Stoh (1608 m)

Rövid gerinctúra a Kis-Fátra keleti részén

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás és ellátás: panzióban Zsolnán, reggelivel
Június elejei mikropolisz utunk során ezúttal Szlovákia egy a magyarok által kevésbé ismert térségébe szeretnénk elkalauzolni titeket. A táj rendkívül sokszínű: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és páratlan kilátást nyújtó meredek sziklás hegyormok váltják egymást. Célunk, hogy szétnézzünk a Kis-Fátra gerincének egyik impozáns csúcsáról a Stohról, amelyről páratlan kilátás nyílik a lábunk alatt heverő felvidékre, és a Fátra ikonikus keleti bástyájára a Nagy-Rozsutecre.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Terhely-Štefanova, Medziholie-nyereg, Stoh-csúcs (1608 m), Poludňový grúň (1459 m), Terhely-Štefanova, Zsolna
 

Találkozó 06:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Több rövidebb pihenőt követve érkezünk majd meg Štefanova alpesi hangulatot árasztó településére, ahonnan a zöld jelzés mentén indítjuk majd el túránkat. Sűrű fenyvesek között koptatjuk a bakancsainkat majd két órán keresztül, amire elérjük a Stoh és a Nagy-Rozsutec csúcsai közé mélyült Medziholie-nyerget (1185 m). Némi pihenés után áttérünk a gerincet jelző piros sávra, majd felkaptatunk a környék egyik legszebb panorámáját nyújtó Stoh-gyephavasi tömbjére (1608 m), ahol elfogyasztjuk az uzsonnánkat. A csúcsra vezető kaptatós szakaszok igényelnek némi kitartást, de ha gyakorlott túrázó vagy, nem jelenthet gondot ezeknek az etapoknak a teljesítése, a fáradságért pedig a felvidék egyik legszebb panorámája kárpótol majd! A csúcsfotók elkészítését követően először leereszkedünk a Stoh-nyeregbe (1230 m), majd némi szintemelkedés után a Poludňový grúň (1459 m) csúcsával búcsúzunk a gerinctől, és visszaereszkedünk Štefanovába. Szállás: *** csillagos hotelben Zsolnán, ahol a két külön ágyas szobák fürdőszobával is el vannak látva. Reggeli az árban. Táv: 12 km. Szint: 1170 m fel és ennyi le.

2

 
Zsolna – Sztrecsény - Spicák-hegyi kilátó – Budapest
 

A reggeli elfogyasztását követően időben útra kelünk és Sztrecsényig autózunk. A település határában leparkolunk és gyalog vágunk neki a Spicák-hegyre épített kilátó felkeresésének, amelyről tiszta időben kiváló panoráma nyílik a Kis-Fátra vonulatára a Vág-folyó szorosára és Sztrecsény várára. A programok után késő délután érkezünk vissza Budapestre. Táv: 2 km, Szint: 250 méter fel és ennyi le.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés