Őszi Börzsöny

A legszebb börzsönyi túrák Márton napi libavacsorával

Szállás és ellátás: Nagymaroson, panzióban, Márton napi libavacsorával és opcionális borkóstolóval.
Ez a program elérhető egynapos verzióban is! Ha csak a szombati napon szeretnél/tudsz velünk túrázni és a szállást, továbbá a másnapi túravezetést már nem kéred, akkor számodra a kedvezményes részvételi díj: 9.900 Ft! Kérjük, a megjegyzés rovatben jelezd, ha csak a szombati programra jönnél!
A Börzsöny minden évszakban csodálatos. Gyere velünk egy különleges, novemberi túrára, fedezd fel velünk hazánk egyik leghangulatosabb hegységét késő őszi színpompában! Csodáld meg a Dunakanyart a Hegyes-tetőről, látogass el a Börzsöny északi, kevésbé látogatott régióiba, és vegyél részt egy hangulatos vacsorán egy családi borászat pincéjében, ahol finomabbnál finomabb borokat kóstolunk.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. november 14. -
2020. november 15.
A jelentkezés lezárult
2020. november 08.
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs


1

 
Nagymaros, Hegyes-tető (482 m), Zebegény, Nagymaros
 

Találkozunk a nagymaros-visegrádi vasútállomás parkolójában november 14-én, reggel 9-kor. Nagymaros centrumából kis boros pincék mellett sétálva felkaptatunk a Kövesmezőre, majd a Remetekereszt-bércen keresztül jutva célba vesszük a 482 méter magas Hegyes-tetőt. Érdemes felmászni a Julianus-kilátó tetejére, ahonnan elénk tárul a Magas-Börzsöny, a Duna elképesztő kanyarulata és a folyó túlpartján a Visegrádi-hegység. Innen az útviszonyoktól függően leereszkedhetünk a Szent Mihály-nyeregbe, majd a sziklák közt megbúvó Iker-barlanghoz, aztán átsétálunk a festői szépségű Zebegénybe, ahol leülhetünk egy kávéra, sütire. Innen egy alternatív túraösvényen túrázunk vissza Nagymarosra. A koraesti órákban ellátogatunk egy nagymarosi családi borászat pincéjébe, ahol egy ínycsiklandó Márton-napi libavacsora vár ránk, továbbá az elmaradhatatlan hattételes borkóstoló (opcionális). Aki csak az egynapos túrára érkezett, felszállhat egy esti vonatra, ami elviszi Budapestre. Aki marad a következő napi programra, azzal vacsora után elsétálunk nagymarosi szállásunkra. Túra: 9 km szint 450 m fel, 450 m le (aki visszafelé is túrázik, annak + 5 km, 200 szint fel, 200 szint le)

2

 
Nagymaros, Nagybörzsöny, Nagy-Hideg-hegy (894 m), Nagybörzsöny
 

Reggel autóba szállunk, és a Duna, majd az Ipoly mentén a Börzsöny-hegység egyik legszebb fekvésű, legősibb településére, Nagybörzsönybe utazunk. Mielőtt túrázni indulnánk, megtekintjük Magyarország egyik legszebb Árpád-kori templomát, egy pici, kőkerítéssel körülvett, gyönyörű épületet. Majd az egykori bányásztelepülés központjában leparkolunk és túrázni indulunk a Magas-Börzsöny kevésbé látogatott régiójába. A kék jelzést követve mintegy 650 méter szintet 9 km alatt legyűrve mászunk egyre feljebb, a tölgyeseket felváltja bükkfák égbenyúló oszlopcsarnoka, majd túránk csúcspontjaként felérünk a Nagy-Hideg-hegyre, a Börzsöny harmadik legmagasabb csúcsára. A turistaházban megpihenünk, ebédszünetet tartunk, majd egy alternatív útvonalon haladva visszaereszkedünk Nagybörzsönybe. (túra: 18 km, 700 szint fel, 700 szint le)

Az oldalon található képeket Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés