Chocholowska-völgy (Lengyel-Tátra)

A krókuszok virágzása a Lengyel-Tátrában.

Indulás és érkezés helye:  Budapest, beszállási lehetőség Miskolcon.
Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel
Figyelem! Ez az utunk pénteken indul!
Rendhagyó péntek-szombati túránk során a Chochołowi-tisztás (Polana Chochołowską) megközelítése vállalkozunk, ami kétség kívül kínálatunk egyik kevésbé izgalmas túrájának tűnik, ám a néhány kilométer gyaloglás jutalma biztosan megéri a fáradtságot. Nem számít mikor, a Chochołowska-völgy minden évszakban, a legkülönbözőbb időpontokban is sikeres fényképekkel jutalmazza a fotósokat. A menedékházban történő éjszakázás személyes kedvenceink közé tartozik. Emellett a ház nemcsak hangulatos külső-belső arculatával, hanem fantasztikusan jó konyhával is büszkélkedhet. Tavasszal tömegeket vonz a tisztásra a krókuszok virágzása, amiért most mi is idelátogatunk. Ha szerencsések vagyunk és a tavasz is időben érkezik, akkor együtt csodálhatjuk meg ezt a különleges jelenséget.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Miskolc, Lengyel-Tátra, Siwa Polana, Chocholowska-menedékház (1146 m)
 

Találkozó és indulás 5:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. A Lengyel-Tátra Nemzeti Parkba 5-7 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk meg, a kisbuszt a Siwa Polana-i parkolójában hagyjuk. Innen hódítjuk meg a hegység egyik legszebb völgyét, a krókuszok virágzásának is otthont adó Chochlowska-völgyet.  A tátrai belépő kifizetése (teljes áru jegy  kb. 5 złt ) után aszfaltúton indulunk meg a tágas és hosszú Siwa Polana-n (Szürke-rét) keresztül. A réten több magánház is található, melyek a zakopanei faépítészeti stílus igazi remekei, illetve több bacówka, azaz sajtkészítő műhely is, ahol, ha látjuk a felszálló füstöt, akkor bizony készül az oscypek, azaz a jófajta górál füstölt juhsajt. Érdemes ezekbe bekukkantanunk, hiszen betekintést nyerhetünk a sajtkészítésbe, és arra is van lehetőségünk, hogy a termelőktől vásároljunk. A rét végében egyesül az aszfaltút a kelet felől érkező zöld jelzéssel, majd az erdőben a Chochołowski Potok (Chochołowi-patak) mentén halad dél felé. 30-35 perc séta után érjük el a Polana Huciska-t (Huta-rét), mely lovaskocsi- és bicikli állomásként is szolgál, valamint a völgyben közlekedő traktoros kisvonat is idáig jár. Újabb 15-20 perc sétával érjük el a fekete jelzést, azaz a Ścieżka nad Reglami (Felső erdei út) kiindulópontját. Innen újabb 20 perc séta a Dolina Starorobociańska (Ótárna-völgy) kezdete, ahol egy fekete és sárga jelzés is indul. Újabb 15 perc, és elérjük a piros jelzés kiindulópontját is, mely az 1758 méter magas Trydniowiański Wierchre (Háromnapos-hegy) vezet. Túránk utolsó szakasza kezdődik itt, hiszen már csak 10 perc, hogy elérjük a tágas Polana Chochołowska-t (Chochołowi-rétet), melynek alsó, déli oldalán visz végig az út, majd a völgy végében kicsit felkanyarodik, és pár száz méter megtétele után a Schronisko na Polanie Chochołowskiejhez (azaz a Chochołowi-menedékházhoz) érünk, ahol az éjszakát is tölteni fogjuk. Nem utolsó sorban említjük meg, hogy a menedékház e szép hosszú neve mellett II. János Pál pápa nevét is viseli, falán pedig emléktábla jelzi, hogy itt is él a lengyel pápa emléke. Menetidő: 3-3,5 óra, táv: 7,5 kilométer, szint: 300 méter fel, 100 méter le.

2

 
Chocholowska-menedékház (1146 m), Siwa Polana, Lengyel-Tátra, Budapest
 

Korai kelés és friss reggeli után elbúcsúzunk a menedékháztól, s visszaúton teszünk egy rövid kitérőt a Kaplica św Jana Chrzciciela-hoz (Keresztelő Szent János Kápolnához), mely a Polana Chochołowska (Chochołowi-rét) déli oldalán áll, és a rét aljában vezető zöld jelzéssel, valamint a menedékházzal is a fekete jelzés köti össze. Ennek a rövid fekete turistaútnak a bejárása kb. 15 percet vesz igénybe. A rövid kör után folytatjuk az utunkat Siwa Polana felé a tegnap már megismert úton. Budapestre a késő délutáni órákban érkezünk meg. Menetidő: 3-4 óra, táv: 8 kilométer, szint: 100 méter fel, 300 méter le.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés