Sri Lanka, Maldív-szigetek

Ceylon, a Kelet kapuja és a varázslatos Maldív-szigetek hosszabbításban.

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- a repülőtéri transzfereket Colomboban és Negomboban, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazásokat Sri Lankán bérelt busszal, vonattal,
- a szállást 2 éjszakára Anuradhapurában szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Dambullában szállóban, saját fürdőszobás, két-három ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 2 éjszakára Kandyben szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Nallathanniyaban szállóban, saját fürdőszobás, két- háromágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Ellában szállóban, saját fürdőszobás, két- háromágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Thissahamarában hangulatos szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 3 éjszakára Mirissában szállodában, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Negombóban szállodában, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a reggelit a feltűntetett szálláshelyeken
- a raftingot a Kitulgala folyón,,
- a kirándulást az Ádám-csúcsra,
- a vonatozást Ellába,
- a kirándulást a teaültetvényre,
- a városnézést Galle-ban,
- a városnézést Colomboban,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során:
- a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az átkelést motorcsónakkal Maafushi szigetére és vissza,
- 4 éjszakára szállást Maafushiban hotelben, saját fürdőszobás szobákban,
- a reggeliket, valamint a programok során az ebédeket végig az út során,
- egy BBQ vacsorát,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

Az alapprogram során:
- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát Budapest – Colombo / Colombo – Budapest között,
- a biztosítást
- a srí lankai vízumdíjat,
- a belépők és a fakultatív programok árát,
- a kötelező borravalót (40 USD/fő) és az esetleges védőoltások árát.

A hosszabbítás során:
- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát Colombo – Malé között,
- a biztosítást,
- a maldív vízumdíjat,
- a belépők és a fakultatív programok árát,
- a kötelező borravalót (20 USD/fő) és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Utazni fogunk, ez biztos, de a repülőjegy ügyintézést a veszélyhelyzet elmúltával, az utazási feltételek ismeretében kezdjük.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Az országon belül helyben bérelt busszal, dzsippel, esetleg menetrendszerinti busz járattal utazunk.

Hosszabbításunk során Colomboból menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk Maléba, ahonnét gyorshajóval közlekedünk tovább a szigetek között. A szigeteken, kivéve a fővárost, mindenhol gyalogosan közlekedünk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-22 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Hosszabbításunk során nem feltétel az úszni tudás, sem előzetes sznorkeltudás nem szükséges! Valamennyi vizes programon részt tudnak venni azok, akik nem tudnak úszni vagy még soha nem sznorkeleztek. Megfelelő felszerelést (mentőmellény, búvárszemüveg, pipa, békatalp), és segítséget adunk a programok maximális élvezetéhez, hogy mindenki részt tudjon venni a merülésekben.

Szállás

Utunk során hangulatos szállókban szállunk meg. A szállók szobái mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szállók szobái két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi.

Terület

Colombo nyüzsgő metropolisza, ősi városok: Sigriya (UNESCO Világörökség), Polunaruwa (UNESCO Világörökség), Anaradhapura a legnagyobb ősi város a Bodhi fával. Kulturális emlékhelyek: Dambulla (UNESCO Világörökség), Kandy királyi város (UNESCO Világörökség). Természeti látványosságok: Ádám-hegy csúcsa zarándokhely, teaültetvény, Sinharaja esőerdő, Wilpattu és Udawalawe Nemzeti Parkok.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy ázsiai „adventure” utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

A Maldív-szigeteken a nyaralóhelyek többségén van bikini beach, ahol fürdőruhában lehet fürödni, a többi helyen (local beach) azonban, a felsőrész nélküli fürdőzés vagy a meztelenség tilos.

Ország

Sri Lanka területe 66 000 négyzetkilométer, vagyis nagyjából kétharmad akkora, mint Magyarország. Alakját gyakran hasonlítják egy könnycsepphez, így India könnycseppjének is emlegetik. Kelet Kapujának is szokták nevezni, Marco Polo a legszebb szigetnek tartotta a földkerekségen. Nem tévedett nagyot! Az ország észak-déli kiterjedése 433 km, alakjánál fogva azonban szélessége csak 244 km. Sri Lanka Délkelet-Ázsia egyik legváltozatosabb éghajlatú országa. Az ország közepén, déli részén magas hegyek emelkednek – legmagasabb pontja a 2524 méteres Pidurutalagala, de legismertebb csúcsa a 2243 méter magas Ádám-csúcs. Körös-körben pedig trópusi éghajlatú tengerpartok és szigetek találhatóak. Csodás lagúnákkal és képeslapba illő partokkal büszkélkedik a sziget déli-délnyugati partja. Az ország csapadék mennyiségét két egymást váltó monszun határozza meg. Az ország területének óriási részét tea és egyéb ültetvények borítják, a megmaradt szavannák és esőerdők nemzeti parkok és rezervátumok védettségét élvezik. Rengeteg gyümölcs-, bambusz - és trópusi keményfa is nő Sri Lankán, valamint a sziget igen híres a fűszertermesztéséről. Állatvilága sok látogatót vonz, hiszen 435 madárfajjal, 242 pillangó fajjal, 107 halfajjal és 92 emlőssel büszkélkedik – többek között leopárddal, különböző majmokkal, elefánttal, repülő rókával, sakállal és egyéb trópusi érdekességekkel. Emellett az ősi városokban rengeteg történelmi látnivaló van. Sri Lanka egyébként is ideális úti cél, hiszen hatékony közlekedéssel, olcsó szállásokkal és ízletes nemzeti konyhával rendelkezik. A sri lankai emberek pedig híresek arról, hogy az idegenekkel szemben barátságosak és vendégszeretőek. Sok ünnepet a buddhista és a hindu rituálékkal kötnek össze, amelyek a holdújévi naptárt követik.

A Maldív Köztársaság szigetországa az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél fekszik. A szigetország 26 atollból és 1192 szigetből áll, amelyből kb. 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely (resort).

Időjárás

Sri Lanka klímája trópusi, azaz meleg, de a tengerpart közelsége miatt nem elviselhetetlen. Két monszuneső váltja egymást, amiknek a középső hegyek szabnak határt. A decemberi, januári időszak csúcsszezon a szigeten, hiszen ilyenkor a gyengébb észak-keleti monszuneső hat. Ezektől az esőktől nem kell tartani, a nagy forróságban sokszor üdítően hatnak, gyors lefolyásúak, de a biztonság kedvéért esőkabátot vagy egy esernyőt érdemes hozni. A tengerparton túlnyomórészt 30°C körüli párás hőmérsékletre lehet számítani. Javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata! A középső dimbes-dombos hegyvidéki részen ugyancsak kellemes időre számíthatunk, a legmagasabban fekvő szállásunk Nallathanniyaban lesz, az átlag hőmérséklet itt is eléri a 20 °C-ot.

A Maldív-szigeteken – elhelyezkedésüknek megfelelően – trópusi éghajlat uralkodik. A hőmérséklet többnyire csak éjszaka csökken 25 °C alá.

Felszerelés

Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. Azaz napközben póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, estére hosszú ujjú ing és hosszú nadrág javasolt a szúnyogok ellen. A dzsungel, illetve hegyi túrázáshoz érdemes betenni legalább egy váltás meleg ruhát (polár felső), esőkabátot és egy kényelmes túracipőt. Ezeken túl javasolt egy kényelmes 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, esetleg egy könnyű nyári hálózsák, ha a higiéniára kényesebbek vagyunk, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felsőruha enyhébb időre, elemlámpa (fejlámpa) és tartalékégők, elemek a lámpába, fényképezőgépbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, kullancs - és szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged lesz feltölteni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol, itt is előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások - Hepatitis A és B, Tífusz, Tetanusz, Diftéria - beszerzését. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb beadatni. Sri Lanka NEM malária veszélyeztetett, de mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! 
Malária ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás - és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és lázmérőt.

Élelem

A sri lankai árak jóval a magyar árak alatt vannak. Néhány városban jellemzőek az európai jellegű szupermarketek, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalmunk vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (2-3 USD). Az ajánlott éttermekben az ebédek leginkább büfé jellegűek (6-8 USD), így mindenki kedvére próbálgathatja a változatos ízeket. A sri lankai konyha igen népszerű a magunkfajta hátizsákos utazok körében. A legtöbb étel általában elég fűszeres és pikáns, nem sajnálják a fokhagymát és a chili különféle fajtáit. Az ételek többsége friss alapanyagokból: zöldségből, halból, szárnyasból, sertésből és néha marhahúsból készül. A szigeteken és a partvidékeken igen népszerűek és olcsók a tengeri herkentyűk. Az indiaiakhoz hasonlóan rizst szinte minden étkezéshez esznek. A sri lankai fogásokhoz változatos fűszerek és mártások is tartoznak: őrölt pirospaprika, őrölt mogyoró, ecetes chili, halszósz és egy sor külön felszolgált mártás. Desszertként a sri lankaiak trópusi gyümölcsöket, vagy az indiaihoz hasonló édes desszerteket, esetleg - az angol behatás miatt - péksüteményt esznek. Nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, mangó stb.), így a vitaminhiánnyal sem lesz sok problémád. A vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk, mert rengeteg zöldségétel közül tudnak választani. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. A helyiek általában kézzel esznek, de a külföldieknek hoznak evőeszközt.

A Maldív-szigeteken tiltott az alkohol és a disznóhús fogyasztása. Ezen kívül szinte valamennyi kedvelt nyugtai élvezeti cikket, üdítőitalt, édességet megkaphatunk, ezek ára azonban igen borsos. Alkoholt az óceánon ringatózó nagyobb jachtokon, a Floating Bar-okban lehet este fogyasztani.

Pénz-ügy

Sri Lankán a hivatalos fizetőeszköz a sri lankai rúpia (LKR). 1 USD = kb. 145LKR, 1Euro = kb. 160 LKR. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy az euró!) A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára mindenhol van lehetőséged. Költőpénznek minimum 400 USD-t ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint belépőkre az összes fakultatív programot is számolva kb. 400-500 USD-t, természetesen ez sokkal kevesebb is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Ha a hosszabbításra is jössz, 600-700 dollárral készülj.
 
Tájékoztató belépő árak (a honlapon az előző út 2019-es belépőjegy adatai szerepelnek, ami annyit jelent, hogy ezek a belépőjegy árak nőhetnek még az év végéig. Ezért ezek az árak csak tájékoztató jellegűek):
- Anuradhapura belépő: 25 USD
- Polunaruwa belépő: 25 USD
- Dambulla belépő: 1 500 LKR
- Sigiriya belépő: 30 USD
- Buddha fog múzeum, Kandy botanikus kert: 1500LKR + 1300LKR
- Zenés folklór előadás: 1 000 LKR
- Rafting: 25 USD
- Wilpattu NP: 40-60 USD
- Udawalawe NP: 20-25 USD
- Teaüzem: 1 000 LKR
- Mirissa sznorkel bérlés: 1 500 LKR
- Bálnales túra 35 USD
- Galle múzeumok: 3 000 LKR
- Teknős farm: 4 USD
- Colombo templomok, múzeumok: 1 000 LKR
- Kötelező borravaló a sofőröknek, helyi vezetőknek: 40 USD/fő

Maldív-szigetek hivatalos fizetőeszköze a maldív rúfia (RF) 1 rúfia= 19, 87 HUF. Az üzletek és az éttermek többsége az amerikai dollárt is elfogadja.
Az élelmiszerek és az éttermek árai magasabbak, mint ahogy azt az európai kontinensen megszokhattuk egy – egy nyaralás alkalmával.

Tájékoztató árak:
Fél napos sznorkelezés: 25-35 USD
Búvárfelszerelés kölcsönzése: 15 USD
Horgászat: 30 - 80 USD egy napra
Kirándulás a környező szigetekre: 30 USD
Kirándulás tengeralattjáróval: 100 USD
Magnum jégkrém: 35-45 RF
Coca-Cola 1 literes: 40 RF
Svédasztalos vacsora: 15-20 USD/fő
Maafushi-Malé gyorshajó oda-vissza: 40 USD

Vám

Magyar állampolgárok részére szükséges vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél! 2012. január elsejétől magyar állampolgároknak a beutazáshoz vízumra van szükségük. Ezt előre online, az interneten lehet igényelni. Díjak: Turista vízum – max. 30 nap - 2x belépés: 35 USD. Be nem töltött 12 éves korig a vízum ingyenes! A díjat az interneten hitelkártyával lehet kiegyenlíteni. Fontos, hogy a vízumigénylést ne hagyjuk az utolsó pillanatra.

A vízumot a https://www.eta.gov.lk/slvisa/ lehet igényelni.

A vízumhoz szükség van a repülőjegyre.

Csomag

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu honlapon). A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások Sri Lankán is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos csomag - és személy átvizsgálás előz meg.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
alapprogram:
Air & Cruise Top 10.725 Ft/fő
Air & Cruise Extra 16.125 Ft/fő

alap- és kiegészítő program:
Air & Cruise Top 13.585 Ft/fő
Air & Cruise Extra 20.425 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

alapprogram:
Storno Basic: 17.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.960 Ft/fő (önrész: 0-20 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

alap - és kiegészítő program:
Storno Kombi: 23.920 Ft/fő (önrész: 0-20 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés