Málta

Hosszú hétvége a lovagok szigetén.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta

Út ára tartalmazza

- 3 éjszaka szállást apartmanban, 2 ágyas szobákban,
- az összes transzfert az út során bérelt kisbusszal,
- a kompátkelést Málta és Gozo szigetek között,
- a csónak kirándulást Blue Grotto barlanghoz,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát, és a repülőtéri illetékeket,
- a biztosítást, a belépőket, valamint a fakultatív programok költségeit, 
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utazásunkhoz az alábbi repülőjáratok igénybevételét javasoljuk:

2021.10.08. Wizz Air W62495 Budapest - Luqa (Málta) 11:10 - 13:25
2021.10.11. Wizz Air W62496 Luqa (Málta) - Budapest 14:00 - 16:15

A repülőjegyet a légitársaság honlapján (https://wizzair.com/hu-hu#/) tudod megvásárolni.

Az út indulásának helyszíne Luqa repülőtér, ahova legkésőbb október 8-án 13:30-ig meg kell érkeznie utasainknak. Közös buszunk ekkor indul a repülőtérről és kezdi meg programunkat. Utazásunk Luqa repülőtéren zárul október 11-én 12:00 órakor.

A repülőjegyek ára (poggyásszal együtt) nagyságrendileg: 60.000 Ft-tól személyenként.

Utazás

Bérelt 9 személyes kisbusszal Máltán belül.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programban szereplő kirándulások egy átlagosan sportos erőnléttel könnyedén teljesíthetőek.

Szállás

Szállásaink apartmanokban lesznek. Az apartmanokban egy, két vagy három hálószoba van, egy konyha, egy vagy két WC fürdőszobával. Egy apartmanban 2-6 utas lesz elszállásolva. A szobák két-három ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Ország

Málta egy szigetország, törpeállam Dél-Európában, a Földközi-tenger középső részén, az Európai Unió tagállama. A világ kilencedik, és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa, az EU legkisebb tagállama. Málta a Földközi-tengerben található, Szicíliától 81 kilométerre délre. Területe 316 km², lakossága 465 ezer fő. Csak a három legnagyobb szigete, Malta, Ghawdex (Gozo) és Kemmuna (Comino) lakott. Öt kisebb szigete lakatlan. Legmagasabb pontja a Malta-szigeti Ta' Dmejrek, magassága 253 méter. Éghajlata mediterrán, enyhe, esős telekkel és forró, száraz nyarakkal. Az év nagy részében kék ég és ragyogó napsütés jellemzi. A nyár forróságát enyhítik a szinte folyamatosan fújó északnyugati szelek. Ezt időnként a Szahara felől érkező forró és rendkívül párás légáramlat szakítja meg, de ez a "xlokk"-nak nevezett szél meglehetősen ritkán fordul elő. A nyár általában szeptember végén ér véget, amikor az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok elérik a szigeteket. A hőmérséklet lassan csökken, és még október végén, november elején is napos és meleg lehet. A máltai telet az európai hideg, a szaharai forró, és az atlanti-óceáni hűvös légtömegek váltakozása határozza meg. Hidegebb időszakokban hó is hullhat, ám a fagy ismeretlen a szigeteken. A természetes növénytakarója, a tölgyfajokból, illetve a tengerpartokon fenyőkből álló keménylombú erdő mára eltűnt. Az eredeti növényzetet a tengerpartokon ültetett aleppóifenyők idézik. Az erdők helyét a hegyoldalakon teraszosan kialakított olajfa-, narancs- , citromligetek és szőlőskertek foglalták el. A sekélyebb talajú, legeltetett mészkőplatókon másodlagos cserjések alakultak ki. Sok helyen kerítés helyett ültetik az amerikai eredetű fügekaktuszokat. Az emlősfauna szegényes, de a madárvilág viszonylag gazdag. A hüllők közül megtalálható az algír sikló, a leopárdsikló, a macskakígyó, a máltai faligyík, a foltos ércesgyík és a közönséges kaméleon.
 
Időeltolódás: 0 óra, vagyis nincs időeltolódás.

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon lesz wi-fi. Sajnos előfordulhat, hogy a kapcsolat akadozik.
 
Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V), de az elektromos csatlakozók, konnektorok eltér az itthonitól, amihez átalakítót be lehet szerezni itthon. Alábbi linken meg lehet nézni milyen a konnektorok csatlakozója: https://www.marchborond.hu/kulfoldikonnektor
https://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/
A kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Útközben a kisbusz szivargyújtójáról lehet tölteni. Hozzatok magatokkal átalakítót és elegendő tartalék akkumulátort.

Veszélyek: Málta közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, de itt, vagy ahol nagyobb létszámú ember található, előfordulhatnak veszélyforrások. Pl. a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Értékeinket biztos, ami biztos, ne hagyjuk szállásunkon és a bérelt kisbuszban se, valamint azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Utazásunk időpontjában azokon a területeken, amelyeket meglátogatunk, napközben 25 - 28 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig 20°C-ra hűl le a levegő. Záporok, zivatarok előfordulhatnak, de tartós esőzés nem valószínű.

Felszerelés

Nagy hátizsák vagy sporttáska, vagy guruló bőrönd (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.
Hosszú és rövidnadrág, egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. Hozzunk fejfedőket, amivel a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Bakancs nem szükséges. Biztos, ami biztos, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

Higiénia

A higiéniai körülmények hasonlóak a nyugat-európai állapotokhoz, természetesen a megszokottól eltérő ivóvíz fogyasztása okozhat némi gondot, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magunkkal vinni: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, fertőtlenítőszert, ragtapaszt.

Élelem

Utazásunk önellátó. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Költőpénznek napi 25-30 EUR-t javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem stb.) 150 – 200 EUR elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye, valamint a fentieken kívül még tegyünk félre kb. 100 EUR-t belépőkre, fakultatív programokra.

Tájékoztató belépő árak:
Szent János társtemplom: 15 EUR
Nagymesterek palotája: 10 EUR
Casa Rocca Piccola: 10 EUR
St Elmo erőd és fegyvertár: 10 EUR

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, amely nem veszíti el érvényességét az utazás ideje alatt.

Beutazási szabályok: (2021.05.01.) Az országok külön meghatározott köréből („korridor” országok) lehet beutazni Máltára. Magyarország is ezen országok közé tartozik. Teszt: A Máltára belépőknek 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk. A karantén kiváltható 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, illetőleg a repülőtéren is elvégeznek gyorstesztet azokon, akik nem kívánják letölteni a karantén időszakát. Regisztráció: A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) és Public Health Travel Declaration form leadása. A nyomtatványok a következő linken érhetők el: https://www.maltairport.com/declarationforms/

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta

Csomag

Költséghatékonyság eléréséhez érdemes ha pl. három utas összefog, és csak egy utas utazik feladandó poggyásszal, amelybe összesen három utas holmijai kerülnek és a három különböző árú repülőjegy árát közösen, egyenlő mértékben fizeti a három utas. Ennek megszervezésében irodánk segít.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra kiegészítés: 4.440 Ft/fő

Air & Cruise Extra + sport extra kiegészítés: 6.840 Ft/főLehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:


Storno Basic: 5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,

Storno Kombi: 3.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu