Babia Góra (1725 m)

Bakancsolás az Árvai-Beszkidekben a szlovák-lengyel határra

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel
Az Árvai-Beszkidek a Kárpátok hegykoszorújának magyarok által kevésbé ismert vidéke, az egykori Árva vármegye és a Magyar királyság legészakibb határrészét képezte. Túránk során csodás őszi környezetben, fenyőerdők ösvényein bakancsolunk fel az Árvai-Beszkidek gyephavasi gerincére, a Visztula- és a Fekete-Árva forrásvidéke fölé magasodó valamikor határcsúcsra, a Babia Górára.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Parassapuszta, Besztercebánya, Polhora, Babia Góra (1725 m), Sósvízi menedékház
 

Találkozó 06:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Rövid pihenőkkel utazunk Parassapuszta – Besztercebánya – Rózsahegy érintésével Szlovákia legészakibb településére Polhorára, amely egykor a sós vízű forrásairól volt híres. Kisbuszunkat a Sósvízi (chata Slaná vodá) menedékház parkolójába hagyjuk, majd rátérünk a sárga jelzésre. Hagyásfákkal tarkított legelőket keresztezünk, sűrű fenyőerdő ösvényein koptatjuk bakancsainkat, és egyenletesen emelkedünk, amire kiérünk a Babia Góra csupasz, klasszikus gyephavasi gerincére, a mai Szlovákia és Lengyelország határára. Tiszta időben igen pazar kilátás adódik a Visztula és a Fekete-Árva természetes vízválasztójáról: gyönyörködhetünk a Magas-Tátra, a Liptói-havasok és a Beszkidek vonulataiban csak úgy, mint az egykori legzordabb vármegyénk fenyves-dombos vidékének látványában. A csúcsfotók elkészítését követően visszafordulunk és az általunk már ismert útvonalon visszasétálunk a Sósvízi menedékházig, ahol a szállásunk is lesz. Táv: 17 km, Szint: 950 m fel és ennyi le. Szállás: menedékházban 2-4 ágyas szobákban.

2

 
Sósvízi menedékház, Besztercebánya, Parassapuszta, Budapest
 

A reggelink elfogyasztását követően bepakolunk a kisbuszunkba, majd néhány rövid megállót beiktatva hazaindulunk. Várható megérkezésünk Budapestre a késő délutáni órákra tehető.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés