Mecsek, Villányi-hegység, Tenkes

A Villányi-hegység kincsei, borkóstoló, és egy fárasztó túra a Mecsek keleti részén.

Indulás helye: Zobákpusztán a buszmegálló mögötti kavicsos parkolóban 09:00-kor. (Zobákpuszta – szászvári útelágazás). Koordináta: N46°11.145’, E018°18.956’).
Szállás és ellátás: Harkányban a gyógyfürdő melletti hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Aktuális: Utazásainkat mindig az aktuális járványügyi intézkedéseknek megfelelően szervezzük. Jelenleg kérjük, hogy kizárólag a védettségi igazolvánnyal, vagy az oltási kiskönyveddel a birtokodban jelentkezz az utazásra, mert ennek hiányában szállásaink, szolgáltatóink nem fogadhatnak vendégeket.
A pünkösdi hosszú hétvégére tervezett programunkban az ország dél-nyugati szegletébe látogatunk el, hogy felkeressük a Mecsek és a Villányi-hegység legszebb túraútvonalait. Szombaton a Mecsekben koptatjuk a bakancsainkat, ahol a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet látványosságait fűzzük fel egy igen kellemes útvonalra. Túránk során érintjük a fokozottan védett Hidasi-völgyet, egykori német telepesek üvegfúvó műhelyeit, mésztufaképződményeket, megmásszuk a hegység legmagasabb pontját és élvezzük a Zengő csúcsán álló, frissen felavatott kilátó 360 fokos panorámáját. Vasárnap a fokozottan védett, csak szakvezetővel látogatható Szársomlyót másszuk meg, körbejárjuk a Nagyharsányi Szoborpark tanösvényét, felfedezzük Villányt, majd a Harkányi gyógyfürdő melegvizében relaxálunk egyet. És ha Villány?! - akkor természetesen nem maradhat el a borkostolóval egybekötött vacsora sem! Hétfőn fontos zarándok helyünkre a Máriagyűdi Kegyhelyhez látogatunk el, egy körtúra keletében megmásszuk a Tenkest, három napos programunkat pedig a Siklósi vár felfedezésével zárjuk.

Hétvégi programunknak nem titkoltan kettős célja is van: az egyik, hogy az ellehetetlenült külföldi utazások idején is együtt túrázhassunk, a másik pedig, hogy segítsünk a hazai turizmus talpra állításában. Emiatt programunkat három naposra terveztük, és készültünk a Villányi borvidék klasszikus borait felfűző, vacsorával egybekötött kostolóval is.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy a karanténból kiszakadva felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Zobákpuszta, Hidasi-völgy, Püspökszentlászló, Zengő (682 m), Harkány
 

Találkozó szombat reggel Zobákpusztán a buszmegálló mögötti kavicsos parkolóban 09:00-kor. (Zobákpuszta – szászvári útelágazás). Koordináta: N46°11.145’, E018°18.956’). Transzfer esetén találkozó 2021. május 22-én, 06:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Zobákpusztáról indítjuk túránkat, fél óra sétát követően pedig már a fokozottan védett Hidasi-völgyhöz érünk, ahol az Országos Kéktúra útvonala is keresztül megy. A Csurgó-szikla mésztufaképződményét elhagyva szinte észrevétlenül emelkedünk, miközben a völgytalpán feltáruló sziklalépcsők látványában gyönyörködhetünk. Ha nincs nagy szárazság, akkor a patak meder mentén látványos csurgók és zúgók színesítik majd az utunk, az olvadási időszak, vagy a nagy esőzések idején megáradó patak látványos völgyében. A Betyár-forrás mellett elhaladva beérünk lassan Pusztabányára, amely a Kelet-Mecsek közkedvelt erdei pihenőhelye és kiváló helyszín az ebédünk elfogyasztására. Ezen a területen egykoron „üvegfúvók” működtek, amelyeket Bajorországból és a Fekete-erdő vidékéről érkezett bevándorló lakosok kezeltek. Rövid szakaszt követően a Zengő lábánál fekvő, festői szépségű Püspökszentlászlóra érünk be. A 18. században épített Püspöki palota és a hozzá tartozó arborétum mellett elhaladva lassan elérkezünk túránk legnehezebb szakaszához, ahol majd’ 200 métert kell kaptatnunk felfelé a Zengő csúcsáig. Az izzasztó emelkedő után azonban a Mecsek legszebb 360 fokos panorámáját élvezhetjük, egy vadonatúj kilátóból, amely még 5 méterrel magasabb is egykori ősénél. Miután kigyönyörködtük magunk még megtekintjük az egykori Zengővár sáncmaradványait, majd a Pap-rét érintésével vissza ereszkedünk Zobákpusztára, ahonnan Harkányba, szállásunkra utazunk. Táv: 17 km. Szint: 580 m fel és le. Időtartam: 7-8 óra.

2

 
Villány, Szársomlyó (442 m), Nagyharsányi Szoborpark, Harkány
 

Bőséges reggelink után autókba szállunk és mai túránk színhelyére, Villányba utazunk. A szoborpark parkolójától indítjuk túránkat és kezdésnek egyből a „Villányi-hegység” legmagasabb pontjára törünk. A dombság keleti oldalát megformáló Szársomlyó fokozottan védett természeti és kultúrtörténeti érték, így a Duna-Dráva Nemzeti Park szakvezetőjével felvértezve indulunk neki a körülbelül három órás túrára. Az 1944 óra védelem alatt álló „hegy” a magyar kikerics egyetlen hazai termőhelye, tisztaidőben pedig a csúcsáról fantasztikus 360°-os panoráma adódik, amely során nem csak a Mecsek lankái, hanem Horvátország hegyei is megcsodálhatók. A csúcsról visszatérve az egykori bányakatlanban kialakított Villányi művésztelep kihagyhatatlan elemét a Nagyharsányi Szoborparkot látogatjuk meg, amely köré panoráma tanösvényt is kialakítottak. Miután körbejártuk a parkot egy rövid sétával a Villányi-pincesort is felkeressük. Sétánk végén visszatérünk Harkányra, ahol a szállásunk melletti gyógyfürdőben relaxálhatunk egyet, mielőtt a vacsoránkra indulnánk. Táv: 9 km. Szint: 350 m fel és ennyi le. Ha részt veszel az opcionális, borkostolóval egybekötött vacsorán, akkor helyi transzferrel utazunk a közeli Villányba és vissza.

3

 
Máriagyűd, Tenkes (408 m), Siklós
 

A finom reggelit követően a hosszú hétvégénk utolsó programnapjára indulunk és az 1805-ben zarándokhellyé nyilvánított Máriagyűdre látogatunk el, ahol felfedezzük a Villányi-hegység nyugati szegletét is. A Csodabogyó tanösvény jelzésén emelkedünk a középhegység gerincéig, ahol rácsatlakozunk az Országos Kéktúrára és ki is nézhetünk, az egy kisebb kitérőre lévő Tenkes-hegy csúcsára, az egykori „rakétakilövő” helyére. A Csukma-hegy és a helyi pincesor érintésével térünk vissza Máriagyűdre, ahol kocsikba szállunk és Siklósra utazunk, ahol a Siklósi vár mellett a Török Hódoltság korából fennmaradt Malkocs Bég dzsámiját is felkeressük. Ezt követően ehetünk valami meleget az egyik étteremben, majd pedig a három napos hosszú hétvége záróakkordjaként elindulunk haza. Táv: 12 km. Szint: 400 m fel és ennyi le.

Az oldalon található képeket Radics Tamás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés