Bejelentkezés

Mexikó

Mindent a majákról! Maja piramisok, koloniális városok, pöfékelő vulkánok és álomstrandok!

Út ára tartalmazza

- az utazást taxikkal és bérelt autóbusszal, éjszakai busszal, a megjelölt helyeken hajóval, 
- 11 éjszakát szállodákban, 2 ágyas, külön fürdőszobás szobákban,
- a reggeliket a programban jelöltek szerint,
- a Teotichuacan kirándulást belépő nélkül,
- a Chichen Itza kirándulást belépő nélkül,
- a Coba kirándulást belépő nélkül,
- a Palenque kirándulást belépő nélkül,
- az Agua Azul kirándulást belépő nélkül,
- a Canón Sumidero kirándulást belépők nélkül,
- a San Juan de Chamula-kirándulást belépők nélkül 
- a külön megjelölt napokon az étkezést,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belfölkdi repülőjegyek árát és az illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- az étkezést,
- az esetleges amerikai vízumot vagy ESTA engedélyt (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van),
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 380 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Mexikóváros, Cancún - Budapest útvonalon) kb. 320.000 - 470.000 Ft.
A belföldi repülőjegy várható ára (Mexikóváros - Tuxtla Gutierrez útvonalon) kb. 45.000 Ft - 95.000 Ft.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrend szerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-22 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nem kell különösebb nehézséggel számolnunk, hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek a túrák. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

A fakultatív La Malinche vulkánmászás megerőltető a laza vulkánikus talaj miatt, komoly a szintemelkedés is, ezért kitartást és jó kondíciót igényel!

Szállás

Szállásaink európai színvonalúak, a szállodák 2 ágyas, saját fürdőszobával, angol WC-vel, hideg/meleg vizes zuhannyal, tiszta törölközővel felszerelt szobák. Városi szállodáinkban 24 órás portaszolgálat vár, a városi szállásokon WIFI-kapcsolatot is találunk. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy a szabványjellegű szállodai szobák helyett az egyes házakban eltérő méretű, jellegű szobákban fogjuk tudni elszállásolni a csoport tagjait. Alapvetően két fős szobákban szállunk meg, ritkán előfordulhat 3 fős szoba is. Egy éjszakát éjszakai buszjáraton töltünk.

Terület

Mexikóról sok rosszat hallunk a hírekből, de mi alapvetően a turizmus által jobban érintett, biztonságosabb területen fogunk mozogni. Mexikó fejlett és modern ország, azonban a szegénység még mindig jelentős rétegeket érint. Guatemalában az európai normákhoz képest szegényebb, egyszerűbb viszonyokkal találkozunk. A térség lakói alapvetően kedvesek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. Tömegeket érint a reménytelen szegénység, így a városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem, hisz látszik rajtunk, hogy nem helyiek vagyunk. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :)

Mivel Európán kívül vagyunk, ezért fel kell készülni a kulturális hatások mellett arra is, hogy szervezés szempontjából is hat ránk a környezet. Az emberek itt nem annyira motiváltak, mint Európában, elképzeléseik a pénz és az idő, illetve a pontosság és a megbízhatóság fogalmával kapcsolatban erősen különböznek az európai normától. Ezért szervezés szempontjából is sok minden megtörténhet, természetesen a túravezető dolga, hogy ezeket az előre nem látható problémákat megoldja, de ilyenkor az utasok türelmére és megértésére is szükség lehet.

Időjárás

A hőmérséklet egész évben szinte állandó (+/- 5 C eltéréssel), azonban nem mindegy, hogy a tengerparton, vagy a hegyek között tartózkodunk. A földnyelv fennsíki része 1000 m-rel a tengerszint felett 20-25 Celsius fok, a tengerpartok ennél 5 Celsius fokkal melegebbek, a hegyek viszont minél feljebb megyünk, annál hidegebbek, akár 10-15 Celsius fokkal is. Ezért javasolt a meleg ruházat, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet! Chiapas-tartományban, San Cristóbal de las Casas városában esetenként éjszaka akár +5-8 Celsius fokra is lehűlhet a hőmérséklet, ezért a meleg ruházat mellett javasolt egy vékonyabb sapka-sál, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet!

Felszerelés

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül nyári hálózsák vagy könnyű takaró, esetleg lepedő, felfújható nyakpárna, szemtakaró, füldugó, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó, vízálló és kényelmes túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, a vízitúrákra vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz, az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, zsebkés, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mosatási lehetőség Tulumban és San Cristóbal de las Casasban is lesz.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet változó, a csapvíz fogyasztása a legtöbb helyen nem ajánlott, tehát feltétlenül palackozott víz vásárlását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal, mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt, ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a tífuszt, Hepatitis A és B-t és tetanuszt, ez utóbbiak még itthon is jól jöhetnek. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964  nyitva: hétköznap 10.00 – 20.00, szombat 10.00 – 16.00: http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=352 A malária esélye a trópusi részeken, esőerdei romoknál megnövekszik, a megelőzésre szolgáló gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - mindenképpen konzultálj szakorvossal, az oltóközpontban részletes tájékoztatást nyújtanak malária ügyében is! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj!

Élelem

Nem érdemes itthonról ételeket hoznod. Az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket, emellett az éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Gyümölcslevekhez, friss, trópusi gyümölcsökhöz szinte mindenhol hozzá lehet és érdemes jutni

Pénz-ügy

Mexikóban a mexikói Peso (1 MXN ~ 15 HUF) a fizetőeszköz. Mexikóban az USD-t és az EURO-t egyaránt beváltják Peso-ra. Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az európai viszonyokhoz hasonló árakkal találkozunk. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A javasolt összeg kb. 350-500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 200-250 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.

Tájékoztató árak:
- repülőtéri transzferek megközelítő ára: Mexikóváros: 10-15 USD/taxi, Cancún: 40-50 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- Teotichuacan: 70 Peso 
- La malinche (fakultatív kirándulás): 50 USD
- Canon de Sumidero, belépő: 32 Peso
- San Juan de Chamula, templom belépő: 20 Peso
- San Juan de Chamula, falubelépő: 15 Peso
- Agua Azul belépő: 40 Peso
- Palenque, Palenque romok belépő: 102 Peso
- Tulum belépő: 70 Peso
- Chichen Itza belépő: 242 Peso
- Chichen Itza cenote + ebéd: 200 Peso
- Coba: belépő: 70 Peso
- Coba: biciklibérlés: 50 Peso
- Sian Kaan rezervátum (fakultatív kirándulás ebéddel, transzferrel): 100-125 USD

Hozzávetőleges főétel ár: kifőzdében, közepes étteremben: 45-50 Peso (20 – 160, egyes helyeken akár 180-200 Peso között)

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, a hazautazás várható dátumától 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. Mexikóba tilos az élelmiszerek bevitele. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/mexiko

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges holminkat az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 12.040 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 18.480 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 24.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.