Egyiptom

A fáraók földjén aktívan: túrák, nílusi hajózás, a legfontosabb történelmi emlékek és a varázslatos Sínai-félsziget

Egyiptom kétségkívül sok ember bakancslistáján szerepel, ám a hatalmas ország bejárása sem időben, sem pedig logisztikailag nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Mi most mégis arra vállalkozunk, hogy 8 nap alatt a lehető legsokszinűbben mutassuk be nektek a Közel-Kelet elképesztően izgalmas országát. A Nílus völgyének látnivalói nélkül nem lenne teljes az utazás, így a programunk első felét a történelmi városok felfedezésével, Asszuánnal és Luxorral kezdjük. Az itt található ókori emlékek legjavát beépítettük a programba, így megismerheted Philae-szigetét, Abu Simbelt, Karnak templomait és a Kirányok völgyének látnivalóit is. Ezek mellett persze olyan aktivitások is várnak rád, amelyek nem hagyják, hogy elkényelmesedjünk a turistás látnivalók között, hiszen Asszuánban túrázunk, hajón járjuk be a Nílus városi szakaszát, majd pedig a hagyományos felukka hajókon haladunk a sodrással és töltünk el egy felejthetetlen éjszakát a folyón ringatózva. Luxorban lehetőség nyílik majd egy fakultatív hőlégballonozásra is, ezután pedig át is repülünk a kalandok folytatására a Sínai-félszigetre. Először megismerkedünk a legdélebbi részen a Ras Mohammed Nemzeti Park víz alatti világával, majd aktívan pihenjük ki a fáradalmakat a Vörös-tenger parján fekvő hangulatos Dahabban. Itt persze még nem érnek véget az izgalmak, hiszen Dahab mellett vár ránk a Színes-kanyon, a Blue Hole tengeri árok és a Sínai-félsziget zarándokhelye, Saint Catherine városa. Az itt magasodó Sínai-hegyről közel 2300 méteres magasságból átélt napfelkelte teszi majd fel a pontot utazásunkra, miközben utunk végén Kairó felé haladva azon fogunk gondolkodni, hogy vajon miért vártunk ennyit arra, hogy felfedezzük Egyiptomot.

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Asszuán: a kristálytiszta és tekintélyes Nílus látványa a hangulatos városban, túrával és hajózással
- Philae-szigete: Egyiptom egyik legnagyobb, és talán legjelentősebb Ízisz-szentélye (UNESCO Világörökség)
- Abu Simbel: az újjáépített mérnöki csoda a Nasszer-tó partján (UNESCO Világörökség)
- Felukkázás a Níluson: Asszuántól egy fél napos hajózás a Níluson egy hagyományos felukkán
- Luxor: az ország legizgalmasabb városa és számtalan történelmi emlék (UNESCO Világörökség)
- Ras Mohammed Nemzeti Park: a Vörös-tenger egyiptomi részének igazi sznorkell paradicsoma csodálatos korallmezőkkel
- Dahab: napsütés, lazulás és a környék legizgalmasabb látnivalói a Vörös-tenger partján
- Saint Catherine: a világhírű kolostor és a fölé magasodó bibliai Sínai-hegy (2285 m) 
(UNESCO Világörökség)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2023. március 17. -
2023. március 25.
A jelentkezés lezárult
1

 
Asszuán
 

Kairói átszállással érkezés Asszuánba várhatóan késő este, ahol programunk a repülőtéren indul. Rövid utazás után már a Nílus partján vár ránk hajónk, amivel a város melletti Elephantine-szigetre megyünk alig pár perc alatt és a Nílus partján fekvő kedves vendégházunkban elfoglaljuk szobáinkat, majd vacsorázunk egyet. Szállásunkon két éjszakát töltünk. Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban, reggelivel.

2

 
Asszuán, Philae szigete, hajózás a Níluson
 

A korán kelőknek egy csodálatos napfelkelte lehet a jutalma első egyiptomi reggelünkön. A vendégház tetején kialakított étteremben kávézgatva figyelhetjük majd a Nílus felett felbukkanó első napsugarakat, miközben vízimadarak indulnak vadászni, az első turistákat szállító hajók zaja pedig már hallatszódik a távolból. A mai napon a Nílus völgyi egyiptomi civilizációk történelmi emlékeinek felfedezésére indulunk, és reggelink után először visszahajózunk Asszuánba, majd rövid, alig fél órás buszozás vár ránk a Philae szigetére induló hajók kikötőjéig. A felső és az alsó gát közé beékelődő kis Nasszer-tavon fekszik Philae szigete, amelyen egész Egyiptom egyik legnagyobb, és talán legjelentősebb Ízisz-szentélye fekszik. A néhány perces hajózás és a kikötés után felfedezzük az újjáépített templomegyüttest, majd dél körül visszatérünk Asszuán városába. Itt aztán megtapasztalhatjuk az első klasszikus egyiptomi bazár érzést is, és persze beülünk egyet ebédelni egy kellemes étterembe. A délután további részében visszatérünk a szigetünkre, majd nagyjából másfél órával naplemente előtt egy izgalmas hajós kirándulásra indulunk, hogy felfedezzük az Asszuán környékén tekintélyesen csordogáló, kristálytiszta vizű Nílus szigetvilágát, rejtett mellékágait és egyéb látnivalókat. Megállunk egy tipikus núbiai faluban, majd csobbanhatunk egyet egy olyan partszakaszon, ahol a várossal szemben található kő- és homoksivatag dűnéi beleérnek a folyó vizébe. Ezután hajónk kirak minket, hogy az Asszuán feletti dombok egyikére felkapaszkodjunk. A kilátás már az első pillanatra is varázslatos lesz: előttünk az elterülő nagyváros és a világ talán leghíresebb folyója, a közeli botanikus kert és a folyó melletti méregzöld sáv a pálmafákkal, ültetvényekkel, igazi dús vegetációval. Naplemente környékén, kb. 1 órás gyaloglás után érünk fel Qubbet el-Hawa kilátójához, ahol egyik oldalon továbbra is a városi panoráma, nyugat felé pedig a végtelen sivatag látványa fogad majd minket. Innen aztán már sötétedés környékén sétálunk le egy másik kikötőbe, ahol a ránk váró hajónk 10 perc alatt visszavissz minket a szállásunkra. Vacsora, ismerkedési est és a csillagos ég vár ránk második esténket. Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban, reggelivel.

3

 
Asszuán, Abu Simbel, felukkázás és éjszaka a Níluson
 

Ha már Asszuánban vagyunk, nem hagyhatjuk ki az ország egyik leghíresebb látnivalóját, Abu Simbel templomait sem. A bő 300 km-re fekvő Abu Simbelbe 3 és fél óra alatt lehet elérni, ám a sok utazást kárpótolja majd az az egyedülálló mérnöki csoda, amelyet a Nasszer-tó feltöltése miatt elköltöztetett templom látványa nyújt majd. Hajnali 3 óra környékén indulunk el kisbuszunkkal, hogy az első reggeli fényekben csodáljuk meg Abu Simbelt, majd egy alapos nézelődés után délután 2-3 óra magasságában már ismét Asszuánban, szállásunkon leszünk. Itt aztán ebédelünk egyet, majd pakolás után már egy újabb kaland vár ránk, hiszen a híres egyiptomi hajók, a felukkák segítségével egy igazi nílusi hajótúrára indulunk. Első napunkon elhagyva Asszuánt először még sűrűbben beépített részeken haladunk át, végül már csak kisebb települések szegényezik a folyó partját. A gályák korszakából származó földközi-tengeri kis vitorlás hajók, a felukkák háborítatlanul szelik majd a Nílust, mi pedig nézelődéssel, fürdőzéssel és jól eső pihenéssel töltjük majd a nap hátralévő részét. A varázslatos naplemente után megvacsorázunk vendéglátóink friss fogásaiból, majd a csillagokban gyönyörködve hajtjuk álomra fejünket a hajó fedélzetén elhelyezett kényelmes matracokon. Szállás: a hajón, matracokon, vacsorával és reggelivel.

4

 
Kom Ombo, Luxor, Karnak templomai
 

A mai napon vitorlás hajónkon ér minket a reggel a Nílus közepén ringatózva. Reggelink után még néhány órát a hajóban töltünk, majd a délelőtti órákban kötünk ki Kom Ombo városának közelében. Itt már várni fog ránk buszunk, amellyel megcélozzuk Luxor városát. Alig 2 órát utazunk, elfoglaljuk a szállásunkat, kora délután pedig már el is indulhatunk, hogy bóklásszunk kicsit Luxor városában és a bazársoron. Ahogy közeledünk a naplemente felé, úgy ismét együtt indulunk útnak, ezúttal a várostól alig 10 percre fekvő világhírű Karnak templomegyüttest keressük majd fel. A karnaki templomkomplexum az ókori Egyiptom sokak szerint leghíresebb épületegyüttese és a világ egyik legnagyobb vallási kultuszhelyszíne. A statisztikák alapján Egyiptom látnivalói közül csupán a gízai piramisokat keresi fel több turista, így viszonylag sok emberre számíthatunk mi is a délután vizitünk során. Karnak több mint száz hektáron terül el és három nagy, elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magában. A naplemente kellemes fényeiben szabadprogram keretében járjuk be a templomegyüttest, majd zárórakor elhagyjuk Karnakot és megvacsorázunk valahol Luxorban. Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban, reggelivel.

5

 
fakultatív hőlégballonozás Luxor felett, a Királyok völgye, Luxor
 

A mai hajnalon lehetőség nyílik egy egészen egyedi fakultatív élményre, hiszen még bőven napfelkelte előtt hőlégballonokkal emelkedhetünk Luxor fölé, hogy madártávlatból is szemügyre vegyük az első fényekben úszó Nílus völgyét, az ébredező nagyvárost és persze a Luxor nyugati részén húzódó hegyvidéket is. Leszállás után reggelizünk egyet, majd folytatjuk Luxor felfedezését ezúttal a Királyok völgyében. A területen nagyon jelentős régészeti és egyiptológiai kutatásokat végeztek a 18. század végétől, 1979-ben pedig a Királyok völgyét a thébai nekropolisz többi részével együtt a világörökség részévé nyilvánították. Felfedező napunkat először a Memnón-kolosszusoknál kezdjük, majd a következő megállónk már a Hatsepszut templománál lesz, innen pedig egyenesen a Királyok völgyében fekvő világhírű sírkamrák felé vesszük az irányt. Ki-ki érdeklődése szerint akár összes sírkamrát is megnézheti, hiszen egyénileg, saját időnket beosztva lesz lehetőség megtekinteni Egyiptom talán legjelentősebb történelmi emlékeit. Ebéd környékén térünk majd vissza szállásunkra, a nap további része pedig szabadprogram lesz. Lehetőségünk lesz megnézni Luxor nyüzsgő belvárosát, a Luxori templomot a Szfinx sugárúttal, illetve naplemente környékén ismét elmehetünk egyet hajózni a Níluson. Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban, reggelivel.

6

 
Luxor, Kairó, Sarm es-Sejk, Ras Mohammed Nemzeti Park, Dahab
 

Kora reggel egy belföldi géppel, kairói átszállással a Vörös-tenger partján fekvő Sarm es-Sejk városába utazunk. Itt már várni fognak ránk kisbuszaink, amelyek segítségével a várostól alig 20 percre fekvő Ras Mohammed nemzeti park felé vesszük az irányt. A 480 km2-es szigorúan védett természetvédelmi terület az Vörös-tengerben már-már megszokott varázslatos korallmezőket rejti, amelyeket szerencsére sznorkellezés segítségével is el lehet érni. A napunk persze nem csak a sznorkellezésről szól majd, hiszen saját hajónk segítéségével kipihenjük az eddigi fáradalmakat, élvezzük a kellemes tengeri szellőt, a finom, hajón készített ebédünket, és a Sínai-félsziget hegyeinek látványát. Az egész napos hajós kirándulás végén kikötünk Sarm es-Sejkben, majd alig 1 óra alatt a 90 km-re fekvő Dahab városába érkezünk, ahol elfoglaljuk szállásunkat 2 éjszakára. Szállás: tengerparti hotelben, reggelivel.

7

 
Dahab, Színes-kanyon, Blue Hole
 

Reggelink után egész nap szabadon pihenhetünk a tengerparton, igény esetén pedig újabb sznorkelltúrára, vagy akár búvárkodásra is lesz lehetőségünk. Ebéd után aztán fakultatív kirándulásra indulunk a szállásunkról és Nuweibaa felé utazunk, ahol aztán újabb izgalmas kirándulás vár ránk. Célunk a Sínai-félsziget vörös homokkő sziklái között kialakult Színes-kanyon, ahol egy néhány km-es sétát teszünk megcsodálva a sivatagi környezet egyik legszebb geológiai csodáját az egész környéken. Innen aztán visszaindulunk Dahab felé, és a tengerparti rész egyik híres sznorkellező helyénél, a Blue Hole-nál leszünk a nap további részében. Megvárjuk a naplementét a kellemesen nyüzsgő strandon, majd csak este térünk vissza a közeli Dahabba. Szállás: tengerparti hotelben, reggelivel.

8

 
Saint Catherine, Sínai-hegy (2285 m), Kairó
 

Utunk nem lehetne teljes anélkül, hogy ne próbálkoznánk meg Egyiptom egyik leghíresebb hegyének, a Sínai-hegynek a megmászásával. Ehhez azonban hajnali 2 óra körül el kell indulnunk Dahabból, hogy a Saint Catherine-be való érkezésünk után még sötétben, fejlámpák fényénél induljunk el megannyi más túrázóval és zarándokkal a csillagok fénye alatt, hogy napfelkeltére már közel 2300 méter környékén legyünk. Utunk jól kiépített lépcsősoron vezet majd a Saint Catherine kolostortól, amelyet persze mi is megnézünk majd túránk végeztével. Kellemesen hűvös és jó eséllyel kristálytiszta idő vár ránk, így a hajnali 6 óra környékén már 2285 méterről csodálhatjuk meg a Sínai-hegyről elénk táruló panorámát: láthatjuk majd szinte az egész Sínai-félszigetet, Egyiptom legmagasabb pontját a 2629 méteres Mount Catherine-t, és persze az alattunk elterülő Saint Catherine városát is. Megannyi fénykép és emlék után visszatúrázunk a városba, megnézzük a kolostort, majd tízóraink után már ismét kisbuszainkban fogunk ülni. Ezen a napon még egy hosszabb utazás vár ránk, hiszen Kairó 450 km-re fekszik, ezt pedig 5-6 óra alatt fogjuk megtenni, természetesen több megállót, és egy vacsora szünetet is beiktatva. Az esti órákban futunk be Kairóba, belvárosi szállásunkra, ahol még lesz lehetőség sétálni egyet az örökké mozgó és elképesztően zsúfolt fővárosban. Túratáv: kb. 10 km, szint: 700 m, menetidő: 4-5 óra. Szállás: hotelben.

9

 
Kairó
 

A mai napra szervezett progrunk nincsen, így reggel kimegyünk a reptérre és megkezdjük hazautunkat. Aki esetleg meg szeretné nézni a Kairóhoz közeli gízai piramisokat, azoknak érdemes egy nappal meghosszabbítani az utazást, és ezt a napot teljes egészében Kairóra szánni.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés