Dalmácia: Kvarner-öböl és a Velebit-hegység

Kvarner-öböl: Dalmácia világörökségi városai és legszebb szigetcsoportja a Velebit-hegységgel párosítva

Ezen a hosszú hétvégén déli szomszédunk eddig rejtett arcait ismerhetjük meg. Mély szurdokba ereszkedünk le, ahol sűrű erdőben barangolva látjuk meg a Zeleni Vir csodás vízesését. A világhírű Kornati-szigetek kopár és napsütötte vidékén fürdünk a tengerben, hogy másnap már madártávlatból, azaz a Velebit-hegység gerincéről tekinthessünk le az alattunk nyújtózó horvát szigetekre. Ellátogatunk két UNESCO világörökségként számon tartott városba. Trogirban, Közép-Dalmácia legszebb városában tovább koptatjuk az évszázados utcaköveket a sikátorokban, majd felfedezzük Diocletianus hatalmas palotájának nyomait Split óvárosában. Négy tartalmas nap Horvátországban: két eddig ismeretlen nemzeti park és két csodás világörökségi helyszín, mindez kiegészítve eldugott szépségekkel.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Zeleni Vir, Ördög-szurdok
 

Találkozó  6:00-kor, indulás 6:15-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Rövid megállókkal utazunk a Zágrábtól délre emelkedő hegyek között megbújó Skrad városába, ahonnan első napi túránk indul. Egy ösvényen ereszkedünk egyre mélyebbre egy völgybe, majd elérjük utunk egyik fénypontját a 70 méter magas vízesést, mely egy barlang szája előtt zúdul alá. A patakot követve kisvártatva egy menedékházhoz érünk, ahol megpihenünk és belépőt váltunk. Utunk innen az Ördög-szoroson, vezet keresztül, az alattunk siető folyó felett többször csak kiépített hidakon tudunk közlekedni a szűk szurdokban. A szurdok végénél még egy kaptató vár ránk, ami visszavisz minket buszunkhoz, amivel a Starigrad-Paklenicaban található szállásunk felé indulunk. Szállás: apartmanokban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni. (Túratáv: 7 kilométer, szintkülönbség: 350 méter fel/le.)

2

 
Közép-Dalmácia világörökségei: Trogir, Split
 

Reggel buszra szállunk és Közép-Dalmácia két legfontosabb turisztikai-kulturális központjába utazunk. A magyar történelemkönyvekből is jól ismert Trogir parányi óvárosa egy szigeten terül el, máig őrzi azt a képet, amit a XII-XV. századok között kapott. Minden dalmát városnál jobban megőrizte eredeti arculatát, ezért is válhatott világörökséggé. Bejárjuk a zegzugos sikátorokat és megcsodáljuk székesegyházát, mielőtt Horvátország második legnépesebb városába utaznánk. Split nem apró dalmát gyöngyszem, nem kedves kisváros, hanem igazi nagy kikötőváros, jelentős lakótelepekkel és ipari zónákkal. Mediterrán belvárosa ennek ellenére olyan látnivaló rejt, amit máshol nem láthatunk. A mai óváros Diocletianus római császár III. században emelt palotájának falai között épült fel a középkor folyamán. Az egykori termekből lakóházak, folyosókból sikátorok, apró kertekből terek alakultak az évszázadok alatt. Az óváros falain kívül hosszú kikötői sétány húzódik éttermekkel és kávézókkal. Szállás: apartmanokban.

3

 
Starigrad: Paklenica Nemzeti Park / Kornati Nemzeti Park
 

A mai nap a pihenésé, elmerülhetünk a tenger habjaiban Starigradban vagy elsétálhatunk a Paklenica Nemzeti Parkba is. Azokkal, akik új vidékeket fedeznének fel, fakultatív kirándulásra indulunk a Kornati Nemzeti Parkba: buszunkkal Murter-szigetére hajtunk, ahonnan hajóval indulunk bejárni a páratlan szépségű parkot. A Kornati-szigetcsoportot körülbelül 150 apró mészkőszirt alkotja. Az Adria legtagoltabb partvidéki területe ez, a kék és fehér színek játékából kirajzolódó táj felejthetetlen élményt nyújt. A hófehér zátonyok és szigetek alkotta labirintusban kanyarogva csodáljuk meg az égbetörő sziklafalakat, amit az Adria koronáinak is neveznek. A tengervíz kristálytiszta, hiszen a szigetcsoport szinte lakatlan, így az itteni élővilág is érintetlen maradt. A nemzeti parknak komoly esélye van arra, hogy hamarosan a Világörökségek közé sorolják. Természetesen ki is kötünk, így van lehetőség fürdésre és rövidebb sétára is. Mivel a szigetcsoporton töltjük az egész napot, így a kirándulásunkhoz ízletes ebéd is társul. Szállás: apartmanokban.

4

 
Észak-Velebit Nemzeti Park
 

Korán reggel indulunk hazafelé, mivel a hosszú út mellett még egy szép túra is vár ma ránk a Velebit-hegységben. A Velebit Horvátország legnagyobb kiterjedésű hegyvidéke, főgerince az Adriai-tengrrel párhuzamosan fut 1400-1700 méter magasan Senjtől Zadarig. Természeti szépségét és értékét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy szinte egész területe védett. Déli részén elhelyezkedő Paklenica Nemzeti Parkot már ismerhetik azok, akik a „Horvátország: nemzeti parkok” túránkon részt vettek, most a kevésbé járt Észak-Velebit Nemzeti Parkot célozzuk meg. Ebben a parkban él Horvátország legnagyobb medvepopulációja egyben ez az ország legfiatalabb nemzeti parkja. A tenger szintjéről buszunkkal „pillanatok alatt” felkapaszkodunk az 1283 méter magasan fekvő Babić sića parkolóig, ahol megváltjuk belépőinket és nekivágunk a túrának. Túránk első szakasza könnyed erdei séta, szinte észrevétlenül emelkedik ösvényünk, majd egy rövidebb sziklás szakasz után elérjük a Zavižan-menedékházat, ahol kifújjuk magunkat. A pihenő után az 1500 méter magasan fekvő Velebit botanikus kert felé indulunk, ahol a hegyvidék természetes növénytakaróját tanulmányozhatjuk. Az ösvény szintben halad, de a botanikus kertben nagyok a szintkülönbségek, így fakultatív módon felfelé és lefelé is el lehet kalandozni különféle növények megismeréséért. Egy kiruccanás feltétlenül javasolt, hiszen túránk fénypontja az 1602 méter magas Balinovac-csúcs, ahova könnyű feljutni, mégis felejthetetlen kilátásban lesz részünk: madártávlatból látunk rá a Kvarner-öböl szigetvilágára. Visszatérünk a menedékházhoz, majd egy másik ösvényen, elhagyott pásztorszállások mellett ereszkedünk vissza buszunkhoz.  (Túratáv: 18 kilométer, szintkülönbség: 800 méter fel/le)

Az oldalon látható képeket Garamvári Gábor készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés