Szardínia

Kiscsoportos aktív túrázás Szardínia természeti szépségei között.

A Földközi-tenger csodálatos szigetei közül ezúttal Szardíniát járjuk be még alaposabban, ahol egy igazi mediterrán, túrázós, aktív programot állítottunk össze nektek vadregényes helyszínekkel! Nézd meg a Su Goroppu-szurdok színes sziklavilágát, a Maddalena-szigetek érintetlen strandjait, a szárd-katalán Alghero városkáját, Cala Luna smaragdzöld öbleit, a naplementét Capo Testa gránitalakzatai közt, mászd meg Szardínia legmagasabb pontját, kóstolj helyi borokat, látogass meg két látványos barlangot, néhány hangulatos városkát, szuper strandokat, vagyis Észak- és Közép-Szardínia legizgalmasabb tájait. Kiscsoportos utazás az előszezonban!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. június 20. -
2020. június 27.
A jelentkezés lezárult
2020. április 19.
1

 
Alghero
 

Repülőjáratunk függvényében megérkezünk Szardínia csodálatos szigetére. Érkezést követően, amint lehetőségünk lesz rá, elfoglaljuk szállásunkat, s amennyiben időnk engedi, felfedezzük Alghero hangulatos városkáját. Szállás: apartmanban, ellátás: önellátó.

2

 
Alghero, Capo Caccia, Grotta Nettuno, Alghero
 

Reggel buszra szállunk, hogy a tenger fölé magasló Caccia-fokhoz kiránduljunk. A kilátás itt is elég meggyőző: a part mentén zöldellő hegyeket, békés öblöket látunk, a majd 200 méter magas sziklafalat alulról nyaldossák a hullámok, távolabb magányos sziklaszigetek küzdenek a tengerrel. Miután eleget fényképeztünk, egy sziklafalba vájt lépcsősoron ereszkedünk a Neptunusz-cseppkőbarlangba, a cseppkőképződmények sejtelmes fényekben csillognak, tükröződnek a barlangban kialakult medencék vízfelszínén. Visszamászunk buszunkhoz, majd könnyed kirándulásra indulunk az öblök közt benyúló félszigeten. Leereszkedünk egészen a part közelébe, rálátunk a tengerből kimagasodó fehér sziklafalra. Könnyed kaptató után egy kilátópontra érkezünk, megpillantjuk a reggeli kiruccanásunk helyszínét, festői környezetben ebédelünk egyet, visszasétálunk a buszhoz, és hamarosan már Alghero egyik legszebb strandján találjuk magunkat. A koraesti órákban besétálunk Alghero városába, a hangulatos utcák mind a mai napig őrzik a katalán kultúra nyomait. Valamelyik kis étteremben érdemes kipróbálni a szárd-katalán konyha jellegzetességeit. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli. Túra: kb. 7 km, szint: 150 m fel-le, 2,5 óra.

3

 
Alghero, Bosa, borkóstolás és olívaültetvény látogatás, Sorgono
 

Reggel összepakolunk, és Algheroból látványos panorámaúton ereszkedünk Bosa irányába. Amennyiben időnk engedi, megállunk egy rövid városnézésre Bosában, felsétálunk a kastélyba, ahonnan rálátunk a XIV-XV. századi mediterráneum egyik legfontosabb kereskedelmi központját. Továbbállunk, s hamisítatlan szárd fogásokból álló könnyű ebédünket egy kellemes borkóstoló kíséretében fogyaszthatjuk el, majd továbbutazunk Sorgonoba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, s rákészülünk holnapi túránkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli, borkóstoló.

4

 
Sorgono, Punta la Marmora (1834 m), Orosei
 

Kora reggel buszra szállunk, hogy meghódítsunk Szardínia legmagasabb csúcsát, a Punta La Marmorát. Buszunkkal egészen 1500 méter környékéig fel tudunk majd menni, és innen veszi kezdetét a hosszú, ám nem túl megerőltető csúcstúránk. A csodálatos panoráma végigkíséri túránkat, majd a csúcson állva tiszta időben nem csak a környező központi hegyvidéket, hanem az egyedülálló szárd tengerpartot is madártávlatból csodálhatjuk meg. Csúcshódításunk után, kényelmesen visszaereszkedünk, majd tovább utazunk a tengerparton fekvő Oroseibe, ahová kora este érkezünk meg. Táv: 15 km, szint: 445 méter fel, 135 m le egy irányba. Menetidő: 7-8 óra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

5

 
Orosei, Su Goroppu kanyontúra, Orosei
 

Délelőtt egész napos túrára indulunk a Su Goroppu szurdokvölgy fantasztikus sziklafalai közé. Reggel buszunkkal egy látványos szerpentines szakasz leküzdése után gyalogosan folytatjuk utunkat. Árnyas cserjés-fás területen halad keresztül a túraösvény, amíg el nem érjük a közel 500 méter magas, függőleges falakkal övezett szurdokot. A Su Goroppu-szurdok nemcsak Európában egyedülálló méretei miatt impozáns, a kövek színvilága, a beszüremlő fények hatása lenyűgöző. A szurdok bejáratánál megváltjuk a belépőjegyet, kapunk sisakot, és bemerészkedünk az égig érő sziklák kellemesen hűs labirintusába. Érdemes ide is fürdőruhát hozni, mert a víz által kialakított természetes sziklamedencékben jól esik majd lehűteni magunkat. Szállás: apartmanban, ellátás: önellátó. Táv: 14 km, szint: 600 méter, menetidő: 7-8 óra.

6

 
Orosei, Cala Gonone, Cala Luna, Blue Marino, Orosei
 

A mai nap Szardínia egyik legszebb öbléhez túrázunk el, a türkizkék Cala Luna- hoz. Reggel egy rövidebb buszutat követően érkezünk túránk kezdetéhez, a sziklafalon itt-ott sziklamászókat látunk. Erdős, sziklás terepen visz az ösvényünk, a lombok közt felvillan a smaragdzöld tenger és a sziklás partok képe. Körülbelül 1,5 óra gyaloglás és ereszkedés után a tenger felett kiépített létrarendszeren ereszkedünk le a Blue Marino-barlanghoz. A barlangot csak csónakkal vagy gyalogosan lehet meglátogatni. A 28 kilométeres barlangrendszer turisták számára megnyitott részében egyedülálló formavilágot, karsztjelenségeket és a tenger felől beszüremlő fényjátékokat figyelhetünk meg. A barlanglátogatás után felkapaszkodunk a fő ösvényhez, majd a nehéz, sziklás terepen 2 óra túra és 350 méter szint megtétele után érkezünk meg Cala Luna félhold alakú öblébe, ahol a fehér homokos strandon heverészhetünk vagy felfedezhetjük a part mentén húzódó titokzatos barlangokat. Délután, miután már kifürödtük magunkat, akár gyalog, akár kishajóval indulhatunk vissza Cala Gonone városába. Szállás: apartmanban, ellátás: önellátó. Táv: Cala Luna: oda-vissza 10 km, szint: oda-vissza 600 méter, menetidő: 5-6 óra oda-vissza.

7

 
Orosei, Palau, Maddalena-szigetek, Capo Testa, Palau
 

Kora reggel összecsomagolunk és északra indulunk, Palau irányába. Csomagjainkat letesszük leendő szállásunknál, s a kikötőből délelőtt fakultatív kirándulásra indulunk a Maddalena-szigetcsoportra. Aki pihenni szeretne, maradhat a szigeten, értük délután jövünk majd vissza, hogy a naplementézésre újra együtt legyen a csapat. A Szardínia és Korzika közt fekvő Maddalena szigetének egyetlen városába fut be a komp, ahol lehetőség lesz biciklit, robogót, quadot bérelni. Alternatív programként a városkában is eltölthetjük az időt, fagyizhatunk, kávézhatunk, vagy sétálgathatunk a szűk sikátorokban és a kikötőben a pompás jachtokban gyönyörködve. A szomszédos Caprera-szigetre a történelem iránt érdeklődőknek és a Garibaldi- rajongóknak érdemes ellátogatni, itt csupán néhány nyaralót, régi katonai erődöt találunk, a sziget fő nevezetessége, hogy egykor Giuseppe Garibaldi volt az egyedüli tulajdonosa, egykori háza ma már múzeumként üzemel, a kizárólag olasz nyelvű idegenvezetés részletesen tárja fel a forradalmár életének ügyes- bajos eseményeit. A szigetcsoport egésze 1996 óta nemzeti parkként funkcionál, a Maddalena-sziget partvidéke mentén elhagyatott, smaragd- és türkizszínben játszó öblökben fürödhetünk. A búvárkodás szerelmesei a kis sziget keleti partjainál találnak maguknak kiváló merülőhelyeket. Szardíniára késő délután térünk vissza, majd buszunkkal bő harminc kilométert utazunk a bámulatos gránitalakzatairól híres Capo Testához. A búcsúzó nap fényében borozunk, beszélgetünk, s tartjuk meg búcsúestünket. Este visszatérünk a szállásunkra. Szállás: apartmanban, ellátás: önellátó.

8

 
Palau, Alghero
 

A repülőgép indulásához igazodva elhagyjuk Palaut és a nemzetközi repülőtér felé vesszük az irányt, ahonnan hazaindulunk.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés