Bejelentkezés

Peru, Bolívia (Chile)

Az Andok hegyei közt a Machu Picchutól a Titicaca-tó érintésével Bolíviába

Dél-Amerika nyugati felének különös varázsát az indián kultúrák máig tartó hatása és az Andok hatalmas hegyláncai között élő emberek latin mentalitása teremti meg. Mi több országba is ellátogatunk, hogy minél színesebb élményekkel, minél szebb helyek ismeretével gazdagodhassunk a Föld e távoli területén. Az inkák elképesztő remekműve, a Machu Picchu, a mélykéken nyújtózkodó Titicaca-tó, a páratlan Lauca Nemzeti Park, a világhírű Nasca-vonalak, megannyi - eddig talán csak hírből ismert – látnivalók, melyek csupán a leghíresebbek, mondhatni a jéghegy csúcsa, hisz körutunk számtalan érdekességet érint. Tarts velünk a hófödte hegycsúcsok közé, fedezd fel magadnak a színpompás tengerszemek és tavak világát, a Csendes-óceán partjának száraz területeit, a Titicaca-tó úszó szigeteit és gyönyörködj az Andok világában!

Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Bolíviából Chilébe, majd onnan észak felé visszatérve Limába! Ha ezt a verziót nem szeretnéd, de nem hagynád ki a Nasca-vonalakat, akkor javasoljuk az előhosszabbítást!

Nyolc napos hosszabbítás: Chile és Peru partvonala a Nazca vonalakkal

Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Peru - Bolívia alapprogram után! Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Bolíviából Chilébe, majd onnan észak felé visszatérve Limába! A kiegészítő program felára 219.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 8 nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2015. október 4-én indul Limából és 2015. október 24-én ér véget Limában.  Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

Ha ezt a verziót nem szeretnéd, de nem hagynád ki a Nasca-vonalakat, akkor javasoljuk az előhosszabbítást! Ebben az esetben október 1-én kell megérkezned Limában, majd a Nazca program teljesítése után, október 4-én csatlakozhatsz az alapprogramhoz. A részletekkel kapcsolatban keress minket!

 • 1. nap Lima (Peru)

  A repülőgépek általában a késő délutáni, esti órákban érkeznek, ezért ezen a napon valószínűleg már csak a kivilágított főteret, a Plaza de Armast tudjuk megtekinteni. Szállás: hotel.
 • 2. nap Lima (Unesco világörökség)

  Reggel, a repülés fáradalmát kipihenve folytatjuk ismerkedésünket Limával. A belváros terei közül először a San Martín térre igyekszünk, majd a helyi sétálóutcán a Főtér felé haladunk tovább. A Plaza de Armas-on (Főtéren) találjuk, láthatjuk az Elnöki Palotát, az Érseki Palota gyönyörűen faragott balkonjait, a Katedrálist, és benne a leghíresebb látványosságot - Francisco Pizzaro síremlékét. Huzamosabb időt töltünk a Szent Ferenc-kolostor és katakomba (Convento San Francisco) megismerésével is. Délután szabadprogram keretében a Szent Kristóf (San Cristóbal) hegyre látogathatunk autóbusszal, ahonnan az egész városra kilátásunk nyílik. A nap hátralevő részében javasolt még az Arany Múzeum és a Larco Herrera magángyűjtemény megtekintése. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Lima, Cusco (Unesco világörökség)

  A mai napon majd egy órás repülőút után érkezünk meg a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Utunk során Tambo Machayba, az „Inka fürdőjéhez” és Puca Pucarahoz, a Vörös Erődhöz látogatunk. Legvégül a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjai között kalandozunk... Este az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. (Magasság: tengerszint-3310-3820-3310 méter). Szállás: hosztel, ellátás: repülőgépen reggeli/snack.
 • 4. nap Cusco,Urubamba folyó, Maras-sólepárló, Moray

  2
  Ez a nap az akklimatizáció jegyében zajlik. Szervezetünknek hozzá kell szoknia a nagy magassághoz, ezért „pihenőnapot” tartunk. Mai napon a Szent Völgyben található Moray és Maras felkeresésére indulunk. A Moray-ban található egyedi inka rom a kutatók szerint egy laboratórium, ahol az inkák kísérleteztek az Andokban megtermeszthető növényekkel. Moray közelében található Maras települése mellett a helyiek a melegvizes patak mellett apró sóteraszok százait hozták létre, hogy a patakból lepárlás segítségével sót nyerjenek. Cuscoba visszatérve számtalan múzeum közül választhatunk, de ellátogathatunk a hagyományos piacra is, vagy sétálhatunk bármely, a központhoz közeli hangulatos utcácskában. (Magasság: 3310-3500-3310 méter. Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Cusco, Urubamba-völgy, Pisac, Ollantaytambo, Aguas Calientes

  1
  Reggel buszra szállunk, és a magas hegyekkel körülvett völgyön át Pisacba érkezünk, ahol 2 órás séta alkalmával megtekintjük a helyi inka erődítményt, az Inthihuatana templommal és a híres napórával. Utunkat Ollantaytambóig folytatjuk, ahol vacsorázunk. A Pisac és Ollantaytambo leleteket jelentőségében csak Machu Picchu múlja felül. Hosszú nap áll mögöttünk, mikor felszállunk az este innen induló vonatra, amely Aguas Calientesbe, helyi szállásunkra visz bennünket. (Magasság: 3310-3900-2800-2000 méter, szintkülönbség: 200 méter. Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Aguas Calientes, Machu Picchu, Huayna Picchu

  2
  Reggelit követően rövid, de annál izgalmasabb buszúttal jutunk el a csak szerpentinen megközelíthető ősi romvároshoz (2350 m), hogy a misztikus hangulatot kölcsönző ködben pillantsuk meg a romokat. Az egész délelőttöt és napot itt töltjük, felfedezve az inkák lenyűgöző környezetben véghezvitt építészeti remekét. Délelőtt folyamán megmásszhatjuk  a Huayna Picchut (2720 m), és innen gyönyörködünk a kilátásban. A déli óráktól rendelkezésre álló időben több sétát is tehetünk a környező területeken. A Machu Picchu magas vendéglő árait elkerülhetjük az egész napra előre csomagolt élelemmel, ivóvízzel. A kitartóak egészen naplementéig tölthetik itt az időt, mások a városka termálfürdőjében vagy a számtalan kisvendéglő egyikében pihenhetnek, ahova a fáradságtól és lelkesedéstől függően busszal, vagy gyalog juthatnak el. (Magasság: 2000-2350-2720-2000 méter, szintkülönbség: 370 méter, gyalogtúra a Huayana Picchu-hoz: fel: kb. 1 óra/le:1 óra (Szint: 300 méter). Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Aguas Calientes, Ollantaytambo, Chinchero, Cusco

  Kora reggel vonattal Ollantaytambóba érkezünk, ahol város határán belül található romokat nézzük meg. Innen busszal indulunk Cuscóba az ősi inka település, Chinchero érintésével. A régi templom megtekintése és rövid sétát követően délután érkezünk Cuscoba, ahol a nap hátralévő részét mindenki ízlésének megfelően szabadon töltheti el. (Magasság: 2000-2800-3800-3310 méter). Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Cusco, Puno

  Egész napos hangulatos autóbuszos utazással, hófödte csúcsok közt haladunk Puno városa felé. A hatalmas elénk táruló földeken állattartásból, földművelésből élő közösségeket láthatunk. Rövid megállóink  során elöszőr Andahuaylillas városában található- a helyiek által csak: Amerika Sixtus-i kápolnájának nevezett templomot látogatjuk meg, majd Raqchi település mellett található Wiracocha-templomot. La Raya hágót elérve  egy hegyi piacot látogatunk meg, ahol népviseletbe öltözött kecsua indiánok árusítják termékeiket. Este a Titicaca-tó látványa fogad bennünket. Miután elhelyezkedünk szállásunkon, rövid felfedező útra indulunk és megvacsorázunk. (Magasság: 3310-4340-3825 méter). Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Puno, Sillustani-romok, Titicaca-tó, Uros-szigetek

  Puno nem tartozik a legszebb kisvárosok közé, pedig az utóbbi időben mindent megtettek, hogy a települést vonzóbbá tegyék a látogatók számára. Sokat nem időzünk tehát itt, első utunk az Umayo-tóhoz vezet, ahol a Sillustani romokkal ismerkedünk meg. Útközben káprázatos kilátásban lesz részünk először a városra, majd magára a Titicaca-tóra. Délután a Titicaca-tavon úszó Uros-szigetekre hajózunk, ahol az elkövetkező napon az ajmara indiánok vendégszeretét élvezzük. Bepillantást nyerhetünk olyan részletekbe, amelyekkel a turisták zöme sosem találkozik. Csoportunk minden tagja a sziget nádkunyhóiban foglalja el szállását. A hagyományos életmódot bemutató előadások és sziget megismerése után az indiánokkal együtt vacsorázunk, majd tábortüzet gyújtunk és éneklünk, ismerkedünk egymással. (Magasság: 3825-4100-3825 méter) Szállás: nádkunyhók az úszó szigeten, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 10. nap Uros-szigetek, Puno, Copacabana, Isla del Sol (Bolivia)

  2
  Közös reggelit követően, visszautazunk Punoba, majd rövid pihenő után autóbusszal Bolíviába indulunk. Kétszáz méteres gyalogos kirándulással kelünk át a határon, ami látványban két falusi házat idéz. Csodálatos panorámával tárul viszont elénk a Titicaca-tó. Utunk során apró felföldi közösségek mellett haladunk el, majd Copacabana településén ismét hajóra szállunk, hogy a Nap-szigetre utazzunk, ahol rusztikus szállásunkra a híres inka lépcső és forrás mentén jutunk el. A szigeten még este rövid sétát tehetünk, megfigyelhetjük a bolíviai ajmara indiánok hagyományos életét, akik nagyrészt még mindig népviseletet hordanak, állattartással és parcellás földműveléssel foglalkoznak. Közös vacsoránkat szállásunkon, a tóra néző vendéglőben fogyasztjuk el. (Magasság: 3825-4030 méter, szintkülönbség: 205 méter, gyalogtúra a szállásig: 1 óra) Szállás: hegyi családi panzió, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Isla del Sol, La Paz

  2
  A Titicaca-tó közepén, a havas csúcsokkal körülvett szigeten ébredünk. Félnapos kirándulásra indulunk a sziget északi részére, ahol a legendás inka templomot, a Chincana-komplexumot és a Titi Kharka nevű „Pumakövet” ismerjük meg. Itt a monda szerint a vízözön és a sötétség korszaka után először szórta szét sugarait a nap, és később az első inka uralkodópár, Manko Kapak és Mama Okljó emelkedtek ki a tó vizéből. A kirándulás során csodálatos kilátás nyílik a Hold-szigetre és a szemben lévő öblökre. Ezután Challapampa tengerpartra emlékeztető kikötőjébe ereszkedünk le, majd rövid hajóúttal a Pilko Kayna építményénél találkozunk csomagjainkkal és a csoport pihenést választó tagjaival. Copacabanába érve megtekinthetjük a mór stílusjegyeket is ötvöző katedrálist. Este érkezünk autóbusszal a fővárosba, La Paz-ba. (Magasság: 4030-4150-3650 méter, szintkülönbség: 120 méter, gyalogtúra a szigeten: Táv: 9 km, 3-4 óra) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 12. nap La Paz

  A világ legmagasabban fekvő fővárosának (3400-4000 m) megtekintését a környék természeti érdekességeinek felfedezésével egészíthetjük ki. Szabadprogram formájában kirándulást tehetünk a város peremére, ahonnan döbbenetes kilátásban van részünk a völgyben elterülő La Paz-szal és a háttérben magasló hófödte csúcsokkal. Vállalkozókedvűek a Tiahuanacoba és a  Hold Völgyébe (Valle de la Luna) is eljuthatnak, ahol amellett, hogy a város gazdagabb negyedeit is megismerik, megcsodálhatják az erózió formálta furcsa agyagformációkat. Tiahuanacoban  a kontinens legősibb romjait fedezhetjük fel, ismerhetjük meg. Középpontban a legismertebb, és legrejtelmesebb Nap-Kapuval. A közös program során a városközpont nevezetességeit tekintjük meg, melyek közül a Szent Ferenc tér (Plaza San Francisco) és templom, a Murillo-téren (Plaza Murillo) található székesegyház és elnöki palota, a hangulatos Jaén utca (Calle Jaén) számtalan múzeumával, a Prado nevű modern főutca, a kézműves termékek indián piaca és a világ egyetlen koka múzeuma érdemel különös figyelmet. (Magasság: 3636-4000 méter) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

 • 13/+0. nap La Paz, Lauca Nemzeti Park, Arica (Chile)

  2
  Akik csak az alap programot választották, azok számára transzfer a reptérre, hazautazás Budapestre.

  Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal kora reggel lélegzetelállítóan szép úton indulunk Chile-be, érintve a világ talán egyik legmagasabb közúti határátkelőjét. Uticélunk, Arica városkája felé közeledve észak Chile leglátványosabb területén, az 5-6000 ezer méteres hófödte vulkánok és csodálatos színpompás tengerszemek, tavak jellemezte Lauca Nemzeti Parkban gyönyörködhetünk. A megdöbbentő természeti jelenségek közül is kitűnik a Cotacotani tengerszemcsoport, a világ legmagasabb tava a Chungara és a Payachatas pompás ikervulkán. Az állatvilágot lámák, pampai nyulak, vikunyák és számtalan vízi madár, mint a chilei flamingó jellemzik. Rövid kirándulások alkalmával ismerkedünk meg a helyi flóra és fauna érdekességeivel. Betérünk Parinacota hegyi közösségébe, ahol megtekintjük a 17. században épült templomot. Délután a nyugati irányban fokozatosan sivatagosodó környezetben Arica városába indulunk, Chile egyik legkedveltebb tengerpartjára. Szállásunkra a késő esti órákban érkezünk. (Magasság: 3636-4800-3500 méter majd tengerszint, szintkülönbség a gyalogtúrán: 80 méter, gyalogtúra 1,5 óra) Szállás: egyszerű családi panzió, ellátás: uzsonna.
 • 14/+1. nap Arica

  Aricában az utazás fáradalmait tengerparti lazítással, szórakozással pihenhetjük ki. Szabadidőnkben megtekintjük a város nevezetességeit: a háborús emlékműnek és Krisztus-szobornak is helyet adó hegyet, a Morrót, illetve az Eiffel tervezte San Marcos Székesegyházat (Catedral San Marcos), a Kultúra házát (Casa de la Cultura), valamint a volt pályaudvart. A város hangulatos sétálóutcájában és környékén számtalan helyen adhatjuk át magunkat a kulináris élvezeteknek, emellett három nevezetes tengerpartot is meglátogathatunk és rengeteg szórakozóhely közül választhatunk. A környék nevezetességei közül a délen található guánó borította hatalmas tengerparti sziklák, az Azapa-völgy oázisában helyett kapott és a valaha felfedezett legősibb múmiákat bemutató régészeti múzeum, a Kolombusz korát megelőző domboldalon formált rajzolatok, és a hatalmas terménypiac emelhető ki. (Magasság: tengerszint) Szállás: egyszerű családi panzió, ellátás: reggeli.
 • 15/+2. nap Arica, Tacna, Arequipa (Peru) (Unesco Világörökség)

  Reggel a perui határ felé indulunk, majd Tacnából hosszú buszozás után késő délután érkezünk Arequipába. Az El Misti (5822 m) tökéletes vulkanikus kúpjának előterében és két további 6000-es csúcs által körbezárt völgyben fekvő inka alapítású város büszkélkedik Peru legpazarabb gyarmati stílusú épületeivel. Számtalan templomával és ódon utcájával kiemelkedik környezetéből. Szállásunk elfoglalása után lehetőségünk van sétálni a kivilágított városközpontban. (Magasság: tengerszint-2380 méter). Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 16/+3. nap Arequipa (Peru)

  A mai napon szabadprogram keretében lehetőség van megtekinteni a múzeumok közül a Szent Katalin-kolostort (Convento de Santa Catalina), és a többek között Juanita jéghercegnő múmiáját őrző Museo Santuarios Andinos múzeumot. Akik ezeket a napokat aktívan szeretnénk eltölteni, számtalan lehetőség közül választhatnak.. Lehetőségük van a hegyikerékpárral a környék felfedezésére, Misti, vagy a Chanchani oldalából „leszáguldásra”. A helyiek szerint a várost átszelő folyó - a Chili - a legalkalmasabb egy kis vadvízi evezésre, raftingolásra. Peruban. Természetesen lehetőség van - 1 napos túra keretében - a környék legnevezetesebb látnivalójának, a Colca-canyonnak a felfedezésére, és az Andok legnagyobb madarának, a kondor megfigyelésére is a reggeli órákban. (Magasság: 2380-4900-3600 méter). Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 17/+4. nap Arequipa (Peru), Nasca

  A mai napon szabadprogram keretében lehetőség van megtekinteni a múzeumok közül a Szent Katalin-kolostort (Convento de Santa Catalina), és a többek között Juanita jéghercegnő múmiáját őrző Museo Santuarios Andinos múzeumot. Akik ezt a napot aktívan szeretnénk eltölteni, lehetőségük van a környék felfedezésére kerékpárral. Az esti órákban éjszakai buszútra indulunk (kényelmes hátradönthető ülésekkel, utaskísérővel a fedélzeten), hogy a több száz kilométerre lévő Nasca-ba a reggeli órákban érkezzünk meg. Szállás: éjszakai busz, ellátás: reggeli, a buszon esetenként könnyű vacsora.
 • 18/+5. nap Nasca (UNESCO világörökség), Ica, Huacachina-oázis

  Kora reggel érkezünk meg Nascaba - mikor a látási viszonyok már ideálisak -, s repülőgépekre szállunk, hogy megtekintsük Peru legnevezetesebb sivatagi rajzolatait, a Nasca vonalakat. Régi tapasztalat alapján ilyenkor érdemes a reggelit leszállás utáni pihenőidőszakra időzíteni. A repülés után megreggelizünk, majd buszunkra szállva a Nasca kultúrához köthető földalatti vízvezetékrendszert - Aquaductos - nézzük meg. A városból láthatjuk  a 2078 méter magas Cerro Blanco-t, a világ legmagasabb homokhegyét. Nasca városát elhagyva útközben lehetőségünk lesz a Nasca vonalakhoz tartozó két ábrát egy kilátóról megfigyelni, majd a Paracasi kulturához tartozó ábrákat nézhetjük meg egy másik kilátónál. Utunkat folytatva Ica-ba az ország fő bortermő vidékére utazunk, ahol a dűnék által körbezárt Huacachina-oázis idilli környezetében szállunk meg. Szállás: szálloda, ellátás: esetenként a buszon egyszerű reggeli.
 • 19/+6. nap Huacachina-oázis, Ica

  Ezen a napon az oázis által nyújtott nyugalomban próbáljuk kipihenni a mögöttünk álló hosszú utazás fáradalmait és készülünk fel a hátralévő napokra. Az ajánlott programok közt szerepel a környező sivatagban tett kirándulás a különleges homokfutó járműveken. A kaland folyamán a homokdeszkázást is kipróbálhatjuk az akár 100 méter magas dűnékről. Délután érdekes lehet a környező borpincék meglátogatása, ahol az európaitól jelentősen eltérő borászati kultúrával és különleges ízekkel találkozunk. Az igazán kitartóak megmászhatják a szállodánk szomszédságában tornyosuló hatalmas dűnék valamelyikét. Este remek lehetőség nyílik rá, hogy az oázis egyik vendéglőjében megtartsuk búcsúvacsoránkat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 20/+7. nap Ica, Paracas, Ballestas-szigetek, Lima

  Kora reggel Paracas kikötőjébe utazunk, ahonnan motoros kishajóval indulunk a Ballestas-szigetek felé, ahová fél órás, izgalmas tengeri út után érkezünk. Útközben megállunk a Paracas-félsziget egyik domboldalában megformált rejtélyes gyertyatartónál, melynek eredete a mai napig is tisztázatlan. Körülbelül egy órán keresztül járjuk hajónkkal lassan a partvidéket, miközben jó eséllyel figyelhetjük meg a sziklákon sütkérező oroszlánfókákat, az itt élő Humboldt-pingvineket, viharmadarakat, inkacséreket, albatroszokat, kormoránokat, valamint számtalan egyéb ritka madarat. Rövid pihenő után autóbuszunkba szállunk és a Paracas Nemzeti Park különleges sivatagos tengerparti környezetében teszünk látogatást. Túránk során megtekintjük a katedrális nevű tengeri sziklafalat és az egyedülálló vörös tengerpartot és egy óceánparti könnyed sétával búcsúzunk el a Csendes-óceán közelségétől.. Ebéd után hosszú utazás következik, majd késő este foglaljuk el ismert limai szállásunkat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 21/+8. nap Lima

  A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Amennyiben van még szabadidőnk, esetleg kisebb vásárlással egybekötött városnézésre mehetünk. Érdekes lehet még Lima tengerpartjának és modern reszeinek, pl. Mirafloresnek a meglátogatása. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Szabadka Zsófia készítette.

Kundermann Balázs fotói: http://kundermann.hu/fotok/peru-bolivia/

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- Peruban és Bolíviában a vasútállomási transzfereket,
- Peruban, Bolíviában az utazást bérelt busszal, taxival, hajóval,
- a helyjegyes vonatot és buszt a Machu Picchu-hoz, 
- 11 éjszakát 2 és 3 ágyas fürdőszobás, 2-3-4 csillagos szállodai szobákban,
- 1 éjszakát 2-4 vagy francia ágyas nádkunyhókban a megjelölt étkezéssel,
- a Cusco környéki Inka romok kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- a Maras - Moray kirándulást magyar túravezetővel,
- a Sillustani kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- az Uros szigeteki kirándulást, a hajóutat, a helyi és magyar túravezetőt,
- az étkezést a programban feltüntetett módon,
- a Nap-sziget (Isla del Sol) kirándulást,
- a helyi vezetők tiszteletdíját,
- az ismerkedési esten egy Welcome Drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A kiegészítő program ára tartalmazza:
- Peruban, Bolíviában és Chilében az utazást bérelt busszal, taxival, hajóval, helyi -légkondicionált- busszal,
- 3 éjszakát 2 és 3 ágyas fürdőszobás 3 csillagos szállodai szobákban,
- 4 éjszakát 2 és 3 ágyas fürdőszobás, felső kategóriás hosztelben és családi panzióban,
- a Lauca Nemzeti Park kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- a Ballestas-szigeteki hajókirándulást, belépőjeggyel, helyi és magyar túravezetővel,
- a Paracas Nemzeti Park-i kirándulást, transzferrel, belőpővel és magyar túravezetővel,
- a helyi vezetők tiszteletdíját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Igény esetén háromnapos programot szervezünk a túra elé a Nasca-vonalakhoz azok számára, akik a teljes kiegészítő programon nem tudnak részt venni. A részletekről érdeklődj az irodában! 

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és illetékét,
- a nemzetközi repülőtéri kilépési illetéket,
- a belépőket és a fakultatív programok árát
- a Nasca-vonalak feletti repülés árát és illetékét (kiegészítő program)
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árait.

Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 260Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 
 
Tájékoztató repülőjegy ár Budapest – Lima - Budapest útvonalon: kb. 420 000 Ft -tól, illetékkel. (2015. szeptember)
Tájékoztató repülőjegy ár Lima - Cusco útvonalon: kb. 50 000 Ft -tól, illetékkel. (2015. szeptember)

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.
 
Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

nemzetközi és belföldi repülőjáratokkal és helyi közlekedési eszközökkel; vonattal, busszal, hajóval és taxival. Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek (mi alapvetően ezeket használjuk), de rövidebb szakaszokon fogunk utazni olyan - lokális közlekedésre szolgáló - járművekkel is, ami adott szituációban a legalkalmasabb, ugyanakkor némi megértést kíván.

Létszám

10-18 fő.

Túra nehézsége

A jelentős tengerszint feletti magasság fogja igénybe venni a szervezetünket. Egészséges szervezet ehhez idővel alkalmazkodik, de rossz közérzettel járó percei/órái/napjai mindenkinek lesznek, egyéntől függően. A túrák önmagukban könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Szállásaink speciális esetektől eltekintve a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg (saját fürdőszoba és wc). A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák általában két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Peruban és Bolíviában a szállásokon nem található a szobákban fűtőtest. A Titicaca-tavon egy éjszakát alszunk a helyi indián közösségnél az Uros-szigeteken, egyszerű totoranád kunyhóban (hálózsák szükséges, de vastag takarókat kapunk). Itt csak a hagyományos árnyékszék van, zuhanyzási lehetőség nincs.

Terület

A térség lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem. Csak hivatalos taxiba szabad beszállni, amelyben a vezetőn kívül nem tartózkodik senki. Kedvesnek tűnő idegenektől nem szabad elfogadni sem italt, sem ételt esetleg cigarettát. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Az árak alapvetően alacsonyabbak a magyarországiaknál. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk számunkra ismeretlen helyi szokásokhoz. Természetesen a templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. Ha shortot viselsz, fel kell készülnöd rá, hogy már 100 méterről mindenki átlagos amerikai turistának fog nézni, ami nem jó, mert a pénzt látja benned. Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Latin Amerikában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Legtöbbet hegyvidéki területen fogunk tartózkodni, ezért javasolt a meleg ruházat, vízálló lábbeli, természetesen az esőkabátot és az esőnadrágot sem szabad otthon hagyni. Összességében az esti hideg, hűvös, valamint esős hegyi éghajlatra és napközbeni meleg, illetve a nagy magasságból adódó erős napsütésre is kell készülnünk.A tengerparti és sivatagi részeken (száraz) melegre, és napsütésre készülhetünk.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, túrákhoz kishátizsák (amibe kétnapi ruha belefér kb. 20-30 literes), meleg hálózsák (comfort 0 fok), felfújható nyakpárna, szemtakaró, füldugó, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó és kényelmes túracipő vagy bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra, kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, azonban távcső (esetleg teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet. A szállásokon általában lehet mosatni, így nincs szükség háromheti váltás ruházatra!

Partnerünk ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túrán bizony megkönnyíti a regenerálódást. Ha jól alszunk, akkor másnap újult erővel vethetjük be magunkat a kalandokba. A kérdés az, hogy amikor alszunk a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Ha így vagy úgy alszunk mindegyik helyzetre van megoldás. Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Sárgaláz elleni oltás kötelező! A határátlépéskor elkérik, elkérhetik az ezt igazoló nemzetközi oltásikönyvet. Ennek hiányában megtagadhatják a belépést Bolíviába és Peruba is!
Javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t is, mert sajnos ez még itthon is jól jöhet! Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, IX., Gyáli u. 2-6. 8a, Nagyvárad térnél, tel.: (1)-215-07-56, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h). A malária esélye az általunk bejárt területen kicsi, a védekezési lehetőségekkel kapcsolatban - a gyógyszerek mellékhatásai miatt - érdemes konzultálni szakorvossal. Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj! Az egészségügyi helyzet alapvetően jó, de az ivóvíz már legtöbb helyen problémás, így a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. A vásárolt zöldséget, gyümölcsöt meg kell mosni. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat! Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod, de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább a repülőútra (az Európán belüli járatokon szinte már sehol nem szolgálnak fel ennivalót) és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Dél-Amerikában olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Peruban a Sol (1 Sol ~ 100 Ft) a helyi fizetőeszköz, Bolíviában a Boliviano (1 Bol ~ 35 Ft), Chilében a Peso (2 Peso ~ 1 Ft). USD-t érdemes magunkkal vinni és inkább kis, 5-10-20-50-es címletekben, mert gyakran fizetőeszközként is elfogadják. Az is előfordul, hogy eleve dollárban adják meg az árakat. Fontos azonban, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért a kirándulások árát amennyiben dollárban vannak megadva, mi is teljesen épp, új generációs bankjegyekben kérjük. Erre a váltásnál, ha egy mód van rá fordítsunk figyelmet! A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség a nagyobb városokban, ahol leginkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható. Az Euro és utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen lehetséges, ahol dollárt amúgy váltanak és az árfolyam sem mindig kedvező.

Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején. Javasolt összeg kb,min. 500 - 800 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint kb. 400 - 600 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A nemzetközi ISIC diákigazolvány tulajdonosai több helyen is kedvezményekre számíthatnak.
 
Tájékoztató árak (2014-ből)a Peru/Bolívia útra:
- Lima, San Francisco Zárda: 7 Sol és borravaló
- Cusco, turista belépők (felnőtt/diákigazolvánnyal): 130/70 Sol
- Maras sólepárló belépőjegy: 10 Sol
- Machu Picchu belépő (felnőtt/diákigazolvánnyal): 152/75 Sol
- Machu Picchu busz Aguas Calientesbe (visszafelé): 9,5 USD
- nemzetközi repülőtéri kilépési illeték (Bolíviából): 24 USD
A közös programok várható összköltsége: ~ 120 USD)
 
Chile/Peru hosszabbítás tájékoztató árai:
- Nasca vonalak repülővel:110 USD
- Aquaductos belépő: 10 sol
- Ica, Huacachina homokterepjáró túra: 50-75 Sol
- Ica, Huacachina belépő: 4 Sol

- borravaló a buszvezetőknek, helyi vezetőknek: egyéni döntés alapján: 10-15 Sol

- Internet árak (1 óra): 0,5 - 2 USD
- hozzávetőleges főétel ár Peru: 30-45 Sol
- hozzávetőleges főétel ár Bolívia: 30-80 Boliviano
- hozzávetőleges főétel ár Chile: 4000 - 8000 Peso

Vám

Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból. A határátkelések során egészségügyi okokból elkobozhatják a gyümölcsöket, friss zöldséget, magvakat tartalmazó élelmiszereket és akár művészeti tárgyakat. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak a belépéstől számítva 12 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes, amibe 2 napra szükséges felszerelés is belefér), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre! A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen vagy nem megfelelő (pl. területi hatályú) biztosítás esetén a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Top Outdoor: 970 Ft / nap
Air and Cruise Outdoor: 990 Ft / nap


A szolgáltatásokról bővebben az Európai Utazási Biztosító oldalán talász információt.

Dezső

"A cél nyilvánvalóan az volt, hogy ebből a földrajzi térségből az utazó egy „reprezentatív mintát” vehessen. Ez megítélésem szerint – figyelembe véve az időkorlátokat is – optimálisan sikerült.  A határátkelések kötelező adminisztrációját is hozzá számítva várakozási veszteség nem volt.  A felkészítés a procedúrákra a túravezető rutinját dicséri. A Bolivia-Chile opció szerencsés választás volt. Garai Gábor egy kitűnő személyiség. Segítőkészsége az első pillanattól kezdődően egyértelműen jól érzékelhető volt. Helyismerete, történelmi tájékozottsága tökéletesen meggyőző. Nagy készséggel koordinálta a különböző igényeket. Más túrán is szívesen utaznék Vele. Az út minden tekintetben maradandó élmény. Ennek megfelelően megfelelt az elvárásaimnak."

Gábor

"Nekem minden nagyon tetszett, néha kicsit soknak tűntek a programok, de mindig volt idő regenerálódni. Garai Gáborról azt tudom elmondani, hogy nagyon felkészült, Perut és Dél-Amerikát alaposan ismerő túravezető, aki nagyon jó kapcsolatban van a helyi emberekkel, munkatársakkal. Segítőkész, toleráns, akinél az első szempont az, hogy a csoport jól érezze magát, és mindent megtesz ezért. Néha egy kicsit elfárad, de ez a csoportért viselt felelősség-érzete miatt van. Részemről csak pozitívan tudok nyilatkozni róla. Vegyesek az érzéseim ezen utazás után. Egyrészt boldog vagyok, hogy eljuthattam Dél Amerikába, láthattam csodálatos helyeket (Machu Picchu, Titicaca tó, Atacama sivatag, és még hosszú a lista), megtapasztalhattam ezt a kontinenst is, másrészt nem éreztem magam komfortosan ezekben az országokban. Ez elsősorban a közbiztonság, illetve annak hiánya miatt lehetett, de szerencsére nem ért minket semmilyen atrocitás az út során. Nekem az út csúcspontja az Ica város melletti sivatag illetve oázis volt. Ami nagy csalódást okozott, az a Nazca vonalak, illetve a repülőút felettük. Ha megkérdeznék, hogy visszamennék-e, a válaszom: NEM. Hogy ajánlanám-e ezt az utat másnak, a válaszom: IGEN, mindenképpen! Részemről köszönöm a lehetőséget!"

Gábor

"Eddig magamnak és barátaimnak szerveztem többhetes túrákat, így pontosan tudom mennyi felkészülést, és a túravezetőtől milyen sok erőfeszítést kíván egy ilyen utazás. Kíváncsian vártam, milyen lesz kívülről figyelni az eseményeket, csak utasnak lenni (elég kritikus tudok lenni…), de nagyon jól éreztem magam. Azt hiszem a lehető legtöbbet kihoztátok a rendelkezésre álló időkeretből: hegyek, sivatag, tengerpart, inka kultúra. Nincs hiányérzetem, talán előhosszabításnak pár nap Iquitos-i esőerdő látogatást belevennék a programba. Mi tuti mentünk volna. Sokat túrázom, így maga a túra nekem nem volt megerőltető. Kellemes séták, szép helyeken. Ennyi pont elég volt, többre nem vágytam, ha már az ember eljut ilyen messzire, akkor inkább minél több dolgot szeretne megnézni, nem egy helyben koptatni a lábát. Garai Gábor nagyon jól vezette a túrát! Maximálisan elégedett vagyok vele, szervezettség, kommunikáció, helyismeret, találékonyság, segítőkészség terén is a toppon volt. Az ő személye miatt fontolóra vettem, hogy jövőre – a már régen tervezett Afrika helyett – az általa vezetett patagóniai utazásotokra menjek. "Ha unod az ipari turizmust”?! Ehhez a szlogenhez én sokkal színvonaltalanabb szállásokat kapcsoltam, meglepett milyen jó helyeken laktunk. Színvonal tekintetében külön kiemelném az oázist és Cuscot, különlegességében és élményben a Nap-szigetet, illetve a nád szigetet. Örülök, hogy nem nekem kellett megszerveznem, illetve küzdenem a helyiekkel és mégis az elvárt élménnyel gazdagodhattam."

Éva

"Nagyon jó volt a program összeállítása, a pihenőnapok nagyon jól voltak időzítve.  Az egyes programokról is csak jót tudok mondani. A túrázások is nagyon jók voltak. Sok volt köztük a fakultatív, ami azért volt jó mert azok számára, akik tudták magukról, hogy nem bírják fizikailag a nagyobb túrákat, volt alternatív program. Így nem hátráltatták azokat, akik a túrázást választották. Szerintem megfelelőek voltak a távolságok és a szintkülönbségek. Garai Gábor túravezetővel nagyon meg voltam elégedve. Talpraesett, jó helyismerettel rendelkezik, a bonyolult szituációkat nagyon jól kezeli. Utunk során belefutottunk egy blokádba, amin végül nem sikerült túljutnunk aznap este. Emiatt hirtelen kellett megfelelő szállást találnia 17 főre, az éjszaka közepén. Körülbelül 10 perc alatt lett mindenkinek szállodai szobája. Rengeteg információt kaptunk a látnivalókról, mindig mindenről időben tájékoztatott minket, és a történeteivel vidám hangulatot teremtett. Legközelebb is szívesen utaznék vele és másnak is ajánlom, mert nagyon jó túravezető. A szállás mindenhol jó volt. Az elvárásaimnak tökéletesen megfelelt. Voltak kiemelkedően jók: Oázis, Cusco. Nagyon jól éreztem magam. A táj lenyűgöző, a programok fantasztikusak voltak.  A társaság is jó volt, mindenki betartotta az időpontokat (indulás, gyülekező, stb.), nem voltak nézeteltérések. Nehéz lenne egy legnagyobb élményt kiemelni. Nekem legalább 6 legnagyobb élményem van. Nap-szigeten a naplemente, Machupicchu, Homokdeszkázás és Buggyizás a sivatagban, a gyönyörű vulkánok, fürdés a Csendes-óceánban, Nád-sziget és még sorolhatnám. Szívesen ajánlom bárkinek ezt az utazást."

Ági

"Lassan már két hete, hogy visszajöttünk Peruból. Rám -- és az emailekből ítélve a többiekre is -- igaz, ami a Gárdonyi sírján olvasható: csak a teste! Mert lélekben még mindig az Andokban kalandozom, a csodás helyeket idézem fel, és egyáltalán: folyton eszembe jutnak képek, helyek, élmények. Nem sietek visszazökkenni a mindennapokba. :-) Szeretném Nektek megköszönni a remek szervezést és a kiváló programot. Folyton úton voltunk, rengeteget láttunk, sok-sok élménnyel gazdagodtunk és fantasztikus 15 napot töltöttünk Peruban. Ehhez nagyban hozzájárult Gábor is, aki kiváló szervező, nagyszerű túravezető, és aki szívvel-lélekkel gondoskodott arról, hogy minden zökkenőmentesen menjen, minél többet megismerjünk az országból, a kultúrából és remekül érezzük magunkat!"

Szeki

"Ennek a 3 hét csodának most sokáig erőt kell adnia a hétköznapokhoz! Au út bővítése a chilei Nemzeti Parkkal telitalálat volt! Feltétlenül a legkiemelkedőbb élmények közé tartozott és tovább növelte az út sokszínűségét. Az előttem írók felsorolását a legszebb pillanatokat illetően nem akarom megismételni. Nem feltétlenül a legjobban várt úticélok voltak a legmeghatóbbak számomra. Az útvonal összeállítása szerintem nagyon szerencsés volt ( a magasság fokozatos emelkedése miatt is), de nekem az is tetszett, hogy a Machu Picchu-ra nem kellett sokáig várni! A Lima-Cusco repülőút az Andok csúcsaival karnyújtásnyira szintén nem-mindennapi élmény volt. Areqipa-ban a kicsit több szabadidőt élveztem nagyon, amit kihasználtam egy 3 órás nagyon érdekes város körüli kirándulásra. Láttam például egy Eiffel tervezte elképesztően hosszú /és keskeny/ völgyhidat is az 1860-as évekből. Cuscóban viszont hiányzott még minimum 1/2 nap, mivel az is egy szuper hangulatot árasztó város. Mindez azért sikerült szerintem ilyen tökéletesen, mert a János alapos és körültekintő szervezőmunkát végzett, mi utasok mindannyian lelkesen egyet akartunk, plusz szerencsénk is volt."

Zsuzsa és Árpi

"Az első megdöbbentő élményem - ha figyelmen kivül hagyjuk, hogy Cuzco nagyon tetszett - a Machu Picchu, majd az, hogy ezt az élményt még lehetett fokozni azzal, hogy felmásztunk a Vaina Picchu-ra és onnan néztünk le a romvárosra, meg az alattunk rohanó, fentről már cérnavékony, néma folyóra. Hihetetlen, sokkolóan fennséges látvány volt!!  Lenyűgöző volt annak az egyetlen pánsípnak a dallama, ami belengte a Pisac feletti romokat, még most is megborzongok, ha rágondolok! Azt hiszem, ez egy szokásos keddi perui napon volt!  Szintén nagy élményem a Titicaca-tó, az úszó szigetekkel, a szállásunk a nap szigetén, ahol a teraszon teázgatva gusztustalan giccses naplementét kellett végignézni. Nagyon élveztem a másnapi túránkat is végig a sziget gerincén. Aki megengedheti magának..menjen el!!...MINDENKÉPP!"

Anna

"Ki kalandra és változatosságra vágyik, annak mindenképpen ajánlom. Unalom és egyhangúság biztos, hogy nem fenyeget senkit. Életem legnagyobb élménye volt mikor fent ültünk a Wayna Pichun és lenéztem a Machu Picchu napsütötte romjaira. Soha nem látott gyümölcsök kavalkádja várt minket Cuzco-ban és Arica-ban. Bár ugy indultunk neki, hogy a többség nem ismerte egymást, mire leszálltunk Limában már egy összeszokott szuper csapat várta a nagy kalandot."

József

"1. Szervezés: Az időben megkapott tájékoztatás volt a jellemző. Jó, hogy volt választási lehetőség a repülési lehetőségek közül. Az e-mailban kapott információk fontosak és lényegretörőek voltak. A honlap is pontos képet festett a várható szépségekről de az esetlegesen felmerülő nehézségekről is.
 2. Útvonal, program: Bőséges, gazdag, különleges ........ Jó volt, hogy a "szokványos" látványosságok mellett sokszor bepillantattunk az ottélők mindennapjaiba. János elbeszélései áltai is pontosabbak lettek ismereteink a helyi viszonyokról és a helyiek életéről. A gyalogtúrák nagyon tetszettek. A termálfürdő és a huacachinero-i oázis a sivatagi autózással és a "sandboard"-ozással különös színfolt volt számomra.
 3. Vezetés: János helyismerete kiváló. János és Zsolt türelme és problémamegoldó képessége több felmerülő nehézségen átsegítette a társaságot. A fakultatív programok árait talán pontosabban és részletesebben kellene elmondani, különösen olyan esetekben amikor több részből tevődik össze a költség (pl.: útiköltség + túravezetési díj + belépő ára + helyi adó).
 4. Szállások: Jók voltak. (Igazság szerint én rosszabbakra számítottam!)
 5. Csoport: Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük!!!"

Nóra

"Az ember gyakran álmodozik arról, milyen jó lenne visszacsöppenni a múltba, s látni, hogyan éltek egy-egy távoli ország népei. Ezért egészen különös érzés, amikor egy kis úszó szigeten az álom valóra válhat a kecsuák földjén, Latin-Amerikában. Színes népviseletbe öltöztetve, eredeti indián ételt kóstolunk, s a tábortűz mellett együtt daloljuk az ajmarai és kecsuán lányokkal a magyar illetve az összetartozásunkat szimbolizáló nemzetközi nótákat. Nádsátakrakban alszunk, s másnap halászunk, vadászunk. Aztán az inkák nyomán felkapaszkodunk Macchu Picchura és Wayna Picchura, hogy a lélegzetelállító panorámát csodáljuk remegő lábbal az Öreg- illetve a Fiatal-hegy tetejéről. Utazunk vonaton, hajón, motorcsónakon, kis repülőn, hogy bejárjuk az inka birodalom máig is rejtélyes maradványait. Megcsodáljuk a Nasca-vonalakat, s a világ egyetlen vörös homokos tengerpartját. Rácsodálkozunk a híres chílei hegy havas csúcsának tövében élő vizikacsákra, ellátogatunk picike falvakba, fővárosokba, megismerkedünk számunkra idegen kultúrákka, láthatunk lámákat, alpakkákat és vikunyákat. Versenyt futhatunk a széllel homokdűnéken, s napozhatunk a sivatag oázisának fürdőmedencéjében. Három hét színes és változatos, rendkívül gazdag programját kínálja az EUPOLISZ. Velük igazán valóra válik, amit mi megálmodtunk. Köszönjük."

Magdi

"Hajrá EUPOLISZ, az élethez! A jó kalandozáshoz szerencse is szükséges (nekünk ez sok tekintetben megvolt a túra során). További sikereket! Köszönöm a kalandokat, amelyek életre szólóak!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.