Bali, Nusa Penida

Vadregényes dzsungelek, vízi templomok, rizsföldek, álomba illő tengerpartok

Balira utazva a hinduizmus misztikus és csodálatos templomait látogatjuk meg, ahol mind a mai napig hívők ezrei imádkoznak és mutatnak be áldozatokat a nagy főisteneknek, Brahmanak, Visnunak és Sívának. Persze, a természeti látnivalók sem maradhatnak ki! Sétálunk a már-már valószínűtlenül élénk zöld rizsteraszokon, fürdünk a dzsungel mélyén lévő vízesések alatt, valamint egy hatalmas majomerdőben bandukolva megismerkedhetünk a játékos és ravasz majmok mindennapjaival. A festői homokos tengerpartokon pedig alámerülhetünk a kellemes hőmérsékletű türkizkék vízben vagy csak egy jó könyv társaságában élvezhetjük a trópusi napsütést. S mivel Bali a spiritualitásáról is világhíres, kipróbálhatjuk a meditációt, jógát, vagy éppen egy masszázs segítségével töltődhetünk fel.

Ha azt gondolod, hogy Balin van az indonéz édenkert, nem tévedsz sokat, de mi mégis egy picit arrébb invitálunk. Oda, ahova a turizmus még csak éppen éppen betette a lábát, ahol az infrastruktúra nehezen követi az igényeket, s ahol - sajnos - sok minden nem ismerős a nyugati szemléletből. De itt, Nusa Penidán, ha szánsz rá időt, akkor csodás eldugott tengerparti öblöket találhatsz, a kristálytiszta vízben millió színes halacskával és manta rájákkal merülhetsz együtt, s az egész sziget akkora, hogy egy nap alatt be tudnád járni - de annyi gyönyörű hely jön szembe veled, hogy ez úgysem menne!

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- misztikus hindu templomok: Tanah Lot, Ulu Watu, Gunung Kawi, Tirta Empul, Ulun Danu Bratan,
- a festői bali rizsföldek mentén található Subak-öntözőrendszer (UNESCO Világörökség),
- világhíres homokos tengerpartok pálmafákkal, türkizkék vízzel és gazdag élővilággal,
- dzsungelek mélyén fekvő vízesések,
- napfelkelte a Batur-vulkánról,
- rafting Bali legszebb folyóján,
- Ubud: Bali spirituális és kulturális központja,
- Nusa Penida káprázatos sziklaszirtjei.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Denpasar, Ubud
 

Megérkezés Bali szigetére, Denpasarba. Innen transzferrel utazunk a néhány órányira lévő Ubudba, ahol az első 4 éjszakánkat töltjük. Szállás: szállóban.

2

 
Gitgit, Bratan-tó, Jetiluwih rizsterasz, Ubud
 

Első egésznapos programunk egy jellegzetes balinéz nap lesz, amikor is kisbuszokkal fedezzük fel Bali belsejét. Reggeli után kisbuszokkal indulunk a hosszan elnyúló hegyi faluba, Gitgitbe. A település nevezetessége, hogy rengeteg vízesés található a környékén. Mi is felkeressük a legnagyobbat, ahol a merészebbek akár meg is mártózhatnak a hűsítő vízben. Ezt követően a Bratan-tóhoz látogatunk, ami a vele azonos nevű kalderában alakult ki, itt pedig az Ulun Danu Bratan templomot nézzük meg. A tó partjára épült, Sivának szentelt és kétségkívül már sok képeslapon megcsodált templom körül mindig nagy az élet, valószínűleg lesz lehetőség a balinézek templomi szokásaiba is belepillantani. Elhagyva a Bratan-tavat Bali egyik legszebb rizsföldjére, a Jatiluwih rizsföldekre látogatunk el, ahol teszünk egy sétát a már-már valószínűtlenül zöld és nagy gonddal rendben tartott rizsföldek egyikén. A rizsföldeket elhagyva utazunk vissza Ubudba. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Ubud, Gunung Batur (1717 m), Majomerdő
 

Ezúttal igen korán, a hajnali órákban indulunk el Ubudból, hogy a közel 1 órányira fekvő Gunung Batur vulkánjának lábához érjünk kisbuszunkkal. A Batur vulkán Bali vulkánjai közül az egyik legaktívabb, hiszen csak a 20. században több, mint 5 kitörést regisztráltak, mai képét pedig egy 1917-es hatalmas kitörés után nyerte el. Némi készülődés után fejlámpáink fényénél haladva indulunk el a csúcs felé, ahova igencsak fárasztó út vezet fel. Meredek részeken és vulkáni hamutól csúszós terepen haladva nagyjából 2 óra alatt fogunk felérni a csúcsra, ahonnan szép idő esetén egy emlékezetes napfelkeltében lehet majd részünk. Visszatérünk kisbuszunkhoz, elfogyasztunk egy hangulatos ebédet valahol a tó partján, majd visszatérünk Ubud városába. A délután folyamán megnézhetjük még az ubudi Majomerdőt, illetve tehetünk egy kellemes sétát a városka környéki rizsföldeken. (Batur vulkántúra távja: kb. 9 km, szint: 700 méter, menetidő: 4-5 óra) Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

4

 
Rafting, Goa Gajah, Gunung Kawi, Tirta Empul
 

A mai nap kezdéseként rögtön egy vizes programmal indítunk, hiszen egy nagyjából kétórás raftingtúra során belekóstolhatunk a Bali szigetét átszelő keskeny, ám annál gyorsabb folyású folyók izgalmas világába. Az Ubudhoz közeli Ayung folyón raftingolni még száraz évszakban is igazán nagy élmény, de leginkább a minket körülvevő csodás természet miatt kihagyhatatlan. Raftingunk végén átvesszük száraz ruhánkat, majd ebédünk után folytatjuk utunkat. Első megállónk a közelmúltban felfedezett Goa Gajah templom, melynek különlegessége, hogy maga a templom hindu, de van mellette egy buddhista szentély is. Innen a Gunung Kawi templomhoz utazunk. A misztikus, sziklába vésett templomcsoport gyönyörű rizsföldek és erdők között fekszik. Következő úti célunk az örök élet forrása fölé a X. században épített Tirta Empul templomot. Különleges élmény lehet a helyiekkel együtt a halhatatlanok táborába jutni a rituális fürdés során. Mindhárom templomot gyakran keresik fel csoportosan a balinézek, így ezek nem pusztán turistalátványosságok, hanem a vallási élet és szertartások fontos helyszínei is. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli és ebéd a rafting után.

5

 
Ubud, Tanah Lot, Kuta part
 

A délelőttünket szabadprogram keretében Ubudban töltjük, majd egy korai ebédet követően bérelt buszainkkal a sziget hat legszebb templomának egyikéhez, a Tanah Lothoz utazunk. A délutánt itt töltjük el, részt vehetünk az áldás osztásban, meglátogathatjuk a bazárt, s gyönyörködhetünk a naplementében. Kora este érkezünk szállásunkra, ahol remek lehetőségek nyílik a feltöltődésre és kikapcsolódásra: fürödhetünk este a medencében, vagy akár befizethetünk egy masszázsra is. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

6

 
Bukit-félsziget: Jimbaran halpiac, Ulu Watu templom
 

A mai napot Bali déli részének, a Bukit-félsziget természeti és kulturális látnivalóinak felfedezésével töltjük. Reggeli után rövid utazással érjük el első megállónkat, a Jimbaran halpiacot. Míg a homokos fövenyen számtalan harsány színekre festett halászcsónakot láthatunk, addig a parttól beljebb futó sétány mentén, illetve a fedett részen vízzel teli dobozokban árulják a halászok a legkülönbözőbb halféléket a legapróbb rákoktól kezdve a hatalmas polipokig bezárólag, amiket aznap hajnalban fogtak ki. A halpiacot elhagyva a félsziget délnyugati csücskén fekvő Pura Luhur Ulu Watu templomhoz utazunk. A hatalmas tengerbe leszakadó sziklafal peremére épített XI. századi templomegyüttes belső része kizárólag hinduk számára látogatható. Jellegében kicsit a kínai nagy falhoz hasonlítható panorámaútján azonban mindenki számára elképesztően látványos fotótémákat kínál. De vigyázat! A templom melletti erdőben és az ösvényeken aranyosnak tűnő, ám igen ravasz majmok tucatjai vadásznak az óvatlan turisták elcsenhető értéktárgyaira. Miután körbesétáltunk a szentélyben, egy közeli étteremben megebédelünk. Szállásunkra visszautazva pedig már csak a jól megérdemelt délutáni pihenés vár ránk, amit a Kuta parton, illetve a szálláson tölthetünk el. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

7

 
Kuta, Nusa Penida
 

Ma a reggeli után a szomszédos kis szigetre, Nusa Penidára költözünk át. Egy rövid, de annál gyorsabb hajóutat követően érkezünk meg, ahol a szállás elfoglalása után a medence mellett pihenhetjük ki magunkat. Itt most már az igazi nyugodt kikapcsolódásé a főszerep. A vállalkozó kedvűek motort bérelhetnek, s könnyedén eljuthatnak a legszebb, eldugott kis strandokra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

8

 
Nusa Penida
 

Reggelit követően közösen fedezzük fel a sziget látnivalóit: a mesebeli, képeslapokról is hihetetlenül jól kinéző - és élőben még jobb - Angel's Billabong sziklamedencéjét, a sziklahídjáról ismert Broken Beach-t, és mind közül a leghíresebb, a Kelingking-öböl fantasztikus látványát sem hagyjuk ki. A vállalkozó kedvüekkel le is túrázunk a mesebeli homokos strandra. Aki búvárkodni, sznorkelezni szeretne, annak a délután utolsó programpontja a Crystal Bay fog felejthetetlen élményt nyújtani. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

9

 
Nusa Penida
 

Szabadprogram, lazulás: nyugiban lehet heverészni egész nap, barnulni a strandon, vagy a medence mellett. Aki több aktivitást szeretne, az elmúlt két nap kedvenceiből tud most egyénileg válogatni, ki-ki maga visszatérhet oda, ahol és ami a legjobban tetszett neki, vagy felfedezheti még a sziget kimaradt részeit, esetleg a szomszédos Nusa Ceningan, Nusa Lembongan szigetére is át lehet nézni. Búvárkodás, sznorkelezés is szóba jöhet, a lényeg, hogy érezzük magunkat jól. Napunk zárásaként este egy közös búcsúvacsorával koronázzuk meg utunkat. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

10

 
Nusa Penida, Denpasar
 

Reggeli után búcsút intünk a szigetnek, s visszahajózunk Balira, ahonnan a repülőjárat indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Cseh Zsombor készítette, valamint Harry Ristinanto-tól származnak.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés