Balaton-felvidék, Keszthelyi-hegység, Hévíz

Tengernyi élmény egy hétvégére, avagy a tanúhegyektől a Káli-menencén át a Keszthelyi-hegységig és a Hévízi Tófürdőig

Indulás helye: Haláp (Zalahaláp) Parkoló N46.55’21.42, E17.27’27.18.
Szállás és ellátás: Balatongyörök, apartmanokban és 2 ágyas szobákban, reggelivel.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Legújabb októberi programunk három napját a Dunántúl legizgalmasabb helyszíneinek felfedezésével töltjük. Túrázunk a Balaton-felvidéken és a Keszthelyi-hegységben, látványos tanúhegyeket és kilátókat hódítunk meg, ellátogatunk a Balaton fővárosaként is ismert Keszthelyre, megcsodáljuk az itt található különösen szép kastélyt és lesz lehetőségünk úszni egyet a jól ismert Hévízi-tóban is. Az apró kis települések, pazar túraútvonalak tengernyi élményt rejtenek a csodálatos őszi színekben is! 

Tanúhegyek és kiemelt látnivalók, melyeket meglátogatunk:
- Haláp (358 m)         
- Szent György-hegy (414 m)
- Tóti-hegy (346)
- Badacsony (438 m) 
- Csobánc (376 m) 
- Hegyestű (337 m)
- Keszthelyi-hegység kilátói
- Keszthelyi Festetics-kastély
- Hévizi-tó
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Haláp (358 m), Szent György-hegy (414 m), Tóti-hegy (346 m), Balatongyörök
 

Transzfer esetén találkozó 2020. október 23-án 06:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. A túra előtti közös találkozó 9:00-kor, a Haláp csúcs alatti parkolóban. Első csúcsunkért nem kell sokat küzdenünk, ám a kilátás így is lenyűgöző! A tavalyi évben alakítottak ki egy tanösvényt, melyen elindulva egy kis kört téve jutunk fel a Haláp csúcsára! Innen a Hegyestű és Szigliget kivételével minden tanúhegy a szemünk elé tárul, háttérben a Balaton csillogó víztükrével, így nincs is ennél ideálisabb hely elindítani a hétvégét. Visszasétálunk autóinkhoz majd a Szent György-hegy felé vesszük az irányt. Kisapátiban parkolunk le, hogy egy újabb körtúrára induljunk. Egy kis ütött-kopott kövesúton indulunk felfelé, ahol utunkat borostyános fák és kisebb víkendházak, szőlősök szegélyezik. Útközben egyre nyílik ki a táj, kilátásunk van a Badacsony masszív kőtömbjére, a Keszthelyi-hegység fennsíkjára, a háttérben pedig a magyar tenger, melyre Szigliget vára vigyáz a magasból. A csúcs meghódítása után a látványos bazaltorgonák felé vesszük az irányt majd visszaereszkedünk autóinkhoz. Lesz egy kis időnk elfogyasztani a magunkkal hozott ebédünket, vagy a kisboltban vásárolni harapnivalót majd átgurulunk a szomszédos Káptalantótiba. Itt vár ránk mai utolsó csúcsunk a Tóti-hegy, ahonnan 360 fokos körpanoráma tárul elénk. Átlátunk a Csobáncra, a teljes medence színpompás tájára és környező már jól ismert hegyekre. Visszasétálunk autóinkhoz, átgurulunk szálláshelyünkre, ahol 2 éjszakát töltünk és nem maradt más hátra, jól megérdemelt jutalmunk egy kis borozgatás és vacsora, tökéletes levezetése ez egy aktív napnak. Haláp: 1,5 km, 30 m szint, Szent György-hegy túra: 7,4 km, 350 m szint fel és le; Tóti-hegy túra, 4 km, 220 m szint fel és le.

2

 
Keszthelyi-hegység kilátótúra, Festetics-kastély, Hévizi-tó
 

Reggeli után szállásunkról indulunk a Keszthelyi-hegység kilátóit felfedezni. Még a hegység Balatonszentgyörgy felöli oldalán találjuk a Batsányi és Bél Mátyás kilátókat, majd elindulunk a Keszthelyi-hegységben egyre bentebb és bentebb egészen a Padkűi kilátópontig. Pompázatos őszi színek várnak ránk, és kis szerencsével még néhány őzt is láthatunk amint elszökkennek az erdőben. Ezt követően a Berzsényi-kilátó felé vesszük az irányt, ahonnan könnyedén leereszkedünk Gyenesdiás településre. Innen kisbuszunkkal (illetve egyéni utazás esetén segítséggel autóinkba szállva) a közeli Keszthelyre gurulunk, ahol a Festetics-kastély parkjában teszünk egy könnyed sétát, majd fáradt izmaink pihentetésére indulunk Hévízre. Itt lesz lehetőség fürdeni vagy sétálgatni a városban, esetleg megejteni egy kései ebédet. A korai esti órákban élményekkel tele indulunk vissza szállásunkra. Itt a közeli vendéglőben lesz még lehetőségünk vacsorázni egyet. Illetve mivel a Balaton is csak pár perc sétára található, így akinek maradt még energiája, az merenghet egy kicsit a vízparton. Szállás: apartman vagy szoba, ellátás: reggeli, vacsora igény szerint. Kilátótúra: 14 km, 300 m szint fel és le.

3

 
Badacsony (438 m), Káptalantóti piac, Csobánc (376 m), Hegyestű (337 m)
 

Reggeli után csomagjainkat összepakolva átautózunk a Badacsony lábához. Az északi part legjellegzetesebb és legmagasabb tanúhegyére borászatok és szőlőskertek közt vezet fel az út. Aszfaltozott úton indulunk felfelé majd szélesebb, keskenyebb földutakon, közben gyönyörködve a minket körülvevő panorámában. A Bujdosók lépcsője felé tartunk, amely mögött már felfedezzük a látványos bazaltorgonákat és kőtengereket. Innen meredeken lépegetünk felfelé egészen a hegy pereméig, ahol ezt követően számos kilátópont vár ránk. Teszünk fenn egy kört majd elindulunk vissza autóinkhoz. Kellemesen elfáradva indulunk hangulatos ebédelő helyünkre, a Káptalantóti Liliomkert Piacra, mely a már ismerős Tóti hegy lábánál található. Itt lesz lehetőségünk helyi termelők portékái közül válogatnunk, különleges aszalványok, friss gyümölcsök, rétesek, sajtok, kalácsok. Néhány régiségboltos is kitelepül ide hétvégente és van kávézó, büfé is. Miután feltöltekeztünk, újabb csúcsra indulunk Autóinkat itt hagyva, gyalogosan indulunk fel Csobánc egykori vára felé. Lankás szőlős részeken haladunk, egy kis erdő majd egy meredekebb sziklás ösvényen kapaszkodunk felfelé. A panoráma már nem teljesen ismeretlen, de mégis, ismét új nézőponttal találkozunk! A szemlélődés után visszaereszkedünk autóinkhoz és lassan búcsúzva kanyargunk kifelé a Káli-medencéből, ám mielőtt végleg búcsút intenénk neki, még egy megállót útba ejtünk. A Hegyestűnél találkozhatunk a leglátványosabb bazalt képződményekkel. A Park területére belépve először ezekkel az orgonákkal találkozunk majd miután kicsit fentebb lépcsőzünk, még kapunk egy utolsó visszatekintést a már jól ismert hegyekre, egészen a Keszthelyi-hegységig. Nem is lehetne ennél ideálisabb a búcsú. Badacsony: 9 km, 330 m szint, Csobánc: 7,5 km, 240 m szint fel és le, Hegyestű: 300 m szint fel és le.

Az oldalon található képeket Sliz-Nagy Niki készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés