Törökország (Kurdisztán)

Időutazás Kappadókiától az Ararátig

Új világokat fedezünk fel, amiket itthonról elképzelni is nehéz. Megcsodáljuk Kis-Ázsia távoli vidékein ősi kultúrák emlékeit és vallási örökségét; többek között az egész világon ritkaságnak számító, majd csak eredeti fényében pompázó trabzoni ókeresztény templomot, várakat, Antiokhosz király sírját, a valaha volt örmény főváros: Ani romjait, az Ararát bibliai helyszíneit, a páratlan Ishak Pasa Palotáját. Mindezt lélegzetelállító díszletek között, magas hegyek, fennsíkok, félsivatagi vegetáció, kurd kecskepásztorok és vulkáni krátertavak birodalmában. Eljutunk Törökország legnagyobb tavához, majd Kappadókia hihetetlen mesevilágába, a földalatti városokba és a felszín káprázatba ejtő tündérkéményei közé. Megmártózhatunk meleg- és hidegvízű forrásokban és akár kipróbálhatunk egy törökfürdőt is. Sétálunk a világ legsósabb tavának medrében és minden nap finomabbnál-finomabb étkeket veszünk magunkhoz. A természeti, kulturális és kulináris értékek olyan gazdag tárháza tárul fel előttünk, hogy előre tudjuk: erről fogunk beszélni sokáig...
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Törökország
 

Reggel 8:00 órakor indulunk Budapestről. Találkozás 7:30-kor, a Hősök-tere mellett a Felvonulási téren az időkeréknél. Törökországig rövid szünetekkel utazunk. Az éjszakát a buszon utazással és ismerkedéssel töltjük.

2

 
Edirne, Isztambul
 

A bolgár-török határra várhatóan a kora délelőtti órákban érkezünk, ahonnan néhány kilométeres buszozás követően elérjük Edirnét, az egykori Drinápolyt. Pénzváltásra először itt lesz lehetőségünk. Edirnében megtekintjük a varázslatos Kelet egyik leggyönyörűbb és leghíresebb mecsetjét, a grandiózus Selimiye mecsetet. Az alatta lévő fedett bazárban lehetőségünk lesz az első török tea elszürcsölgetésére is. A közeli árusoknál pedig megkóstolhatjuk az ínycsiklandó kebabot, de friss pékárut, mézben és cukorszirupban tocsogó baklavát vagy gyümölcsöt is beszerezhetünk. Ínyenceknek érdemes kipróbálni az edirnei sűlt borjúmájat. Ezt követően újra buszra szállunk. Késő délután érkezünk meg Isztambulba, ahol elfoglaljuk hostelünket. Este néhány perces sétával megközelíthetjük a fényárban úszó Kék Mecsetet, az Hagia Sophia-t, de lesétálhatunk a Topkapi Szeráj előtt elterülő híres Aranyszarv-öbölhöz.

3

 
Isztambul, Amasya, Samsun
 

Korai kelés után tovább utazunk Kelet-Törökország felé. Kis kitérővel meglátogatjuk a Yesilirmak folyó szűk völgyében fekvő Amasya városát. Nehéz elhinni, hogy ebben a szurdokban tudtak építkezni, pedig tény, tudtak, méghozzá nem is akárhogy! Amasyaból továbbindulunk Samsun felé Szállásunk a tengerparton, egy közeli kempingben lesz. Lehetőségünk adódik éjszaka és reggel is úszni, és ismerkedni a helyi csalánozó fauna képviselőivel. Mindeközben érdemes megragadni az összes kínálkozó alkalmat, hogy belekóstoljunk a török konyhaművészet remekeibe. A paradicsomos, padlizsános, petrezselymes, sült húsos ételcsodák senkit nem hagynak hidegen. A számtalan padlizsános vagy csípős krém nagyszerű reggeli, főleg friss kenyérrel. A legegyszerűbb túrós gözleme (lepény) is fenséges, a kebabot pedig mindenhol máshogy készítik. Desszertnek néhány darab baklava megteszi, de gyümölcsből sincs hiány. És ne feledkezzünk meg az ayran-ról, a kihagyhatatlan joghurtféleségről, de a jégbe hűtött sörről sem… Itt érdemes rászokni a napi 5-6 étkezésre, mert megannyi élménnyel gazdagítjuk testünket, lelkünket.

4

 
Trabzon, Sumela-kolostor
 

Reggeli sátorbontást követően folytatjuk utunkat. Következő célunk Törökország egyik legfontosabb fekete-tengeri kereskedelmi központja és kikötővárosa, Trabzon. Itt felkeressük az isztambuli Hagia Sophia névrokonát az Aya Sophia mecsetet, magasan fent a dombon, tengerre néző rózsakertek közepén. Innen továbbutazunk a Sumela-völgybe, ahol meglátogatjuk a méltán híres Szent Mária kolostort. A megközelíthetetlennek tűnő erődhöz egy hosszú ösvény, majd lépcsősor vezet fel. A kolostort két athéni pap 1600 évvel ezelőtti látomásának köszönhetjük. Az éjszakát egy hegyi patak mentén fekvő, hangulatos kempingben töltjük.

5

 
Erzurum, Tortum-tó
 

A Sumela-völgyet elhagyva, délelőtt meglátogatjuk Anatólia legmagasabban fekvő városát, közel 2000 méter magasan a tengerszint felett. Ez Erzurum, melynek az itt áthaladó selyemút hozott gazdagságot egykor; a hidegháború idején pedig a NATO előretolt légibázisa működött itt. Ódon mecsetek és síremlékek várnak itt ránk. Majd észak felé kanyarodunk, hogy a Tortum-tó egy kis félszigetén elfoglaljuk nem mindennapi szálláshelyünket. Kempingünk elfoglalja az egész félszigetet, víz és csönd vesz körül minket. A tó vize fürdésre alkalmas. (Senki ne lepődjön meg, hogy lehorgonyzott, úszó kutyaházak vannak a part közelében, és a 'verandán' kacsák álldogálnak...)

6

 
Tortum-vízesés, Seytan kastély, Kars
 

A Tortum-tó vize egy csodálatos vízesés formájában hagyja el a tavat. Először ide utazunk, majd miután kigyönyörködtük magunkat, tovább indulunk, s lassan átlépve Kurdisztán etnikai határait egy teljesen más kinézetű tájra érkezünk: kopár legelők, apró pásztortanyák, s életvidám kurd gyerekek hada. Maga az út is élményekkel teli, geológiai érdekességek sora lelhető fel – az avatott szeműeknek. A kora délutáni órákban egy rövid kirándulást teszünk a grúz határtól nem messze, egy csodálatos, de szeles völgyben megbújó Seytan-kastélyhoz. A völgyet övező meredek hegyoldalakon apró pontként tűnnek fel a legelő lovak, megihletve a gyanútlan fotóst, aki sorban készíti a „szabadság” témájú felvételeit. A mai szállásunk Karsban, szállodában lesz. Az esti órákban, ha időnk és energiánk engedi, elsétálhatunk az ókeresztény templomhoz és a várhoz is.

7

 
Ani, Dogubeyazit
 

Ezen a napon a középkori örmény királyság egykori hatalmas fővárosának, Ani romjait keressük fel. Nevét Anahid istennőről kapta, aki a görög Aphrodité perzsa megfelelője. A sok történelmi viszontagság után a fenséges épületeket végül is egy földrengés rombolta le. A végeláthatatlan füves dombokon fekvő romok megtekintése mellett, lesétálhatunk az őrtornyokkal és magas kerítéssel védett Akhurian folyó partjára, ami egyben a török-örmény határt is jelzi. Ezt követően irány az Ararát, este már a hamisítatlan kurdok lakta város, Dogubeyazit egyik szállodájában pihenjük ki magunkat. Szállásunkról csodálatos kilátás nyílik a várost övező hatalmas hegyekre, köztük az Aratátra is.

8

 
Dogubeyazit környéke: Ararát, Noé bárkája, kurd falvak
 

Egy fakultatív program keretében kisbuszokkal az iráni határtól pár kilométerre fekvő Dogubeyazit környékét fedezzük fel. Elsőként ellátogatunk egy szőnyegszövő műhelybe, ahol fiatal kurd lányok készítenek csodálatos szőnyegeket. Ezt követően a festői panorámával rendelkező Ishak Pasa palotáját tekintjük meg. Innen, kurd legelők mellett elhaladva betérünk pár kurd faluba, ahol szemtől-szembe találkozhatunk a kurdok végeláthatatlan kedvességével. Végül nyomába eredünk a nagy rejtélynek. Noé bárkája? Vagy csak egy bárka alakú geológiai képződmény? Az Ararát közelében, egy domboldalon, melyet sokan a Bárka helyének tartanak, saját szemünkkel látva gondolkodhatunk el, melyik állítás az igaz. Visszatérve kirándulásunkról, szabad program keretében felfedezhetjük Dogubeyazit helyi termékeket árusító boltjait, a fenséges kurd falatokat kínáló éttermeket, valamint élvezhetjük a kurdok határtalan vendégszeretetét, kedvességét, barátságosságát. Szállásunk ismét a dogubeyaziti szállodában lesz.

9

 
Muradiye-vízesés, Van, Van-tó
 

Reggel, búcsút intve kurd barátainknak, felkerekedünk Törökország legnagyobb tava, a Van-tó felé. A csodálatos megkövült lávafolyásokkal tarkított utunk során, megállunk a zubogó Muradiye-vízesésnél, majd Van városában teszünk rövid sétát, ahol ellátogatunk a tópartot is uraló citadelléhoz. A 2700 évvel ezelőtti, virágzó tóparti perzsa városról ma csak a citadella lépcsőinek ékírásos feliratai árulkodnak, ám a Kelet hangulatába ma is bepillanthatunk. Estére érünk az Akdamar-szigettel szemközti, filmbe illő látványt és élményt biztosító kempingünkbe, a Van-tó partjára. Itt lehetőségünk van fürdeni egy hatalmasat, ami után belekóstolhatunk a helyiek által készített pazar halételekbe.

10

 
Akdamar-sziget, Nemrut-vulkán
 

Sátorbontás után kihajózunk a tóra, és átkelünk az Akdamar szigetre, ahol megtekintjük a plakátokról már jól ismert csodát, az örmény Szent Kereszt templomot. Falait precízen faragott bámulatos domborművek fedik. A szigeten szintén van lehetőségünk fürdeni, valamint felfedezhetjük a sziget egyedülálló madárvilágát. Visszahajózva a kempingbe, a Nemrut-vulkán felé vesszük az irányt. A kaldérában található több krátertó egyike mellett verjük fel sátrainkat. A hely kedvelt célpont a törökök számára is, amit részben annak köszönhet, hogy egyazon tó különböző szegleteiben eltérő hőmérsékletű források törnek fel a hullámzó víztükör alatt (ezek közül a meleg vizűek bizonyítják a ma is tapasztalható vulkáni utóműködést). A közel 2000 méter magasan fekvő kaldérában éjszaka akár 0 fok környékére is lehűlhet a levegő. Jól felöltözve azonban olyan élményben lehet részünk, amire még sokáig fogunk emlékezni: lobogó tábortűz mellet, kristálytiszta éjszakai égbolt esetén, a Tejútrendszert bámulva térhetünk nyugovóra.

11

 
Tigris, Eufrátesz, Nemrut-hegy
 

Reggeli után a Nemrut-hegy felé vesszük az irányt. Közben átkelünk a Tigris folyón, majd átkompolunk a felduzzasztott Eufráteszen is, mintegy érzésben átutazva az ősi Mezopotámiát. Török Kurdisztán „fővárosa”, Diyarbakir hangulatos utcái felfedezése után, az esti órákban érkezünk kempingünkbe, ahol két éjszakát töltünk majd, így lesz lehetőségünk ruháink tisztítására is, ami majd’ két hét után már nem előnytelen. A kempingünk alatti kis falvakban lehetőségünk van megkóstolni az igazi, házi készítésű ayrant is.

12

 
Nemrut-hegy, Septimus Severus hídja
 

Ez a nap igazi csemege. A Nemrut-hegy és megannyi látnivalója vár ránk, elsősorban persze azokkal a szoborfejekkel a középpontban, amelyeket I. Anthiokosz király állíttatott, aki ettől remélte halhatatlanságát. Sírját egyébként mind ezidáig nem sikerült megtalálni – talán tényleg halhatatlan. A két vár, illetve Septimus Severus hídja sem mindennapi élmény. A szállásunk újra a kedves, mediterrán jellegű kempingünkben lesz.

13

 
Kappadókia
 

Ma is sokat kell haladnunk, célunk a varázslatos mesevilág, Kappadókia. Akinek eddig helyén maradt az álla, most biztos leesik... Ez a hely elképzelhetetlen, maga a csoda. Ez az, amit látni kell - és vissza akar térni ide, aki látta. A vulkáni működés során képződött vastag tufa az idők során elmállott, és csak ott maradt meg eredeti magasságában, ahol a kemény kőzet megvédte. Ennek eredményét láthatjuk ma, hatalmas területen furcsábbnál-furcsább oszlopos képződmények, „sapkás” tornyok követik egymást, a hullámzó formában tovább erodáló tufadombok között. A puha kőzet könnyen alakítható, a középkorban keresztény szerzetesek faragtak maguknak könnyen védhető barlanglakásokat és templomokat a hegyoldalakba, melyek ma is láthatók, néhol a falakra festett freskókkal együtt. Estére érkezünk Göremébe, a kempingünkbe, ahol úszómedence és egy sziklába vájt közösségi helyiség is vár majd minket. (Vigyázat, skorpiók előfordulnak a falakon, és ha egy dudor nő a sátrad padlója alá, akkor nézd meg, mert lehet, hogy egy méretes teknős az.)

14

 
Kappadókia: Kaymakli, Uhcisar, Rose Valley
 

Egész napos varázs: Kappadókia. Reggel egy földalatti városba látogatunk el. A letűnt korok lakói vész esetén akár hónapokra leköltöztek a búvóhelyükre. A keskeny járatokból lakószobák, tárolóhelyiségek, de még szentélynek helyet adó üregek is nyílnak. Borzongató mélységbe nyúlik a szellőzőnyílás, de ennek köszönhetően több emelet mélységben is komfortosan érezhetjük magunkat. A Kőkorszaki Szaki hangulatát magunk mögött hagyva bevesszük magunkat a tündérkémények birodalmába. Egy jól karban tartott bemutatóhelyen benézünk a lakótornyokba, felmászhatunk az emeletre a belső, keskeny járatokon, és mutatós fotókat készíthetünk az ablakból integető barátainkról. Ezt követően egy emberpróbáló túrára indulunk a Rose Valley-be, ami nevét mesés színeiről kapta. Több, sziklába vájt templomot is megnézhetünk, és megcsodálhatjuk az időszakos vízfolyások felszínformáló hatásának eredményét. Lenyűgöző völgyek, fölénk magasodó hegyek, leírhatatlan szépség ragad magával. Itt legnagyobb gondot a sok élmény befogadása okoz. A naplementét a Göreme fölötti vízmosta dombok tetejéről nézzük meg. Míg hazafelé sétálunk, a néhány km-re fekvő Uhcisar várának fényei is kigyúlnak. Az este folyamán megnézhetünk egy igazi kerengő dervis ceremóniát egy közeli karavánszerájban. Ez az élmény felejthetetlen.

15

 
Tuz Gölü, Ankara
 

Akit rabul ejtett a világ egyik legszebb része, hajnalban hőlégballonról is búcsút inthet neki. Ezután Észak felé indulunk, és megállunk a Tuz gölünél, azaz a török „Nagy-Sós-tónál”. Ez a világ legsósabb tava. Lefolyástalan, csak a tavaszi csapadék táplálja. A kristályok számtalan formában és színben pompáznak. A látóhatár délibábként olvad össze az éggel A szürreális sós sivatagi látványával Törökország és a természet újabb csodájával ismerkedhetünk meg. Ezt követően folytatjuk utunkat az ország fejlett és rendkívül mozgalmas fővárosába, Ankarába, ahol egy szállodában fogjuk az estét tölteni. Amennyiben időnk engedi, felfedezhetjük a modern város régi és jelenkori emlékeit is.

16

 
Isztambul
 

A reggeli indulást követően ellátogatunk a modern Tötökország megalapítójának, Musztafa Kemál Atatürk gigantikus mauzóleumához. Innen pedig irány Isztambul! Törökországtól mindig nehéz búcsúzni, ezt Isztambul fergeteges forgatagában igyekszünk elfelejteni. Itt találkozik a Kelet és a Nyugat, a hagyományos és a modern. A hét dombra épült óvárosban tekinthető meg a világ egyik legnagyobb egyházi építménye, a mecsetté alakított Hagia Sofia, és a török építőművészet csúcspontja, a Sultan Ahmet Camii (Kék Mecset). Érdemes még időt szakítani a Topkapi Sarayi, Süleymaniye Camii, Egyiptomi- (Fűszer) Bazár, a Ciszterna, a Galata-híd látnivalóira. Több órát el lehet tölteni a Nagy Bazárban, ami a mesés kelet világának forgatagába vezet. Este egy hajókiránduláson vehetünk részt a Boszporuszon. A vízen ringatózva csodálhatjuk meg a szebbnél-szebb palotákat, kis kikötőket, a metropolisz luxusát. Az Európát és Ázsiát összekötő hidak alatt eltörpülve, méreteiktől lenyűgözve visszafordulunk, és ekkor szemünk elé tárul a hatalmas szerkezetek pompás fényjátéka. Utunk végén a fényben úszó, történelmi Konstantinápoly gyöngyszemeiben gyönyörködhetünk. A parton vacsorára vehetünk egy vaslapon sült halas szendvicset. Szállásunk a már ismert hostel lesz, de a bevállalósabbak, visszatérve a hajókirándulásról, nekivághatnak felfedezni Isztambul éjszaka is folyamatosan pezsgő világát.

17

 
Isztambul, Bulgária
 

A délelőttöt még Isztambulban töltjük. Fakultatív program keretében hajnalban lesétálhatunk az Aranyszarv-öbölbe, ahol – ha szerencsénk van – megtekinthetünk egy igazán „giccses” napfelkeltét. Délelőtt megnézhetjük azokat a látnivalókat, amelyeket esetleg tegnap nem sikerült volna megnézni. A kora délutáni órákban felpakolunk buszunkra, s elindulunk hazafelé. A török-bolgár határon átkelve búcsút intünk Törökországnak, s megkezdjük közel három hetes utunk utolsó szakaszát, a hazautazást.

18

 
Szerbia, Budapest
 

Ez a nap az utazásról szól. Csodálatos keleti utazásunk legszebb élményeit felelevenítve, átbeszélve kelünk át a Balkánon. Várhatóan késő délután érkezünk Budapestre, a Hősök terére.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés