4550 m - Ras Dashen (Etiópia)

Előhosszabbítási lehetőség az Etiópia alapprogram előtt.

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket Gondarban, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást bérelt járművekkel a túra kiindulópontjáig és vissza (Gondar- Debark),
- 2 éjszakát hotelban, 2-3 ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- 5 éjszakát kempingben, matracokkal, hálózsákokkal felszerelt sátrakban,
- a Ras Dashen mászás engedélyeit,
- a reggeliket Gondarban,
- a trekking idejére saját szakácsot, konyhai eszközöket,
- a túra napokon teljes ellátást (2-5. nap reggeli, ebéd, vacsora),
- a túranapokra palackozott vizet,
- a túranapokon tábortüzet,
- asztalokat, székeket a táborozás idejére,
- a tábori felszerelés szállításához öszvéreket,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a kötelező hegyi vezetők, parkőrök díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát és az illetékeket,
- a vízumot,
- a nemzeti parkba szóló belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a borravalókat (50 USD/fő),
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Tájékoztató repülőjegy ár Budapest – Gondar - Budapest útvonalon (két átszállással): 270.000 - 330.000 Ft illetékkel. Mivel Etiópiába sokszor jelentősen olcsóbb és/vagy sokkal kedvezőbb menetrenddel lehet utazni Bécsből, ezért elképzelhető, hogy az utazáshoz bécsi indulású repülőjegyet ajánlunk. A Bécs - Gondar - Bécs útvonalon (egy vagy két átszállással) a jegy várható ára 230.000 - 300.000 Ft illetékekkel. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.
 
Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal. 
 
A találkozási helyre történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára Gondar reptér és a szállás között: 10-20 USD / taxi / alkalom.

Utazás

repülő, busz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az előhosszabbításunk során a Ras Dashenre vezető útvonal látványosnak tartott, de nem a legkönnyebb túraútvonalak egyike lesz. Általában napi 6-7 óra túrázásra kell számítani, gyakran hullámzó terepen, ami ellenben jó alkalmat kínál a megfelelő akklimatizációhoz. Előfordulnak ugyan nehezebb szakaszok, ahol kapaszkodnunk kell, találkozunk meredek kaptatókkal is, de a túra maga technikailag nem nehéz, a fő nehézséget elsősorban a nagy tengerszint feletti magasság okozhatja. Igazán komoly kihívást a csúcstámadás napja jelent, amikor nagyon korai indulással vágunk neki közel 1300 méteres szintkülönbségnek, míg lefele is majd 1300 métert ereszkedünk, összesen 10-11 óra alatt. Ez kétségtelenül kimerítoő nap lesz, de a csúcs-élmény megéri ezt a fáradtságot.

Szállásunk kétszemélyes sátrakban lesz, így minden nap a természet közvetlen közelében ébredünk és fekszünk. Felszerelésünk nagy részét teherhordó öszvéreink viszik, ám a túra így is jó kondíciót és kitartást követel a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Jó kondícióra, túrázási tapasztalatra tehát szükség van, de ugyanolyan fontos a pozitív lelki hozzáállás és kitartás! A nagy tengerszint feletti magasság miatt már 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, amit fokozatos, lassú emelkedéssel, lassú haladással, megfelelő akklimatizációval igyekszünk enyhíteni. Az oxigénhiányos környezetre mindenki szervezete másképp reagál, de 4000 méter fölött már általánosan jelentkezhetnek a magashegyi betegség enyhébb, nem veszélyes, de kellemetlen tünetei: tompa fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság. Erre mindenképpen fel kell készülni. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az érintett résztvevőnek a túrát azonnal meg kell szakítani, és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell visszaereszkedni. A túra során rendszeresen, minden reggel megmérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük! A túrát csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 60 éves kor feletti jelentkezést - a túrázó érdekében - kizárólag háziorvos irásos ajánlásával tudunk elfogani. A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, illetve az esetleges akklimatizációs problémák lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson. A megfelelő akklimatizáció végett érdemes ezen túránk előtt még egy könnyebb háromezres csúcsot megmásznod a minél megfelelőbb akklimatizáció végett.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Előhosszabításunk során Gondarban hotelben, 2 ágyas szobákban, a Ras Dashen trekking alatt kétszemélyes sátrakban alszunk. Hoteljeink helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelnek itt is. Nem szabad tehát európai jellegű szállodára várni, de a helynek és a túra jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A Ras Dashen trekking alatt kétszemélyes sátrakban alszunk. A sátrat, matracot helyi partnerünk biztosítja, saját hálózsákra azonban szükség van. (A hálózsák komfort fokozata legalább a -5, -10C fok körüli tartományban legyen!) A fürdési lehetőség a trekking során korlátozott, a patakban lesz lehetőségünk tisztákodni. Zuhanyzásra csak a túra után lesz lehetőségünk, ezért javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal. Egyszerű toalett minden kempingben lesz.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Etiópiában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Ne feledjük, hogy Etiópia felföld. Az Etióp-magasföldön fekszik, ezért az éghajlata 3 zónára osztható: a trópusi éghajlat területe 1800 m-ig terjed, 1800 és 2500 m között van a meleg és 2500 méter felett a hideg zóna. Addis Ababa a meleg zónában, 2400 méteren fekszik. A főváros napi középhőmérséklete 8 és 24 °C között változik évszaktól függően, októberben napközben 20-25, éjszaka lemegy átlag 10 °C fokra. Ehhez hasonló az északi történelmi körút városainak, falvainak hőmérséklete is, melyet az alap programban megteszünk. A Ras Dashen a Simien hegységben a hideg zónában fekszik. Az októberi-novemberi időszak remek periódus a nemzeti park felderítésére, de nem szabad elfelejtenünk, hogy magashegyről van szó. A 6 napos gyalogtúránk átlag 3300 méter magasan fekszik, így ide készülni kell szélsőségesebb hideg időjárásra. Még októberben- novemberben is beköszönthet egy-egy rövidebb eső.

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, a trekking túrán ezt a zsákot a teherhordó öszvérek hozzák, így javasoljuk, hogy amolyan „nyűhetőbb”, erősebb anyagú hátizsákot hozz! Nem árt, ha vízálló anyagból készült, ha nem, akkor a ruhádat mindenképpen csomagold zacskókba! Fontos tudnod, hogy az állatok maximum 12-15 kg csomagot cipelnek, a felesleget a szálláson tudod hagyni), közepes méretű utazótáska (a hegyi túrára felesleges felszerelést ebben tudod a szállásunkon hagyni), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (a hegyi túrán éjszakánként előfordulnak mínuszok, így fontos, hogy a komfort fokozat - nem az extrém érték! - mindenképp a –5, -10 fok körüli tartományba legyen!). Lehetőleg vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg ruha, meleg sapka és kesztyű, arcvédő maszk, papucs, termosz (!), egészségügyi ragtapasz, naptej.

Mivel a csúcson hómezőkre is számíthatunk, ezért jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg), kamásli jó ha van nálatok! Nagyon fontos a fejlámpa a tartalék elemmel, mert a csúcshódítás napján korán indulunk, órákon keresztül elemlámpáink fényében haladva! A termosz ekkor szintén kiemelt fontosságú, hogy elegendő meleg italunk legyen a hosszú menetelés során a hideg éjszakában! Javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! A trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a 6 napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat! Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel.

A Fjällräven ajánlata: Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket. A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható. Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni, de a gyalogtúra idejére palackozott vizet kapunk. Kulacsot, termoszt érdemes hozni magaddal! Etiópiában kötelező a sárgaláz elleni védőoltás, amit a budapesti oltóközpontban tudsz beszerezni! Fontos, hogy az erről kiállított sárga oltási könyvedet az útra hozd magaddal! Emellett javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Etiópia bizonyos térségei, maláriaveszélyes területnek számítanak. A malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

Élelem

Előhosszabítás során szállásunkon Gondarban reggelit, a Ras Dashen trekking során pedig teljes ellátást kapunk. Javasoljuk, hogy a túra közbeni energia utánpótlás biztosítására hozz magaddal itthonról némi élelmiszert: keksz, energia és fehérje szelet, szőlőcukor, olajos magvak, aszalt gyümölcs, a hazai ízek kedvelőinek jófajta szárazkolbász, avagy pick-szalámi :-)

Pénz-ügy

Etiópiában a hivatalos fizetőeszköz az etióp birr (ETB). 1 USD = kb. 28,4 ETB, 1 Euro = kb. 32,6 ETB. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró!) Dollárváltással könnyebben boldogulhatunk. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára a nagyobb városokban van lehetőség. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén). A trekking kiegészítő programra kb. 200 USD - természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.  Általánosságban jellemző, hogy ha a szállodai személyzet, avagy bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, borravalót mindenütt elvárnak!

A helyi vezetőknek/sofőröknek a borravaló kötelező. A trekking programon ez 50 USD/fő.

Vám

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges.
Vízumkérelem benyújtható elektronikusan, a következő linken: https://www.evisa.gov.et/#/home 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Etiópia genfi külképviselete illetékes: www.ethiopianmission.ch/visa-services

Figyelem! Vízumot sem a repülőtéren érkezéskor, sem más, a fentiek alapján illetékességgel nem rendelkező etióp nagykövetségen nem állítanak ki!

A vízum a kiállítás és nem az Etiópiába történő belépés napjától érvényes!

A 3 000 USD-t meghaladó valuta behozatala/kivitele az országból engedélyköteles. Emellett kilépéskor az utasoknál maximum 200 etióp birr lehet. Az etióp vámszabályozások a személyes használatú értékes fémek és ásványok engedélyezett behozatali/kiviteli mennyiségét a következőképpen határozzák meg: 100 gramm arany vagy más értékes fém, 30 gramm drágakő, 100 gramm féldrágakő. Az antiktárgyak (pl. etióp keresztek) és állatbőrök kivitele engedély köteles. Etiópiában tiltott az elefántcsont (ékszer formájában is) birtoklása, amelyet elkoboznak és szigorúan büntetnek. 

Nagykövetség Addis Abebában:
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Sági Gábor
Cím: SNAP Plaza, Addis Ababa, 4th Floor, Bole sub-city, Woreda-03, House No. 4002
Telefon: 00 251-11-667-2251 Ügyelet:  00 251-944-136-468
E-mail:  mission.add@mfa.gov.hu Honlap: addiszabeba.mfa.gov.hu

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakolj, hogy néha vinned is kell őket egyszerre! A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található:
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon, vagy buszunkon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Outdoor: 17.100 Ft / fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 19.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft / fő (önrész: 0-20%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés