Toscana, Cinque Terre és a Garda-tó

Giro di nord Italia :)

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást kempingben, saját sátorban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a belépők árát,
- az utasbiztosítást.

Az étkezés önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 310 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel két hétig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

30-47 fő.

Túra nehézsége

Gyalogtúra programunk jó kondíciót követel. Hegymászótudásra nincs szükség, de elengedhetetlen a stabil mozgáskoordináció és szédülésmentesség. Napi 6-8 órás túrázásra kell számítani, a szintkülönbség eléri a 400 – 600 métert.

Szállás

Az utazás során szállásunk kempingekben lesz, melyek nyugati színvonalúak, jól felszereltek: hideg-melegvizes zuhany (némely kempingben a zuhanyzóban a meleg víz használata 0,5 Euro/4 perc ( 2015-ben), mosdó, többnyire angol wc, gyakran bár vagy kis étterem is található, a bevásárlást pedig vagy a kempingben levő kisebb élelmiszerboltban, vagy a közeli szupermarketben lehet elintézni. Ugyanakkor közös főző- és étkezőhelyiség sehol sincs, ezért gázfőző készüléket, a főzéshez néhány edényt lehetőleg hozzatok magatokkal. Mivel a kempingek talaja általában kemény, és így a sátorcöveket beverni nehéz, azt javasoljuk, hogy kalandtúráinkra iglu-sátrat hozzatok magatokkal. Ezeket könnyen és sokkal gyorsabban fel lehet állítani még a legkeményebb talajú kempingek esetén is, továbbá jobban ellenállnak az esetleges csapadéknak, erősebb szélnek. A mobiltelefon és videó kamera akkumulátorok töltése a kempingek mosdójában lehetséges. Értéktárgyaitokat soha ne hagyjátok a kempingben, azokat mindig vigyétek magatokkal!

Terület

Cinque Terre: Észak-Olaszországban, a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén található. A "Cinque Terre" elnevezés szó szerinti fordításban annyit tesz, "Öt föld", de igazából öt kicsiny falu és egy nemzeti park leledzik a név mögött. Az apró falvak elbújnak a meredek domboldalak és a türkizkék Ligur-tenger között, és a sziklák tetejére épített házaikkal egyedülálló látványt nyújtanak.

Toscana: Észak-Olaszország közigazgatási régiója. Nyugaton a Tirrén-tenger irányában helyezkedik el. Északnyugat felé Liguria, északon Emilia–Romagna, keleten Marche és Umbria, délen Lazio határolja. Közigazgatási székhelye: Firenze. Túráink során az Apuani Alpokban fogunk jelentősebb időt eltölteni.

Garda-tó: Az Alpok és a Pó-síkság között található Olaszország legnagyobb tava, a tengerszint felett 65 méter magasan fekvő Garda-tó (hosszúsága: 51,6 km, szélessége: 17,2 km, legmélyebb része: 346 méter), amely egyedülálló klímája és környezete miatt az egyik legnépszerűbb úticél Észak-Olaszországban. Észak felől a Sarca-folyó táplálja a tavat, a folyóvölgyet nyugatról és keletről határoló több száz méter magas hófehér mészkő sziklafalak lenyúlnak egészen a tóig, varázslatos kontrasztot adva a türkizzöld víztükörnek. Szintén a tó északi részén fekszik Riva városa, melyet a Garda-tó fővárosaként is emlegetnek. A tó körüli városkákban valódi mediterrán hangulat uralkodik, pálmafákkal, olaj- és citromfa ligetekkel, színpompás leanderekkel és ciprusokkal. Nem csoda, hogy az ebben a környezetben lévő sziklafalak felkeltették nem csak a sziklamászók, hanem a ferrátázók érdeklődését is. A nagy szintkülönbségek miatt az itteni túrák mind meglehetősen kitett részeken vezetnek, ahol fontos a lépésbiztonság.

Időjárás

A garda-tavi terület időjárása szélsőséges is lehet. Napközben általában 25 C fok körüli a hőmérséklet, igen erősen tűz a nap (erős faktorszámú naptej, sapka, napszemüveg feltétlenül legyen nálatok!), de napnyugta után hirtelen hűvös lesz, hajnalban derült idő esetén akár 10-15 fokra (!) is lehűlhet a levegő, ezért alváshoz jól zárható hálózsák feltétlenül ajánlott. Napközben egy váratlan, erős zápor bármikor előfordulhat. A tó vizének hőmérséklete nyáron elérheti a 20-25 C fokot is a part mentén. Toscanaban időjárás mediterrán, nyáron csapadék ritkán fordul elő, napközben meleg van, 30 C fok körüli hőmérséklettel és gyakran verőfényes napsütéssel. Az esték is többnyire melegek, főleg a városokban, ahol legfeljebb egy könnyebb pulóverre lehet szükségetek az esti programok alkalmával.

Felszerelés

Iglu-sátor, polifoam, hálózsák, kispárna, kis gázfőző tartalék palackkal, edények és étkészlet, mosogatókészlet, konzervnyitó, elemlámpa, öngyújtó vagy gyufa, szárítókötél, csipesz, kalapács a sátorveréshez, túrabakancs, sportcipő (szandál). A nyárias ruházaton túl pulóver, szabadidőruha, esőkabát, napszúrás ellen fejfedő, napszemüveg, legalább 15-20-as faktorszámú naptej, pipere-készlet, gyógyszerek, sebtapasz, (fásli), fényképezőgép tartalék filmekkel, akkumulátorokkal.

A Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiéniára természetesen odafigyelnek, de számolnunk kell két dologgal. A melegben a romlandó élelmiszer gyorsabban romlik, mint itthon, valamint az itthonitól (a megszokottól) eltérő víz fogyasztása problémákat okozhat, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Javasolt az élelmiszer egy kis részét itthonról vinni, ugyanakkor pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására gyakran lesz lehetőség szupermarketekben, reggelre friss bagett, kenyér a kempingekben található kis élelmiszerboltokban rendelhető. A helyi specialitások kipróbálása végett pedig javasoljuk, hogy néha üljetek be a városokban egy-egy olcsóbb étterembe. Olaszországban egy pizzázás üdítővel, kopertóval együtt kb.10-12 euro. Amit itthonról érdemes vinni: készételkonzervek, levesporok, zacskós tésztaételek, müzliszelet, szőlőcukor, krumplipürépor, rizs, egyéb konzervek: hal-, májkrém-, zöldborsó-, kukoricakonzerv, méz vagy lekvár, szárazkolbász, sajt, pezsgőtabletták. A mediterrán térségekben számolni kell azzal, hogy szieszta idejére, általában déltől 16 óráig az üzletek jelentős része bezár.

Pénz-ügy

Az általunk javasolt költőpénz (min.) 65.000-80.000 Ft-nak megfelelő euro. Ez nagyjából fedezi a belépők, a szükséges alapélelmiszerek, apróbb ajándéktárgyak, képeslapok költségét. Ekkora összeg általában elég szokott lenni, persze ha valaki jobban be szeretne vásárolni, és inkább éttermekben étkezne, az ennél sokkal többet is elkölthet. Javasoljuk, hogy valamennyi készpénz mindenképpen legyen nálatok, mert nem mindig leszünk bankautomata közelében.

Belépők: (2015/2016-os "Tájékoztató jellegű "árak, természetesen vérmérséklettől függ, ki hány helyre kíván bemenni)

Cinque Terre: Nemzeti Park Kártya (parkbelépő+1 napos vonatjegy): 12 Euro
Vonatjegy: Viareggio-Lucca (1 irányba): 3,5 Euro
Vonatjegy: Viareggio-Firenze (1 irányba): 9,6 Euro
Viareggio: városi buszjegy: 2 Euro
Siena: Piazza del Duomo: 4 Euro
Siena: Piazza del Duomo+ Panorama kilátó: 7 Euro
Siena: Torre del Mangia: 10 Euro
Pisa: Ferdetorony: 18 Euro
Pisa: Katedrális: 5 Euro
Pisa: Battistero: 5 Euro
Pisa: Camposanto Monumentale: 5 Euro
San Gimignano: Collegiata: 4 Euro
San Gimignano: Torre Grossa : 5 Euro
Assisi: Szent Ferenc Bazilika 3 Euro
Assisi:Maggiore Várkastély: 5,5 Euro
Monte Baldo felvonó ára: 20 Euro

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 450 Ft/fő/nap
Top: 590 Ft/fő/nap
Top extra: 940 Ft/fő/nap
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: összege a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: összege a részvételi díj 3,5%-a (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés