Bejelentkezés

Peru, Bolívia (Chile)

Az Andok hegyei közt a Machu Picchutól a Titicaca-tó érintésével Bolíviába

Dél-Amerika nyugati felének különös varázsát az indián kultúrák máig tartó hatása és az Andok hatalmas hegyláncai között élő emberek latin mentalitása teremti meg. Mi több országba is ellátogatunk, hogy minél színesebb élményekkel, minél szebb helyek ismeretével gazdagodhassunk a Föld e távoli területén. Az inkák elképesztő remekműve, a Machu Picchu, a mélykéken nyújtózkodó Titicaca-tó, a páratlan Lauca Nemzeti Park, a világhírű Nasca-vonalak, megannyi - eddig talán csak hírből ismert – látnivalók, melyek csupán a leghíresebbek, mondhatni a jéghegy csúcsa, hisz körutunk számtalan érdekességet érint. Tarts velünk a hófödte hegycsúcsok közé, fedezd fel magadnak a színpompás tengerszemek és tavak világát, a Csendes-óceán partjának száraz területeit, a Titicaca-tó úszó szigeteit és gyönyörködj az Andok világában!

Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Bolíviából Chilébe, majd onnan észak felé visszatérve Limába! Ha ezt a verziót nem szeretnéd, de nem hagynád ki a Nasca-vonalakat, akkor javasoljuk az előhosszabbítást!

Nyolc napos hosszabbítás: Chile és Peru partvonala a Nazca vonalakkal

Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Peru - Bolívia alapprogram után! Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Bolíviából Chilébe, majd onnan észak felé visszatérve Limába! A kiegészítő program felára 219.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 8 nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2015. október 4-én indul Limából és 2015. október 24-én ér véget Limában.  Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

Ha ezt a verziót nem szeretnéd, de nem hagynád ki a Nasca-vonalakat, akkor javasoljuk az előhosszabbítást! Ebben az esetben október 1-én kell megérkezned Limában, majd a Nazca program teljesítése után, október 4-én csatlakozhatsz az alapprogramhoz. A részletekkel kapcsolatban keress minket!

 • 1. nap Lima (Peru)

  A repülőgépek általában a késő délutáni, esti órákban érkeznek, ezért ezen a napon valószínűleg már csak a kivilágított főteret, a Plaza de Armast tudjuk megtekinteni. Szállás: hotel.
 • 2. nap Lima (Unesco világörökség)

  Reggel, a repülés fáradalmát kipihenve folytatjuk ismerkedésünket Limával. A belváros terei közül először a San Martín térre igyekszünk, majd a helyi sétálóutcán a Főtér felé haladunk tovább. A Plaza de Armas-on (Főtéren) találjuk, láthatjuk az Elnöki Palotát, az Érseki Palota gyönyörűen faragott balkonjait, a Katedrálist, és benne a leghíresebb látványosságot - Francisco Pizzaro síremlékét. Huzamosabb időt töltünk a Szent Ferenc-kolostor és katakomba (Convento San Francisco) megismerésével is. Délután szabadprogram keretében a Szent Kristóf (San Cristóbal) hegyre látogathatunk autóbusszal, ahonnan az egész városra kilátásunk nyílik. A nap hátralevő részében javasolt még az Arany Múzeum és a Larco Herrera magángyűjtemény megtekintése. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Lima, Cusco (Unesco világörökség)

  A mai napon majd egy órás repülőút után érkezünk meg a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Utunk során Tambo Machayba, az „Inka fürdőjéhez” és Puca Pucarahoz, a Vörös Erődhöz látogatunk. Legvégül a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjai között kalandozunk... Este az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. (Magasság: tengerszint-3310-3820-3310 méter). Szállás: hosztel, ellátás: repülőgépen reggeli/snack.
 • 4. nap Cusco,Urubamba folyó, Maras-sólepárló, Moray

  2
  Ez a nap az akklimatizáció jegyében zajlik. Szervezetünknek hozzá kell szoknia a nagy magassághoz, ezért „pihenőnapot” tartunk. Mai napon a Szent Völgyben található Moray és Maras felkeresésére indulunk. A Moray-ban található egyedi inka rom a kutatók szerint egy laboratórium, ahol az inkák kísérleteztek az Andokban megtermeszthető növényekkel. Moray közelében található Maras települése mellett a helyiek a melegvizes patak mellett apró sóteraszok százait hozták létre, hogy a patakból lepárlás segítségével sót nyerjenek. Cuscoba visszatérve számtalan múzeum közül választhatunk, de ellátogathatunk a hagyományos piacra is, vagy sétálhatunk bármely, a központhoz közeli hangulatos utcácskában. (Magasság: 3310-3500-3310 méter. Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Cusco, Urubamba-völgy, Pisac, Ollantaytambo, Aguas Calientes

  1
  Reggel buszra szállunk, és a magas hegyekkel körülvett völgyön át Pisacba érkezünk, ahol 2 órás séta alkalmával megtekintjük a helyi inka erődítményt, az Inthihuatana templommal és a híres napórával. Utunkat Ollantaytambóig folytatjuk, ahol vacsorázunk. A Pisac és Ollantaytambo leleteket jelentőségében csak Machu Picchu múlja felül. Hosszú nap áll mögöttünk, mikor felszállunk az este innen induló vonatra, amely Aguas Calientesbe, helyi szállásunkra visz bennünket. (Magasság: 3310-3900-2800-2000 méter, szintkülönbség: 200 méter. Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Aguas Calientes, Machu Picchu, Huayna Picchu

  2
  Reggelit követően rövid, de annál izgalmasabb buszúttal jutunk el a csak szerpentinen megközelíthető ősi romvároshoz (2350 m), hogy a misztikus hangulatot kölcsönző ködben pillantsuk meg a romokat. Az egész délelőttöt és napot itt töltjük, felfedezve az inkák lenyűgöző környezetben véghezvitt építészeti remekét. Délelőtt folyamán megmásszhatjuk  a Huayna Picchut (2720 m), és innen gyönyörködünk a kilátásban. A déli óráktól rendelkezésre álló időben több sétát is tehetünk a környező területeken. A Machu Picchu magas vendéglő árait elkerülhetjük az egész napra előre csomagolt élelemmel, ivóvízzel. A kitartóak egészen naplementéig tölthetik itt az időt, mások a városka termálfürdőjében vagy a számtalan kisvendéglő egyikében pihenhetnek, ahova a fáradságtól és lelkesedéstől függően busszal, vagy gyalog juthatnak el. (Magasság: 2000-2350-2720-2000 méter, szintkülönbség: 370 méter, gyalogtúra a Huayana Picchu-hoz: fel: kb. 1 óra/le:1 óra (Szint: 300 méter). Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Aguas Calientes, Ollantaytambo, Chinchero, Cusco

  Kora reggel vonattal Ollantaytambóba érkezünk, ahol város határán belül található romokat nézzük meg. Innen busszal indulunk Cuscóba az ősi inka település, Chinchero érintésével. A régi templom megtekintése és rövid sétát követően délután érkezünk Cuscoba, ahol a nap hátralévő részét mindenki ízlésének megfelően szabadon töltheti el. (Magasság: 2000-2800-3800-3310 méter). Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Cusco, Puno

  Egész napos hangulatos autóbuszos utazással, hófödte csúcsok közt haladunk Puno városa felé. A hatalmas elénk táruló földeken állattartásból, földművelésből élő közösségeket láthatunk. Rövid megállóink  során elöszőr Andahuaylillas városában található- a helyiek által csak: Amerika Sixtus-i kápolnájának nevezett templomot látogatjuk meg, majd Raqchi település mellett található Wiracocha-templomot. La Raya hágót elérve  egy hegyi piacot látogatunk meg, ahol népviseletbe öltözött kecsua indiánok árusítják termékeiket. Este a Titicaca-tó látványa fogad bennünket. Miután elhelyezkedünk szállásunkon, rövid felfedező útra indulunk és megvacsorázunk. (Magasság: 3310-4340-3825 méter). Szállás: hosztel, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Puno, Sillustani-romok, Titicaca-tó, Uros-szigetek

  Puno nem tartozik a legszebb kisvárosok közé, pedig az utóbbi időben mindent megtettek, hogy a települést vonzóbbá tegyék a látogatók számára. Sokat nem időzünk tehát itt, első utunk az Umayo-tóhoz vezet, ahol a Sillustani romokkal ismerkedünk meg. Útközben káprázatos kilátásban lesz részünk először a városra, majd magára a Titicaca-tóra. Délután a Titicaca-tavon úszó Uros-szigetekre hajózunk, ahol az elkövetkező napon az ajmara indiánok vendégszeretét élvezzük. Bepillantást nyerhetünk olyan részletekbe, amelyekkel a turisták zöme sosem találkozik. Csoportunk minden tagja a sziget nádkunyhóiban foglalja el szállását. A hagyományos életmódot bemutató előadások és sziget megismerése után az indiánokkal együtt vacsorázunk, majd tábortüzet gyújtunk és éneklünk, ismerkedünk egymással. (Magasság: 3825-4100-3825 méter) Szállás: nádkunyhók az úszó szigeten, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 10. nap Uros-szigetek, Puno, Copacabana, Isla del Sol (Bolivia)

  2
  Közös reggelit követően, visszautazunk Punoba, majd rövid pihenő után autóbusszal Bolíviába indulunk. Kétszáz méteres gyalogos kirándulással kelünk át a határon, ami látványban két falusi házat idéz. Csodálatos panorámával tárul viszont elénk a Titicaca-tó. Utunk során apró felföldi közösségek mellett haladunk el, majd Copacabana településén ismét hajóra szállunk, hogy a Nap-szigetre utazzunk, ahol rusztikus szállásunkra a híres inka lépcső és forrás mentén jutunk el. A szigeten még este rövid sétát tehetünk, megfigyelhetjük a bolíviai ajmara indiánok hagyományos életét, akik nagyrészt még mindig népviseletet hordanak, állattartással és parcellás földműveléssel foglalkoznak. Közös vacsoránkat szállásunkon, a tóra néző vendéglőben fogyasztjuk el. (Magasság: 3825-4030 méter, szintkülönbség: 205 méter, gyalogtúra a szállásig: 1 óra) Szállás: hegyi családi panzió, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Isla del Sol, La Paz

  2
  A Titicaca-tó közepén, a havas csúcsokkal körülvett szigeten ébredünk. Félnapos kirándulásra indulunk a sziget északi részére, ahol a legendás inka templomot, a Chincana-komplexumot és a Titi Kharka nevű „Pumakövet” ismerjük meg. Itt a monda szerint a vízözön és a sötétség korszaka után először szórta szét sugarait a nap, és később az első inka uralkodópár, Manko Kapak és Mama Okljó emelkedtek ki a tó vizéből. A kirándulás során csodálatos kilátás nyílik a Hold-szigetre és a szemben lévő öblökre. Ezután Challapampa tengerpartra emlékeztető kikötőjébe ereszkedünk le, majd rövid hajóúttal a Pilko Kayna építményénél találkozunk csomagjainkkal és a csoport pihenést választó tagjaival. Copacabanába érve megtekinthetjük a mór stílusjegyeket is ötvöző katedrálist. Este érkezünk autóbusszal a fővárosba, La Paz-ba. (Magasság: 4030-4150-3650 méter, szintkülönbség: 120 méter, gyalogtúra a szigeten: Táv: 9 km, 3-4 óra) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 12. nap La Paz

  A világ legmagasabban fekvő fővárosának (3400-4000 m) megtekintését a környék természeti érdekességeinek felfedezésével egészíthetjük ki. Szabadprogram formájában kirándulást tehetünk a város peremére, ahonnan döbbenetes kilátásban van részünk a völgyben elterülő La Paz-szal és a háttérben magasló hófödte csúcsokkal. Vállalkozókedvűek a Tiahuanacoba és a  Hold Völgyébe (Valle de la Luna) is eljuthatnak, ahol amellett, hogy a város gazdagabb negyedeit is megismerik, megcsodálhatják az erózió formálta furcsa agyagformációkat. Tiahuanacoban  a kontinens legősibb romjait fedezhetjük fel, ismerhetjük meg. Középpontban a legismertebb, és legrejtelmesebb Nap-Kapuval. A közös program során a városközpont nevezetességeit tekintjük meg, melyek közül a Szent Ferenc tér (Plaza San Francisco) és templom, a Murillo-téren (Plaza Murillo) található székesegyház és elnöki palota, a hangulatos Jaén utca (Calle Jaén) számtalan múzeumával, a Prado nevű modern főutca, a kézműves termékek indián piaca és a világ egyetlen koka múzeuma érdemel különös figyelmet. (Magasság: 3636-4000 méter) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

 • 13/+0. nap La Paz, Lauca Nemzeti Park, Arica (Chile)

  2
  Akik csak az alap programot választották, azok számára transzfer a reptérre, hazautazás Budapestre.

  Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal kora reggel lélegzetelállítóan szép úton indulunk Chile-be, érintve a világ talán egyik legmagasabb közúti határátkelőjét. Uticélunk, Arica városkája felé közeledve észak Chile leglátványosabb területén, az 5-6000 ezer méteres hófödte vulkánok és csodálatos színpompás tengerszemek, tavak jellemezte Lauca Nemzeti Parkban gyönyörködhetünk. A megdöbbentő természeti jelenségek közül is kitűnik a Cotacotani tengerszemcsoport, a világ legmagasabb tava a Chungara és a Payachatas pompás ikervulkán. Az állatvilágot lámák, pampai nyulak, vikunyák és számtalan vízi madár, mint a chilei flamingó jellemzik. Rövid kirándulások alkalmával ismerkedünk meg a helyi flóra és fauna érdekességeivel. Betérünk Parinacota hegyi közösségébe, ahol megtekintjük a 17. században épült templomot. Délután a nyugati irányban fokozatosan sivatagosodó környezetben Arica városába indulunk, Chile egyik legkedveltebb tengerpartjára. Szállásunkra a késő esti órákban érkezünk. (Magasság: 3636-4800-3500 méter majd tengerszint, szintkülönbség a gyalogtúrán: 80 méter, gyalogtúra 1,5 óra) Szállás: egyszerű családi panzió, ellátás: uzsonna.
 • 14/+1. nap Arica

  Aricában az utazás fáradalmait tengerparti lazítással, szórakozással pihenhetjük ki. Szabadidőnkben megtekintjük a város nevezetességeit: a háborús emlékműnek és Krisztus-szobornak is helyet adó hegyet, a Morrót, illetve az Eiffel tervezte San Marcos Székesegyházat (Catedral San Marcos), a Kultúra házát (Casa de la Cultura), valamint a volt pályaudvart. A város hangulatos sétálóutcájában és környékén számtalan helyen adhatjuk át magunkat a kulináris élvezeteknek, emellett három nevezetes tengerpartot is meglátogathatunk és rengeteg szórakozóhely közül választhatunk. A környék nevezetességei közül a délen található guánó borította hatalmas tengerparti sziklák, az Azapa-völgy oázisában helyett kapott és a valaha felfedezett legősibb múmiákat bemutató régészeti múzeum, a Kolombusz korát megelőző domboldalon formált rajzolatok, és a hatalmas terménypiac emelhető ki. (Magasság: tengerszint) Szállás: egyszerű családi panzió, ellátás: reggeli.
 • 15/+2. nap Arica, Tacna, Arequipa (Peru) (Unesco Világörökség)

  Reggel a perui határ felé indulunk, majd Tacnából hosszú buszozás után késő délután érkezünk Arequipába. Az El Misti (5822 m) tökéletes vulkanikus kúpjának előterében és két további 6000-es csúcs által körbezárt völgyben fekvő inka alapítású város büszkélkedik Peru legpazarabb gyarmati stílusú épületeivel. Számtalan templomával és ódon utcájával kiemelkedik környezetéből. Szállásunk elfoglalása után lehetőségünk van sétálni a kivilágított városközpontban. (Magasság: tengerszint-2380 méter). Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 16/+3. nap Arequipa (Peru)

  A mai napon szabadprogram keretében lehetőség van megtekinteni a múzeumok közül a Szent Katalin-kolostort (Convento de Santa Catalina), és a többek között Juanita jéghercegnő múmiáját őrző Museo Santuarios Andinos múzeumot. Akik ezeket a napokat aktívan szeretnénk eltölteni, számtalan lehetőség közül választhatnak.. Lehetőségük van a hegyikerékpárral a környék felfedezésére, Misti, vagy a Chanchani oldalából „leszáguldásra”. A helyiek szerint a várost átszelő folyó - a Chili - a legalkalmasabb egy kis vadvízi evezésre, raftingolásra. Peruban. Természetesen lehetőség van - 1 napos túra keretében - a környék legnevezetesebb látnivalójának, a Colca-canyonnak a felfedezésére, és az Andok legnagyobb madarának, a kondor megfigyelésére is a reggeli órákban. (Magasság: 2380-4900-3600 méter). Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 17/+4. nap Arequipa (Peru), Nasca

  A mai napon szabadprogram keretében lehetőség van megtekinteni a múzeumok közül a Szent Katalin-kolostort (Convento de Santa Catalina), és a többek között Juanita jéghercegnő múmiáját őrző Museo Santuarios Andinos múzeumot. Akik ezt a napot aktívan szeretnénk eltölteni, lehetőségük van a környék felfedezésére kerékpárral. Az esti órákban éjszakai buszútra indulunk (kényelmes hátradönthető ülésekkel, utaskísérővel a fedélzeten), hogy a több száz kilométerre lévő Nasca-ba a reggeli órákban érkezzünk meg. Szállás: éjszakai busz, ellátás: reggeli, a buszon esetenként könnyű vacsora.
 • 18/+5. nap Nasca (UNESCO világörökség), Ica, Huacachina-oázis

  Kora reggel érkezünk meg Nascaba - mikor a látási viszonyok már ideálisak -, s repülőgépekre szállunk, hogy megtekintsük Peru legnevezetesebb sivatagi rajzolatait, a Nasca vonalakat. Régi tapasztalat alapján ilyenkor érdemes a reggelit leszállás utáni pihenőidőszakra időzíteni. A repülés után megreggelizünk, majd buszunkra szállva a Nasca kultúrához köthető földalatti vízvezetékrendszert - Aquaductos - nézzük meg. A városból láthatjuk  a 2078 méter magas Cerro Blanco-t, a világ legmagasabb homokhegyét. Nasca városát elhagyva útközben lehetőségünk lesz a Nasca vonalakhoz tartozó két ábrát egy kilátóról megfigyelni, majd a Paracasi kulturához tartozó ábrákat nézhetjük meg egy másik kilátónál. Utunkat folytatva Ica-ba az ország fő bortermő vidékére utazunk, ahol a dűnék által körbezárt Huacachina-oázis idilli környezetében szállunk meg. Szállás: szálloda, ellátás: esetenként a buszon egyszerű reggeli.
 • 19/+6. nap Huacachina-oázis, Ica

  Ezen a napon az oázis által nyújtott nyugalomban próbáljuk kipihenni a mögöttünk álló hosszú utazás fáradalmait és készülünk fel a hátralévő napokra. Az ajánlott programok közt szerepel a környező sivatagban tett kirándulás a különleges homokfutó járműveken. A kaland folyamán a homokdeszkázást is kipróbálhatjuk az akár 100 méter magas dűnékről. Délután érdekes lehet a környező borpincék meglátogatása, ahol az európaitól jelentősen eltérő borászati kultúrával és különleges ízekkel találkozunk. Az igazán kitartóak megmászhatják a szállodánk szomszédságában tornyosuló hatalmas dűnék valamelyikét. Este remek lehetőség nyílik rá, hogy az oázis egyik vendéglőjében megtartsuk búcsúvacsoránkat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 20/+7. nap Ica, Paracas, Ballestas-szigetek, Lima

  Kora reggel Paracas kikötőjébe utazunk, ahonnan motoros kishajóval indulunk a Ballestas-szigetek felé, ahová fél órás, izgalmas tengeri út után érkezünk. Útközben megállunk a Paracas-félsziget egyik domboldalában megformált rejtélyes gyertyatartónál, melynek eredete a mai napig is tisztázatlan. Körülbelül egy órán keresztül járjuk hajónkkal lassan a partvidéket, miközben jó eséllyel figyelhetjük meg a sziklákon sütkérező oroszlánfókákat, az itt élő Humboldt-pingvineket, viharmadarakat, inkacséreket, albatroszokat, kormoránokat, valamint számtalan egyéb ritka madarat. Rövid pihenő után autóbuszunkba szállunk és a Paracas Nemzeti Park különleges sivatagos tengerparti környezetében teszünk látogatást. Túránk során megtekintjük a katedrális nevű tengeri sziklafalat és az egyedülálló vörös tengerpartot és egy óceánparti könnyed sétával búcsúzunk el a Csendes-óceán közelségétől.. Ebéd után hosszú utazás következik, majd késő este foglaljuk el ismert limai szállásunkat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 21/+8. nap Lima

  A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Amennyiben van még szabadidőnk, esetleg kisebb vásárlással egybekötött városnézésre mehetünk. Érdekes lehet még Lima tengerpartjának és modern reszeinek, pl. Mirafloresnek a meglátogatása. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Szabadka Zsófia készítette.

Kundermann Balázs fotói: http://kundermann.hu/fotok/peru-bolivia/

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.