2544 m - Moldoveanu

A Fogarasi-havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsa

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Augusztus közepén a híres erdélyi magashegységbe utazunk, nem is akárhova, a Kárpát-Koszorú legegységesebb és leghosszabb alpesi gerincét keressük fel: a Fogarasi-havasokat. Célunk a Balkán csúcsai túrasorozat itteni tagja, a Moldoveanu 2544 méteres óriása, amely nemcsak a Fogarasi-havasok, de egyben Románia legmagasabb pontja is. A csúcstúra igazi magashegyi túraélményt kínál, hiszen szállásunk a hegység legmagasabban fekvő menedékházában lesz, innen indulunk majd a Nagy-Vistea, majd a Moldoveanu meghódítására. Mindeközben a Fogarasi-havasok csodálatos, glaciális formakincsei vesznek majd körül minket, fűrészfogas hegycsúcsokkal, türkizkék tengerszemekkel, mélyen bevágódó gleccservölgyekkel, éles gerincekkel és hihetetlenül vad sziklaformákkal. Az utazást Nagyszeben részletes megismerésével tesszük még teljesebbé, hogy megismerjünk egy igazi szász-imagyar várost is Erdély déli peremén. Ha egy igazi hegymászókalandra vágysz Erdélyben, akkor irány a Fogarasi-havasok, majd ismételj velünk szeptemberben a Negoj csúcsát is érintő csillagtúránkon!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
1

 
Budapest, Nagyszeben
 

Találkozó 7:15-kor, indulás 7:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre, az A38 hajóval szemben). Több kisebb-nagyobb pihenőt beiktatva érkezünk majd meg a Szászok történelmi központjába, a híres Nagyszebenbe. Elfoglaljuk a panziószállásunkat, bevásárolunk a következő napokra, majd a késő délutáni városnézés után vacsorázunk egyet az egyik számunkra szimpatikus étteremben. Az ismerkedési esten aztán átbeszéljük, hogy a következő 3 napunkra, hogyan és miket pakoljunk be. Szállás: panzióban.

2

 
Nagyszeben, Viktóriaváros, Tornyok menedékház (1520 m), Podrág menedékház (2136 m)
 

Korai reggeli után elhagyjuk Nagyszebent, és toronyiránt a Fogarasi-havasok felé utazunk a közeli a Viktóriavárosba. Az üdülőtelepülés szélén lévő parkolóból indul majd gyalogtúránk, felkapjuk hát a hátizsákokat és elindulunk hosszú, fárasztó napunkra. A Fogarasi-havasokkal való ismerkedést sűrű erdőkkel kezdjük, később inkább fenyvesekkel folytatjuk a Nagy-Árpás-völgyben, amíg nagyjából 3 órás túra után, ebéd magasságában már az 1520 méteren fekvő Tornyok menedékházban (Cabana Turnuri) leszünk. Megpihenünk, ebédelünk egyet, majd az aznapi túra utolsó szakaszára indulunk. 1700 méter körül szép lassan az erdőhatár fölé érünk, onnantól kezdve pedig egyre inkább kitárul a Podrág-völgy és feltűnnek a fűrészfogas hegycsúcsok. A Podrág-tóhoz várhatóan a délutáni órákban, jól elfáradva fogunk megérkezni, majd elfoglaljuk hangulatos szobáinkat a 2136 méteren fekvő Podrág menedékházban (Cabana Podragu). A Podrág-tó csodálatos katlanjában fekvő menedékházat a Szász Kárpát Egyesület nagyszebeni osztálya építtette 1885-ben, majd később a kőkunyhó helyére a Román Nemzeti Bank támogatásával 1950-ben húzták fel a mai napig látható menedékházat. A nap további részét aztán bámészkodással és pihenéssel töltjük. Lesz mit nézni, hiszen előttünk már ott magasodik a 2462 méteres Podrág-csúcs, illetve látni fogjuk másnapi túránk első nagyobb kaptatóját, amely 2300 méter körülre visz majd fel minket a Podrág-nyeregbe. Vacsoránk után korán nyugovóra térünk, készülve a következő napi csúcstámadásra. Táv: 12 km. Szint: 1500 m fel. Idő: 6-7 óra.

3

 
Podrág menedékház (2136 m), Podrág-nyereg (2307 m), Nagy-Vistea (2527 m), Moldoveanu (2544 m), Podrág menedékház (2136 m)
 

Erőt adó reggelink után kis hátizsákjainkat megpakolva indulunk el Románia legmagasabb csúcsa felé. Az előző napon már megfigyelt meredek, szerpentines, törmelékes ösvényen, alig fél óra alatt kapaszkodunk fel a gyönyörű kilátás adó Podrág-nyeregbe, 2307 méteres magasságba. Itt aztán meg is pihenünk, hiszen a panoráma magával ragadó lesz: nemcsak a főgering jelentős részére, de aznapi célunkra, a Moldoveanu és Nagy-Vistea kettős csúcsára is ráláthatunk majd. Innentől aztán a piros jelzésen, már a Fogarasi-havasok főgerincén folytatjuk utunkat, többnyire szintben, egy-egy kisebb lejtővel majd emelkedővel tarkítva. Ahogy közeledünk a Moldoveanu tömbje felé, egyre inkább rálátunk majd ösvényünk legnehezebb szakaszára, a Nagy-Vistea csúcsára igyekvő éles, meredek gerincre. Amikor elérjük ezt a részt, a két impozáns csúcs már szinte karnyújtásnyira lesz tőlünk, mégis még 350 méter szint választ el minket végcélunktól. Az izzasztó kaptató végén először a Nagy-Vistea 2527 méteres csúcsát érjük el (bár nem olyan híres a csúcs, mégis Románia harmadik legmagasabb csúcsáról beszélünk), majd egy nagyjából 500 méteres izgalmas gerincszakasz után végül ott fogunk állni Románia tetején, a Fogarasi-havasok méltán népszerű csúcsán, a Moldoveánun. 2544 méter magasból csodáljuk majd meg Fogarasi-havasok szinte egész főgerincét, a délre futó hosszú, gleccserek által kivájt völgyeket, és Déli-Kárpátok messziben feltűnő egyéb hegységeit is. Dokumentáljuk csúcstámadásunkat, pihenünk egyet, majd azonos útvonalon térünk vissza előbb a Podrág-nyeregbe, onnan pedig a Podrág menedékházba. Jól eső vacsoránk után akár egy-két alkoholos itallal is meg tudjuk majd ünnepelni a csúcssikert. Túratáv: 13,5 km, szint: 820 méter fel/le, menetidő: 6-7 óra. (A harmadik nap képei június végén készültek. Az augusztusi utunkon sem hófoltok, sem rododendron virágzás nem várható.)

4

 
Podrág menedékház (2136 m), Nagy-Árpás-völgy, Viktóriaváros, Budapest
 

Összepakolunk a menedékházban, majd reggelink után megkezdjük hosszú süllyedésünket először a Podrág-, majd később a Nagy-Árpás-völgyben. 4-5 óra túrázás után, kellően elfáradva érkezünk majd meg Viktóriavárosba, ahol kisbuszunk már várni fog ránk. Némi készülődés után megkezdjük utunkat hazafelé, Nagyszeben érintésével rátérünk az A1-es autópályára és egy-két megállót beiktatva a kora esti órákban érkezünk majd meg Budapestre. Túratáv: 12 km, szint: 1500 méter le, menetidő: 4-5 óra.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés