Kis-Fátra

Látványos csúcsokon és szurdokokon át a csodálatos Kis-Fátrában.

Indulás helye: Terhely (Terchova, Szlovákia)
Szállás és ellátás:  2 éjszaka Terhely településen, 2-3 ágyas szobákban, reggelivel.
Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 9.900 Ft.

Út ára tartalmazza

- a szállást panziókban, 2-4 ágyas, saját fürdőszobás szobákban, 
- a reggelit két alkalommal,
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a túra helyszínére való eljutást,
- a reggelin kívüli étkezéseket (vacsorázási lehetőség biztosított),
- Štefanova településen a parkolójegy árát.

Utazás

Egyénileg autóval. Általunk javasolt útvonal Budapest felől az M2-es autópályán Budapest – Nagyoroszi – Parassapusztai határátkelő – Ipolyság (Šahy) – Zólyom (Zvolen) – Körmöcbánya (Kremnica) – Túrócszentmárton (Martin) – Zsolna (Zilina) – Terhely (Terchova) útvonalon. Ha nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz transzferünkhöz melynek felára 9.900 Ft. Transzfer esetén találkozó 2020. június 26-án pénteken, 16:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett).

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-20 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el. Túránkat 15 főig egy, 16-20 fő között két túravezető kíséri.

Túra nehézsége

A Kis-Fátra programunk klasszikus magashegyi túra, amely túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást igényelnek. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Ha aktívan túrázol, akkor a napi túrák teljesítése nem jelenthet problémát.

Szállás

Terhelyen családias panzióban, alapvetően 2-3 fős, fürdőszobás szobákban szállunk meg. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásunkon van wi-fi. Ágynemű biztosított, hálózsákot nem kell hoznod.

Terület

A magyarok által kevésbé ismert hegység Szlovákia északnyugati részén, a Vág folyó (Váh) két oldalán helyezkedik el. Bár a hegység csúcsai nem túl magasak (1500-1700 méter közöttiek), rendkívül változatosak: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és meredek sziklás hegyormok váltják egymást. A Kis-Fátra állatvilága sok ritka és védett fajt tartalmaz, a kiterjedt erdőségek kedvező életfeltételeket nyújtanak a máshonnan már kipusztult állatoknak, a barna medvének, a hiúznak.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 10-20 °C közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!
 
Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas! Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta illetve sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli. Kullancsok itt is vannak, esténként és hazatéréskor is ellenőrizni kell magunkat!

Élelem

A túra ára tartalmazza a reggelit, a vacsorázási lehetőség a szállásunk közelében pedig biztosított. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt. Terhelyen több élelmiszer bolt is található, azonban a bevásárlásról a túrák indulása előtt gondoskodni kell.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 10-15.000,-Ft-nak megfelelő Eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Vám

Magyarország és Szlovákia között megszűnt a Covid járvány miatti határellenőrzés, így a vészhelyzet előtti feltételeknek kell megfelelni, azaz érvényes személyiigazolvány, vagy útlevél legyen nálunk!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 1.350 Ft/fő
Top: 1.770 Ft/fő
Top extra: 2.820 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 1.445 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.156 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés