Bejelentkezés

Egyiptom

A fáraók földjén aktívan: túrák, nílusi hajózás, a legfontosabb történelmi emlékek és a varázslatos Sínai-félsziget

Egyiptom kétségkívül sok ember bakancslistáján szerepel, ám a hatalmas ország bejárása sem időben, sem pedig logisztikailag nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Mi most mégis arra vállalkozunk, hogy 8+3 nap alatt a lehető legsokszínűbben mutassuk be nektek a Közel-Kelet elképesztően izgalmas országát. A Nílus völgyének látnivalói nélkül nem lenne teljes az utazás, így a programunk első felét a történelmi városok felfedezésével, Asszuánnal és Luxorral kezdjük. Az itt található ókori emlékek legjavát beépítettük a programba, így megismerheted Philae-szigetét, Abu Simbelt, Kom Ombót, Edfut, Karnak templomait és a Királyok völgyének látnivalóit is. Ezek mellett persze olyan aktivitások is várnak rád, amelyek nem hagyják, hogy elkényelmesedjünk a turistás látnivalók között, hiszen Asszuánban túrázunk, hajón járjuk be a Nílus városi szakaszát, majd pedig a hagyományos felukka hajókon haladunk a sodrással és töltünk el egy felejthetetlen éjszakát a folyón ringatózva. Luxorban lehetőség nyílik majd egy fakultatív hőlégballonozásra is, s utunk végén Kairóban természetesen nem hagyhatjuk ki a piramisok varázslatos világát sem.

Aki a hosszabbításra is velünk tart, azokkal a kalandok folytatására átrepülünk a Sínai-félszigetre. Először megismerkedünk a legdélebbi részen a Ras Mohammed Nemzeti Park víz alatti világával, majd aktívan pihenjük ki a fáradalmakat a Vörös-tenger partján fekvő hangulatos Dahabban. Itt persze még nem érnek véget az izgalmak, hiszen Dahab mellett vár ránk a Sínai-félsziget híres zarándokhelye, a Szent Katalin kolostor. Az itt magasodó Sínai-hegyről közel 2300 méteres magasságból átélt napfelkelte teszi majd fel a pontot utazásunkra, de fakultatív lehetőségként egy csodálatos kanyon, valamint a Blue Hole tengeri árok is szerepel programunkban, hogy aztán hazafelé elindulva azon gondolkodjunk, hogy vajon miért vártunk ennyit arra, hogy felfedezzük Egyiptomot.

Kiemelt látnivalók az alapprogram során:
- Asszuán: a kristálytiszta és tekintélyes Nílus látványa a hangulatos városban, túrával és hajózással,
- Philae-szigete: Egyiptom egyik legnagyobb, és talán legjelentősebb Ízisz-szentélye (UNESCO Világörökség),
- Abu Simbel: az újjáépített mérnöki csoda a Nasszer-tó partján (UNESCO Világörökség),
- felukkázás a Níluson: autentikus hajózás a Níluson egy hagyományos felukkán,
- Kom Ombo: egyedülálló iker templom, melynek az egyik felét Szobeknek szentelték, a másik felét pedig Haroérisznek,
- Edfu: a Ptolemaioszi-dinasztia egyik leglátványosabb épülete, tekintély parancsoló méretei mellett,
- Luxor: az ország legizgalmasabb városa és számtalan történelmi emlék "gyűjtőhelye" (UNESCO Világörökség),
- Kairó: a világ egyik legnépesebb, legzsúfoltabb városának magával ragadó, kaotikus hangulata,
- Gízai piramisok: Kheopsz és Kefrén fáraók lenyűgöző sírkamrái testközelből.

Kiemelt látnivalók a hosszabbítás során:
- Ras Mohammed Nemzeti Park: a Vörös-tenger egyiptomi részének igazi sznorkell paradicsoma csodálatos korallmezőkkel,
- Dahab: napsütés, lazulás és a környék legizgalmasabb látnivalói a Vörös-tenger partján,
- Szent Katalin kolostor: a világhírű kolostor és a fölé magasodó bibliai Sínai-hegy (2285 m) (UNESCO Világörökség),
- kanyontúra a Sínai-félszigeten, sznorkelezés a Blue Hole-nál (opcionális).

Időpontok

 • 2024. március 08 → 15.
Hosszabbítási lehetőség az Egyiptom alapprogram után! Három napos extra programmal várjuk azokat, akik szeretnék felfedezni a Sínai-félsziget leghíresebb látnivalóit is, vagy csak lazulni szeretnének a Vörös-tengernél. A kiegészítő program felára 149.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen három nappal később fogsz hazaindulni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után indul, azaz számodra a teljes program 2024. március 8-án indul Kairóban és 2024. március 18-án a Sínai-félszigeten, Dahabban ér véget. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.
 • 1. nap Kairó

  Repülővel érkezünk Egyiptom fővárosába, Kairóba és elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Ahogy időnk engedi (a repülőjáratok menetrendjétől függően), egy szállásunkhoz közeli hangulatos étteremben megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Kairó, Asszuán

  Ma egy belföldi repülőjárattal Asszuánba repülünk. A reptért elhagyva rövid utazás után már a Nílus partján vár ránk hajónk, amivel a város melletti Elephantine-szigetre megyünk, ahol egy kedves vendégházban elfoglaljuk szobáinkat, s megkezdjük ismerkedésünket a környék látnivalóival. Szállásunkon két éjszakát töltünk. Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
 • 3. nap Asszuán, Philae szigete, hajózás a Níluson

  2
  A korán kelőknek egy csodálatos napfelkelte lehet a jutalma első egyiptomi reggelünkön. A vendégház tetején kialakított étteremben kávézgatva figyelhetjük majd a Nílus felett felbukkanó első napsugarakat, miközben vízimadarak indulnak vadászni, az első turistákat szállító hajók zaja pedig már hallatszódik a távolból. A mai napon a Nílus völgyi egyiptomi civilizációk történelmi emlékeinek felfedezésére indulunk, és reggelink után először visszahajózunk Asszuánba, majd rövid, alig fél órás buszozás vár ránk a Philae szigetére induló hajók kikötőjéig. A felső és az alsó gát közé beékelődő kis Nasszer-tavon fekszik Philae szigete, amelyen egész Egyiptom egyik legnagyobb, és talán legjelentősebb Ízisz-szentélye fekszik. A néhány perces hajózás és a kikötés után felfedezzük az újjáépített templomegyüttest, majd délután visszatérünk a szigetünkre egy gyors ebédre, majd indulunk is tovább egy izgalmas hajós kirándulásra, hogy felfedezzük az Asszuán környékén tekintélyesen csordogáló, kristálytiszta vizű Nílus szigetvilágát, rejtett mellékágait és egyéb látnivalókat. Megállunk egy tipikus núbiai faluban, majd csobbanhatunk egyet egy olyan partszakaszon, ahol a várossal szemben található kő- és homoksivatag dűnéi beleérnek a folyó vizébe. Ezután hajónk kirak minket, hogy az Asszuán feletti dombok egyikére felkapaszkodjunk. A kilátás már az első pillanatra is varázslatos lesz: előttünk az elterülő nagyváros és a világ talán leghíresebb folyója, a közeli botanikus kert és a folyó melletti méregzöld sáv a pálmafákkal, ültetvényekkel, igazi dús vegetációval. Naplemente környékén, kb. 1 órás gyaloglás után érünk fel Qubbet el-Hawa kilátójához, ahol egyik oldalon továbbra is a városi panoráma, nyugat felé pedig a végtelen sivatag látványa fogad majd minket. Innen aztán már sötétedés környékén sétálunk le egy másik kikötőbe, ahol a ránk váró hajónk visszavisz minket a szállásunkra. Vacsora, újabb ismerkedési est és a csillagos ég vár ránk második esténket. Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
 • 4. nap Asszuán, Abu Simbel, felukkázás és éjszaka a Níluson

  3
  Ha már Asszuánban vagyunk, nem hagyhatjuk ki az ország egyik leghíresebb látnivalóját, Abu Simbel templomait sem. A bő 300 km-re fekvő Abu Simbelbe közel 4 óra alatt lehet elérni, ám a sok utazást kárpótolja majd az az egyedülálló mérnöki csoda, amelyet a Nasszer-tó feltöltése miatt elköltöztetett templom látványa nyújt majd. Hajnali 5 óra környékén indulunk el kisbuszunkkal, hogy a délelőtti fényekben csodáljuk meg Abu Simbelt, majd egy alapos nézelődés után délután 2-3 óra magasságában már ismét Asszuánban leszünk. Gyors pakolás után már egy újabb kaland vár ránk, hiszen a híres egyiptomi hajók, a felukkák segítségével egy igazi kis nílusi hajótúrára indulunk. A felukkák háborítatlanul szelik majd a Nílust, mi pedig nézelődéssel, fürdőzéssel és jól eső pihenéssel töltjük majd a nap hátralévő részét. A varázslatos naplemente után megvacsorázunk vendéglátóink fogásaiból, majd a csillagokban gyönyörködve hajtjuk álomra fejünket a hajó fedélzetén elhelyezett kényelmes matracokon. Szállás: a hajón, matracokon, vacsorával és reggelivel.
 • 5. nap Asszuán, Kom Ombo, Edfu, Luxor, Luxor temploma

  2
  A mai napon vitorlás hajónkon ér minket a reggel a Nílus partján ringatózva. Reggelink után nem sokkal kötünk ki Asszuán város szélének a közelében. Itt már várni fog ránk buszunk, amellyel megcélozzuk először, Kom Ombo, majd Edfu és végül Luxor városát. Egész délután utazunk, a megállók során pedig megtekintjük az utunkba kerülő látnivalókat. Kora este elfoglaljuk a szállásunkat, utána pedig lehetőségünk lesz megnézni Luxor nyüzsgő belvárosát, a Luxori templomot a Szfinx sugárúttal, mely naplemente után is gyönyörűen ki van világítva. Szállás: hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
 • 6. nap fakultatív hőlégballonozás Luxor felett, a Királyok völgye, Karnak templomai, Luxor

  2
  A mai hajnalon lehetőség nyílik egy egészen egyedi fakultatív élményre, hiszen még bőven napfelkelte előtt hőlégballonokkal emelkedhetünk Luxor fölé, hogy madártávlatból is szemügyre vegyük az első fényekben úszó Nílus völgyét, az ébredező nagyvárost és persze a Luxor nyugati részén húzódó hegyvidéket is. Leszállás után reggelizünk egyet, majd folytatjuk Luxor felfedezését ezúttal a Királyok völgyében. A területen nagyon jelentős régészeti és egyiptológiai kutatásokat végeztek a 18. század végétől, 1979-ben pedig a Királyok völgyét a thébai nekropolisz többi részével együtt a világörökség részévé nyilvánították. Felfedező napunkon Hatsepszut templomához és a szomszédos Királynék völgyébe is ellátogatunk. Ki-ki érdeklődése szerint akár az összes sírkamrát is megnézheti, hiszen egyénileg, saját időnket beosztva lesz lehetőség megtekinteni Egyiptom talán legjelentősebb történelmi emlékeit. Délután ahogy közeledünk a naplemente felé, a világhírű Karnak templomegyüttest keressük majd fel. A karnaki templomkomplexum az ókori Egyiptom sokak szerint leghíresebb épületegyüttese és a világ egyik legnagyobb vallási kultuszhelyszíne. A statisztikák alapján Egyiptom látnivalói közül csupán a gízai piramisokat keresi fel több turista, így viszonylag sok emberre számíthatunk mi is a délutáni vizitünk során. Karnak több mint száz hektáron terül el és három nagy, elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magában. A naplemente kellemes fényeiben szabadprogram keretében járjuk be a templomegyüttest, majd zárórakor elhagyjuk Karnakot. Szállás: hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
 • 7. nap Luxor, Kairó, Memphisz, Szakkara, Gízai Piramisok

  1
  Ma kora reggel Luxorból egy belső repülőjárattal visszarepülünk Kairóba. Amennyiben időnkbe belefér, úgy elfoglaljuk szállásunkat, majd a nap további részét teljes egészében Kairóra szánjuk. A repülőjárat érkezésének függvényében kezdésnek Memphiszben a 2. legnagyobb egészben megtalált szfinx szobrot és még néhány jelentősebb alkotást nézhetünk meg. Ezt követően Szakkarában a lépcsős piramist kívülről, és még egy sírboltot meglátogathatunk belülről, ha szerencsénk van. Végül, de nem utolsó sorban napunk zárásaként, meglátogatjuk Egyiptom fő jelképét, a Gízai nagy piramisokat. Meglátogathatjuk Kheopsz és Kefrén sírkamráját külön jeggyel, de ha kint maradunk a látvány akkor is egyedülálló lesz. Este aztán egy hangulatos vacsorával búcsúzunk el Egyiptomtól. Szállás: hotelben, reggelivel.
 • 8/+0. nap Luxor, Kairó, Sarm es-Sejk, Ras Mohammed Nemzeti Park, Dahab

  2
  A mai napon elbúcsúzunk Egyiptomtól, szervezett programunk már nincs. Repülőjáratok indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

  Akik a hosszabbítást is választották, azokkal ma átrepülünk a Sínai-félszigetre: egy belföldi géppel a Vörös-tenger partján fekvő Sarm es-Sejk városába utazunk. Itt már várni fognak ránk kisbuszaink, amelyek segítségével a várostól alig 20 percre fekvő Ras Mohammed nemzeti park felé vesszük az irányt. A 480 km2-es szigorúan védett természetvédelmi terület a Vörös-tengerben már-már megszokott varázslatos korallmezőket rejt, amelyeket szerencsére sznorkellezés segítségével is el lehet érni. A napunk persze nem csak a sznorkellezésről szól majd, hiszen saját hajónk segítéségével kipihenjük az eddigi fáradalmakat, élvezzük a kellemes tengeri szellőt, a finom, hajón készített ebédünket, és a Sínai-félsziget hegyeinek látványát. Az egész délutános hajós kirándulás végén kikötünk Sarm es-Sejkben, meglátogatjuk a városka főterét, elidőzünk kicsit a hangulatos bazárban, majd alig 1 óra alatt a 90 km-re fekvő Dahab városába érkezünk, ahol elfoglaljuk szállásunkat a következő három éjszakára. Szállás: hotelben, reggelivel.
 • 9/+1. nap Dahab, Saint Catherine, Sínai-hegy (2285 m), Dahab

  3
  Utunk nem lehetne teljes anélkül, hogy ne próbálkoznánk meg Egyiptom egyik leghíresebb hegyének, a Sínai-hegynek a megmászásával. Ehhez azonban hajnali 2 óra körül el kell indulnunk Dahabból, hogy a Saint Catherine-be való érkezésünk után még sötétben, fejlámpák fényénél induljunk el megannyi más túrázóval és zarándokkal a csillagok fénye alatt, hogy napfelkeltére már közel 2300 méter környékén legyünk. Utunk részben jól kiépített lépcsősoron vezet majd a Saint Catherine kolostortól, amelyet persze mi is megnézünk majd túránk végeztével. Kellemesen hűvös és jó eséllyel kristálytiszta idő vár ránk, így a hajnali 6-7 óra környékén már közel 2285 méterről csodálhatjuk meg a Sínai-hegyről elénk táruló panorámát: láthatjuk majd szinte az egész Sínai-félszigetet, Egyiptom legmagasabb pontját a 2629 méteres Mount Catherine-t, és persze az alattunk elterülő apró településeket is. Megannyi fénykép és emlék után visszatúrázunk és megnézzük a kolostort, majd tízóraink után már ismét kisbuszainkban fogunk ülni. A túra után visszatérünk Dahabba, a szállásunkra, ahol a nap hátralevő részét pihenve, lazulással tölthetjük. Túratáv: kb. 10 km, szint: 700 m, menetidő: 4-5 óra. Szállás: hotelben, reggelivel.
 • 10/+2. nap Dahab / fakultatív kanyontúra, Blue Hole

  2
  Reggelink után egész nap szabadon pihenhetünk a tengerparton, igény esetén pedig újabb sznorkelltúrára, vagy akár búvárkodásra is lesz lehetőségünk. Azokkal, akik több aktivitásra vágynak, reggel egy fakultatív kirándulásra indulunk. Célunk a Sínai-félsziget vörös homokkő sziklái között kialakult kanyonvilág, ahol egy néhány km-es sétát teszünk megcsodálva a sivatagi környezet egyik legszebb geológiai csodáját az egész környéken. Innen aztán visszaindulunk Dahab felé, és a tengerparti rész egyik híres sznorkellező helyénél, a Blue Hole-nál leszünk a nap további részében. Délután térünk vissza a közeli Dahabba, hogy még egy kellemes sétát tehessünk a tengerparti sétányon, mielőtt ismét szállásunkra térünk. Szállás: hotelben, reggelivel.
 • 11/+3. nap Dahab

  A mai napra szervezett programunk már nincsen, így a rengeteg élménnyel gazdagodva a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk Sharm el Sheik repterére és megkezdjük hazautunkat.

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- az utazást bérelt busszal végig a program során
- 2 éjszaka szállást Asszuában núbiai vendégházban, 2 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, 2 reggelivel,
- 2 éjszaka szállást Luxorban, színvonalas hotelekben, 2 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, 2 reggelivel,
- 2 éjszaka szállást Kairóban, színvonalas hotelekben. 2 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, 2 reggelivel,
- a nílusi hajózást felukka hajókon vacsorával, reggelivel, és alvással a hajó fedélzetén,
- a fél napos kirándulást Abu Simbelbe és Philae-szigetre külön busszal,
- Asszuában a délutáni hajós városnézést és naplemente túrát,
- Luxorban a történelmi látnivalókhoz tartó kirándulásokat,
- a városnézést Kairó környékén (Gízai piramisok),
- a kötelező helyi idegenvezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során:
- 3 éjszaka szállást Dahabban, színvonalas hotelekben, 2 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, 3 reggelivel,
- a Ras Mohammed nemzeti parkban az egész napos hajós kirándulást sznorkell felszereléssel, transzferrel és ebéddel,
- a Saint Catherine melletti Sínai-hegy napfelkelte túrát kötelező helyi vezetőkkel,
- a kötelező helyi idegenvezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzferek díját a nemzetközi járatokhoz,
- a fakultatív programok és belépők árát,
- a borravalót a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát,
- a feltüntetetteken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

Az alapprogram esetén:
A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Kairó - Budapest útvonalon: 100.000 - 150.000 Ft-tól. (2023.december 22.)
A belföldi repülőjegyek tájékoztató ára a Kairo - Asszuan / Luxor - Kairo útvonalon: 70.000 - 90.000 Ft-tól. (2023.december 22.)

A hosszabbításon is részt vevőknek:
A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Kairó / Sarm es-Sejk - Budapest útvonalon: 100.000 - 150.000 Ft-tól. (2023.december 22.)
A belföldi repülőjegyek tájékoztató ára a Kairo - Asszuan / Luxor - Kairo / Kairo - Sarm es-Sejk útvonalon: 120.000 - 140.000 Ft-tól. (2023.december 22.)

Ha az indulás előtti hetekben jelentkezel, kérjük tájékozódj előtte az aktuális repülőjegy árakról, mert addigra jelentős emelkedés történhet. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Utazás

Kairóig repülővel, országon belül saját, bérelt buszokkal, illetve belföldi repülőjáratokkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Bár nagy túrák nem szerepelnek a programban, fel kell hívnunk a figyelmedet, hogy az Egyiptom utunk nem egy pihentető, buszból ki- és beszállós ipari utazás. Egyiptomban utazni önmagában is kifejezetten fárasztó, programunk pedig tartalmas és ezáltal pedig nagyon sűrű is, ezért fontos, hogy bírd a napi gyűrődést, a sok utazást, a hajnali keléseket és az estig tartó programokat. Természetesen lesz időnk pihenésre is, de luxusra ne számíts, ez az út az aktív kalandokról és a minél több élményről szól.
Asszuánban egy 2-3 órás naplemente túrát teszünk, amely nem jelent majd nagy kihívást, a Sínai-hegyre hajnalban felkapaszkodni viszont fárasztó és izzasztó dolog, ezért érdemes jó fizikális kondícióval eljönni az utazásra. 

Szállás

Utunk során 6 éjszakát fogunk eltölteni hangulatos és színvonalas vendégházakban és hotelekben. Szállásaink a magyarországi 3 csillagnak felelnek meg, de külön figyelünk a tisztaságra, a higiéniára és a lehető legjobb elhelyezkedésre. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák minden esetben két ágyasak, előfordulhat, hogy a vendégházban apartmanokban 2 szoba található 1 fürdőszobával. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. 1 éjszakát töltünk majd egy felukka hajó fedélzetén, kényelmes matracokon a szabad ég alatt, melyhez egy könnyed hálózsákot, ágynemű huzatot, szúnyoghálót érdemes elhozni. Itt csak 1 fürdőszoba jut 1 hajóra, ez azonban eddig nem okozott problémát, nedves törlőkendővel érdemes készülnöd ide.

A hosszabbítás során 3 éjszakát fogunk eltölteni Dahabban hangulatos és színvonalas hotelekben. Szállásaink a magyarországi 3 csillagnak felelnek meg, de külön figyelünk a tisztaságra, a higiéniára és a lehető legjobb elhelyezkedésre. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy közel-keleti adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Egyiptom egy hatalmas közel-keleti ország, területének nagyobbik része Észak-Afrikában, kisebb része Délnyugat-Ázsiában található. A két földrészt a Szuezi-csatorna választja el egymástól. Az országot nyugatról Líbia, délről Szudán, északról a Földközi-tenger, északkeletről a Gázai övezet és Izrael, keletről pedig a Vörös-tenger határolja. Fővárosa a középkor óta az arab és az iszlám világ központja, Kairó, mely több mint húszmillió lakosával a világ egyik legnagyobb agglomerációja. A Sínai-félsziget által Afrika egyetlen transzkontinentális országa, és jelentős hatalom az arab államok között; 2022-ben a világ 12. legerősebb katonai hatalma. Több mint 100 milliós és folyamatosan növekvő népességével a legnépesebb arab ország és a harmadik legnépesebb ország Afrikában. A népesség nagy része a Nílus partján és a Nílus-deltában él, ami az ország területének töredéke, és itt találhatók a termőföldek is. Az ország többi részét túlnyomórészt a gyéren lakott Szahara sivatag borítja.

Időjárás

Egyiptomban a kora tavasz és az őszi időszak a legideálisabb időpont az utazásra. A sivatagi klímán fekvő Asszuában és Luxorban nincs annyira perzselő meleg, de így is számítsunk 25-28 fokra és szikrázó napsütésre. Hasonló időre kell számítani a Sínai-félsziget déli részén is, 26-28 fokra, sok napsütésre és kellemesen meleg tengerre.

Felszerelés

Meleg, sivatagi éghajlatról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. Pakoláshoz egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák/bőrönd/sporttáska, a túrákra, napi programokra kishátizsák (legalább 25-30 literes!) javasolt, egy könnyű nyári hálózsák a hajón alvásra, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, fürdőruha, szúnyogriasztó, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre és légkondicionált helyekre, fejlámpa, kullancs- és szúnyogriasztó, esőkabát, az utcai lábbeli mellé egy kényelmes, bokát jól tartó túracipő, terepfutó cipő, esetleg egy könnyedebb bakancs. 
Egyiptomban szabadon viselhetünk európai ruhákat, ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de talán a Közel-Keleten itt van rá a legnagyobb esély, hogy valamilyen emésztőrendszeri betegséget összeszedjünk, bármennyire is figyelünk rá. Ha nem eszünk húst, salátát és nem iszunk frissen facsart gyümölcsleveket csak palackos vizet, jelentősen csökkenthetjük a gyomorrontás kockázatát.

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt. Az egyiptomi gyomorrontást legjobban egy speciális helyi gyógyszerrel, az Antinal nevű antibiotimukkal érdemes kezelni, melyet kint bárhol be tudunk majd szerezni.

Élelem

Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak. Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Szállásainkon mindig kapunk bőséges reggelit. A nagyvárosokban találunk nagyobb boltokat, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Egyiptomban elméletben nagyon olcsóak a déligyümölcsök, ám vigyázni kell rá, mert a turistáknak mindenhol 3-4-szeres árat fognak mondani.

Pénz-ügy

Egyiptomban a hivatalos fizetőeszköz az egyiptomi font (EGP). 1 EGP = kb. 16-20 HUF.  A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára nem sok helyen van lehetőséged. Költőpénznek nagyjából 250.000 Ft-nak megfelelő EUR-t vagy USD-t ajánlunk, mely magában foglalja az étkezések, innivalók, emléktárgyak, ajándékok, valamint a belépők árát. Természetesen ez valamennyivel kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az árakat szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárokban nem. A borravaló hozzátartozik a mindennapi élethez, a szolgáltatásokért elvárják, általános, javasolt mértéke az éttermekben a számla értékének 10-15 %-a. 

A repülőtéri transzferek várható ára a nemzetközi járatoknál: kb. 20-40 EUR/taxi/útvonal. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

Várható extra költségek:
- egyiptomi vízum: 35 USD
- belépők: nagyjából 250-300 EUR összesen (Egyiptomban borsosan megkérik mindenhol a látnivalók árát, átlagban 15-20 euró a belépő szinte bármelyik helyszínre)
- helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szánt borravaló: kb. 50 EUR/fő összesen
- hőlégballonozás Luxorban: 80-110 EUR/fő (nagyban függ a létszámtól)
- fakultatív kirándulás Dahabnál: kb. 50-60 EUR/fő

Vám

Magánútlevéllel, turista céllal beutazó magyar állampolgárok legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében, vagy a https://visa2egypt.gov.eg oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba, a befizette díj viszont elveszik. Javasoljuk, hogy érkezéskor vedd meg a vízumod, melyre magyar állampolgárként lehetőséged van! Az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lenni a beutazástól számítva.

Megjegyzés: Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Egyiptomba.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 10.560 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 17.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 24.520 Ft/fő 

Alap-, és kiegészítő programon történő részvétel esetén: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 14.520 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 24.900 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 34.440 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.