Kriván (2494 m) csúcstúra

A Tátra szent csúcsa

Két napos túránk célja a Tátra egyik leghíresebb kilátóhegyének, a Krivánnak a meghódítása, mely a Szlovákia legszebb hegye címéért is verseng. A csúcs felé igyekezve utunk először sűrű erdőn visz keresztül, majd a törpefenyők végtelen birodalma terül el szemünk előtt. A fáradtságos csúcsra érés jutalma a csodálatos körpanoráma, gyönyörű tengerszemekkel. Lenyűgöző a Liptói-havasok nyugodt körvonalú hegygerince és a Tátra keleti felének egymás után sorakozó tornyai közötti ellentét, csakúgy, mint a lefelé vezető utunk során keresztezendő sebes folyású patakok és a érintetlen természet. Kalandra fel :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Magas-Tátra Nemzeti Park, Kriván (2494 m)
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Utunk kb. 4-5 órát vesz igénybe, így valamikor a délelőtti órákban érkezünk meg a nemzeti park területére. Mai célunk a Kriván 2494 méter magas csúcsának elérése lesz. A túra gyakorlott túrázóknak javasolt, mivel 8-9 óra menetidőre és 1400 méter szintkülönbségre kell számítani. Buszunk a műút mellett egy parkolóban tesz le minket, innen veszi kezdetét gyalogtúránk. Kezdetben a hegylábnál gyaloglunk, magasabbra emelkedve már gyönyörű összefüggő fenyvesekben halad ösvényünk, mígnem a magasság növekedésével a terület évi átlag középhőmérsékletének csökkenésével a növényzet is változik. Lassan eltűnnek a fenyők és fokozatosan a törpe fenyves veszi uralma alá a tájat. Lassan araszolgatunk felfelé az ösvényen, eltűnnek a törpe fenyvesek is, egyre kopárabbá válik a táj és ekkor feltűnik szemünk előtt a csúcs. Közelinek tűnik ugyan, de sajnos még messze van. Először felkapaszkodunk a Pavlov gerincre, melyen először a Maly Kriván (2334 m) csúcsát érjük el, majd a gerincen tovább emelkedve végre feljutunk a Kriván (2494 m) csúcsára. Sokat fáradtunk, hogy ide felérjünk, ezért kár lenne lerohanni. Nem sietünk, leülünk, megnyugszunk, eszünk egy keveset, iszunk rá, majd körülnézünk, fotózunk, beszélgetünk. A csúcsról két fantasztikus kárfülkére van rálátásunk, melyekben két gyönyörű tengerszem a Nizné és a Krivanske Zelené található. Ugyancsak lélegzetelállító panoráma tárul elénk a Magas-Tátrára oly jellemző kitett, kristályos, a jégkorszak által kicsipkézett gerincekre és csúcsokra. Lassan indulnunk kell, lefelé menet egy a térdek számára kellemesebb útvonalon megyünk le. Ismét elérjük a törpe fenyőket, majd a fenyőerdőt, végül egy gyönyörű hegyi patak mentén a késő délutáni órákban lejutunk a parkolóba, ahonnan szállásunkra utazunk. Táv: 16 km Szint: 1400 méter fel/le.

2

 
Liptószentmiklós, Budapest
 

Az előző hosszú és fárasztó nap után kipihenve kelünk, összeszedelőzködünk és hazaindulunk Budapestre, ahova a kora délutáni órákban érkezünk meg.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés