Horvátország (Dalmácia)

Szurdokok, vízesések, hangulatos városok és az Adriai-tenger.

Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 19.900 Ft.

Út ára tartalmazza

- a szállást három éjszakára magánházaknál, apartmanokban, 2-3 ágyas szobákban,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket, helyi specialitásokból,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az utazást,
- a belépők árát, az étkezéseket és a biztosítást.

Utazás

Egyénileg autóval. Általunk javasolt útvonal Budapest felől az M7-es autópályán Letenyéig. Innen az A4-es autópályán (E65-ös út) haladunk Zágráb felé. Zágrábnál rátérünk az A3-as autópályára, hogy elkerüljük Zágrábot, majd rátérünk az A1-es autópályára (továbbra is E65-ös út). Az A1-es autópálya Bosiljevo és Hrsina után délnek kanyarodik (innen E71- ös út). Az A1-es autópályát a Maslenicai kijáratnál hagyjuk el, ahol rátérünk a D8-as autóútra (ismét E65-ös út) Rijeka, Starigrad, Karlobag (NP Paklenica) irányába. A Maslenicai kijárat fizető kapujától 14 km a találkozó pont. Seline falut elhagyva rögtön következik Starigrad-Paklenica. Az úton lévő várostáblát (Starigrad-Paklenica) elhagyva még 2,2 km a találkozó pont, a városka kisméretű kikötőjében lévő parkoló. Ahogy közeledünk a találkozó pont előtt kb. 50 méterrel jobboldalt lesz egy kicsike sárga színű pékség (pekarna), baloldalt Marin restaurant, szemben az úton barna tábla (balra mutató Bikarija és Crkva felirattal). A táblától balra látni egy parkolót, mögötte a tengert és szuvenírárus bódékat a parton. Itt a parkolóban találkozunk júlis 9.-én 13:00 órakor. Koordináták: 44.294410; 15.439205 Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal.

Ha nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz kisbuszos transzferünkhöz, melynek felára 19.900 Ft. Transzfer esetén találkozó 2020. július 9.-én 5:45 órakor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Indulás 6:00 órakor. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-25 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el. Túránkat 15 főig egy, 16-25 fő között két túravezető kíséri.

Túra nehézsége

A paklenicai túra egész napos, ezt a gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk. Ettől eltekintve könnyű, utcai ruházatot igénylő, teljesen kiépített útvonalakon haladó túrákról van szó, hétköznapi erőnléttel mind kényelmesen teljesíthető!

Szállás

Starigrad-Paklenicában (Zadar környéke) a Paklenica Nemzeti Park bejáratától néhány kilométerre, a település- központban szállunk meg magán-szállásokon 100-300 méterre a tengertől. A szállástípus jellegéből adódóan az apartmanok és szobák kialakítása eltérő, felszereltségük hasonló. Egy és kétszobás apartmanokban, valamint két és három ágyas szobákban leszünk elszállásolva. Így az egyedül utazókat összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Ágynemű van, három-négy emberre jut egy fürdőszoba. Az apartmanok felszereltek, konyhával és fürdőszobával vannak ellátva.

Terület

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: a világörökség része, 16 türkizkék tavat rejt e térség, amelyeket vízesések és zuhatagok kötnek össze. A nemzeti park gazdag növényvilága is gyönyörű látványt nyújt, amely páratlan állatvilággal párosul (medvék és farkasok birtokolják a környező, turisták által nem látogatott részeket). Krka Nemzeti Park: itt található egyik legnagyobb, többlépcsős vízesésrendszer, a Skradinski Buk. A 800 méter hosszú vízesés 17 lépcsőből áll, mely bő vízhozama miatt lenyűgöző látványt nyújt. Paklenicai Nemzeti Park: a Velebit-hegység legszebb része, a hegycsúcsok, a hatalmas sziklafalak és a tenger találkozásánál. A park határát két szurdokvölgy alkotja, amelyet mély, olykor 400 méter magas gigászi sziklafalak határolnak. Dús növényzet borítja e karsztos felszínt, a mediterrán növényektől a szubalpin erdőkig. A Velika Paklenica völgye már kora tavasztól a sziklamászók paradicsoma.

Időjárás

Az éghajlat a partvidéken mediterrán jellegű, míg beljebb kontinentális, alapvetően nem tér el az itthonitól. Nagyon fontos, hogy felkészülj a változékony időjárásra, mert könnyen előfordulhat egy-egy nagyobb eső a nyári hónapokban is.

Felszerelés

Utazótáska vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami az aznapi túrákra nem szükséges) kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), lehetőleg vízálló túrabakancs, kamásli, sapka, túraöltözet, jó esőruha, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fejfedő. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek, vagy fáslinak valamint a túrabotnak!És fürdőruha se maradjon otthon!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolni valót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). Javasolt a reggelire és esetleg vacsorára való élelmiszert itthonról vinni. Esténként és reggel lehetőség van vásárolni a helyi, jól felszerelt kisboltban. Éttermek is találhatók a környéken többek között helyi specialitásokkal az étlapon.

Pénz-ügy

Fizetőeszköz a horvát Kuna (1 Kuna ca. 46 Ft). Az árak magasak, nyugat-európai színvonalúak. Egy átlagos vacsora 70-120 kuna. Ajánlott költőpénz: 20-25000 Ft/fő, de ez egyéni vérmérséklettől is függ. A boltok és vendéglátóipari egységek nagy többsége elfogad bank kártyát, de legyen nálunk készpénz is. Pl. a Paklenica Nemzeti Parkban a belépőt csak készpénzért tudjuk megvenni.

Belépők (2019-es árak):

Paklenicai Nemzeti Park: 60 HRK/fő
Krka Nemzeti Park: 200 HRK/fő Plitvicei Nemzeti Park: 200 HRK/fő
Autópálya díjak Horvátországban utunk során összesen: 299 HRK/személyautó
Parkolási díjak Horvátországban utunk során összesen: kb. 120 HRK/személyautó
(Az árak tájékoztató jellegűek, a belépők a teljes árú felnőtt árak.)

FONTOS! A Plitvicei Nemzeti Park a nagyon magasra emelkedett látogatószám csökkentése érdekében először drasztikusan megemelte a belépőjegyek árát, majd 2019-től bevezették a napi látogatószám korlátozást. Ezért érdemes nem helyben megvenni a belépőt, kockáztatva, hogy nincs hely a parkban, hanem előre, online. Lehet helyben is jegyet venni, de csak akkor, ha van szabad hely, nem adták el az összes jegyet, vagy azok közül, akik online vettek jegyet valaki nem jelent meg. Az online jegyvásárlást ezen a linken lehet megtenni: https://ticketing.np-plitvicka-jezera.hr/Index.aspx?l=EN Itt megkell adni, hogy melyik bejáraton és mikor szeretnél bemenni. A mi esetünkben az 1. számú bejárat, július 12. reggel 9:00 óra. Sikeres fizetéskor küldenek egy vouchert. Az időpont előtt két nappal még lehet módosítani a belépési időponton. A jeggyel a vásárláskor kiválasztott időponttól számított egy órás időtartamon belül be kell lépni a parkba az előre kiválasztott bejáratnál. A jegyet az előre kiválasztott időpont előtt fél órával már át lehet venni. Az egy órás időkorlát túllépésével érvényét veszti a belépőjegy, emiatt nagyon fontos, hogy időben érkezünk a bejárathoz.

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét. Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél. A határátlépéskor szükséges kitölteni egy formanyomtatványt. Ez megtehető online az alábbi linken: https://entercroatia.mup.hr. Ha nem töltjük ki előre online, akkor a határon kell majd és ezzel hosszabb lesz a várakozás. 

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 1.800 Ft/fő
Top: 2.360 Ft/fő
Top extra: 3.760 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.995 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.396 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés