Hótalpas túra: Gyömbér (2043 m) - Chopok (2022 m)

Téli csúcstúra, menedékház fílinggel az Alacsony-Tátra legmagasabb pontjára

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást 1 éjszakára menedékházban,
- a reggelit,
- a hótalpak bérleti díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést. 

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást és a reggelin kívűl az egyéb étkezést.

Utazás

Autóbusszal, 5-6 óra utazásra kell számítani. Lévén téli túráról van szó, az aktuális hóhelyzet befolyásolhatja a menetidőt. Egy nagyobb megállót tartunk út közben (Besztercebánya). Ha előzetesen jelzed az ügyfélszolgálatunkon, akkor ezeken a helyeken lehetséges még felszállás az indulás helyszínén kívül.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-45 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a napi táv teljesíthető átlagos erőnléttel, de a Gyömbér csúcs elérése a menedékháztól már komolyabb kitartást kíván. Rossz idő, erős hóesés, erős szél esetén azonban nagy erőfeszítést kívánhat még a menedékház megközelítése is. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható, de mindenképpen szükséges a túratapasztalat! (a hótalp: a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedünk be a hóba)

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

A túra a résztvevők eltérő erőnlétéhez és biztonságához igazodva, létszámtól függően, 2-3 túravezetővel indul.

Szállás

Egy éjszakát töltünk a Gyömbér-csúcs alatti Stefanika-menedékházban, 8 személyes egyszerű szobákban. Saját hálózsákra szükség van, de elegendő egy három évszakos, takarót és párnát kapunk. A kevésbé fázósaknak elegendő egy nyári hálózsák is.

Ország

Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág (Váh) és a Garam (Hron) festői szépségű völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Legmagasabb csúcsai - Gyömbér (Ďumbier) (2043 méter), Chopok (2024 méter), Déres (Dereše) (2004 méter), Chabenyec (Chabenec) (1955 méter) a Király-hegy (Kráľova hoľa) (1948 méter) - kiváló kilátópontok Szlovákia hegyeire és völgyeire. A Magas-Tátra után az Alacsony-Tátra Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. Az utóbbi években több új szálloda, autóskemping, ülőfelvonó és turistaközpont épült, létesült. Ennek ellenére a hegység keleti részén, különösen az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) és a Király-hegy között valódi őserdő található, sok vaddal, közöttük medvével is. A csaknem érintetlen őserdőben több érdekes túrát végezhetünk. A turistákat nagyon vonzza a főgerinc Chopok - Ördöglakodalma-hágó szakasza, mivel e gerincszakaszról gyönyörű kilátás nyílik az Alacsony-Tátra északi és déli völgyeibe.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárás lehet! Számítani kell komoly hidegre (akár –10C is lehet, viharos széllel!), hófúvásokra, nagy mennyiségű hóra! A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására!

Felszerelés

SAJÁT SÍBOT, TÚRABOT SZÜKSÉGES!!!! Impregnált túrabakancs, meleg túrazokni, kamásli, túrabot(kötelezően hótányérral!), sínadrág, vízálló sídzseki vagy kabát kapucnival, sál, síkesztyű, aláöltözet, polár pulóver, vastag és vékony sapka, jó napszemüveg, síszemüveg, símaszk, termosz, naptej, fejlámpa, saját hálózsák. Ajánlott túraöltözet: hosszú ujjú aláöltözet – alsó és felső, téli túrazokni, sínadrág, polár pulóver, bélelt túradzseki, sapka, síkesztyű. Javasoljuk, hogy a hótalpak tárolását, hátizsákra való felerősítését segítő eszközöket (heveder, gumipók vagy pántos hátizsák) is hozzatok, mert olyan részeken, ahol kicsi a hó, s a sziklák kilógnak (pl. kevés hó esett, erős szélnek kitett gerinc), a hótalpakat le kell vennünk!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A házban meleg víz korlátozott mennyiségben elérhető, egy-egy férfi és női mosdó helyezkedik el szintenként. Általában a szerencsésebbek és gyorsabbak szoktak tudni zuhanyozni, de erre inkább jobb nem készülni. A nedves törlőkendő csodákra képes, érdemes hozni.

Élelem

A túrára célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A menedékházakban étkezési lehetőség biztosított: igen jó levesek, egytálételek kaphatók. A menedékházban lehet teát, ivóvizet vásárolni. A gázfőzők használata kijelölt helyen engedélyezett.
A kiadós reggelit (opcionálisan rántotta, virsli, tejbegríz, zabkása) a részvételi díj magában foglalja.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 10000 Ft-nak megfelelő Eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges.

Csomag

Célszerű mindent egy kényelmes hátizsákba pakolni. A túraöltözékben gyere, tegyél be váltás ruhát, tartalék pulóvert, hálózsákot, és az egyéb szükséges felszerelésedet.

Biztosítás

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás.

Fontos!

A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással. (Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőség:

"Sí-Profi hótalpas túrázásra": 1.720 Ft/fő/túra

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 1.295 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető
Storno Kombi: 1.036 Ft/fő (önrész:10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: http://www.eub.hu/">www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés