Bejelentkezés

Kambodzsa (Angkor)

Angkor romvárosa, a nyüzsgő Phnom Penh, a "chill out" Kampot és az álomsziget: Koh Rong

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Kambodzsában bérelt buszokkal, tuk-tukokkal,
- a kompjegyet Koh Rong szigetére és vissza,
- a szállást 8 éjszakára 3-4 csillagos szállodában, kétágyas szobákban,
- a szállást 3 éjszakára Koh Rong szigetén 2 fős légkondícionált bungalókban,
- a Siem Reap-i és a Phnom Pehn-i szállásokon 4+2 reggelit,
- a kirándulást a Tonle Sap-tavon az úszó falvakhoz,
- a napnyugtanéző hajókirándulást Kampotban,
- a hajókirándulást Koh Rong szigetén sznorkelezéssel, napnyugtanézéssel, grillvacsorával,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a lehetséges kilépési illetékeket, a biztosítást, a vízumdíjakat, a határátlépéseknél fellépő adminisztrációs költségeket,
- a belépőket, és a fakultatív programok árát, valamint az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Phnom Penh (kedvező opicók esetén esetleg Siem Reap) - Budapest útvonalon) a decemberi úton: kb. 320.000 - 620.000 Ft között.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Kambodzsában bérelt buszokkal, komppal, tuk-tukokkal, valamint iránytaxival utazunk. Angkort részben saját, bérelt busz, részben tuk-tuk segítségével járjuk be, ahol a helyenként poros úton jól jön egy porfogó kendő az arc elé.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-20 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Meg kell jegyezzük e mellett, Délkelet Ázsiában utazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Utunk során színvonalas, 3-4 csillagos szállodákban szállunk meg. A szobák saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával rendelkeznek. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák alapvetően két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi, de a sávszélesség szűk, az kapcsolat akadozhat. Koh Rong szigetén néhány éve épített, tiszta, légkondícionált, a tengerparthoz közeli bungalókban fogunk tölteni 3 éjszakát. A szigeten az áramellátás néha még mindig akadozik, erre fel kell készülni! Szállásunkon, s egyre több étteremben találhatunk már itt is wi-fit. A kapcsolat ugyanakkor még lassú!

Terület

Kambodzsát az egzotikus természet, a vendégszeretet, zöldellő erdők, homokos tengerpartok, és helyenként a gazdasági, társadalmi környezet európaitól eltérő színvonala jellemzi. Az emberek életritmusa, igényszintje messze eltér az európaitól, ezért fel kell készülni egyes programok sorrendjének változására, illetve új programok felvételére. Azok jelentkezését várjuk, akik az egzotikus látnivalókért cserébe a miénktől eltérő - problémákat nem ismerő - mentalitást tolerálni tudják! Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy dél-kelet ázsiai adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne!

A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Öltözködés: A nyári ruházat - rövidnadrág, rövid ujjú póló, stb. - teljesen elfogadott. A vallási emlékeknél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges! A templomokba vagy magánházakba belépés előtt a cipőnket le kell venni. Udvariatlanságra vall, ha üléskor talpunkat valaki felé mutatjuk - ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes, vagy kezünkkel valakinek a fejét – akár gyerek is - érintjük, de a tuk-tuk (motoros riksa) sofőrök is elég hamar megsértődnek, ha a hátuk mögötti rácsra feltett lábbal utazik valaki!

Időeltolódás: + 6 óra Budapesthez képest Thaiföld, és Kambodzsa egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Kambodzsa területén 18:00 óra a pontos idő).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek. A nagyvárosokban internet kávézókban kb.100 Ft/óra áron lehet internetezni!

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.

Veszélyek: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Indokína közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Annak ellenére, hogy az általunk meglátogatott országok alapvetően biztonságosak, természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Délkelet Ázsiában jelentős az indiai kender, és a mák termesztése és azok származékainak termelése, fogyasztása. Mindez illegálisan, de nagy mértékben történik, így ezekhez a származékokhoz (marihuána, hasis, ópium) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Délkelet Ázsia egész területén tilos, és természetesen az országokból való kihozataluk csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel.

Időjárás

Utazásunk időpontja a novembertől márciusig tartó északkeleti monszunszél okozta száraz évszakra esik, ezért jó időre számíthatunk, kevés csapadékkal és átlagosan magas hőmérséklettel. Napközben 28-35 Celsius fok várható, s éjszaka sem hűl le a levegő 22-24 Celsius fok alá. Az esőerdőkben a trópusi területekre jellemző párás időre kell felkészülnünk. Komolyabb esőzésekre tehát nem kell számítani, de egy-egy intenzív zápor előfordulhat. Esernyő legyen nálunk!

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, a napi túrákra kis hátizsák. Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt (melegben cipelni is nehezebb!). Lecsatolható szárú hosszú nadrág, svájci bicska, gyógyszerek, napszemüveg, napolaj, mini-varrókészlet, könnyű nyári hálózsák, vagy belső hálózsák a Koh Rong-i bungalóban jól jöhet, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellé egy kényelmes túra cipő, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, kullancs-, szúnyogriasztó. Könnyű esőkabát, polár felső, fürdőruha, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő, elemek a lámpába, fényképezőgépbe. Nincs szükség bakancsra, hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papízsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. 
 
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Laoszban és Kambodzsában általunk meglátogatott területeken nem fordul elő malária, de mindenképp kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! Fontos, hogy a malária számos változatára mind másféle hatóanyagok nyújtanak védelmet. A hazánkban kapható gyógyszerek nem feltétlenül a legmegfelelőbbek erre a célra. A mellékhatások tekintetében érdemes elgondolkodni az Ausztriából rendelhető gyógyszereken.
 
Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet.

Élelem

Nem érdemes itthonról élelmiszert hozni, hiszen helyben mindig lehet majd enni a különféle éttermekben, vagy utcai étkezdékben. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is 1000 Ft alatt lehet éttermekben ebédelni vagy vacsorázni. A legtöbb szálláshelyen, vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak és egészségügyi szempontból biztonságosak. Estelegesen - szigorúan csak a hazai típusú fertőtlenítési célzattal - jófajta magyar házipálinkát becsomagolhatunk! :)

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz Kambodzsában a Riel, de mindenhol fizethetünk dollárral. Emiatt legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) kivitele készpénz formájában. Készpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémáink. A hitelkártyák elfogadása limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de az automaták használhatók készpénzfelvételére. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele mindhárom országban tilos.

Kambodzsa olcsó ország Magyarországhoz képest. Ajánlott költőpénz kb. 300 USD, valamint kb. 100 USD a belépőkre. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlag számítás, van aki ehhez képest többet, van aki kevesebbet költ - egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató árak:

Angkor, két napos belépő: 37 USD
Kampong Pluk úszó falu belépő: 20 USD
Királyi Palota, Phnom Penh: 10 USD
Napnyugtanézés privát hajóval a Mekongon: 20 USD
Kampot, kirándulás a vízeséshez tuk-tukkal: kb. 10 USD
Borravaló a helyi vezetőknek, sofőröknek, személyzetnek: 40 USD
Tradicionális khmer masszázs: 10-15 USD/óra
reptéri transzfer Siem Reap: kb. 5-10 USD/tuk-tuk
reptéri transzfer Phnom Penh: kb. 10-20 USD/taxi, vagy kb. 5 USD/ fő, ha többen ugyanarra járatra, kisbusszal megyünk.

Vám

Magyar állampolgárok részére Kambodzsába szükséges vízum, és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél. A kambodzsai vízumot utunk során a határátkelőhelyen tudjuk kiváltani, 30 USA dollár ellenében. Kell két fénykép. Repülővel történő belépés esetén turistaként 30. napig lehet Thaiföldön tartózkodni. Szárazföldön történő belépés esetén turistaként 15 napig lehet az országban tartózkodni.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kambodzsa

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 12.040 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 18.480 Ft /fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 18.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.