Bejelentkezés

Svájc (Liechtenstein)

Látványos trekkingtúrák az Alpok országában

Út ára tartalmazza

- az utazást,
- a szállást minden elvárható igényt kielégítő, svájci színvonalú kempingekben, saját sátorban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az étkezéseket,
- a belépők és a felvonók árát,
- az utasbiztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 420 Ft / 1 CHF árfolyamig tudjuk tartani. Ha a svájci frank (CHF) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

A túravezetőnk által vezetett kisbusszal utazunk. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálunk aprópénz (HUF, EUR, CHF).

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Svájci programunk gyalogtúráinak teljesítéséhez semmilyen hegymászótudásra nincs szükség. A napi túrákat és azok sorrendjét úgy válogattuk össze, hogy azok átlagos sportos erőnléttel, jó kondícióval teljesíthetőek legyenek. Mivel a túraútvonalak néhol törmelékes, meredek ösvényeken vezetnek, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség elengedhetetlen. Napi 5-8 órás túrázásra kell számítani, a szintkülönbség általában 700-1000 méter között mozog még úgy is, hogy sokszor felvonók segítségét is igénybe vesszük. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról.

Szállás

4-4 éjszakát töltünk Interlaken és Täsch lenyűgöző fekvésű, minden igényt kielégítő, svájci színvonalú kempingjében, saját sátorban. Érdemes jó minőségű sátrat hozni, ami nem ázik be, a szelet is bírja, és már kipróbáltad! Ha új sátrat veszel, ne itt állítsd fel először, próbáld ki otthon! A kempingek területén kulturált vizesblokk, illetve mosó- és mosogató helyiség található.

A kempinges szállás helyett utazásunk elérhető hoteles opcióval is. A jó minőségű, 2-3 csillagos szállodákban 2 ágyas, jól felszerepelt szobák találhatóak külön fürdőszobákkal, melyekhez bőséges reggeli is jár. A hoteles opció felára szobánként 70.000 Ft/éjszaka, amennyiben két fő tartózkodik egy szobában, akkor 35.000.- Ft/fő/éjszaka. Azaz, összesen egy szoba, két fő részére, a 8 éjszakára: 560.000.- Ft, tehát 280.000 Ft/fő/éjszaka, utastárssal. Amennyiben a szállásra vonatkozó igények alapján a társítás nem megoldható, a teljes szoba árát, azaz 560.000,-Ft összeget szükséges kifizetni.

2023-as túránkra a hoteles opció már nem kivitelezhető, a szállások szabad helyei sajnos elfogytak.

Ország

Svájc – az Alpok országa. És valóban, az ország nagy részét hegyek borítják. Míg az ország északi és nyugati fele alacsonyabb, addig az ország közepe déli és keleti fele az Alpok legfenségesebb csúcsait hordozza. A havas-jeges csúcsok közt a mély völgyekben megbújó középkori falvak és történelmi hangulatot árasztó kisvárosok, kiváló borvidékek, pálmafákkal szegélyezett mediterrán klímájú alpesi tavak teszik változatossá ezt a nagyon tagolt országot. És nem csak a természeti környezet változatos: míg az ország déli részén olaszul és rétorománul, addig a keleti felén németül, a nyugati részén pedig franciául beszélnek. Svájc Földünk egyik legfejlettebb országa. Luxusiparáról és bankszektoráról híres elsősorban, de számtalan természeti és kultúrtörténeti kincsének köszönhetően a turizmus területén is nagyhatalom. A Svájci Államszövetség (nem hivatalos fordításban néha Svájci Konföderáció, tükörfordításban Svájci Esküszövetség) kantonokból (tartományokból) álló szövetségi köztársaság. Erős hagyományai vannak a politikai és katonai semlegesség terén, de a nemzetközi együttműködés terén is, mivel számos nemzetközi szervezet székhelye. Az ország területe 41 285 négyzetkilométer, lakosainak száma 7 725 500 fő. Svájc nem csak a hegyek, hanem a vizek országa is: itt ered több európai nagy folyó is (pl. Rajna, Rhone, Inn),  Az országban 1484 tó található.

Időjárás

Svájc klímája általában mérsékelt, helyenként nagy ingadozásokat mutatva, a magashegységi zord klímától a Svájc déli csücskénél előforduló kellemes mediterrán éghajlatig Az évi átlaghőmérséklet 9°C. Az évi csapadék mennyisége erősen területfüggő, a Rhone-völgyben például 530 mm, míg Luganónál 1700 mm. Általában véve az Alpoktól nyugatra, északra eső területnek hideg, esős klímája van, ahol a téli középhőmérséklet nulla fok körül (vagy az alatt) van, és nyáron ritkán van 21 fok fölötti meleg. Az Alpoktól délre a meleg, nedves, mediterrán jelleg uralkodik, ahol a fagy ritkán fordul elő. Az Alpok és a Jura felső vidékének klímája hűvösebb, esős 1800 méter fölött húzódó hóhatárral.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV- szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak! Sátor és kempingfelszerelések: sátor, derékalj (polifoam), hálózsák, az étkezéshez gázfőző és gázpalack, edények, bögrék, evőeszközök.

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az országban az egészségügyi helyzet példásan jó, a csapvíz természetesen mindenhol iható. Csak a jelzett, kiépített forrásokból lehet inni, de ebből van bőven. Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium  pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, és ajakápoló szükséges!

Élelem

Az út önellátó, mindenki maga gondoskodik a szükséges élelemről. Javasolt az élelmiszer egy kis részét itthonról vinni, ugyanakkor pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására lesz lehetőség szupermarketekben, persze jóval drágábban, mint itthon. Svájc híresen drága ország, az itthoni árak kétszeresére kell sok esetben számítanunk.

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz a svájci frank (CHF), érdemes valamennyi készpénzt is magunkkal hozni kisebb kiadásokra, de persze a bankok országában a bankkártya használatával sem lesz gond. Költőpénznek nagyjából 350-400 svájci frankot ajánlunk, természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Várható költségek (tájékoztató árak 2022-ből, csoportos kedvezmény nélkül):

- Lauterbrunnen-Wengen fogaskerekű (retúr) 13,60 CHF
- Wengen-Männlichen felvonó 26,00 CHF
- Trümmelbach vízesés belépő 14,00 CHF
- Rhone gleccser belépő 9,00 CHF
- Täsch-Zermatt vonatjegy (retúr) 16,40 CHF
- Zermatt-Glacier Paradise felvonó 99,00 CHF
- Zermatt-Sunnegga 28,50 CHF
- Fiesch-Eggishorn felvonó 45,20 CHF

Vám

Svájcban június 15-től megszűntek a belépési, tartózkodási és munkaerő-piaci korlátozások minden EU és EFTA tagállammal, továbbá az Egyesült Királysággal szemben, így a vészhelyzet előtti feltételeknek kell megfelelni, azaz érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél legyen nálunk!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/svajc

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Nívo + sport extra kiegészítés: 7.290 Ft/fő
Top+ sport extra kiegészítés: 9.585 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 15.660 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 17.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,

Storno Kombi: 13.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.