Prószéki- és Kvacsányi-völgy

Szurdoktúrák a Kócs-hegységben

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás és ellátás: faházban, reggelivel
A Vág és az Árva folyók találkozásánál kezdődő, a Liptói-havasok lábánál végződő, nagyjából nyugat-kelet irányú hegyvidéket a magyar irodalom Árva-liptói mészkőhegység néven említi, ma használatos neve azonban a Kócs-hegység. Ez a hegység nem rendelkezik egybefüggő gerinccel, mert a fő tömegét mély és meredek, főképp észak-dél irányú szurdokvölgyek szabdalják szét, amelyek a szlovák paradicsommal fej-fej mellett haladva alkotják a felvidék leglátványosabb szurdokvölgyeit. Hétvégi mikropolisz túránk keretében a Kócs-hegység két legismertebb szurdokát fűzzük fel egy körtúrára, hogy egy kellemes hétvége során megismerkedjünk a Prószéki- és Kvacsányi-szurdok keskeny, sziklás völgyeivel, mészkőszikla formavilágával.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Prószék, Prószéki-szurdok, Nagyborove
 

Találkozó 07:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Az M2-es mentén Szlovákia felé vesszük az irányt, és a sok kirándulásról ismerős úton Parassapuszta, Zólyom, Rózsahegy érintésével Prószékig autózunk. Településünk közelébe érve már kibontakozik a táj, és szemük elött tárulnak fel a „Kócs”, Vág völgye felöl hírtelen kiemelkedő erdős-sziklás hegytömbjei, amelyek szfinx módjára tornyosulnak a Liptói-medence szórvány települései fölé. Kisbuszunkat a falu parkolójában hagyjuk, és egynapos túrazsákjainkkal nekiveselkedünk a Prószéki-szurdoknak. A keskeny mészkő falak közötti túrát több helyen létrák, hídlások és a falba épített szegek, sziklatálcák segítik, végig járása a Szlovák paradicsom könnyebb szurdokaihoz hasonlítható. A völgy végébe érve élesen keletre kanyarodunk, és megmásszuk a Prószék-hegy erdővel fedett csúcsát, amelynek legmagasabb pontján szép kilátásunk adódik a lombkoronát még nem növesztő fák közötti lékekben. Nagyborove településig süllyedünk, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Táv: 14 km. Szint: 750 m fel és 530 m le. Időtartam: 5-6 óra.

2

 
Nagyborove, Kvacsányi-szurdok, Prószék, Budapest
 

Reggelink elfogyasztását követően összepakolunk és a hátunk mögött hagyjuk az igen hangulatos dimbes-dombos Nagyborovei vidéket. Bakancsaink orrát a Kvacsányi-szurdok meredek sziklafalai felé fordítjuk, amint elérjük a vízimalom többszáz éves faépületét. Hasonlóan izgalmasa terep vár ránk, mint az előző nap, látványban azonban nagyobb élményben lesz részünk. Számos kilátópont felkeresése után érünk ki a szurdok szájához, ahol nyugatra fordulva, a Prószék meredek hegytömbje alatt visszasétálunk Prószék településre a buszunkhoz és megkezdjük hazaindulásunkat Budapestre. Táv: 9 km, Szint: 300 m fel és 500 m le. Időtartam: 3-4 óra.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés