Kanada

A kanadai Sziklás-hegységtől a Csendes-óceán partvidékéig

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- a Kanadán belüli utazást a program szerint bérelt kisbusszal,
- 3 éjszaka szállást szállókban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- 3 éjszaka szállást hostelban, több ágyas, közös fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- 2 éjszaka motelban, két-három ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- 3 éjszaka szállást apartmanokban, két-három ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- a kanadai nemzeti parkokba szóló éves belépőt,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és illetékét,
- a belépőket és a fakultatív programok árát (lásd: Pénz-ügy),
- a biztosítást,
- az étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 230 Ft / 1 CAD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a kanadai dollár (CAD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy várható ára illetékekkel együtt a Budapest – Calgary és Vancouver – Budapest (egy vagy két átszállással) útvonalon:  400.000 Ft – 450.000 Ft

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára a reptér és a szállás között: kb. 40 USD/taxi.

Utazás

Kanadán belül helyben bérelt kisbusszal, fakultatív programok esetén hajókkal. A viszonylag nagy távolságok miatt egy-egy napunkon meglehetősen sokat fogunk utazással tölteni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 4-10 fő. Az utat minimum 4 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Kanadai utunk egy meglehetősen aktív program, hiszen utunk célja elsősorban a hegyek nyújtotta páratlan túraélmények maradéktalan kihasználása. A túrákat úgy válogattunk össze, hogy azok - még a sorozatos terhelés ellenére is - egy sportos, aktív utazó számára könnyen teljesíthetők. A magashegyi környezet miatt azonban a kitartás, megfelelő felszerelés illetve a kalandvágy alapvető a túrák teljesítésének érdekében.

Szállás

Szállásaink tiszták és igényesek, európai színvonalúak. Különböző szállás típusokat veszünk igénybe utunk során. Minden esetben van fürdő és WC, amit csak a mi csoportunk használ. A szobákban mindig van tiszta ágynemű, így nem szükségek hálózsákot hozni magunkkal. Törülközőt nem mindenhol kapunk. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi. Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a jelentkezések elhúzódása esetén előfordulhat, hogy nem mindenhol tudjuk a tervezett szállást lefoglalni. Ha nem sikerül az adott városban foglalni, akkor a látnivalóktól max. fél órás autóútra foglalunk szállást. A szállások foglalását a minimális létszám elérésekor kezdjük meg, ezért, ha már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, jelezd irodánk felé, hogy a kívánt szállásokat biztosítani tudjuk Nektek. Az apartmanok egy hálószobával rendelkeznek, valamint amerikai konyhás nappalival ahol szintén van alvásra szolgáló ágy és egy fürdőszoba. A motelekben 2 ágyas saját fürdőszobás szobák, konyhasarokkal; valamint apartman két külön hálószobás, egy hideg/meleg vizes fürdőszobával. A hostelekben 8-10 ágyas szobák, emeletes ágyak. Szobához tartozik fürdő, WC. Közös használatú konyha, hűtő. Lehetséges, hogy nem csak a mi csoportunk tagjai lesznek egy szobában. Faházban csak a mi csoportunk száll meg 4 külön hálószobában. Emeletes ágyak. A faházhoz tartozik konyha, hűtő, nappali és két fürdőszoba. A szállókban 2 ágyas saját (hideg/meleg vizes) fürdőszobás szobákban szállunk meg

Terület

Kanada az észak-amerikai szárazföld északi részén fekszik. Szárazföldi határa kizárólag az Amerikai Egyesült Államokkal van (Alaszkát is beleszámítva ennek hossza 8890 km); egyébként három óceán veszi körül, keleten az Atlanti-óceán, nyugaton a Csendes-óceán, északon pedig a Jeges-tenger. Kanada a teljes területe alapján a második legnagyobb területű ország Oroszország után, az észak-amerikai kontinensen Kanada a legnagyobb.
1925 óta Kanada magának követeli az Arktiszt a 60. és 141. nyugati hosszúsági kör között, de e követelését nem minden állam ismeri el. A legészakibb település Kanadában és a világon is a Canadian Forces Station (CFS) Alert az Ellesmere-sziget északi csücskénél, a 82,5-ös északi szélességi körön, csupán 817 kilométerre az Északi-sarktól. Kanada arktiszi részét állandó jég és permafroszt borítja. Főleg a számtalan északi sziget miatt Kanada rendelkezik a világon a leghosszabb, 243 000 kilométeres partvonallal. Az utolsó jégkorszak óta nyolc erdős régióra oszlik fel. Óriási mérete, valamint földrajzi, ökológiai, növényzetbeli és terepi változatossága miatt többféle éghajlattal is rendelkezik.
Népsűrűsége a világon legalacsonyabbak közé tartozik, mindössze 3 fő/km². A legsűrűbben lakott régió az ország délkeleti részén a Québec city és Windsor vonalán (Dél-Québecben és Dél-Ontarióban), a Nagy-tavak vidéke és a Szent Lőrinc-folyó mentén található.
Ettől északra helyezkedik el a Kanadai-pajzs, a Föld egyik legrégibb szárazulata, mely a legutóbbi jégkorszak felszínformálásának nyomait viseli magán: a talajréteg vékony, a kéreg gazdag ásványokban, és a jégvájta mélyedésekben sok tó és folyó alakult ki. Kanadában sokkal több tó van, mint bármely más országban, és a világ édesvízkészletének nagy része az itteni tavakban található. A kanadai Sziklás-hegység és a Parti-hegység gleccserei szintén tartalmaznak édesvizet.
A pajzstól keletre fekszik Labrador. A Szent Lőrinc-öblöt Újfundland szigete, az ország legkeletibb része zárja el az óceántól. Az öböl kezdete, a Szent Lőrinc-folyó torkolata a világ legnagyobb tölcsértorkolata. Újfundlandtól délnyugatra található Új-Skócia félszigete, attól északra pedig a Prince Edward-sziget. Az Új-Skócia és New Brunswick közé benyúló keskeny Fundy-öbölben alakul ki a világon a legmagasabb dagály. A Nagy-tavaktól a Sziklás-hegységig húzódik a kanadai préri, Ontario, Manitoba és Saskatchewan tartományokon keresztül. A Sziklás-hegységen Alberta és Brit Columbia osztozik. Északon fekszik a három terület: Yukon, az Északnyugati területek és Nunavut. Délebbre mindegyiket erdők borítják, de nagy részükön tundra és sarki pusztaság található. A kontinens északi végénél hatalmas szigetvilág kezdődik.

Ország

Kanada egy tíz tartományból és három területből álló föderáció, melynek fővárosa Ottawa. Politikai berendezkedése alapján parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia, a jelenlegi államfője II. Erzsébet. Kanada hivatalosan kétnyelvű és multikulturális állam, az angol és a francia is hivatalos nyelv, szövetségi szinten és New Brunswick tartományban egyaránt. Mint technológiailag fejlett ipari állam, Kanada gazdasága igen szerteágazó, és erősen függ a bőséges természeti erőforrásoktól, valamint a kereskedelemtől, különösen az Egyesült Államokkal, mellyel az ország nagy múltra visszatekintő és összetett kapcsolatban áll. A fosszilis tüzelőanyagoknak és a vízierőműveknek köszönhetően az ország az energetika terén önellátó.

Időjárás

Kanada legnagyobb része a mérsékelt éghajlati övben fekszik. A kelet-nyugati irányú hegységek hiánya miatt az éghajlati zónák között nem éles határvonalak, hanem széles átmeneti területek alakultak ki. Az éghajlatra általában a meleg nyarak és az európaiaknál jóval keményebb hideg telek jellemzők. A nyarak észak és kelet felé haladva válnak egyre hűvösebbé. Az ország északi része az állandóan fagyos sarkvidéki övbe nyúlik. A csapadék az ország délnyugati részének partmenti régióiban a legtöbb.
Az átlagos téli és nyári hőmérséklet nagymértékben különbözik Kanada tájain. A telek nagyon hidegek lehetnek az ország sok régiójában, különösen a belső és a prérin fekvő tartományokban, ahol kontinentális éghajlat van, –15 °C körüli napi átlaghőmérséklettel, ami –40 °C alá is eshet, a hidegérzetet pedig tovább növelheti a szél. A parttól távolabbi területeken, leginkább északon, a hó akár hat hónapig is megmaradhat. A parton fekvő Brit Columbia kivételt képez mérsékelt éghajlatával, enyhe és esős teleivel.
A keleti és a nyugati partokon a nyári átlagos napi hőmérsékleti maximum általában 20 °C körül mozog, míg az ország belsejében az átlagos napi hőmérsékleti maximum 25 és 30 °C közé esik, bár bizonyos vidékeken extrém esetekben a hőmérséklet 40 °C fölé is emelkedhet.
Utunkat a nyugati parti nyár kezdetére tettük, amikor a nagyon kellemes 23-26 fokos hőmérsekletek mellett gyakoriak a kitartó esőzések is. A magashegységekben az időjárás gyakran és nagyon gyorsan meg tud változni, ez jelentheti akár, hogy túránkat kellemes napsütésben kezdjük és szakadó hóban kell azt folytatnunk. Ennek megfelelősen kell készülni több évszaknak megfelelő felszerelésekkel.

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része) vagy sport táska, kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Egy könyedebb hálózsák, nyári lábbeli vagy túraszandál mellett a hegyi terepen is elengedhetetlen egy, a bokát jól tartó és kényelmes, vízálló túrabakancs, megfelelő kabát és vízálló ruházat a hegyi túrákhoz, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható szárú túranadrág, rövidnadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőgépbe, hálózati átalakító, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz és még az utazásokhoz szükséges egyéb kellékek. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. A szállások egy részén van mosási lehetőség, így nincs szükség 16 napnyi váltás ruházatra. Érdemes lehet esetleg távcsövet is hozni, mivel pl. a Jasper Nemzeti Parkban, de máshol is lehet, hogy nagy távolságban láthatunk vadon élő állatokat.

Higiénia

Kanadában nincs kötelezően előírt védőoltás, esetleg a sokat utazóknak javasoljuk a Hepatitis A és B védőoltást, ill. hastífusz elleni védőoltást. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod (azzal együtt, hogy helyben minden beszerezhető): lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint seb fertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni. Kanada elég jól kiépített bolthálózattal rendelkezik, így a kisebb városokban is több üzletlánc élelmiszer áruházait megtaláljuk, ahol pár naponta fel tudjuk tölteni készleteinket (kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket). A tartós élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek árszínvonala valamivel (20 – 30 %) magasabb a mint Magyarországon. Szállásainkon mindenhol lesz konyha, így a helyben beszerzett élelmiszerekből tudunk magunknak főzni. A városokban találunk éttermeket (25-45 CAD), nagy ételkínálattal, ezeken kívül elérhetőek még olcsóbb büfék is országszerte (hamburgeres, pizzás, szendvicses).

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a kanadai dollár (CAD, 1 CAD= kb. 230 HUF), melyet célszerű még Magyarországon átváltani. A bankkártya használat rendkívül elterjedt Kanadában, szinte mindenhol lehet vele fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. A leginkább használt kártyák a Visa, a Mastercard és az American Express kártyák. Kanada alapvetően drága ország, ezért az étkezésre nagyjából 400-500 CAD-t ajánlunk, hogy hozz magaddal. Természetesen ez kevesebb és sokkal több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Helyszínen fizetendő belépők, esetleges fakultatív költségek (tájékoztató árak): 
- Calgary városában a (opcionális) belépők összesen kb. 50 CAD
- Banff - Sulphur-hegy felvonó: 39,95 CAD
- Lake Louise hajókázás: 45,95 CAD
- Banff kerékpár kölcsönzés: 14 CAD-tól/óra (kb 42-50 CAD/nap)
- Banff kenu kölcsönzés: 36 CAD-tól/óra/3 fő (kb 55-60 CAD/nap)
- Columbia jégmező kalandtúra: 49,95 CAD
- Jasper - Whistlers-hegy felvonó: 20 CAD
- Jasper kajakozás, kerékpár kölcsönzés: 20-40 CAD körül
- Maligne-tó kajakozás: 30 CAD körül
- Maligne-tó hajókirándulás: 65 CAD
- Vancouver-sziget bálnales: 3 órás túra kb. 90 CAD-tól
- Vancouver belépők nagyjából 30 CAD

Vám

Max. 6 hónapos turista célú tartózkodás vízummentes, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a visszaúti repülőjegy, a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 23-25 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 9.295 Ft /fő 
Air & Cruise Extra 13.975 Ft /fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Kombi: 29.960 Ft/fő (önrész: 10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés