Bejelentkezés

Malajzia: Borneó, Langkawi

Kalandozások és túrák Borneón, majd lazulás Langkawin

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Kuala Lumpurban metróval és elővárosi vonattal,
- az utazást Kuching környékén és Langkawin saját, bérelt kisbuszokkal,
- a szállásokat 4 éjszakára hotelekben Kuala Lumpurban és Kuchingban, 3 reggelivel,
- a szállásokat 1 éjszakára apartmanokban a Santubong-félsziget esőerdejében 1 reggelivel és 1 vacsorával,
- a szállásokat 1 éjszakára 3-4 ágyas bungalókban a Mulu Nemzeti Parkban, reggelivel,
- a szállásokat 2 éjszakára a Camp5-ban, hálótermekben, teljes ellátással,
- a szállásokat 3 éjszakára színvonalas resortban Langkawin, 3 reggelivel,
- a Santubong-félszigeten a tengeri kajak bérlését,
- a Mulu Nemzeti Parkban a Canopy pálya belépőjét, a vezetett barlangi túrákat 4 barlangban, a Pinnacles-túra engedélyét, a hajóbérlést,
- a Mulu Nemzeti Parkban a Camp5 és Pinnacles-túrák alatt a 6 étkezést és az ivóvizet,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát, 
- a belföldi repülőjegyek és illetékek árát,
- a repülőtéri transzferek díját,
- a biztosítást és a belépőket,
- a fakultatív programok árát,
- a külön feltüntetetteken kívül az étkezéseket,
- a borravalókat.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket - amennyiben a csoport létszáma már elérte az induláshoz szükséges minimális létszámot - irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A nemzetközi repülőjegy várható ára a Budapest - Kuala Lumpur - Budapest útvonalon: kb. 320.000 - 460.000 Ft.
A belföldi repülőjegyek várható ára (6 db belső repülés): kb. 180.000 - 260.000 Ft.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat/járatok telítettségétől.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint erősen meghaladják az elmúlt évek átlagárait. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetve az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza. Amennyiben az út indulásától/érkezésétől eltérő dátumokban repülsz, a plusz szállások foglalásában természetesen segítünk.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Kuala Lumpurban tömegközlekedéssel, Malajzián belül pedig helyben bérelt kisbuszokkal, taxival, különböző hajókkal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek, ám a Mulu Nemzeti Parkban a Pinnacles mászáshoz szükséges az jó kondíció, hiszen a fő nehézséget a trópusi körülmények, a legalább 95 %-os páratartalom, valamint a gyakori záporok jelenthetik. A mászás során fel kell készülnünk rendkívül kitett és meredek szakaszokra is, több helyen létrákon illetve kötéllel kiegészített szakaszokon is át kell kelnünk majd. Mivel több túránk is az érintetlen dzsungelben vezet, fel kell készülnünk az itt lakó különös élőlények sokaságára, ezért is ide most valóban olyan emberek jelentkezését várjuk, akik szeretik a kihívásokat és a természetközeliséget!

Visszatérő kérdés a borneói piócák helyzete. A piócákkal jó esetben csak a Mulu Nemzeti Parkban, azon belül is a Camp5-ba vezető úton találkozunk majd, főleg hogyha esetleg csapadékos lesz az időjárás. Az itt élő jószágok teljesen ártalmatlanok az emberre, általában néhány percnyi vérszívás után maguktól távoznak, az általuk okozott apró seb pedig pár nap alatt nyom nélkül begyógyul. Ha menet közben észrevesszük őket, szúnyogriasztóval lefújva a piócák azonnal tovább állnak.

Szállás

Utunk során különböző szállásokat veszünk igénybe. Négy éjszakát hotelekben töltünk, két ágyas szobákban, saját hideg/meleg vizes, angol WC fürdőszobával. Kuchingban a szállásunkhoz hangulatos úszómedence és bár is tartozik.
Egy  éjszakát a Santubong-félszigeten apartmanokban, három ágyas kabinokban töltünk, közös használatú hideg/meleg vizes, angol WC fürdőszobával. 
Két éjszakát a Mulu Nemzeti Parkban bungalóban, kb. 20 ágyas, rendkívül hangulatos hálótermekben töltünk, saját ágyakkal, matracokkal, moszkítóhálóval és közös használatú hideg/meleg vizes, angol WC fürdőszobával, 1 éjszakát pedig a nemzeti park központjában található hosszú házakban tötünk, 3-4 ágyas szobákban.
Három éjszakát Langkawin tengerparthoz közeli resortban töltünk, két ágyas, minden igényt kielégítő szobákkal és reggelivel.
Ágyneműt a Mulu Nemzeti Park kivételével minden szálláson kapunk, így egy könnyed, nyári hálózsákra mindenképp szükségünk lesz. Itt törölközőt sem kapunk ezért azt is hozz magaddal.
Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. 

Terület

Malajzia délkelet-ázsiai ország az Egyenlítő közelében, tizenhárom államból és három szövetségi területből álló államszövetség.Területe 329 847 km² (csaknem akkora, mint Németország és valamivel nagyobb, mint Olaszország). Népessége közel 28 millió fő, ennek nagy részét a malájok (61.7 %), a kínaiak (23.8 %) és az indiaiak (7.9 %) alkotják. Maláj-félsziget tengelyében sűrű erdőkkel borított hegység húzódik, amelyet nyugatról parti síkság övez. Borneó szigetének nyugati partvidékét síkságok tagolják, amelyekből dél felé hegységek, fennsíkok emelkednek ki. Legmagasabb pontja a Sabah tartományba található hatalmas gránithegy, a Mount Kinabalu  4095 méter magas csúcsa.

Ország

Malajzia önállóságát csak 1957-ben ismerték el, amikor Maláj Államszövetség néven a brit Nemzetközösség független állama lett. 1963-ban csatlakozott az államszövetséghez az észak-borneói terület és Szingapúr, ekkor változott az ország neve Malajziai Államszövetségre. Szingapúr 1965-ben kivált, és önálló köztársaságként független állam lett. A függetlenség első éveit az Indonéziával való konfrontáció jellemezte. Indonézia ellenezte Malajzia létrejöttét. Szingapúr kilépett 1965-ben a szövetségből. A Fülöp-szigetek igényét jelentette be Sabahra. Ezt arra alapozta, hogy Brunei északkeleti területei 1704-ben a Sulu szultánsághoz csatlakoztak, amely utóbb Fülöp-szigetek része lett. Ezt az igényt Malajzia elutasította. Az 1969 május 13-i faji zavargások után Abdul Razak miniszterelenök ellentmondásos új gazdaságpolitikába kezdett. Ennek célja a jövedelmek egy részének átcsoportosítása volt a bumiputras ("hazai nép") számára. Ebbe a malájok többségét beleértették, de nem a teljes bennszülött lakosságot. Malajzia azóta egy különleges etnikai-politikai egyensúlyt tart fenn, ahol a kormányzat arra törekszik, hogy minden rassz részesedjen a gazdaság fejlődésének hasznából, a gazdasági és poltikai hatalomból. Az 1980-as években az 1990-es évek közepéig Malajzia jelentős gazdasági fejlődést élt át Mahathir bin Mohamad miniszterelnöksége idején. Ekkor lett Malajzia mezőgazdasági országból ipari országgá, ahol az ipar fő ága a számítástechnikai és fogyasztói elektronikai eszközök gyártása. A tájképet is megváltoztatta számos óriásberuházás. Ezek közül legnevezetesebb a Petronas Ikertornyok (azidőtájta világ legmagasabb épülete), Kuala Lumpur nemzetközi repülőtere, az észak-déli autópálya, Sepang Formula-1 pályája, az új szövetségi főváros, Putrajaya.
 
Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így az érintett két országban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, bizonyos szigorú iszlám vallási szabályokra, az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük! 

Időjárás

Malajzia klímája trópusi, állandóan meleg 29-33 °C  fokos hőmérséklettel, mely éjszakánként is ritkán esik 25 °C  alá. Két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, az utóbbi valóban sok esővel jár, és Malajzia nagy részén novembertől februárig tart. Mivel utazásunk során esőerdőket és hegyvidéki térségeket egyaránt érintünk, meglehetősen változékony időjárásra kell készülni. A dzsungelekben túlnyomórészt 30°C-ra és 95 %-os páratartalomra, esetenként sok esőre számíthatunk. A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az országot a szárazabb évszak idején keressük fel, de mivel Borneón sokat fogunk dzsungelben túrázni, ezért szinte mindennap kell kisebb-nagyobb esőre számítani. A tengerpartokon viszont gyakran a tikkasztó meleg lehet a veszélyes, itt néhol 35 °C várhat ránk, ezért mindenképp szükséges a fejfedő, napszemüveg és naptej együttes használata, valamint rengeteg víz fogyasztása.

Felszerelés

A táskákból kétféle legyen: egy nagy, amiben minden poggyászunk benne lesz (ez akár gurulós bőrönd is lehet), illetve egy kisebb, amibe a napi túrákhoz szükséges felszerelések beleférnek. Fontos, hogy a Mulu Nemzeti Parkban történő három napos túránk alatt (7-8-9.nap) a cuccunk nagy része a szállásunkon marad, így túrázni csak a három napra legszükségesebbekkel megyünk, úgy mint kis hálózsák, ruhák és másfél liter víz. Tehát a túránkra hozott kisebb zsák is akkora legyen, hogy abban elférjen a három napi felszerelés.

Trópusi országról lévén szó a könnyű, jól szellőző ruházat javasolt. Lecsatolható szárú hosszú nadrág, svájci bicska, gyógyszerek, mini-varrókészlet, könnyű nyári hálózsák, a nyári lábbeli vagy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, kullancs-, szúnyogriasztó. Könnyű esőkabát, polár felső, fürdőruha, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő, elemek a lámpába, fényképezőgépbe, gyufa vagy öngyújtó.

Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Internetezni a legtöbb szállásunkon, vagy azok közvetlen közelében lesz lehetőség, így aki szükségét érzni esetleg saját laptopot is hozhat. Mobiltelefonjaink Malajzia területén kifogástalanul működnek, az olcsóbb internezetéshez néhány ezet forintnyi helyi pénzért érdemes helyi SIM-kártyát vásárolni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk!  Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papízsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.
 
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. A trópusi országokba sokat utazóknak javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

FONTOS! A magyarországi oltóközpontok ajánlásával ellentében Malajziában, az általunk meglátogatott területeken évtizedek óta nem fordult elő a malária, így a méregdrága gyógyszer beszerzése teljesen felesleges!

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, Normix, aktív széntabletta vagy egyéb más gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

Élelem

Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük.
Szállásainkon a Santubong félszigeten kétszer, a szállodákban pedig nyolcszor kapunk reggelit. A Camp 5, és a Pinnacles túrák során hat
 étkezés biztosított.
Mindenhol lehet, sőt kifejezetten ajánlott majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben, hiszen utunk nem lenne teljes a gasztronómiai élvezetek nélkül. Ha nem az olcsóbb utcai kifőzdékben eszünk 800-900 Ft-ért,  akkor is 1500-2000 Ft környékén megúszhatunk egy éttermi ebédet vagy vacsorát. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük erre mindig lesz lehetőség. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak és egészségügyi szempontból abszolút biztonságosak. Kisebb és nagyobb boltokat, sőt szupermarketeket a szinte minden városban találunk majd, ám az áruválaszték sok mindenben eltér a hazaitól.

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz Malajziában a ringgit (RM). Mivel forintot nem tudunk váltani, legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) vagy az euró (EUR) kivitele készpénz formájában. Készpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, a bank- hitelkártyák elfogadása azonban limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de az automaták használhatók készpénzfelvételére. Malajzia továbbra is meglehetősen olcsó ország, csak egy-két nyugati áru vásárlásakor találkozhatunk az itthoninál magasabb árakkal. Az ajánlott költőpénz kb. 130 000 Ft. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket, fakultatív programokat és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlag számítás, van aki ehhez képest többet, van aki jóval kevesebbet költ, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató belépő árak: (1 RM = kb 70 Ft)

A repülőtéri transzfere várható ára a nemzetközi járatoknál: kb. 5-20 USD/fő/útvonal.
Kuala Lumpur Petronas Tornyok: 80 RM
Semengoh Orángután Rezervátum: 10 RM
Bako, Kubah Nemzeti Parkok: 20-20 RM
Mulu Nemzeti Park belépő: 30 RM 
borravalók: kb. 50 USD összesen

Vám

Malajziában a magyar állampolgárok számára 90 napig nem szükséges vízum, egyedüli feltétel a beutazás napjától minimum 6 hónapig érvényes útlevél. Kilépési és reptéri illeték nincs.
Délkelet-Ázsiában jelentős az indiai kender, mák termesztése és fogyasztása, illegálisan, de nagy mértékben történik, így ezek származékaihoz (marihuána, hasis, ópium) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Délkelet-Ázsia egész területén tilos, és természetesen az országokból való kihozataluk csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. 

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/malajzia

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), melyeket néha majd egyszerre kell vinned, leginkább a repterek és szállásunk között. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 12.040 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 18.480 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 23.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.160 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.