Bejelentkezés

Mallorca

Túrák, kalandozások és bájos települések a kék égtől a végtelen tengerig

Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt busszal Mallorca szigetén végig a program során,
- a szállást hotelben 7 éjszakára, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a 7 reggelit a program során,
- a programban szereplő túrákat és kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és a repülőtéri transzferek árát,
- a biztosítást,
- a belépőket,
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 410 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás közvetlenül a Ryanair Budapest - Palma de Mallorca járatával érhető el, 
amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni az alábbi menetrend szerint: https://www.ryanair.com/hu/hu

Ryanair
2023.04.08
.    FR 3110  Budapest - Palma de Mallorca     18:05 - 20:45
2023.04.15.    FR 3111  Palma de Mallorca - Budapest     21:20 - 23:55
 
Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Mallorca szigetén végig bérelt busszal utazunk, melynek mérete a csoport méretéhez igazodik.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-24 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Mallorcán két túrát fogunk végigjárni, melyek hosszabbak és nagyobb szintemelkedést tartalmaznak, ezekhez fontos az átlagosan sportos erőnlét. A túraösvények egy része sziklás és köves, egyes helyeken meredek és kitettebb részeken is elhaladunk. Több rövidebb, néhány órás túrát is teszünk még emellett, melyek távban könnyedebbek. Néhány helyen, illetve a kanyoning során, lesznek kisebb sziklamászások, kanyonban bóklászások, melyek nagyobb koncentrációt és túrázásban való jártasságot igényelnek.

Szállás

A program során az első három éjszakát Port de Soller tengerparti városában, egy apartmanszálláson töltjük. A tágas, két hálószobás, kétágyas apartmanokhoz közös konyhasarok és fürdőszoba is tartozik. A szállás közelében boltok elérhetők. A tengerpart és éttermek sora 15 perces sétára található. A következő 4 éjszakát a sziget deli részén töltjük. Szállásunk 2 ágyas szobákban lesz, reggelis ellátással. A tengerpart egy rövid sétával megközelíthető. Éttermek, boltok szintén elérhetők a szállás közvetlen közelében.

Terület

Mallorca a spanyol fennhatóságú Baleár-sziget legnagyobbika. A Földközi-tengerben, az Ibériai-félszigettől keletre helyezkedik el. Nagysága 3684 km². Partszakaszainak összesített hossza 554 km. Ezek egy része lassan mélyülő homokos part, míg másutt sziklás, meredek partszakaszok találhatóak. A sziget északnyugati oldalon, a part mentén közel 90 km méter hosszan nyúlik el a Serra e Tramuntana hegyvonulata. A hegység kopár hegycsúcsokkal, masszív sziklafalakkal rendelkezik. Sok helyen kopár, köves, igazi vadromantikus tájjal. Erdős területtel a hegyek közt viszonylag kevés helyen találkozunk. A tengerpart az fürdőzőké. A hosszú homokos partok mellett megszámlálhatatlan türkíz színű öböl is megtalálható a sziget szaggatott partvonala mentén. A hegyek közt festői települések bújnak meg. A szigeten az úthálózat egészen jól kialakított. Nincs sehol fizetős autópálya, de a nagyobb főutaknak köszönhetően viszonylag gyors az átjutás észak-déli vonalon. A szerpentines hegyi utakon pedig igazán látványos. Mivel Mallorca már régóta az üdülők célpontja, így éttermekből, üzletekből nincs hiány, minden megtalálható itt.

Ország

Mallorca Spanyolország részét képezi. A Kanári-szigetekhez hasonlóan autonóm közösség, önálló tartomány. A szigeteken a katalán és a spanyol a hivatalos nyelv. A katalán nyelvet a lakosság igen aktívan használja, jóllehet, nagyon sokan állítják, hogy mallorcai nyelven beszélnek, de a nyelvészek nagy többségének az a véleménye, hogy ez csupán a katalán nyelv mallorcai nyelvjárása. A sziget már bőven időszámításunk előtt is lakott volt. Majd az ország kontinensi területével együtt része volt a Római birodalomnak és a mórok is lakták. Amerika felfedezéséig jelentős kereskedelmi szerepet töltött be. A sziget életében az újabb fellendülést a turizmus jelentette. Mallorca éghajlata mediterrán. A hegyekben (főként a Tramuntana-hegységben) jelentősebb mennyiségű csapadék hullik a sziget többi részéhez viszonyítva. Sőt, a hegylánc egyes részein télen havazás is előfordul. A tenger hűtő, fűtő hatása itt is érvényesül, télen a hegyvidéki területeket leszámítva nem nagyon megy 10 fok alá a hőmérséklet. Tavasztól őszig többnyire kellemes melegek a napok, nyáron azonban a nagy, 30 fokos melegek is gyakran előfordulnak.

Időjárás

A mallorcai utazáshoz a tavasz és az ősz a legideálisabb időszak. A legmagasabb hőmérséklet 20-22 °C között várható, a hegyekben azonban kissé hűvösebbre, 15-18 °C-ra számíthatunk. A kilátópontokban, hegycsúcsokon és más kitett helyeken előfordulhat erős szél. Ezeken a helyeken tartalék meleg ruha mindenképp legyen nálunk. A napsütéses órák száma magas. Tartós esők nem valószínűek, de egy-egy rövid zápor előfordulhat. Jellemzően kellemes tavaszi-kora őszi hőmérsékletre készüljünk, és ne feledjük otthon a fürdőruhát és a naptejet sem!

Felszerelés

Az éghajlat helyszíntől függően rendkívül nagy változatosságot mutat, így utunk során rendkívül változatos helyszíneket látogatunk meg. A ruházat kiválasztásánál ezt mindenképp figyelembe kell venni. Feltétlen szükséges a réteges, változatos öltözködés. A sivatagos területeken nyitott szandál, rövid nadrág és póló, míg a hegyvidéki területeken lehetőleg vízálló túrabakancs, hosszúnadrág, pulóver szükséges. A hegyvidéki területek esős időjárására se felejts el felkészülni: vízálló-lélegző dzseki, nadrág szükséges. Napsütéses időben napszemüveg és a kilógó testrészekre naptej, illetve ajakápoló is szükséges lehet. Kell egy kishátizsák a napi túrákhoz, törölköző, és fürdőnadrág a tengerpartra. A felszerelésedet egy nagy utazótáskába, vagy hátizsákba pakold! Fejlámpa, tartalékelemek, vagy aksik!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Higiénia: Az országban az egészségügyi helyzet jó, a csapvíz természetesen mindenhol iható, a vizek mindenhol a hegyekből vannak levezetve. 
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás 
Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium  pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, és ajakápoló szükséges!

Élelem

Az út önellátó, mindenki maga gondoskodik a szükséges élelemről, így minden nap lesz lehetőségünk megállni vásárolni vagy elmenni akár közösen is egy étterembe. Aki járt Spanyolországban, az sok ismerős élelmiszerrel fog találkozni. A boltokban minden megkapható, viszont eltérő áron az itthonitól – bár összességében az árak nem magasabbak, mint nálunk. Természetesen a tenger javai olcsóbbak, mint itthon, szezon idején olcsóbbak a trópusi gyümölcsök is. Aki szereti a banánt, az itt jól jár. Viszont a húsfélék, a tejtermékek, a kenyér drágább. Az éttermi árak is megfizethetők, egy étkezés 15-20 € körül mozog.

Pénz-ügy

Természetesen itt is, akárcsak Spanyolországban az euró a fizetőeszköz. Fentebb az élelmiszerek kapcsán már írtunk az árakról ennek figyelembevételével készüljön mindenki költőpénzzel. Bankkártyával sok helyen lehet fizetni.

Tájékoztató extra költségek az utazáson:
- a repülőtéri transzferek megközelítő ára: 30-40 EUR/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket melynek megszervezésében a túravezető segít.
- Soller hajó + villamos 25 EUR
- Palma katedrális belépő: 8 EUR
- Porto Cristo barlang belépő: 15 EUR
- Borravaló a sofőrnek: 10 EUR

Természetesen az árak kis mértékben változhatnak, illetve akár új látnivalókat is tehetnek ritkán belépőssé, amikért elképzelhető, hogy néhány €-t fizetni kell.

Vám

Magyar állampolgárok számára útlevél nem szükséges, elég a kártya formátumú személyi igazolvány is, mivel Spanyolország – így Mallorca is az EU tagja.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/spanyolorszag

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) hátizsákod, vagy utazótáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, ez persze légitársaságonként változhat. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz

A szigeteken használt kisbuszban korlátozott a hely, illetve néha rövid sétával kell megközelíteni a szállásunkat, ahová mindenkinek saját magának kell vinnie a saját felszerelését. 
A csomagok könnyebb elrendezése érdekében kérjük, hogy nagy bőröndöt, a kisbusz csomagtartójába nehezen passzintható gurulós bőrőndöt ne hozzál, inkább hátizsákba, utazótáskába pakolj! 


A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni kisbuszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra kiegészítés: 10.320 Ft/fő 
Air & Cruise Extra + sport extra kiegészítés: 15.840 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 18.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.