Bejelentkezés

Egyiptom

A fáraók földjén aktívan: túrák, nílusi hajózás, a legfontosabb történelmi emlékek és a varázslatos Sínai-félsziget

Egyiptom kétségkívül sok ember bakancslistáján szerepel, ám a hatalmas ország bejárása sem időben, sem pedig logisztikailag nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Mi most mégis arra vállalkozunk, hogy 8+3 nap alatt a lehető legsokszínűbben mutassuk be nektek a Közel-Kelet elképesztően izgalmas országát. A Nílus völgyének látnivalói nélkül nem lenne teljes az utazás, így a programunk első felét a történelmi városok felfedezésével, Asszuánnal és Luxorral kezdjük. Az itt található ókori emlékek legjavát beépítettük a programba, így megismerheted Philae-szigetét, Abu Simbelt, Kom Ombót, Edfut, Karnak templomait és a Királyok völgyének látnivalóit is. Ezek mellett persze olyan aktivitások is várnak rád, amelyek nem hagyják, hogy elkényelmesedjünk a turistás látnivalók között, hiszen Asszuánban túrázunk, hajón járjuk be a Nílus városi szakaszát, majd pedig a hagyományos felukka hajókon haladunk a sodrással és töltünk el egy felejthetetlen éjszakát a folyón ringatózva. Luxorban lehetőség nyílik majd egy fakultatív hőlégballonozásra is, s utunk végén Kairóban természetesen nem hagyhatjuk ki a piramisok varázslatos világát sem.

Aki a hosszabbításra is velünk tart, azokkal a kalandok folytatására átrepülünk a Sínai-félszigetre. Először megismerkedünk a legdélebbi részen a Ras Mohammed Nemzeti Park víz alatti világával, majd aktívan pihenjük ki a fáradalmakat a Vörös-tenger partján fekvő hangulatos Dahabban. Itt persze még nem érnek véget az izgalmak, hiszen Dahab mellett vár ránk a Sínai-félsziget híres zarándokhelye, a Szent Katalin kolostor. Az itt magasodó Sínai-hegyről közel 2300 méteres magasságból átélt napfelkelte teszi majd fel a pontot utazásunkra, de fakultatív lehetőségként egy csodálatos kanyon, valamint a Blue Hole tengeri árok is szerepel programunkban, hogy aztán hazafelé elindulva azon gondolkodjunk, hogy vajon miért vártunk ennyit arra, hogy felfedezzük Egyiptomot.

Kiemelt látnivalók az alapprogram során:
- Asszuán: a kristálytiszta és tekintélyes Nílus látványa a hangulatos városban, túrával és hajózással,
- Philae-szigete: Egyiptom egyik legnagyobb, és talán legjelentősebb Ízisz-szentélye (UNESCO Világörökség),
- Abu Simbel: az újjáépített mérnöki csoda a Nasszer-tó partján (UNESCO Világörökség),
- felukkázás a Níluson: autentikus hajózás a Níluson egy hagyományos felukkán,
- Kom Ombo: egyedülálló iker templom, melynek az egyik felét Szobeknek szentelték, a másik felét pedig Haroérisznek,
- Edfu: a Ptolemaioszi-dinasztia egyik leglátványosabb épülete, tekintély parancsoló méretei mellett,
- Luxor: az ország legizgalmasabb városa és számtalan történelmi emlék "gyűjtőhelye" (UNESCO Világörökség),
- Kairó: a világ egyik legnépesebb, legzsúfoltabb városának magával ragadó, kaotikus hangulata,
- Gízai piramisok: Kheopsz és Kefrén fáraók lenyűgöző sírkamrái testközelből.

Kiemelt látnivalók a hosszabbítás során:
- Ras Mohammed Nemzeti Park: a Vörös-tenger egyiptomi részének igazi sznorkell paradicsoma csodálatos korallmezőkkel,
- Dahab: napsütés, lazulás és a környék legizgalmasabb látnivalói a Vörös-tenger partján,
- Szent Katalin kolostor: a világhírű kolostor és a fölé magasodó bibliai Sínai-hegy (2285 m) (UNESCO Világörökség),
- kanyontúra a Sínai-félszigeten, sznorkelezés a Blue Hole-nál (opcionális).

Időpontok

 • 2024. március 08 → 15.
Hosszabbítási lehetőség az Egyiptom alapprogram után! Három napos extra programmal várjuk azokat, akik szeretnék felfedezni a Sínai-félsziget leghíresebb látnivalóit is, vagy csak lazulni szeretnének a Vörös-tengernél. A kiegészítő program felára 149.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen három nappal később fogsz hazaindulni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után indul, azaz számodra a teljes program 2024. március 8-án indul Kairóban és 2024. március 18-án a Sínai-félszigeten, Dahabban ér véget. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.
 • 1. nap Kairó

  Repülővel érkezünk Egyiptom fővárosába, Kairóba és elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Ahogy időnk engedi (a repülőjáratok menetrendjétől függően), egy szállásunkhoz közeli hangulatos étteremben megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Kairó, Asszuán

  Ma egy belföldi repülőjárattal Asszuánba repülünk. A reptért elhagyva rövid utazás után már a Nílus partján vár ránk hajónk, amivel a város melletti Elephantine-szigetre megyünk, ahol egy kedves vendégházban elfoglaljuk szobáinkat, s megkezdjük ismerkedésünket a környék látnivalóival. Szállásunkon két éjszakát töltünk. Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
 • 3. nap Asszuán, Philae szigete, hajózás a Níluson

  2
  A korán kelőknek egy csodálatos napfelkelte lehet a jutalma első egyiptomi reggelünkön. A vendégház tetején kialakított étteremben kávézgatva figyelhetjük majd a Nílus felett felbukkanó első napsugarakat, miközben vízimadarak indulnak vadászni, az első turistákat szállító hajók zaja pedig már hallatszódik a távolból. A mai napon a Nílus völgyi egyiptomi civilizációk történelmi emlékeinek felfedezésére indulunk, és reggelink után először visszahajózunk Asszuánba, majd rövid, alig fél órás buszozás vár ránk a Philae szigetére induló hajók kikötőjéig. A felső és az alsó gát közé beékelődő kis Nasszer-tavon fekszik Philae szigete, amelyen egész Egyiptom egyik legnagyobb, és talán legjelentősebb Ízisz-szentélye fekszik. A néhány perces hajózás és a kikötés után felfedezzük az újjáépített templomegyüttest, majd délután visszatérünk a szigetünkre egy gyors ebédre, majd indulunk is tovább egy izgalmas hajós kirándulásra, hogy felfedezzük az Asszuán környékén tekintélyesen csordogáló, kristálytiszta vizű Nílus szigetvilágát, rejtett mellékágait és egyéb látnivalókat. Megállunk egy tipikus núbiai faluban, majd csobbanhatunk egyet egy olyan partszakaszon, ahol a várossal szemben található kő- és homoksivatag dűnéi beleérnek a folyó vizébe. Ezután hajónk kirak minket, hogy az Asszuán feletti dombok egyikére felkapaszkodjunk. A kilátás már az első pillanatra is varázslatos lesz: előttünk az elterülő nagyváros és a világ talán leghíresebb folyója, a közeli botanikus kert és a folyó melletti méregzöld sáv a pálmafákkal, ültetvényekkel, igazi dús vegetációval. Naplemente környékén, kb. 1 órás gyaloglás után érünk fel Qubbet el-Hawa kilátójához, ahol egyik oldalon továbbra is a városi panoráma, nyugat felé pedig a végtelen sivatag látványa fogad majd minket. Innen aztán már sötétedés környékén sétálunk le egy másik kikötőbe, ahol a ránk váró hajónk visszavisz minket a szállásunkra. Vacsora, újabb ismerkedési est és a csillagos ég vár ránk második esténket. Szállás: vendégházban, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
 • 4. nap Asszuán, Abu Simbel, felukkázás és éjszaka a Níluson

  3
  Ha már Asszuánban vagyunk, nem hagyhatjuk ki az ország egyik leghíresebb látnivalóját, Abu Simbel templomait sem. A bő 300 km-re fekvő Abu Simbelbe közel 4 óra alatt lehet elérni, ám a sok utazást kárpótolja majd az az egyedülálló mérnöki csoda, amelyet a Nasszer-tó feltöltése miatt elköltöztetett templom látványa nyújt majd. Hajnali 5 óra környékén indulunk el kisbuszunkkal, hogy a délelőtti fényekben csodáljuk meg Abu Simbelt, majd egy alapos nézelődés után délután 2-3 óra magasságában már ismét Asszuánban leszünk. Gyors pakolás után már egy újabb kaland vár ránk, hiszen a híres egyiptomi hajók, a felukkák segítségével egy igazi kis nílusi hajótúrára indulunk. A felukkák háborítatlanul szelik majd a Nílust, mi pedig nézelődéssel, fürdőzéssel és jól eső pihenéssel töltjük majd a nap hátralévő részét. A varázslatos naplemente után megvacsorázunk vendéglátóink fogásaiból, majd a csillagokban gyönyörködve hajtjuk álomra fejünket a hajó fedélzetén elhelyezett kényelmes matracokon. Szállás: a hajón, matracokon, vacsorával és reggelivel.
 • 5. nap Asszuán, Kom Ombo, Edfu, Luxor, Luxor temploma

  2
  A mai napon vitorlás hajónkon ér minket a reggel a Nílus partján ringatózva. Reggelink után nem sokkal kötünk ki Asszuán város szélének a közelében. Itt már várni fog ránk buszunk, amellyel megcélozzuk először, Kom Ombo, majd Edfu és végül Luxor városát. Egész délután utazunk, a megállók során pedig megtekintjük az utunkba kerülő látnivalókat. Kora este elfoglaljuk a szállásunkat, utána pedig lehetőségünk lesz megnézni Luxor nyüzsgő belvárosát, a Luxori templomot a Szfinx sugárúttal, mely naplemente után is gyönyörűen ki van világítva. Szállás: hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
 • 6. nap fakultatív hőlégballonozás Luxor felett, a Királyok völgye, Karnak templomai, Luxor

  2
  A mai hajnalon lehetőség nyílik egy egészen egyedi fakultatív élményre, hiszen még bőven napfelkelte előtt hőlégballonokkal emelkedhetünk Luxor fölé, hogy madártávlatból is szemügyre vegyük az első fényekben úszó Nílus völgyét, az ébredező nagyvárost és persze a Luxor nyugati részén húzódó hegyvidéket is. Leszállás után reggelizünk egyet, majd folytatjuk Luxor felfedezését ezúttal a Királyok völgyében. A területen nagyon jelentős régészeti és egyiptológiai kutatásokat végeztek a 18. század végétől, 1979-ben pedig a Királyok völgyét a thébai nekropolisz többi részével együtt a világörökség részévé nyilvánították. Felfedező napunkon Hatsepszut templomához és a szomszédos Királynék völgyébe is ellátogatunk. Ki-ki érdeklődése szerint akár az összes sírkamrát is megnézheti, hiszen egyénileg, saját időnket beosztva lesz lehetőség megtekinteni Egyiptom talán legjelentősebb történelmi emlékeit. Délután ahogy közeledünk a naplemente felé, a világhírű Karnak templomegyüttest keressük majd fel. A karnaki templomkomplexum az ókori Egyiptom sokak szerint leghíresebb épületegyüttese és a világ egyik legnagyobb vallási kultuszhelyszíne. A statisztikák alapján Egyiptom látnivalói közül csupán a gízai piramisokat keresi fel több turista, így viszonylag sok emberre számíthatunk mi is a délutáni vizitünk során. Karnak több mint száz hektáron terül el és három nagy, elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magában. A naplemente kellemes fényeiben szabadprogram keretében járjuk be a templomegyüttest, majd zárórakor elhagyjuk Karnakot. Szállás: hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
 • 7. nap Luxor, Kairó, Memphisz, Szakkara, Gízai Piramisok

  1
  Ma kora reggel Luxorból egy belső repülőjárattal visszarepülünk Kairóba. Amennyiben időnkbe belefér, úgy elfoglaljuk szállásunkat, majd a nap további részét teljes egészében Kairóra szánjuk. A repülőjárat érkezésének függvényében kezdésnek Memphiszben a 2. legnagyobb egészben megtalált szfinx szobrot és még néhány jelentősebb alkotást nézhetünk meg. Ezt követően Szakkarában a lépcsős piramist kívülről, és még egy sírboltot meglátogathatunk belülről, ha szerencsénk van. Végül, de nem utolsó sorban napunk zárásaként, meglátogatjuk Egyiptom fő jelképét, a Gízai nagy piramisokat. Meglátogathatjuk Kheopsz és Kefrén sírkamráját külön jeggyel, de ha kint maradunk a látvány akkor is egyedülálló lesz. Este aztán egy hangulatos vacsorával búcsúzunk el Egyiptomtól. Szállás: hotelben, reggelivel.
 • 8/+0. nap Luxor, Kairó, Sarm es-Sejk, Ras Mohammed Nemzeti Park, Dahab

  2
  A mai napon elbúcsúzunk Egyiptomtól, szervezett programunk már nincs. Repülőjáratok indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

  Akik a hosszabbítást is választották, azokkal ma átrepülünk a Sínai-félszigetre: egy belföldi géppel a Vörös-tenger partján fekvő Sarm es-Sejk városába utazunk. Itt már várni fognak ránk kisbuszaink, amelyek segítségével a várostól alig 20 percre fekvő Ras Mohammed nemzeti park felé vesszük az irányt. A 480 km2-es szigorúan védett természetvédelmi terület a Vörös-tengerben már-már megszokott varázslatos korallmezőket rejt, amelyeket szerencsére sznorkellezés segítségével is el lehet érni. A napunk persze nem csak a sznorkellezésről szól majd, hiszen saját hajónk segítéségével kipihenjük az eddigi fáradalmakat, élvezzük a kellemes tengeri szellőt, a finom, hajón készített ebédünket, és a Sínai-félsziget hegyeinek látványát. Az egész délutános hajós kirándulás végén kikötünk Sarm es-Sejkben, meglátogatjuk a városka főterét, elidőzünk kicsit a hangulatos bazárban, majd alig 1 óra alatt a 90 km-re fekvő Dahab városába érkezünk, ahol elfoglaljuk szállásunkat a következő három éjszakára. Szállás: hotelben, reggelivel.
 • 9/+1. nap Dahab, Saint Catherine, Sínai-hegy (2285 m), Dahab

  3
  Utunk nem lehetne teljes anélkül, hogy ne próbálkoznánk meg Egyiptom egyik leghíresebb hegyének, a Sínai-hegynek a megmászásával. Ehhez azonban hajnali 2 óra körül el kell indulnunk Dahabból, hogy a Saint Catherine-be való érkezésünk után még sötétben, fejlámpák fényénél induljunk el megannyi más túrázóval és zarándokkal a csillagok fénye alatt, hogy napfelkeltére már közel 2300 méter környékén legyünk. Utunk részben jól kiépített lépcsősoron vezet majd a Saint Catherine kolostortól, amelyet persze mi is megnézünk majd túránk végeztével. Kellemesen hűvös és jó eséllyel kristálytiszta idő vár ránk, így a hajnali 6-7 óra környékén már közel 2285 méterről csodálhatjuk meg a Sínai-hegyről elénk táruló panorámát: láthatjuk majd szinte az egész Sínai-félszigetet, Egyiptom legmagasabb pontját a 2629 méteres Mount Catherine-t, és persze az alattunk elterülő apró településeket is. Megannyi fénykép és emlék után visszatúrázunk és megnézzük a kolostort, majd tízóraink után már ismét kisbuszainkban fogunk ülni. A túra után visszatérünk Dahabba, a szállásunkra, ahol a nap hátralevő részét pihenve, lazulással tölthetjük. Túratáv: kb. 10 km, szint: 700 m, menetidő: 4-5 óra. Szállás: hotelben, reggelivel.
 • 10/+2. nap Dahab / fakultatív kanyontúra, Blue Hole

  2
  Reggelink után egész nap szabadon pihenhetünk a tengerparton, igény esetén pedig újabb sznorkelltúrára, vagy akár búvárkodásra is lesz lehetőségünk. Azokkal, akik több aktivitásra vágynak, reggel egy fakultatív kirándulásra indulunk. Célunk a Sínai-félsziget vörös homokkő sziklái között kialakult kanyonvilág, ahol egy néhány km-es sétát teszünk megcsodálva a sivatagi környezet egyik legszebb geológiai csodáját az egész környéken. Innen aztán visszaindulunk Dahab felé, és a tengerparti rész egyik híres sznorkellező helyénél, a Blue Hole-nál leszünk a nap további részében. Délután térünk vissza a közeli Dahabba, hogy még egy kellemes sétát tehessünk a tengerparti sétányon, mielőtt ismét szállásunkra térünk. Szállás: hotelben, reggelivel.
 • 11/+3. nap Dahab

  A mai napra szervezett programunk már nincsen, így a rengeteg élménnyel gazdagodva a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk Sharm el Sheik repterére és megkezdjük hazautunkat.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.