Bejelentkezés

Malajzia, Szingapúr

A Maláj-félsziget leghíresebb nemzeti parkja, csodálatos felföldje, türkizkék tengerpartjai és két világhírű metropolisza egy útban

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Malajzia területén saját, bérelt busszal,
- a tömegközlekedést Szingapúrban,
- 12 éjszaka szállást szállókban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- a turisztikai illetékeket Malajziában,
- kirándulásokat a Taman Negara Nemzeti Parkba,
- egész napos kirándulást a Cameron-felföldön saját, bérelt busszal,
- a kirándulásokat és programokat a Perhentian-szigeteken,
- a hajójegyeket a Perhentian-szigetekre oda-vissza,
- a helyi vezetők díját,
- a reggeliket a programban feltüntetett napokon,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát, 
- a belföldi repülőjegyek és illetékek árát,
- a repülőtéri transzferek díját a nemzetközi járatokhoz,
- a biztosítást és a belépőket,
- a fakultatív programok árát,
- az étkezéseket,
- a borravalókat.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Kuala Lumpur, Szingapúr - Budapest útvonalon) kb. 280.000 - 420.000 Ft.
A térségi repülőjegy várható ára (Kuala Terangganu - Szingapúr útvonalon) kb. 30.000 - 48.000 Ft.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Malajzián belül helyben bérelt kisbusszal, vagy hajóval utazunk, Szingapúrban pedig a tömegközlekedést használjuk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthető, nehézséget a magas páratartalom és a meleg okozhat. Nagy hegyeken, nehéz ösvényeken nem mozgunk. Zömmel városban, épített környezetben leszünk.

Szállás

Utunk során különböző szállásokat veszünk igénybe. A legtöbb éjszakát hotelekben töltjük, amelyek teljesen európai színvonalúak. A hotelekben 2 ágyas, légkondicionálóval, külön fürdőszobával felszerelt szobák állnak rendelkezésünkre. A szállodákban étterem, bár található. A Cameron felföldön 2 éjszakát vagy szállodában, vagy apartmanokban töltünk a hegyekben. 1 apartman 3 hálószobával, 2 fürdőszobával, 1 ebédlővel, 1 konyhával, 1 grillezős terasszal rendelkezik. Wifi mindenhol működik. Az egyedül jelentkezőket összepárosítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Malajzia Délkelet-Ázsiában, az Indokínai-félsziget csücskén helyezkedik el, valamint Borneó szigetének egy része tartozik hozzá. Északról Thaiföld, délről Szingapúr, Brunei és Indonézia határolja, hazánktól háromszor nagyobb területen 30 millió ember él. Az általunk meglátogatott szárazföldi rész gerincét magas 2000 méteres, sűrű erdővel borított hegyek alkotják. A tengerparti lankásabb részeken erős a mezőgazdaság, és a turizmus. A 15. századig maláj és hindu királyságok voltak itt, majd megérkeztek a nyugati gyarmatosítók, elsősorban a fűszerek és ásványkincsek vonzották a portugálokat és hollandokat majd később az angolokat. 1957-ben nyerte el függetlenségét az angol Koronától. Azóta dinamikusan fejlődő agrár-ipari ország, főleg olajpálmát és kaucsukot termesztenek, valamint sok ásványkincset, főleg ónt bányásznak itt. Világelső elektronikai iparban is, itt készítik az integrált áramkörök nagy részét. Vallás tekintetében Malajzia toleráns és összetett. Elfogadják a különböző világnézeteket, de a muszlim hit erősen jelen van tiltásaival a mindennapokban.

Ország

Malajzia önállóságát csak 1957-ben ismerték el, amikor Maláj Államszövetség néven a brit Nemzetközösség független állama lett. 1963-ban csatlakozott az államszövetséghez az észak-borneói terület és Szingapúr, ekkor változott az ország neve Malajziai Államszövetségre. Szingapúr 1965-ben kivált, és önálló köztársaságként független állam lett. A függetlenség első éveit az Indonéziával való konfrontáció jellemezte. Indonézia ellenezte Malajzia létrejöttét. Szingapúr kilépett 1965-ben a szövetségből. A Fülöp-szigetek igényét jelentette be Sabahra. Ezt arra alapozta, hogy Brunei északkeleti területei 1704-ben a Sulu szultánsághoz csatlakoztak, amely utóbb Fülöp-szigetek része lett. Ezt az igényt Malajzia elutasította. Az 1969 május 13-i faji zavargások után Abdul Razak miniszterelenök ellentmondásos új gazdaságpolitikába kezdett. Ennek célja a jövedelmek egy részének átcsoportosítása volt a bumiputras ("hazai nép") számára. Ebbe a malájok többségét beleértették, de nem a teljes bennszülött lakosságot. Malajzia azóta egy különleges etnikai-politikai egyensúlyt tart fenn, ahol a kormányzat arra törekszik, hogy minden rassz részesedjen a gazdaság fejlődésének hasznából, a gazdasági és poltikai hatalomból. Az 1980-as években az 1990-es évek közepéig Malajzia jelentős gazdasági fejlődést élt át Mahathir bin Mohamad miniszterelnöksége idején. Ekkor lett Malajzia mezőgazdasági országból ipari országgá, ahol az ipar fő ága a számítástechnikai és fogyasztói elektronikai eszközök gyártása. A tájképet is megváltoztatta számos óriásberuházás. Ezek közül legnevezetesebb a Petronas Ikertornyok (azidőtájta világ legmagasabb épülete), Kuala Lumpur nemzetközi repülőtere, az észak-déli autópálya, Sepang Formula-1 pályája, az új szövetségi főváros, Putrajaya. Modern és kulturált országra számítsunk, ahol jó a közbiztonság, elfogadható a higiénia és nyugodt szívvel tudunk nyaralni. Időeltolódás: + 7 óra. (Budapest 10.00, Kuala Lumpur 17.00) Malajziában az angol típusú (3 tüskés) dugaljakat használják, 220 volt és 50 Hz áll rendelkezésünkre.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így az érintett két országban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, bizonyos szigorú iszlám vallási szabályokra, az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük! 

Időjárás

Malajzia trópusi ország, forró, párás és csapadékos. Az évi középhőmérséklet 27-28 fok, csapadékmennyiség 2200-2500 mm, a hegyekben akár 5000-5500 mm. Az eredeti növénytakaró a trópusi esőerdő, jelenleg sokat kiírtottak, helyén növényeket termesztenek. Az egyenlítőhöz közeli fekvése miatt reggel 6 körül kel a nap és este fél 7-kor már sötét van. A nappal és éjszaka között 4-6 fok különbség van csak. A hegyekben elviselhetőbb a klíma, ott este akár egy pulóver is felkerül a fázós utazóra. Az egyenlítői Nap mindenhol erősen tűz, könnyen leéghetünk!

Felszerelés

Malajzia trópusi ország, könnyű, szellős ruházat javasolt. Védekezni kell a nap ellen, legyen nálunk fejfedő, naptej, kendő, napszemüveg. A hegyekben kellhet az esőkabát, vagy vékony pulóver. A városokban szandál vagy egy kényelmes cipő kell, túrabakancsra nincs szükség. Ne feledkezzünk meg a fürdőruháról, vízi cipő nem szükséges, a part homokos mindenhol, viszont rakjunk be snorkel felszerelést, ha van. Az utazáshoz bőröndöt, nagy hátizsákot javaslunk, a napi programokra egy kisebb (15-25 literes) táska elegendő. Szúnyogriasztót is hozzunk a mangrove mocsarakat szeretik a szúnyogok. A táskákból kétféle legyen: egy nagy, amiben minden poggyászunk benne lesz (ez akár gurulós bőrönd is lehet), illetve egy kisebb, amibe a napi túrákhoz szükséges felszerelések beleférnek.

Internetezni a legtöbb szállásunkon, vagy azok közvetlen közelében lesz lehetőség, így aki szükségét érzni esetleg saját laptopot is hozhat. Mobiltelefonjaink Malajzia területén kifogástalanul működnek, az olcsóbb internezetéshez néhány ezet forintnyi helyi pénzért érdemes helyi SIM-kártyát vásárolni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk!  Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papízsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.
 
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. A trópusi országokba sokat utazóknak javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6. Tel.: (06-1) 476-1364), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

FONTOS! A magyarországi oltóközpontok ajánlásával ellentében Malajziában, az általunk meglátogatott területeken évtizedek óta nem fordult elő a malária, így a méregdrága gyógyszer beszerzése teljesen felesleges!

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, Normix, aktív széntabletta vagy egyéb más gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

Élelem

A maláj konyha három hangsúlyos konyha keverékéből született meg, thai, indiai és kínai fúzió eredménye. Sok rizsre (nasi), tésztára (mee), zöldségre és gyümölcsre, valamint érdekes és meghökkentő ízekre kell számítani. Imádják használni a csilit, koriandert, szójaszószt, curry leveleket, lime leveleket, kókuszt. Legfinomabbakat a járdára kitelepült árusoknál ehetünk. Pálcákon grillezett, pácolt csirkehús a satay, sült rizs a nasi goreng, nasi lemak a kókusztejben főzött rizs, és mindenhol ott a kínai mee won ton. Vallási előírások határozzák meg milyen hús kerül az asztalra, csirke általában mindenhol megvan, a muszlimok nem készítik a sertést, a hinduk a marhát, de kínai kifőzdében mindent megtalálunk. Gyümölcsből korlátlan a választék, az éghajlatból adódóan mindig frissen. Édességből akár az év minden egyes napján ehetünk különfélét, készül pandánuszból, rizsből, búzalisztból, kókuszból, de egy közös bennük: édes, de nagyon. Tea és kávé mindenhol megtalálható, legyen az jeges, forró, gyümölcsös. Alkoholos italok nem túl elterjedtek és drágák is a vallások miatt, de kárpótolhat minket a sokféle friss gyümölcslé, valamint a duty free boltok.

Pénz-ügy

Malajzia hivatalos fizetőeszköze a Ringgit (MYR), váltási aránya kb. 1 MYR = 80 HUF, Szingapúré pedig a szingapúri dollár. Érdemes dollárt, vagy eurót hozni és kint váltani. A bankkártyákat is sok helyen elfogadják, érdemes utazás előtt bankunknál jelezni, hogy hol fogjuk használni, ellenkező esetben letilthatják. Költőpénznek minimum 400-500 dollárt ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint belépőkre plusz kb. 60-70 dollárt. Malajzia továbbra is meglehetősen olcsó ország, csak egy-két nyugati áru vásárlásakor találkozhatunk az itthoninál magasabb árakkal.

A repülőtéri transzferek megközelítő díja utanként: 10-15 USD/fő.

Vám

Magyar állampolgároknak nem szükséges 90 napos tartózkodásig vízum, de kell az elutazás napjától számított 6 hónapig érvényes útlevél! 

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/malajzia
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szingapur

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), melyeket néha majd egyszerre kell vinned, leginkább a repterek és szállásunk között. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 12.900 Ft / Fő
Air & Cruise Extra: 19.800 Ft / Fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Kombi: 21.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem lehetséges!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.