Mecsek, Villányi-hegység, Tenkes

A Villányi-hegység kincsei, borkóstoló, és egy fárasztó túra a Mecsek keleti részén.

Indulás helye: Zobákpusztán a buszmegálló mögötti kavicsos parkolóban 09:00-kor. (Zobákpuszta – szászvári útelágazás). Koordináta: N46°11.145’, E018°18.956’).
Szállás és ellátás: Harkányban a gyógyfürdő melletti hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Az októberi hosszú hétvégére tervezett programunkban az ország dél-nyugati szegletébe látogatunk el, hogy felkeressük a Mecsek és a Villányi-hegység legszebb túraútvonalait. Pénteken a Mecsekben koptatjuk a bakancsainkat, ahol a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet látványosságait fűzzük fel egy igen kellemes útvonalra. Túránk során érintjük a fokozottan védett Hidasi-völgyet, egykori német telepesek üvegfúvó műhelyeit, mésztufaképződményeket, megmásszuk a hegység legmagasabb pontját és élvezzük a Zengő csúcsán álló, frissen felavatott kilátó 360 fokos panorámáját. Szombaton a fokozottan védett, csak szakvezetővel látogatható Szársomlyót másszuk meg, körbejárjuk a Nagyharsányi Szoborpark tanösvényét, felfedezzük Villányt, majd a Harkányi gyógyfürdő melegvizében relaxálunk egyet. És ha Villány?! - akkor természetesen nem maradhat el a borkostolóval egybekötött vacsora sem! Vasárnap fontos zarándok helyünkre a Máriagyűdi Kegyhelyhez látogatunk el, egy körtúra keletében megmásszuk a Tenkest, három napos programunkat pedig a Siklósi vár felfedezésével zárjuk.

Hétvégi programunknak nem titkoltan kettős célja is van: az egyik, hogy az ellehetetlenült külföldi utazások idején is együtt túrázhassunk, a másik pedig, hogy segítsünk a hazai turizmus talpra állításában. Emiatt programunkat három naposra terveztük, és készültünk a Villányi borvidék klasszikus borait felfűző, vacsorával egybekötött kostolóval is.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. október 23. -
2020. október 25.
A jelentkezés lezárult
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy a karanténból kiszakadva felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Zobákpuszta, Hidasi-völgy, Püspökszentlászló, Zengő (682 m), Harkány
 

Találkozó péntek reggel Zobákpusztán a buszmegálló mögötti kavicsos parkolóban 09:00-kor. (Zobákpuszta – szászvári útelágazás). Koordináta: N46°11.145’, E018°18.956’). Transzfer esetén találkozó 2020. október 23-án, 06:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Zobákpusztáról indítjuk túránkat, fél óra sétát követően pedig már a fokozottan védett Hidasi-völgyhöz érünk, ahol az Országos Kéktúra útvonala is keresztül megy. A Csurgó-szikla mésztufaképződményét elhagyva szinte észrevétlenül emelkedünk, miközben a völgytalpán feltáruló sziklalépcsők látványában gyönyörködhetünk. Ha nincs nagy szárazság, akkor a patak meder mentén látványos csurgók és zúgók színesítik majd az utunk, az olvadási időszak, vagy a nagy esőzések idején megáradó patak látványos völgyében. A Betyár-forrás mellett elhaladva beérünk lassan Pusztabányára, amely a Kelet-Mecsek közkedvelt erdei pihenőhelye és kiváló helyszín az ebédünk elfogyasztására. Ezen a területen egykoron „üvegfúvók” működtek, amelyeket Bajorországból és a Fekete-erdő vidékéről érkezett bevándorló lakosok kezeltek. Rövid szakaszt követően a Zengő lábánál fekvő, festői szépségű Püspökszentlászlóra érünk be. A 18. században épített Püspöki palota és a hozzá tartozó arborétum mellett elhaladva lassan elérkezünk túránk legnehezebb szakaszához, ahol majd’ 200 métert kell kaptatnunk felfelé a Zengő csúcsáig. Az izzasztó emelkedő után azonban a Mecsek legszebb 360 fokos panorámáját élvezhetjük, egy vadonatúj kilátóból, amely még 5 méterrel magasabb is egykori ősénél. Miután kigyönyörködtük magunk még megtekintjük az egykori Zengővár sáncmaradványait, majd a Pap-rét érintésével vissza ereszkedünk Zobákpusztára, ahonnan Harkányba, szállásunkra utazunk. Táv: 17 km. Szint: 580 m fel és le. Időtartam: 7-8 óra.

2

 
Villány, Szársomlyó (442 m), Nagyharsányi Szoborpark, Harkány
 

Bőséges reggelink után autókba szállunk és mai túránk színhelyére, Villányba utazunk. A szoborpark parkolójától indítjuk túránkat és kezdésnek egyből a „Villányi-hegység” legmagasabb pontjára törünk. A dombság keleti oldalát megformáló Szársomlyó fokozottan védett természeti és kultúrtörténeti érték, így a Duna-Dráva Nemzeti Park szakvezetőjével felvértezve indulunk neki a körülbelül három órás túrára. Az 1944 óra védelem alatt álló „hegy” a magyar kikerics egyetlen hazai termőhelye, tisztaidőben pedig a csúcsáról fantasztikus 360°-os panoráma adódik, amely során nem csak a Mecsek lankái, hanem Horvátország hegyei is megcsodálhatók. A csúcsról visszatérve az egykori bányakatlanban kialakított Villányi művésztelep kihagyhatatlan elemét a Nagyharsányi Szoborparkot látogatjuk meg, amely köré panoráma tanösvényt is kialakítottak. Miután körbejártuk a parkot egy rövid sétával a Villányi-pincesort is felkeressük. Sétánk végén visszatérünk Harkányra, ahol a szállásunk melletti gyógyfürdőben relaxálhatunk egyet, mielőtt a vacsoránkra indulnánk. Táv: 9 km. Szint: 350 m fel és ennyi le. Ha részt veszel az opcionális, borkostolóval egybekötött vacsorán, akkor helyi transzferrel utazunk a közeli Villányba és vissza.

3

 
Máriagyűd, Tenkes (408 m), Siklós
 

A finom reggelit követően a hosszú hétvégénk utolsó programnapjára indulunk és az 1805-ben zarándokhellyé nyilvánított Máriagyűdre látogatunk el, ahol felfedezzük a Villányi-hegység nyugati szegletét is. A Csodabogyó tanösvény jelzésén emelkedünk a középhegység gerincéig, ahol rácsatlakozunk az Országos Kéktúrára és ki is nézhetünk, az egy kisebb kitérőre lévő Tenkes-hegy csúcsára, az egykori „rakétakilövő” helyére. A Csukma-hegy és a helyi pincesor érintésével térünk vissza Máriagyűdre, ahol kocsikba szállunk és Siklósra utazunk, ahol a Siklósi vár mellett a Török Hódoltság korából fennmaradt Malkocs Bég dzsámiját is felkeressük. Ezt követően ehetünk valami meleget az egyik étteremben, majd pedig a három napos hosszú hétvége záróakkordjaként elindulunk haza. Táv: 12 km. Szint: 400 m fel és ennyi le.

Az oldalon található képeket Radics Tamás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés