Suchá Belá-szurdok

Klasszikus szurdoktúra a Szlovák Paradicsomban

Indulás és érkezés helye: Budapest (beszállási lehetőség Miskolcon)
Rendkívül látványos kirándulással kecsegtető két napos kiruccanásra invitálunk a Szlovák Paradicsomba. A szurdok varázslatos világát meredek sziklafalak, különböző formájú sziklatornyok teszik változatossá, melyekben a haladást helyenként vaslétra, lánc, fatörzs- és doronglétra-híd segíti.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Podlesok, Suchá Belá-szurdok
 

Találkozás és indulás 6:15-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán lévő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. 4-5 órás szünetekkel tarkított utazás után érkezünk meg a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park északi peremvidékére, ahol a leglátványosabb túrák kiindulópontja található. A túra első fele a Suchá Belá-patak sziklákkal teleszórt szurdokvölgyében vezet. Kezdetben sűrű fenyőerdőben, a mészköves patakmederben haladunk, majd hamarosan pallók, doronglétra-hidak segítik haladásunkat. A táj egyre vadabbá válik, bedőlt fatörzseket, fatörzs-uszadékot kerülgetünk, majd hirtelen ott tornyosul előttünk a Mysové-vízesés szakadéka. Függőleges vaslétrák, láncokkal erősített sziklatálcák, vashidak segítenek áthidalásában. A szurdok tovább szűkül, doronglétra- hidakon egyensúlyozva préseljük át magunkat a keskeny járatokban között az Okienkovy- vízesésig. A 40 létrafokos vaslétra végén egy sziklalyukon átbújva újabb doronglétrák, vasláncos sziklafalak, sziklatálcák következnek. Utolsó erőpróbánk a Kaskady-vízesés 18 sziklatálcája, 35 fokos vaslétrája és két óra "küzdés" után túl is vagyunk a nehezén: a szurdok vadregényes völgyé szelídül. A szurdok tetején tartunk egy pihenőt, majd a túra második felében a szép erdei ösvényen visszatérünk Podlesokba és elfoglaljuk a szállásunkat. Táv: 10 km, szint 450 m fel és le.

2

 
Podlesok, Tamásfalvi-kilátó, Budapest
 

A reggelink elfogyasztását követően bepakolunk a kisbuszunkba, átutazunk a Tamásfalvi- kilátóhoz, ahol egy könnyed délelőtti levezető túrát teszünk meg. Ezt követően 1-2 rövid megállót beiktatva hazaindulunk. Várható megérkezésünk Budapestre a késő délutáni órákra tehető. Táv: 5 km, szint 150 m fel és le.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés