Svéd Lappföld

Kungsleden, avagy a Királyok Útja - a Fjallraven Classic útvonalán az éjféli nap alatt

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket Kirunában, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást Kirunától Nikkaluoktába, majd Abiskoból Kirunáig,
- a kempingek díját,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát,
- a biztosítást, a belépőket, és az esetleges fakultatív programok költségeit, 
- az étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 32 Ft / 1 SEK árfolyamig tudjuk tartani. Ha az svéd korona (SEK) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a repülőjegyeket irodánkban is meg tudod venni, sőt, célszerűnek tartjuk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. A jegyeket azonban hamar meg kell vennünk, mert a későbbiekben nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a kiszemelt járaton már nincs hely. A megadott ár nem garantált, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől!

A repülőjegyek várható ára Budapest–Kiruna–Budapest útvonalon, két átszállással: 180.000 - 210.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A találkozási helyre történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára: oda-vissza kb. 30 euró/taxi/alkalom.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-12 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Utazási irodánk kínálatától eltérően ezen a túrán végig magadnak kell vinned a teljes felszerelést az út elejétől a végéig. A túratávokat tekintve próbáljuk a teljes távolságot öt napra arányosan elosztani. Természetesen ez nem mindig lehetséges, átlagban napi 21-23 kilométer megtételére lehet számítani. A napi maximális szintemelkedés 300-500 méter, jellemzően „hullámos” terepen. A terep nagyon változékony, hol sziklás/köves, hol fapallókon kell közlekednünk a lápos területen. A túrát nem lehet megszakítani, azaz nincs kiszállási lehetőség az öt nap alatt. A túra elejétől cipelni kell a teljes ruházatot, sátrat, öt napi élelmet és az egyéb kiegészítőket. Igaz pár helyen van lehetőség vásárolni (Allesjaure, Sälka Kebnekaise Mountain Lodge), de az árak magasak és a nyitvatartás forgalom függő.

Szállás

Saját sátorban, kempingben vagy vadkempingezve. A svéd kempingeket a gyönyörű elhelyezkedés, a jó hangulat, a csodálatos panoráma és általában kifogástalan tisztaság jellemzi. Városi kempingjeinkben természetesen minden egyéb kényelmi szolgáltatás is megtalálható, míg a vadonban lévő kempingjeinkben készüljünk fel a kissé nomádabb körülményekre. A városi kempingekben van vizesblokk, szauna. A gyalogtúra során érintett ’állomáshelyeken’ szokott lenni pottyantós WC, de gyakran szükségleteinket a szabadban kell megoldani. Zuhanyzásra csak a túra elején és végén lesz lehetőség, illetve vérmérséklettől függően a patakokban. Ajánlott bekészíteni (lehetőleg biológiailag lebomló) nedves törlőkendőt a felszerelésünk közé.

Időjárás

A Svéd Lappföldön nyáron kellemes időjárásra lehet számítani, de ez nagyon csalóka. Június végén, július elején 16-22 °C nappali hőmérsékletre lehet számítani, amit persze a napsütés erősít. Ha viszont egy-egy felhő bekúszik a nap elé, a hőmérséklet rohamosan lecsökkenhet akár 10 °C-ra is. Napközben mindig számítani lehet záporokra, zivatarokra, gyakran naponta többszöri váltásban süt a nap, esik picit, majd megint süt a nap. Ennek köszönhetően pazar szivárványokban és a felhők közül beszűrődő napsugarakban gyönyörködhetünk. „Éjszaka” az átlaghőmérséklet 0-5 °C között alakul, de esetenként előfordulhat a fagypontot alatti hőmérséklet is.

Felszerelés

A felszerelés alapelemei a következők:
-bejáratott, kényelmes túrabakancs;
-kb. 55-60 literes hátizsák;
-szél és vízálló sátor (nem Tesco-s fajta);
-hálózsák (komfort fokozat +5 °C körül legyen);
-derékalj;
-gázfőző (palackot helyben fogunk beszerezni, általában a Primus-típusú menetes az elterjedt);
-edény- kanál- bicska; -pohár (jól jöhet a patakokból vizet merni);
-mosó- mosogató- tisztálkodási szerek (kényesek a környezet védelmére, és javasolják a nemzeti parkok területén a biológiailag lebomló szerek használatát);
-varrókészlet;
-napvédő krém;
-esőkabát- nadrág (eső biztosan lesz);
-könnyű, jól száradó ruházat;
-fejfedő;
-vizespalack (1 literes elegendő, mert sok a vízvételi lehetőség);
-szúnyogriasztó szer

Nagyon fontos, hogy csak azt kell hozni, ami szükséges! Viszont ami szükséges, azt mindenképp vinni kell, így elengedhetetlen a megfontolt felkészülés és a gondos pakolás. Ha digitális fényképezőgépet használsz, érdemes tartalék akkumulátort hozni és odafigyelve fényképezni, mert nincs töltésre lehetőség a gyalogtúra alatt. Hasonló a helyzet a mobiltelefonokkal is, ráadásul Kieron és Kebnekaise között térerő sincsen.

A Fjällräven ajánlata:

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A kempingekben van vizesblokk, szauna. A gyalogtúra során érintett ’állomáshelyeken’ szokott lenni pottyantós WC, de gyakran szükségleteinket a szabadban kell megoldani. Zuhanyzásra csak a túra elején és végén lesz lehetőség, illetve vérmérséklettől függően a patakokban. Ajánlott bekészíteni nedves törlőkendőt a felszerelésünk közé. Nagyon fontos a megfelelő védekezés a szúnyogok ellen, nyáron megkeseríthetik a felkészületlen túrázók életét. Érdemes túraboltban beszerezhető, nagy hatóanyag koncentrációjú szert vásárolni. A csak citromolajat tartalmazó csodaszerek felejtősek. Mivel az egész északi tartózkodásunkat végig fogja kísérni a Nap (rossz esetben a felhők felett) érdemes szemellenzőt is becsomagolni annak, aki nem tud világosban aludni. Június végé, július elején a magasabb területeken még hófoltok vannak. Ezek keresztezésekor a napsugárzás még erősebb, így jó ha van nálunk naptej is.

Élelem

A túra önellátó, ezért mindenkinek saját magának kell gondoskodni a mindennapi élelemről. Célszerű a gyalogtúra 5 napjára szükséges élelmet Magyarországról vinni, mert a svédországi árak sokkal magasabbak, mint a Magyarországon megszokottak. Alapélelmiszer vásárlási lehetőség van Abiskoban, Kebnekaiseben és Nikkaluoktában. Ezeken a helyeken meleg ételt is lehet vásárolni. Minden víz iható túránk során, ami folyik, külön fertőtlenítésre, vagy előforralásra nincs szükség. Célszerűek a rövid főzési idejű (csak vizet kelljen forralni), könnyű élelmiszerek (pl. krumplipüré, smack leves, zacskós tészták gyorsabb fajtái, kuszkusz). A konzervek finomak, laktatóak, viszont szörnyen nehezek.

Pénz-ügy

Svédország hivatalos fizetőeszköze a Svéd korona (SEK). 1 SEK = 31-32 HUF. A túra jellegéből adódóan nem lesz lehetőségünk sokat költeni. Abiskoban, Nikkaluoktában lehet meleg ételt vásárolni, ami rendszerint valami laktató tésztaétel hússal és salátabár opcióval, ezek ára elég borsos, 90-130 SEK. A Nikkaluokta előtti Lap Dänalds kínálta rénszarvas burger ára 100 (kicsi) és 140 (nagy) SEK, Abisko Sky Station felvonójegy 200 SEK.

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag

Egy darab 55-60 literes hátizsák, melyben elfér minden szükséges felszerelés a túrára. Ha kényes vagy a repülőn való csomagszállításra, akkor érdemes ezt a nagyhátizsákot lefóliáztatni, vagy egy direkt erre a célra árult (Mountex kínálata) utazózsákba beletenni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 7.150 Ft/fő 
Air & Cruise Extra: 10.750 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 7.460 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 5.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés