Rovátka-hágó (2288 m)

Izgalmas átkelés a Magas-Tátra szívében

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás: menedékházban, reggelivel
A Tátrát járók körében egyöntetű az a vélemény, hogy a Rovátkán történő átkelés az egyik legszebb túra a környéken, azoknak legalábbis mindenképpen, akik szeretik, ha növekszik az adrenalin. A hágó maga 2288 méter tengerszint feletti magassággal büszkélkedhet.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Ótatrafüred, Rovátka-hágó (2288 m), Hosszú-tavi menedékház (1960 m)
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Utunk kb. 4-5 órát vesz igénybe, így valamikor a délelőtti órákban érkezünk meg a kiszemelt parkolóba. Ótátrafüredről pár perc alatt a siklóval feljutunk a Tarajkára, majd onnan a Rainer-kunyhó melletti elágazásig a piros jelzésen, az elágazástól tovább pedig már a kék jelzésen megyünk, a menedékházba beköszönünk, majd folytatjuk utunkat a nyereg felé. Túránk nagy része jól jelzett turista ösvényen halad, míg az utolsó 500 m láncos szakasz tartogat némi kihívást a nyerget meghódítani akaróknak. A nyereg után a már ismert útvonalon túrázunk vissza a Nagy-Tarpataki-völgy felső részében, a Tar-pataki-hát mögött található sűrűn látogatott Hosszú-tavi menedékházba, mely túránk után pihenő helyünk is lesz egyben. A menedékház története egészen 1907-ig nyúlik vissza, amikor a Nagy-Tarpataki-völgy középső részén, a Testvér-tavaknak is helyt adó Vadorzó-lapályon, 1960 méter magasságban felépült az első menedékház. Az egyszerű, enyhén ferde tetővel fedett kőépületet 1910-ben bocsátották a turisták rendelkezésére. Egészen 1998. június közepéig a turistákat szolgálta, amikor leégett. Szerencsére a jelenlévő személyzet és az egyetlen lengyel turista időben el tudta hagyni a házat, ennek köszönhetően személyi sérülés nem történt. Már másnap elkezdték szervezni a ház újjáépítését, ez azonban nem ment könnyen, ugyanis a biztosítás nem fedezte az újjáépítés költségeit. Segítőkész embereknek, vállalkozásoknak és állami hozzájárulásnak köszönhetően azonban kevesebb, mint egy hónap alatt felállítottak egy ideiglenes, fából készül kunyhót a ház közelében. Egy évvel később megkezdődött az új menedékház felépítése. Az újjáépítésben a hagyományos Sherpa Rally teherhordóverseny is részt vállalt, abban az évben ugyanis a versenyzők az építkezéshez szükséges anyagokkal a hátukon versenyeztek a Tarajkáról a menedékházig zajló versenyen. 1999 végén a menedékház ismét üzemelt, de a hivatalos megnyitóra csak 2001 októberében került sor. Szint: 1100 m fel, 415 m le, táv: 11 km, menetidő: 5-6 óra. Szállás: menedékházban, több ágyas szobában, reggelivel.

2

 
Hosszú-tavi menedékház (1960 m), Budapest
 

A tegnapi komoly túra után kényelmesen megreggelizünk, majd az előző napi túránkkal azonos túraösvényen térünk vissza a parkolóban hagyott buszunkhoz. Budapestre a késő délutáni órákban érkezünk meg. Túratáv: 6,5 km, szint: 750 méter le, menetidő: 2-3 óra.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés