, élővilága és kulturális jegyei találkoznak.

Időjárás

Változékony időjárásra kell számítanunk. Nyáron kellemes meleg, különösen a tengerparton, de a hegyvidéki területeken jó néhány fokkal lehet hűvösebb. Ezért az itthoni nyári megszokott viselet mellett érdemes pulóvert, hosszabb szárú túranadrágot, szél és eső álló dzsekit is elcsomagolni. Bármikor előfordulhat eső, zápor is. Napközben 18-28 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A barlang látogatás során is készülni kell, hogy bent 15-18 fok közti hőmérséklet várható csupán.

Felszerelés

Egy hátizsák, amibe vizet, elemózsiát, pulóvert, esőkabátot, strandruhát tehetsz. Szél/esődzseki ajánlott és a hosszú, rövid, lecipzározható túranadrág is. Túracipő elegendő, nem szükséges a bakancs, de sokszor a túraszandál is kényelmes és elegendő viselet. A napsütés ellen sapka, kalap, naptej ajánlott. Túrabot használata néhány túrán kifejezetten jól jöhet.

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Élelem

A szállásunkon reggelit kapunk. A szállás mellett található kisbolt, illetve lesznek megállók ahol lesz lehetőségünk élelmiszerboltban vásárolni. Több nap lesz amikor étteremben is lesz lehetőség vacsorázni vagy ebédelni. Érkezés napján a szomszédos étteremben tudunk egységes vacsorát rendelni igény szerint. Az árszínvonal a hazaihoz hasonló, picivel drágább.

Pénz-ügy

Szlovénia hivatalos fizetőeszköze az Euro, amit érdemes itthon váltani, mert kint nem biztos, hogy lesz rá mód.

Várható belépőjegyek (tájékoztató jelleggel):
- Felvonó Velika Planina: 18 EUR
- Bled-vár: 8,50 EUR
- Bledi krémes: 4,20 EUR
- Vintgar-szurdok: 10 EUR
- Skocjan-barlang: 20 EUR

Vám

Magyar állampolgárok részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek! Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia


Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek...). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás (pl. világ területi hatállyal) esetén a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással. (Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívó: 2.160 Ft/fő
Top: 2.840 Ft/fő
Top Extra: 4.640 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 6.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető  
Storno Kombi: 5.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.