Nagyszalóki-csúcs (2452 m)

Gyalogtúra a Magas-Tátra „alábecsült ormára”

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás: kempingben, saját sátorban
Két napos szeptemberi túránk célja a Magas-Tátra méltatlanul alábecsült ormának, a Nagyszalóki-csúcsnak a megmászása. A Tátra egyik legkorábban megmászott (1664. július 16.) csúcsára való feljutás nagy kitartást és jó egyensúlyérzéket kíván, a fáradtságos csúcsmenet után azonban a világ legkisebb magashegységének „első vonalbeli” csúcsáról tekinthetünk szét a gyönyörű Szepességre, az Alacsony-Tátra vonulatára, vagy kivételes helyzetben kis hazánk hegyeire.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Ótátrafüred, Nagyszalóki-csúcs (2452 m), Tátracsorba
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Utunk kb. 4-5 órát vesz igénybe, így valamikor a délelőtti órákban érkezünk meg a Magas-Tátra Nemzeti Park területére. Buszunkat a parkolóban hagyva az „egynapos” kis táskáinkkal fordulunk a hegy felé. A túra gyakorlott túrázóknak javasolt, mivel 8-9 óra menetidőre és majd’ 1400 méter szintemelkedésre és szintcsökkenésre kell számítani! Utunk kezdetben békésen kanyarog a Tátra lábánál elterülő erdei ösvényeken egészen a Miksa-magaslat (Slavkovská vyhliadka, 1550 m) kilátópontjáig, ahonnan szép kilátás nyílik a Nagy-Tarpataki-völgy gleccservölgyére. Ettől a ponttól felfelé haladva érezzük majd meg igazán a terep nehézségét. Nagy köveken egyensúlyozva és ugrálva érjük el a csúcs „előormának” számító Király-orr (2272 m) sziklaalakzatát, amelynek elnevezése Mátyás Király egyik helyi legendájához köthető. Innen már „csak” kétszáz métert kell emelkednünk a Tátra „első vonulati csúcsainak” legszebb magaslatáig, a Nagyszalóki-csúcsig. Miután kigyönyörködtük magunk a Tátra belső vonulatain, és a dél felé nyúló kilátásban elindulunk lefelé és a Tarajkát érintve zárjuk túránkat. A késő délutáni órákban a buszhoz visszaérve Tátracsorbára utazunk, ahol kempingben szálunk meg. Táv: 14 km, szint: 1395 méter fel és le.

2

 
Tátracsorba, Budapest
 

Az előző hosszú és fárasztó nap után kipihenve kelünk, összeszedelőzködünk és hazaindulunk Budapestre, ahova a kora délutáni órákban érkezünk meg.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés