Gáspár-csúcs (Lengyel-Tátra)

Csúcskaland a Magas-Tátra túloldalán.

Indulás és érkezés helye:  Budapest
Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel
A Lengyel-Tátra magyarok által kevésbé látogatott, hiszen a Magas-Tátra közelebb van, a lengyel oldalra ezért viszonylag kevesen jutnak el. Túránk ezért hiánypótló, Zakopanetól nem messze kiindulva a hegyekben töltjük a hétvégét. Amit kínálunk: lengyel vendégszeretetet, egy kis menedékházalást, s egy szuper csúcshódítást egy hétvégét belül.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Kuznice, Murowaniec-menedékház (1505 m), Gáspár-csúcs (1987 m)
 

Találkozó és indulás 5:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. A Lengyel-Tátra Nemzeti Parkba 5-7 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk meg, a kisbuszt a Kuznice-i parkolójában hagyjuk és elindulunk a Lengyel- Tátra gerincére. Az út végig hatalmas fenyők között kacskaringózik, majd kiérve a havasi rétre gyönyörű panoráma nyílik a völgyre és a környező hegycsúcsokra. Mai túracélunk folyamatosan előttünk magasodik, szép egyenletes tempóban haladva hódítjuk meg a Gáspár (Kasprowsky) - csúcsot. Az 1987 méteres csúcsról lenyűgöző a panoráma, szinte alattunk egész Lengyelország. Kis pihenés után indulunk le a csúcsról, irány a jól megérdemelt menedékház hatalmas kőépülete! A Murowaniec-ház 1505 méteres magasságban fekszik, az éjszakát itt fogjuk tölteni. Túratáv: 11 kilométer, szintkülönbség: 1000 m fel és 500 m le, menetidő: 5-6 óra.

2

 
Murowaniec-menedékház (1505 m), Kuznice, Budapest
 

Ébredést és reggelit követően a már előző nap megismert túraösvényen indulunk lefelé, hogy a parkolóban hagyott kisbuszunkkal hazafelé vegyük az irányt. Hazaérkezés várhatóan a késő délutáni órákban. Szint: 650 m le, táv: 7 km, menetidő: 3-4 óra.

Az oldalon látható képeket Gutter Krisztián készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés