Horvát nemzeti parkok

Hangulatos városok, hatalmas vízesés rendszerek és az Adriai-tenger

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- három éjszakára a szállást magánházaknál, apartmanokban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépők árát, 
- az étkezést.

Utazás

Autóbusszal. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A paklenicai túra egész napos, ezt a gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk. Ettől eltekintve könnyű, utcai ruházatot igénylő, teljesen kiépített útvonalakon haladó túrákról van szó, hétköznapi erőnléttel mind kényelmesen teljesíthető!

Szállás

Starigrad-Paklenicában (Zadar környéke) a Paklenica Nemzeti Park bejáratától néhány kilométerre, a település-központban szállunk meg magán-szállásokon sétatávolságra a tengertől. A szállástípus jellegéből adódóan az apartmanok és szobák kialakítása eltérő, felszereltségük hasonló. A szobák általában franciaágyasok, minimum két szobánként van egy fürdőszoba és minden szobatípushoz tartozik konyhahasználat. 

Terület

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: a világörökség része, 16 türkizkék tavat rejt e térség, amelyeket vízesések és zuhatagok kötnek össze. A nemzeti park gazdag növényvilága is gyönyörű látványt nyújt, amely páratlan állatvilággal párosul (medvék és farkasok birtokolják a környező, turisták által nem látogatott részeket). Krka Nemzeti Park: itt található egyik legnagyobb, többlépcsős vízesésrendszer, a Skradinski Buk. A 800 méter hosszú vízesés 17 lépcsőből áll, mely bő vízhozama miatt lenyűgöző látványt nyújt. Paklenicai Nemzeti Park: a Velebit-hegység legszebb része, a hegycsúcsok, a hatalmas sziklafalak és a tenger találkozásánál. A park határát két szurdokvölgy alkotja, amelyet mély, olykor 400 méter magas gigászi sziklafalak határolnak. Dús növényzet borítja e karsztos felszínt, a mediterrán növényektől a szubalpin erdőkig. A Velika Paklenica völgye már kora tavasztól a sziklamászók paradicsoma.

Ország

Hazánkhoz nagyon sok szempontból hasonló ország, beszélt nyelve a horvát, de jól használható a német és az angol. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait szállásunkon van lehetőséged feltölteni.

Időjárás

Az éghajlat a partvidéken mediterrán jellegű, míg beljebb kontinentális, alapvetően nem tér el az itthonitól. Nagyon fontos, hogy felkészülj a változékony időjárásra, könnyen előfordulhat eső (esőkabát, pulover, stb.!)

Felszerelés

Utazótáska vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami az aznapi túrákra nem szükséges) kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), lehetőleg vízálló túrabakancs, kamásli, sapka, túraöltözet, jó esőruha, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fejfedő. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek, vagy fáslinak valamint a túrabotnak!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). Javasolt a reggelire és esetleg vacsorára való élelmiszert itthonról vinni. Esténként és reggel lehetőség van vásárolni a helyi, jól felszerelt kisboltban. A helyben a házigazdák egy kellemes éttermet üzemeltet helyi specialitásokkal az étlapon.

Pénz-ügy

Fizetőeszköz a horvát Kuna (1 Kuna kb. 40 Ft). Az árak magasak, nyugat-európai színvonalúak. Egy átlagos vacsora 70-90 kuna. Ajánlott költőpénz: 12-25.000 Ft/fő, de ez egyéni vérmérséklettől is függ.

Belépők:
Paklenicai Nemzeti Park: 50 Kn/fő
Krka Nemzeti Park: 100 Kn/fő
Plitvicei Nemzeti Park: 110 Kn/fő
(Az árak tájékoztató jellegűek, a belépők a teljes árú felnőtt árak.)

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 15 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 1.800 Ft/fő
Top: 2.360 Ft/fő
Top extra: 3.760 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.495 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.996 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés